Fugalaau

Ata o loʻo faʻamatalaina ai ituaiga taʻutaʻua o le aofaʻi mo le faʻatupulaia o le fale

E taua tele i le taumafanafana le fiafia i mata e pei o se lanu lanu e tele lanu i luga o le laʻau, ua tumu uma i greenhouses, togalaau ma paka mo le tusa ma le lua selau tausaga. I luga o le vaitaimi uumi lea e suʻesuʻe ma faʻaleleia ai le astilba, o ituaiga, ata ma faʻamatalaga o meaola ua avea ma mea manaia ma faigofie ona maua, e le gata i tagata fai togalaau, ae faʻapea foi i tagata masani e fiafia i mea teuteu. I aso nei, o se tagatanuu o le Itulagi i Sasaʻe e maualuga lona alofa ma alofagia i Europa, le Iunaite Setete ma, ioe, i Lusia.

Laʻau faʻaputu i laʻau matala ma laʻau eletise malamalama ua lautele ona o le faigofie o le tausiga, tali malulu ma faigofie le faapalepale o le paolo, faapea foi ma le tele o ituaiga ma hybrids.

E i ai le tele o ituaiga o meaola i le lalolagi, ae o le tele o itu i Sasae ma North American na avea ma "saofaga sili" sili ona lelei i le totoina o le cultivars.

Faʻalagolago i le ituaiga ma le ituaiga, e mafai ona oʻo atu i le maualuga o le 15 senitimita i le 2 mita. E le gata i lea, o ituaiga faʻaonapo nei e eseese tele:

  • le foliga o laʻau basal o nonofo i luga o ogalaau umi;
  • le telē ma foliga vaaia o mea faʻaleagaina;
  • le fausaga ma le valivali o fugalaau matagofie lalelei.

O le faʻavasegaina o faʻaupuga i pito i luga o upega na aliali mai ia Iulai, ma o vaomatua e latalata latalata i le tautoulu, ma o loʻo tumau pea le teuteuina o le pi mo se faamaumauga 20-35 aso. O le foliga o le inflorescences e fesuisuiai ma e mafai ona paniculate, pyramidal, paʻu pe foliga tutusa foi ma se tala.

Ituaiga o meaola ma faavae o ona togavao

O ia ituaiga eseese o se mea taua e le gata i le natura, lea ua tatalaina ai le tele o ituaiga ituaiga eseese, ae faapea foi i le au faifaatoʻaga. Mo le mauaina o laau totō lauolaola e teuteu ai togalaau, o ituaiga nei na masani ona faaaogaina:

  • Iapani
  • Saina
  • Tavita;
  • Thunberg;
  • laʻau uma.

O uluaʻi ituaiga o faʻatoʻaga na faʻaleleia, masani mai ata ma faʻamatalaga o tagata fugalaau i aso nei, na toe maua i le 19 senituri. O le uluai tagata fiafia ma aganuu o le Farani Farani o E. Lemoine. O se faʻataʻitaʻiga o lana gaioiga o le lanu paʻepaʻe o Mont Blanc.

Astilba Mont Blanc o se togafiti e ola i fua-ulu ma paʻu papaʻe paʻepaʻe mai le 15 i le 20 centimita le umi. O le maualuga o le vao e oʻo i le 60 simita. I le taimi lava e tasi, o fugalaau fugalaau e pe tusa ma le 20 cm le maualuga i luga o laʻau lanu meamata lanumeamata. O le amataga o le fugalaau e tupu i le faaiuga o Iulai, ma le faaiuga - i le afa lona lua o Aokuso.

E ui lava i se saofaga taua i le atinaʻeina o aganuu, ae le o le Farani e avea o se tagata o ia lea o loo i ai lana "galuega atamai" i astilba. Georg Arends ua aloaia o le tama na faavaeina le aganuu. O lenei saienitisi Siamani ma le natura na foafoaina le tele o ituaiga, o loo faaalia moni ai le matagofie o fetu i le lalolagi atoa. I le avea ai o se faailoga o le faʻaaloalogia mo mea taua, o ona ituaiga o loʻo tuʻufaʻatasia i totonu o se kulupu tele na faaigoa i le maeʻa ai o le foafoaga ma ua avea nei aso ma ituaiga o tulaga.

Astilbe David (A. Davidii)

O le ituaiga o vaalele lea e afaina mai matu-sisifo o Saina ma o se vaega mai Mongolia, o loo faaaoga ai le faaaogaina i le galuega filifilia. O laau vao ma le totoina ua umi tele. O ponuncles e oʻo atu i le maualuga o le 150 cm, ma lau lanu lanumeamata ma petioles enaena ma vevela tutotonu e afa e maualalo. O lau lapisi o Cerrus e manaia tele, ae a oʻo mai le tele o mea i luga aʻe o latou i le amataga o Aukuso, e leai se tagata e mafai ona faʻafefeteina le manaia o le laau! O le maualuga o le palaffy panicle e mai i le 30 i le 40 cm, i fugalaau i le natura o le lilac-patrimonial lanu e masani ona tupu.

O lenei ituaiga o vaovao ua totoina mo le sili atu i le seneturi i togalaau i le salafa o le lalolagi, ae o vaega sili ona lauiloa o Arends ua tuuina atu i ai.

Astilbe Arends (A. Arendsii Hybrida)

O se sui iloga o le nuu o Rock ma Roll Astreba Arends ma fugalaau paʻepaʻe mama, laulaau lanu meamata i luga o petioles lanu mumu-lanu, fuālaʻau umi ma vao vao. E pei ona mafai ona vaaia mai le ata ma le faʻamatalaga o le ituaiga, sa tumau pea le tele o meaola i le astilba.

O le mea lava lea e tasi i totonu o ituaiga mai le vaega o hybride interspecific o Arends. O uiga masani o uiga ia o nei laau toto:

  • maualuga i totonu o le 100 cm;
  • o le lautele o se tagata matua matua o le fulafula poʻo le salalau o foliga e oʻo atu i le 70 cm;
  • faigata, faʻasolosolo i luga o le mata ma faʻasolosolo pea laulaʻau laʻau lamolemole, o nisi taimi susulu ma se lanu uliuli lanu;
  • laiti, e pei o ituaiga uma o fugalaau, fugalaau e mafai ona valiina i ata uma o le paʻepaʻe, lilac, lanu piniki po o le lanu violē ma aoina i luga o le tele o inflorescences;
  • fuʻa tupu mai ia Iulai ma Aokuso, tumau mai le 4 i le 6 vaiaso.

Astilba Arends e faʻafefiloi le faitau sefulu ma le lua faʻailoga mataʻina ma lauiloa mo faifaatoaga.

Astilba Amethyst o se mea taua moni i le aoina. Amethyst ua fuafuaina mo le faʻavaeina ma le tasi vaega o le malu puipuia. Laʻau faʻatasi ma le maualuga e tusa ma le 80 cm foliga lelei i tua ma e mafai ona faia se sao taua i totonu o se fugalaau i totonu o laʻau taʻitasi, ferns ma isi greenery. O le ituaiga e iloga i le lanumeamata lanumalie ma se lanu samasama lanu samasama ma mea eleelea eleelea, e oʻo atu i le 30 cm.

Fuga mama malamalama fugalalalala, tuu ai se pulumu susulu, e pei o se amethyst moni, fatufatuina se vaega o mafaufauga piniki, mumu ma lilac. O le fuga o le vaalele e amata ia Iulai ma e oʻo atu i le masina.

O fugalaau o Nemo poʻo Nemo e sili atu le paʻu lanu nai lo le ituaiga muamua, ma latou tatalaina se vaiaso pe lua mulimuli ane. O le lanu piniki ma le lalac e susulu mai pulumu susulu e foliga mai e susulu atu i totonu o le togalaau, i le mea o le a lagona ai le sili atu le mafanafana o lenei togalaau. O le maualuga o le vao e oʻo i le 75 cm, ma o laʻau teuteu o le ituaiga o loʻo valiina i se lanu lanumeamata.

White Astilbe Diamond e maualuga atu nai lo ona tuafafine. O lona togavao i le ogatotonu o vaomatua e oʻo atu i le maualuga o le 90 cm. O fugalaau fugalaau o loʻo i ai le lautele o le panicle e aliali mai i le sefulu tausaga muamua o Iulai ma faʻamago i le faaiuga o le masina. Faafetai i le 30-centimeter luxurious inflorescences, o le eseesega o le diamant astilbe e tutusa lava le lelei i fugalaau e lua ma tipi. Malamalama e lanu i le lanu enaena ma le lanu enaena o le lanu paʻepaʻe o fugalaau.

O se ituaiga laau toto fou i le va o Areles astilbe o le Raraus cultivar ma fugalaau mumu lanu mumu lea e faʻatautaia ai le taʻi 30 centimita le umi. O se uiga e le masani ai o le laau o le lanu lanumumu mumu lea e aliali mai i le tautotogo mai lalo o le kiona. Ona maua lea e laulaau se vine lanumeamata e sili atu ona masani, ona sosoo ai lea ma le afa lona lua o Iulai, e afe ma afe o lanu violisa o le Radius astilbe o loo tatala i luga ae.

Eseesega o fugalaau ma fugalaau paʻepaʻe e foliga mai fou fou. Faatasi ai ma o latou fugalaau, latou te "malamalama" i pito sili ona natia, mafiafia. Leai se faʻasesega - astilba White Gloria 80 centimita le maualuga ma le tele o mea e pei o taimane e oʻo i le 20 centimita le maualuga. O le ituaiga White Gloria o loʻo faʻaalia mai ia Iulai o loʻo tupu mai i le 3 i le 5 vaiaso.

Viliamu mālū po o le susulu o le lanu, o fugalaau o le vaalele Anita Pfeiffer e latalata faʻapitoa ia Aokuso. O le tele o ituaiga o fugalaau, e pei o ona aiga vavalalata, e le sili atu i le mita le maualuga. O Astilba Anita Pfeifer e fai se laʻau vaovao o le faʻapipiʻi pea o laʻau lanumeamata i petioles brown. A oʻo mai le taimi e tupu ai, lanu enaena ma le mumu e aliali mai i luga o le lanumeamata, faapaleina i ni mea e le mautonu.

O le ituaiga matagofie o Setra Teresa po o Tuafafine Theresa i le taimi o le fugalaau e fatuina ai se mea manaia mafiafia matagofie i le lanu mumu. O le mea o loʻo i ai le mea e sili ona vevela, o le malamalama o le lanu piniki.

E ui lava o ituaiga muamua o meaola na maua pe tusa ma le 200 tausaga talu ai, ae e le mafai lava ona maua e tagata o loo ola i le eleele se maliega i lo latou faavasegaina. E sili atu ma le 50 ituaiga o ituaiga o loʻo faʻavasegaina nei o hybrids ma e mafai ona tuʻuina atu i ituaiga eseese ma ituaiga eseese.

Mo le tuputupu ae i le malu puipuia, o Astilba Amerika o se filifiliga sili ona lelei ma le malamalama o le lilac o le telefoni o inflorescences. O le maualuga o le kuta o Amerika sili atu e le sili atu i le 70 cm, ae tusa lava pe i ai se fua faʻatusatusa mo le aganuu, e le mafai ona le amanaiaina lenei ituaiga.

O se vaega o le Betsy Cooperus eseese o se mea e tatala ai, o se mea e sili ona mataʻutia o foliga o le paʻu. Lulu mumu po o le toetoe lava paepae Betsy Cuperus fugalaau taofia o latou foliga teuteu mo le oʻo atu i le 25-30 aso.

Faatasi ai ma ituaiga meaola e sili ona fiafia i ai o le Gloria Purpurea e sili ona lanu piniki po o le lilac. O se laau toto e oʻo atu i le 70 cm le maualuga e iloga i le lapisi o lapisi e pei o le taimane ma le lanu e le masani ai ma se lanu uliuli po o le mumu. E ui o le susulu Gloria Purpurea e fuga mai mo vaiaso e lua nai lo isi ituaiga, e faigata ona maua le tutusa i le maualuga ma le susulu o mea leaga.

O fusi o fugalaau paʻepaʻe e faʻafetai i le ituaiga o le Kohn Albert ma le lafoaʻi, lapopoʻa tele ma lanu lanumeamata lanumeamata.

Astilbe Thunberg (A. thunbergii)

E ui lava o le Thunberg astilbe e maua i le natura i totonu o se tamai vaega mai Rusia Rusia Islands i Iapani, ua leva ona talisapaia le laau e tagata fai togafiti ma e fiafia i aganuu teuteu. O faʻataʻitaʻiga leaga o lenei ituaiga meaola e le sili atu i le 80 cm le maualuga, o le tele o mea e tupu mai i ni fatuga ma ni mea e tutupu i le ogatotonu o le taumafanafana. O le tele o paʻu o le 25-senitimita le umi o loʻo i ai se foliga paʻu, ma o fugalaau paʻepaʻe e tuʻuina atu se manogi manogi lelei.

Mo le taimi muamua, o laau o lenei ituaiga na totoina i le togalaau i le kuata mulimuli o le 19 seneturi. Talu mai lena taimi, o le Thunberg astilbe o se tasi o le aganuu sili ona alofagia. O le sili ona natura masani ma le mataʻutia o le faʻaogaina o mea leaga e foliga mai i totonu o le paolo ma latalata ane i le vai, lea e fiafia ai le fetu i le natura.

Thunber Hybrids (A. Thunbergii Hybrida)

Faafetai i lenei ituaiga o fetu, e tele ituaiga o ituaiga ma ituaiga na fananau mai e masani ona lauiloa i le au faifaatoaga amateur mo le tele o tausaga.

O Polofesa Polofesa Van der Vilen ma fuga lanu paʻepaʻe i luga o lanu mumu-lanu enaena e fiafia tele. O le maualuga o lenei ituaiga e oʻo i le 90-150 cm. O le umi o racemose inflorescences e oo atu i le 45 cm le umi e fetaui ma le tele o le vao. O le taimi o fugalaau e amata ia Iulai.

O le fugalaau susulu o le laʻau Straussenfeder e tosina mai ai mata e le gata i le lalelei ma le lapopoa o inflorescences, ae e mafua mai ia lanu lanu eseese. Laʻau o le Straussenfeder cultivar e ola e oʻo atu i le 80-100 cm, e fuga mai i le tautua o Iulai ma o le a matua teuteuina ai laufanua ma togalaau i lalo o le lafoaʻi.

O le isi ituaiga o le Thunberg astilbe Red Charm e taia i se fualaau lanu violisi-lanu violisa ma se lanu uliuli o laulaau lanu. O loʻo i ai se nofoaga mo se ituaiga lanu eseese i le ogatotonu o se togalaau fugalaau fugalaau poo i lalo o palealii o laau, lea o le a le ita ai le lanu mumu lanu moana i le susulu o le la.

Astilba Korea (A. Koreana)

E le o se mea e ofo ai le tuʻuina atu o igoa o le ituaiga o vaomatua i Korea, Saina ma Iapani igoa e tutusa ma lo latou atunuu. I le itu i matu sasaʻe o le PRC ma luga o le Peninsula o Korea, o se eletise o le Korea e maualuga lona maualuga e 50-60 cm le maualuga. I totonu o isi laau, o le i ai o paluʻu enaena i luga o pou ma pito i tua o laulaau e iloga. O fualaau oona i le ituaiga o paʻu paʻu mafiafia e aofia ai paʻepaʻe paʻepaʻe poʻo fugalaau piniki.

Chinese Astilba (A. chinensis)

O le taulaina a Saina e sili atu le maualuga nai lo le ituaiga Korea. O ona aʻa e oʻo atu i le maualuga o le 1 mita, laʻititi i lalo ifo o laʻau felanulanuaʻi i luga o petioles umi. O faaputuga i lenei ituaiga o laau o loʻo i ai i luga o veins ma i tafatafa o le pito o lau. O le lanu sili o tamai fugalaau e piniki, paʻepaʻe poʻo le lilac. O fugalaau e aoina ma fufula i luga ifo o le 35 cm le umi. O le aofaʻi a Saina e mafua mai i ituaiga o meaola, o ona fugalaau e mafai ona faamemelo mai le afa lona lua o Aokuso.

Iapani Astilba (A. Japonica)

Iapani astilba o se ituaiga o fetu i le va o tagata masani o lenei aganuu. I luga o lona faavae, o le tele o ituaiga muamua ma vailaʻau interspecific na fafagaina.

O le tele, laʻau vavalalata o le laau i le maualuga e oʻo i le 60-80 senitimita. O fugalaau manogi, e pei o lau lamolemole mamanu, e faia i luga o laumei mumu. O lanu paʻepaʻe po o le piniki e sili ona taatele i le natura, ae faʻafetai i galuega a le au faifaatoʻaga, o faʻalapotopotoga faʻaonapo nei o Iapani e maua ai le 30-centimeter inflorescences o lilac, lanu violē ma fugalaau.

Iapani Iapani (A. Japonica Hybrida)

O le tele o orts ma hybrids e maua i luga o lenei ituaiga o loʻo faʻaalia i le faʻatusatusa, matagofie o le fugalaau, o le i ai o lau lanu susulu ma vave foliga mai o fugalaau. G. Arends o le na faia le uluai laau totō o lenei vaega, o lea o nisi o ituaiga o meaola o nisi taimi e maualuga i luga o le va o Areles astilbe.

E matua laitiiti, na o le 45 cm le maualuga Astilba Bremen e talafeagai mo le totōina o se togalaau poʻo le totoina i totonu o se faʻalapotopotoga. O se togavao faʻamalosi o le cultivar Bremen ma le laʻau uliuli ma le lanu piniki e oʻo atu i le 15 cm le umi o le a le tuʻuina ai se mea e le faʻavaivai ai se tagata e teu vine.

Gladstone astilbe e sili atu le telē na i lo le muamua o le cultivar i fualaau paʻepaʻe papaʻe na aoina mai i le tele o mea na tutupu e pei o Gladstone.

O se tasi e sili ona susulu i totonu o le aiga o Iapani o le Montgomery Montil, e sili atu ma le 60 inisi le loloto. O laau matagofie ma lau lanu mumu lanu i le afa lona lua o Iulai ua susulu i le lanumumu mumu lanumoana. O le fuga o le vaalele Iapani Montgomery e lua vaiaso, ae e oo lava i le taimi lea e puleaina ai le tuua o se lagona tumau.

E sili atu le malamalama nai lo le fua o Iapani Montgomery, na o lona "tuafafine" i totonu o le vaega o le Astilba ituaiga Red Sentinel e uiga i le mita maualuga ma le lanu mumu-lanu mumu i luga o fatu matagofie e toetoe lava tutusa lanu. O laulaau o lenei ituaiga o loʻo i ai foi se lanu mumu. Sentinel Red Sentinel inflorescences e tele, vaapiapi, ma o latou foliga vaaia e tupu i le lua tausaga o Iulai.

O le fugalaau Fugalaau fugalaau, e faaigoa i le totoina o laau pi, ola atoatoa i lona igoa. O lanu lanumeamata lanumeamata o le laau i le amataga o Iulai o loʻo ufiufiina i se puaa piniki mafiafia, o le paolo ma le fou e pei o totogo o le toto o se pi. I le taimi lava lea e tasi, e laʻititi lava le togavao Peach Blossom. O lona maualuga e le sili atu i le 60 cm, ma o le umi o le inflorescence e 15 simita.