Fualaau aina

Kāreti

Kāreti (Daucus) o se tasi o le aiga o le Malalela. O le igoa "carrot" e sau mai le gagana Proto-Slavic. I totonu o le vaomatua, o lenei laau toto e maua i Niu Sila, Amerika, Aferika, Ausetalia ma le Metitirani. I totonu o faatoaga, ua tupu aʻe kāloti po o kāloti gaosia (Daucus sativus), ma e vaʻavaʻai i le va o laulau ma meaʻai. O lea ituaiga aganuu ua ola pe a ma le 4 afe tausaga, ma i se vaitaimi umi faapena, o se tele o ituaiga eseese o lenei laau ua aliali mai. O loʻo i ai se manatu o lenei aganuu e sau mai Aferika, talu ai e oo mai i le aso e tele ituaiga kāloti e maua i le natura iina. I le taimi muamua, na ola aʻe kāloti e gaosia ai fatu ma laʻau manogi, ma e le o aʻa o aʻa. I totonu o Europa, o lenei laau sa i le 10-13 senituri TA. I le "Domostroy" o loʻo i ai le taua o kāloti, ma o loʻo taʻu mai ai i le 16 senituri ua leva ona totoina i Rusia.

Faʻapitoa Karoti

Carrot o se togalaau vao e taʻitasi, tausaga faʻaletausaga poʻo le faʻaleleia. I le tausaga muamua o le tuputupu ae, na o se rosette o loʻo faia i totonu, e aofia ai lapisi laulaʻau vavave, ma aʻafiaga aʻa, ma o fatu e na o le lua tausaga o le tuputupu aʻe. O le foliga o le aʻa o le tino o se mea e foliga i luga, e leai se mea e tasi, pe o le lauulu foi, ma o lona masini e eseese mai le 0.03 i le 0.5 kilokalama pe sili atu foi. O se mea e faʻafefeteina ai le natura o le natura e 10-15-laʻau e aofia ai fugalaau lanu samasama, lanu paʻepaʻe poʻo le lanu mumu, ma le fugalaau mumu i le ogatotonu. O le fua o se fatu e lua ituaiga fatu, e oʻo i le umi pe a ma le 40 mm. O fualaau toto e aofia ai carotenes, lycopene, vitamini B, flavonoids, anthocyanidins, suka, ascorbic ma pantothenic acids ma isi mea aoga e manaomia e le tino o le tagata.

Totoina o kāloti i luga o le eleele

O le a le taimi e toto ai

I kāloti, e amataina le totoina o fatu i le vevela o le eleele i le 4 i le 6 tikeri. I lenei itu, o le luluina e mafai ona faia pe a vevela le palapala i le vevela ua faaalia, e pei o se tulafono, ua tupu nei i aso mulimuli o Aperila. O le vaeluaga o vaitau faapea ma le tuai o ituaiga o fua e mafai ona totoina mai le aso 20 o Aperila i le aso 7 o Me. Afai o le palapala o se mea e masani ai, ona mafai lea ona totoina le koko i le vaiaso lona lua o Me, ma le eleele malamalama - seia oʻo i aso mulimuli o le tautotogo. O fatu o loʻo i totonu o le eleele e mafai ona tatalia gelulu e itiiti ifo i le 4 tikeri. E lelei tele pe a uma ona luluina timuga mo ni nai aso i se laina. O le tuai ona lūlū fatu e le tatau ona i ai, aua i lenei tulaga o le a le toe tupu mai ni toto mo se taimi umi lava.

Laʻau talafeagai

O le fuafuaga mo kāloti e tatau ona filifilia i le la ma e oʻo lava i. Ae ui i lea, mo sea ituaiga aganuu, o se pitonuu e iai sina faʻaituau e talafeagai. O mea leaga na muamua atu mo lenei aganuu o: fennel, parsnips, beans, caraway fatu, pasisa ma kāloti, aua o nei laau totō e matua gaosi meaʻai latou te manaʻomia mai le palapala, ma faʻapuʻupuʻu ai. O ia nofoaga e talafeagai mo le totoina o kāloti ia le itiiti ifo ma le 3 tausaga mulimuli ane. Ma o sili ona lelei muamua: kukama, kapisi, galati, pateta, zucini, tamato ma aniani.

A maeʻa ona maua se nofoaga talafeagai, e tatau ona e sauniuni. O le kiliina o se mea e tatau ona fai muamua, pe sili atu foi, i le tautoulu, ona oʻo lea i le amataga o le tautotogo, o le a ia maua le taimi e faʻafao ai. E tatau ona eliina le eleele mo le 1.5 laaseti o le suo, o le mea moni e faapea afai o le aʻa o le aʻa e amata ona tupu malosi, ona malolo lea i luga o se palapala malo, o le a suia lona itu, o le mea lea o le a faiva ai le fualaau faisua. E faigata tele ona maua mai aʻa mai le eleele. A o lei totoina, e tatau ona faʻaaogaina le palapala i le eleele, latou te faia i le taimi o le autumn, e pei o le 15 kalama o le faʻamalati, 2 i le 3 kilokalama o le humus, 25-30 kalama o le superphosphate ma le 15-20 kalama o le nitrogen e ave i le 1 sikuea mita o le fanua fuālaʻau. I le tautotogo, e tatau ona ufiufi le saite, e faʻaaoga ai se totoa mo lenei mea.

Lauina

A o le lūlūina kāloti i le eleele lanu, e tatau ona muaʻi totoina fatu e faʻaleleia ai le germination. E tele auala e saunia ai fatu mo le luluina:

  1. Mo le aso e tasi e tatau ona faʻafeiloaʻi i vai inu (e tusa ma le 30 tikeri), ae o le vai i le taimi lenei e tatau ona sui a itiiti ifo ma le 6 taimi. Afai e manaʻomia, e mafai ona sui le vai i se fofo o le fafie (1 sipunifi o le mea e ave i le 1 lita o le vai inu). A maeʻa le 24 itula, e tatau ona fufulu fatu i vai mama, ona tuu lea i totonu o se ie ma tuʻu i luga o le fata o le pusaaisa mo ni nai aso.
  2. O fatu e tatau ona fufuluina i totonu o se taga ie, lea e faatofu i le vai vevela mo le tusa o le tolu o le itula (pe a ma le 50 tikeri). Ona vave mo 2-3 minute. toto i totonu o le vai malulu.
  3. Ua sasaa le fatu i totonu o se ato, lea e tatau ona toto i totonu o le palapala i le loloto ole bayonet. O iina e tatau ona taoto ai mo le 1.5 vaiaso.
  4. E mafai ona e lafoina se fatu i luma o se pusa. Ina ia faia lenei mea, o le fatu ua faatofuina i se vaifofo o Silk poo Epina, ua tumu i le okesene, lea e tatau ona nonofo mai le 18 i le 20 itula.

A maea le sauniuniga o le totoina muamua, e mafai ona e alu atu i le totoina saʻo o kāloti i luga o le eleele. Afai o le eleele i luga o le laupepa e mama, ona tatau lea ona tanumia fatu i totonu ole 20-30 mm, pe a mamafa le palapala, ona tatau lea ona faʻaititia le loloto o le fatu ile 15-20 mm. O le vaʻai laina e tusa ma le 20 simita. I le va o fatu i se laina, e tatau ona matauina se mamao e 30 i le 40 mm. Ina ia mautinoa e leai ni mea totō, e masani ona faʻaaogaina e le fai togalaau mea nei: pepa pepa fale e manaʻomia ona tipi i ni fasi ie manifinifi, pata o le paʻu (mai le falaoamata poʻo le suauu) e tatau ona faʻaaoga ia i latou i vaitaimi o le 30-40 mm, pe a maeʻa ona totoina fatu. A maeʻa maeʻa le paʻu, e tatau ona gaugau le pepa i le afa o le umi ma manua i totonu o se lisi. I le taimi o le lūlūina, o pepa e fatuina fatu e faʻalautele ma fetaui i totonu o togalaau, lea e tatau muamua ona faʻamamaina lelei. A totoina fatu i le palapala, e tatau ona ufiufi le pito i luga o le tolu-senitimita o le mulch, o le a puipuia ai le foliga mai o se mea e pala, lea e mafai ona faafaigata ai le totoina o laau.

E i ai se isi metotia o le lūlūina o lenei faʻatoʻaga. O le faia o lenei mea, pepa o fale toileti poʻo se solo pepa e tipiina i ni sikuea laiti, faʻatasi ma mataua taʻitasi o le paʻu, i luga ole fatu poʻo le 2 fatu ma le 1 pulu penisini o mea faʻapitoa mea faʻapitoa. E tatau ona paʻu sikuea e fai ai polo, pe a maeʻa, ona aveese lea mo le teuina ao le i luluina. A o lūlūina, o nei polo e tuʻuina i totonu o le togavao ma se mamao e 30-40 mm.

Totoina o kāloti i le taumalulu

Faatasi ai ma le luluina o kāloti, o le a mafai e le fai togalaau ona maua se seleselega mo le afa masina muamua atu nai lo le tautotogo. Ae ui i lea, i le tautotogo, e na o ituaiga muamua e seleseleina ua totoina, ma o ia aʻa e le talafeagai mo le teuina umi. O le luluina o loʻo faia i aso mulimuli o Oketopa poʻo le aso muamua - ia Novema, ao sauniuni le saite mo lenei aganuu e tatau ona faia i le 20 aso ao le i luluina. Pe a lūlūina le lūlū, e tatau ona ufiufi luga o le moega le tolu-senetimita o le peat. I le amataga o le tautotogo, o le pito i luga o le moega e tatau ona ufiufi i se ata tifaga, e vave aveeseina pe a uma ona foliga mai o ni fatu. E tatau ona maitauina e na o lapalapa malamalama e talafeagai mo le taumalulu taumalulu luluina kāloti.

Carrot tausi

O le totoina o se kālati i lau togalaau, e tatau ona e faʻafeinuina i se taimi tatau, pe a talafeagai ai, vevela laʻau, faʻamalosolo faʻapitoa le moega o le togalaau, ma ripoti uma vao pe a uma, ona o nisi faʻamaʻi e mafai ona aʻafia ai se laau faapena.

Thinning

O le taimi muamua e tatau ona faʻamavaeina tipu pe a latou fausia ni pusa lapisi se lua, aʻo vaʻaia le 20-30 mm e tatau ona matauina i le va o laau totō. A maeʻa ona totoina e le pa laau ni laupepa se lua, e manaʻomia ona toe faʻaitiitia, ae o se mamao e 40-60 mm e ao ona matauina i le va o fualaau aina. Ina ia aua le faʻamaʻapeʻa le kāloti, e tatau ona e luluina e ala i polo po o pepa pepa (silasila i luga). O le aveeseina o mutia vao mai le saite e tatau ona i ai i le taimi e tasi pe a veleina laau. O le veleina e fautuaina pe a uma ona faʻamaligi le moega.

E faʻafefea vai

Ina ia aoina se fualaau lelei o kāloti, e tatau ona e faʻamaʻaina saʻo, ona aʻafia ai lea o fua o le aʻa, lapoa ma sogasoga. Afai e le lava le vai, o lona uiga ona o lenei mea, o le aʻa o le a totogo, ma o le a avea ma o latou tofo oona. E manaʻomia lou faʻaleleia lelei o lenei fatuga mai le taimi o le luluina seia oʻo i le seleselega.

I le taimi o le faʻaleleia o vai, e tatau ona faʻafefete le eleele i le loloto e le itiiti ifo i le 0.3 mita, e fetaui ma le maualuga o fua o aʻa. Afai e leai ni vai i le togavao, ona tuputupu ae lea o latou aʻa, ma saili mo nisi punaoa o le susu, ona o lenei aʻa e le toe maua ai foliga vaaia, ma o latou tino ua vaivai ma faigata. Afai o le fafagaina o kaloti e tele naua, o le a mafua ai ona tafe aʻa, o le a tupu mai pine laiti io latou luga, faapea foi le faateleina o le tuputupu ae o luga. I le avea ai o se tulafono, faʻafeusuaʻi moega ma kapeti ua maeʻa le 1 le taimi i le 7 aso, aʻo faʻaauau le polokalame o loʻo taua i lalo:

  • pe a uma ona lūlūina, muamua mo le faʻaleleia o le vai e faʻaaoga ai le 3 lita o le vai i le 1 sikuea mita o moega;
  • pe a faʻapipiʻi le fualaau i le taimi lona lua, o le tele o le faʻavaivai e manaʻomia ona faʻalauteleina, o le mea lea, e tatau ona faʻaalu le pakete vai i le sikuea sikuea o le fanua;
  • pe a uma ona toto laau vao lanu meamata, e amata ona ola malosi fua o laau toto, ma i le taimi nei, o le suavai e tatau ona sili atu ona tele (2 pakete vai i le 1 mita faatafafa o le fanua);
  • pe a malolo le 6-8 vaiaso aʻo leʻi seleseleina, o le numera o faʻavalea e faʻaitiitia i le 1 taimi i le 10-15 aso, ao le 1 pakete vai e ave i le 1 mita sikuea o le moega;
  • ma a oʻo i le 15-20 aso e totoe aʻo le seleselega, fafaga le kāloti e tatau ona taofia uma.

Fertilizer

I le vaitau atoa o le tuputupu ae, e tatau ona fafagaina faalua faalua: o le uluai fafagaina o le a faia i le 4 vaiaso pe a uma ona foliga mai o laau, ma le lona lua pe a maeʻa le 8 vaiaso. Mo le fafagaina o le faʻaaogaina o le vai, lea e tatau ona aofia ai le 1 tbsp. l nitrofoski, 2 tbsp. laupapa fafie, 20 kalama o le potassium pati, 15 kalama o le urisa ma le aofaiga tutusa o le superphosphate i le 1 pakete vai. Laei pito sili ona faia pe a uma ona faʻamusu le moega.

Pests ma faʻamaʻi o kāloti ma ata

Carrot faʻamaʻi

Kāreti e mafai ona afaina ai iniseti ma faʻamaʻi leaga, o lea e tatau ai i faifaatoaga uma ona iloa le mea e fai i se mataupu faapitoa ina ia faasaoina ai le fua. Mo lenei aganuu, o le sili ona lamatia o faʻamaʻi e pei o phomosis, bacteriosis, septoria, lauulu, paʻepaʻe, mumu ma le pala.

Bacteriosis

Bacteriosis - o lona faʻalauteleina faʻapena e faʻapena ma fatu laau ma fatu. I lenei itu, a maeʻa le seleselega, e tatau ona aveeseina toega o pito i luga mai le saite, ma e tatau ona toto muamua le fatu laau aʻo lei lulu, aua e vevela i le vai vevela (tusa ma le 52 tikeri).

Lanu grey ma le paʻepaʻe

Laʻau grey ma le paʻepaʻe - toetoe lava o fualaʻau uma o fualaʻau e aʻafia i nei faʻamaʻi. O a latou faailoga e masani lava ona aliali mai i le taimi e teu ai fualaʻau. Mo faamoemoega o le faʻasolosolo, e tatau ona faʻavasegaina le eleele eleʻele, e le faʻafefe i ai ma le faʻamaʻiina o fugalaʻau faʻasaina, e aveʻese uma ai le mutia i se taimi talafeagai, ma aʻo leʻi tuʻuina atu fualaau faisua mo le teuina, e faʻamauasolo i le penisina. E taua tele foi le totoina o togalaau i lalo o tulaga lelei e teu ai, ae o le teuina e tatau ona i ai le ea lelei.

Faʻasaʻi maʻi (mumu mumu)

O le faʻamaʻi (mumu mumu) - o le lanu violē poʻo le lanu enaena o loʻo i luga o aʻa aʻa aʻa. Aʻo tupu le faʻamaʻi, o le a mou ese atu, ma i lo latou nofoaga o loʻo faʻapipiʻiina ai se fuga lanu uliuli. O aʻa uma lava e aʻafia i lenei faʻamaʻi: kokolati, launiu, beets, rutabaga, pasili, ma isi. O le mafuaaga mo le atinaʻeina o lenei maʻi o le faʻaofiina lea o le moli i totonu o le palapala o se fugalaʻau. O aʻafiaga afaina aʻa e teuina eseese mai mea maloloina.

Lanu uliuli

Lanu uliuli - i luga o aʻafiaga o aʻa aʻa ua aʻafia ai vaega o le lanu-koale. O lenei faʻamaʻi sili ona matautia mo suʻesuʻega o kāloti. O kāloti ua aʻafia e tatau ona faʻaumatia ma faʻaumatia i le vave e mafai ai. Mo le gaphylaxis, o fatu e togafitia i le solution a Tigam (0.5%) aʻo le i luluina.

Septoria

Septoria - faʻapipii siapo chlorotic i luga o le laʻau o se togavao faʻamaʻi. A o agai i luma le siama, ona liu enaena ma maua ai se mumu mumu. O le vave faʻalauteleina o le faʻamaʻi e mafua ai le faʻalauteleina o le manogi. I uluaʻi faʻamaoniga o le faʻamaʻi, o le moega e tuʻuina atu i togafitiga faʻatasi ma se vaifofo o le palu Bordeaux (1%) ma le vaeluaga o le 1.5 vaiaso i le va o vasega. O nava e matua aʻafia lava e tatau ona eli ma faʻaumatia. Pe a seleseleina le seleselega, ona susunuina lea o le seleselega. Mo le faʻamoemoe o le puipuia, o le fatu aʻo leʻi faʻamafanafanaina e vevela i le vai vevela, ona faʻamafanafana loa lea i le malulu. E le gata i lea o le saunia o le nofoaga mo le luluina o kāloti, susu ma fulufulu fugalaau e tatau ona faaopoopo i le eleele mo le eli.

Fomoz

Phomosis - e afaina ai gaʻo o le suʻega, faʻapea foʻi ma o latou faʻaletonu. Ma, o lanu enaena e aliali mai i le pito i luga o aʻa, lea e faʻalolotoina le taimi, ma aʻafia uma ai aʻa. I luga o le eleele malamalama, o lenei maʻi e vave ona tupu. Mo faamoemoega puipuia, ao le i lūlūina le fatu, e tatau ona togafitia le mea e fai ma le solution a Tigam (0.5%), ma o aʻafiaga aʻa e tatau ona vave aveese.

Carrot Pests

O sikoa o le taumalulu, slugs, ūlati ma alaea e mafai ona afaina ai lenei aganuu.

Slug

Slug - afai e le tele, ona mafai lea ona e aoina ma le lima. Afai na faatumuina e le gastropod le saite, ona latou tau ai lea ma le fesoasoani a mailei e le lelei. Ina ia faia lenei mea, i le tele o nofoaga i luga o le saite, e tatau ona e eli i tamai fagu ua tumu i le pia, o lona manogi o le a tosina mai ai le tele o slugs i mailei. Afai o loʻo i ai se siloti poʻo le akuka, ona e tipiina lea i ni fasipepa o loʻo tuʻuina atu i luga o le 'upega tafaʻilagi, i le taeao e tatau ona e aoina mai meaola e tafe mai e' ai i "togafitiga" na e tuʻuina. E mafai foi ona e faatumuina le pito o le fasi fanua i se apa o le fafie, o le pefu o le superphosphate pe o ni pine o le pine.

Wireworms

O galu o moni lava o laʻau o le pipiʻi paʻu. E mafai ona latou afaina ai e le na o kapiti, ae o mea totō e pei o kukama, seleni, strawberries, kapisi, tamato ma pateta. O le umi o le matua matutua e tusa ma le 10 mm, o lona lanu uliuli-uliuli, ma o lona elytra e mumu mumu. O le tamaʻi meaʻai e faia ai le fuamoa, lea e tusa ma le 200 fuamoa. Brownish-yellow-cylindrical larvae hatch from them, pe tusa ma le 40 mm le umi, ua maitauina lo latou atinaʻe mo le 3-5 tausaga. Ina ia faʻamalo le vaega ole uaea, e manaʻomia foi mailei. Ina ia faia lenei mea, i luga o le laupepa, e te manaʻomia le faia o ni pupuʻu loloto i totonu ole vaega ole aʻafia (pati, kāloti, beets, ma isi) poo le semi-overripe vao. Ona faatumu lea o le pu i le eleele ma tuu se pine, ina ia aua nei galo le mea oi ai. A mavae ni nai aso, e tatau ona eliina le lua, ma o le maunu, faatasi ai ma meaola faalafua na faaputuputu i ai, faaleagaina.

Taumalulu Scoop Caterpillars

Caterpillars of a scoop winter - latou te faamanualia se vaega o le vaomatua o le vaomatua, ma faaleagaina ai foi aʻa ma aʻa, ma tosoina. Ae o nei anufe e leaga ai tamato, pasili, aniani, kohlrabi, beets, kukama ma pateta. Ina ia faʻaumatia ia anufe, o le moega e sosolo i se sauniuniga insecticidal, mulimuli i faatonuga o loʻo i ai, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻaoga Cyanox, Revikurt, Ambush, Anometrin poʻo Etafos.

Ina ia puipuia le foliga mai o se kāloti, e totoina aniani i le va o laina ma kāloti.

Seleseleina ma le teuina o kāloti

O le seleselega o kāloti e aofia ai ni vaega. I le taimi muamua, o le faasolosolo malie le faasolosolo o mea totō e faia; mo lenei mea, e mafai ona toso i fafo taloti i le taimi o le kuka. O se taunuuga, o fualaau o loʻo totoe o le a maua le tele o meaʻai, ma o le a sili atu ona aoga a latou tupe maua. I le masina o Iulai, e seleseleina le tele o fua o le faʻatoʻaga. O aʻafiaga o fualaau o ituaiga o vaitau masani e faʻataʻaina i Aukuso. Ma o le seleseleina o ituaiga o meaʻai e tuai, e mafai ona teuina mo se taimi umi, e faia i le afa lona lua o Setema.

O le seleselega e faia i se aso vevela, māgogo ma mafanafana. Afai o le eleele e mama, ona mafai lea ona toso ese Karoti i fafo, ma uu luga. Ma afai o le palapala e mamafa, ona aʻafia ai lea o fualaau aina e tatau ona aveesea mai ia mea faʻaauupegaina i se suo. Tueina aʻa o fualaau aina e tatau ona faʻavasegaina, aʻo tuʻuina atu kāloti manua uma mo le toe gaosia. O na aʻa laau e talafeagai mo le teuina e tatau ona aveeseina uma laulaau i le ulu, a maeʻa ona tuʻuina lea i lalo o le faʻalava ma le agavale mo le tele o aso e faʻamago. Ona fufulu lea o le togalaau i le teuina. O se pulou poʻo se pulou e lelei mo le teuina o sea fualaau faisua; o carotiti o loʻo tuʻuina i pusa na faia i palasitika poʻo fafie, ma e tatau ona fufuluina i le oneone matutu ina ia aua nei paʻi le tasi i le aʻa. Ua suia le oneone i le galu pe a manaʻomia. O nisi o fai togalaau e faʻaaogaina le penisina ma o le sipisi e afaina mo lenei faʻamoemoe, faʻafetai i lenei suauu, o le a puipuia le fua mai le foliga mai o le pala. O loʻo i ai se isi metotia mo le teuina o kāloti, o le faʻamamaina o kāloti i le omea. E faʻafefiloi Clay ma le vai i se maliega kulimi, mulimuli ane ona aʻafia ai aʻa o aʻa i lenei failauga ma tuʻu ai i luga o se faʻaiʻu. A maeʻa, ona faʻapipiʻi lelei lea i le teuina. O na kapeti, pe a teuina i totonu o se potu malulu i se vevela e tusa ma le 0 tikeri, e tumau pea le vevela ma le fou seia oʻo i le tautotogo.

Ituaiga ma ituaiga o kāloti ma ata ma igoa

O le toʻatele o tagata e talitonu o kāloti e tatau ona i ai se lanu mumu-lanu mūmū ma ia i ai se foliga faʻata, ae e mamao ese mai le mataupu. O Karoti na gaʻo na o le manogi i le seneturi lona 17, ma aʻo leʻi ese, mo se faataitaiga, i le Emepaea o Roma o sea fualaau faisua ua paʻepaʻe, i nisi o atunuu o Europa i Sisifo - uliuli, ma Aikupito anamua - lanu viole. I le au tusiata Holani i luga o tafaoga muamua, e mafai ona e vaʻai i le ata o lanu samasama ma lanu viole. Ina ua aliali mai le uluai moli moli, sa i ai se lanu manino tele, talu ai na aofia ai se vaega itiiti o le koko (3-4 taimi e itiiti ifo pe a faatusatusa i ituaiga o mea nei). I le 2002, na tele naua ni kāloti violē, ma ua mafai ona faatauina saʻo. O elemene eleelea o anthocyanidins, e faaopoopo i na kāloti, o nei mea o se vaega o beets, laʻau violē ma le kāpeti mumu, latou te fesoasoani e faaleleia le gaioiga o le faiʻai ma le cardiovascular system, fesoasoani e faamama le toto o gaʻo ma le cholesterol. O loʻo faʻaaoga pea le gaioiga o le aʻa i le itu o le fesuiaiga o le tele ma le aʻafia o fua o le aʻa, o le mea lea i aso nei e iai ituaiga eseese e toetoe lava o le lapotopoto, foliga faʻapipiʻi, faʻasolosolo, faʻasolosolo foliga, faʻapea foʻi ma le faʻamalosi.

O le tele o ituaiga o lenei fualaau aina ua vaevaeina i ni ituaiga eseese. O ituaiga autu o:

  1. Paris Carotel. O lenei ituaiga ituaiga muamua e maualuga-gauai, e tusa lava pe ua tupu i luga o le eleele poo eleele le lelei ona totoina, o le a le toe tuua le faatoaga e aunoa ma se fua. O fualaau suamalie suamalie ma suamalie o fualaau faisua e foliga tutusa ma le radisa, o le lautele latou te oʻo i le 40 mm.
  2. Amsterdam. O lenei uluai ituaiga o ituaiga e le o faamoemoe mo se teuina umi. O fualaau suamalie suamalie ma suamalie o loʻo i ai se fatu laʻititi ma se foliga faʻalanulaula ma se pito i luga, o le umi e mai le 15 i le 17 senitimita, ma le lautele e oʻo atu i le 20-25 mm. Ae ui i lea, e tatau ona maitauina o nei fualaau faisua e matua afaina, ma afai e te taulimaina ma le le faʻaeteete, e faigofie lava ona manua.
  3. Nantes. O le foliga o fualaau suamalie ma suamalie e maua mai i le lautele, o le umi e tusa ma le 22 simita, ma le lautele e oʻo atu i le 30-40 mm. E talafeagai mo le 'ai i le taumafanafana, faʻapea foi mo le teuina.
  4. Berlicum Nantes. O fualaau faʻatalalaʻau e maua ai ni pito mafolafola ma se tele tele pe a faʻatusatusa i Nantes. O na aʻa laau e fetaui ma le teuina mo taimi uumi, ae o lo latou gafatia e laʻititi ifo nai lo ituaiga o ituaiga o loʻo faamatalaina i luga.
  5. O le emeperoa. O le umi o aʻa laau e pe tusa ma le 25 simetimita; o loʻo i ai se foliga faʻasolosolo ma se mea mataʻutia. O ituaiga e aofia ai i lenei faasologa e eseese i le tofo (e suamalie ma e le lelei tele), vaivai ma le tikeri o le teuina o fualaʻau, i nisi ituaiga e faigofie ona manua i le le tagofia lelei o togafitiga.
  6. Flacca. I totonu o lenei cultivar, o aʻa e sili ona malosi ma sili ona umi (pe a ma le 0.3 mita). O le tele o aʻa e mafai ona aʻafia i le 0.5 kilokalama pe sili atu. O le tuputupu aʻe o le vaitau i nei ituaiga e tele, ma o nei aʻa aʻa e talafeagai mo le teuina mo taimi uumi, ae e maualalo i le tofo i kāloti i Amsterdam ma Nantes.

E le gata i lea, o ituaiga uma lava e fuafua mo le eleele vaeluaina e vaevaeina e fuafua i le faʻamoemoe o le totoina. O vāega nei e matuā manaia:

  1. F1 Purple Elixir. I le pito i luga, o fualaau faisua ua i ai se lanu uliuli ma se lanu violē, ma o latou tino o le moli. I le umi, e oʻo atu i le 20 simita. O lenei kālati e fetaui lelei mo salati, faʻapea foʻi ma le suʻeina.
  2. Tusia Rusia. O lenei ituaiga, o se sui o le Emeperoa ituaiga eseese, e tu i totonu o le malologa e ala i le tele o aʻa laau. Pe a tupu aʻe i le eleele malamalama, o le umi e mafai ona oʻo i le 0.3 m, ma le mamafa - e oo atu i le 1 kilokalama. O fualaʻau lapopoa tetele o loʻo i ai se pulumu tele ma suamalie, o se lanu moli lanu mumu ma se mea laititi.
  3. Laʻau paʻu. O lenei ituaiga e aofia ai le tele o le lanu a Caro Carotel. I tua atu, aʻa o aʻafiaga, lea e toetoe lava o le lapotopoto, e foliga tutusa i le paʻu, e aofia ai le tele o sugars ma solids. Faʻasaga mo le teuina mo taimi uumi ma mo le faʻasaina.
  4. Minicore. O lenei uluai ituaiga o ituaiga e aofia ai le eseese o Amsterdam. O le umi o nai aʻa laiti e maua mai i le 13 i le 15 senitimita, o lo oi ai se foliga paʻu ma se tofo malosi. O lenei kālati e fetaui lelei mo le gaosiga atoa.

Afai e taua le fai togalaau mo le tofoina o aʻa laau, faapea foi ma le aofaiga o mea aoga o loo i ai, ona tatau lea ona ia gauai atu i ituaiga nei:

  1. Helmaster. O lenei ituaiga, e patino i le ituaiga Flacca, na faia i se taimi lata mai, e aofia ai le tele o peta-carotene. Afai e faʻatusatusa i isi vailaʻau, o le mea lea e le itiiti ifo i le 1/3. O fualaau mumu-lamolemole o laʻau o loʻo i ai se vaega o se lanu e sili atu le manaia, e umi le 22 senitimita.
  2. Sugar Gourmet. O lenei totoga e fai i le emperor sortoseries. O le uumi o laau lanumeamata mūmū mūmū e tusa ma le 25 simetimita, o latou pito i lalo e laiti, ma o le fogaeleele e lamolemole.
  3. Pralines. O le ituaiga e aofia ai le ituaiga Nantes. O le tuufaatasiga o fualaau lanu mumu-lanu mumu e aofia ai le tele o le koko, e leai lava se latou mea, ma o le umi e tusa ma le 20 simita. O na kātiti e matua suamalie, pele, suamalie ma lelei.
  4. Losinoostrovskaya 13. O se ituaiga laʻau, e talafeagai mo le teuina umi. O le umi o aʻa o le aʻa e mai le 15 i le 18 senitimita.

O nisi fai togalaau e sili atu ituaiga eseese e puipuia i faʻamaʻi, fua mai ma lelei le tausia lelei. E tatau ona latou gauai atu i ituaiga eseese e pei o:

  1. Samasoni. Maualuga maualuga o ituaiga o matua, o se sui o le ituaiga Nantes. O le ituaiga o fualaʻau lanumeamata mūmū mūmū lauulu, o latou tino e suamalie, malie ma le maofa.
  2. Mo. O le tele o ituaiga eseese o le Emeperoa e iloga i le maualuga o le gaosiga ma le lelei o le tausia lelei. O le ituaiga o fualaau suamalie lanumeamata e maua mai ai fualaau aina e ola lelei, ma i le umi e tusa ma le 20 simita le umi.
  3. Flacca. O le vailaʻau o loʻo i ai se vaitau masani lelei, e ola lelei e tusa lava pe mamafa i le eleele. O foliga o aʻa laau e fusifusia, e leai ni mata e mafai ona iloa, ma o le umi e tusa ma le 30 centimita.
  4. Faʻaauau. O lenei vaeluaga o ituaiga eseese e aofia ai le ituaiga Nantes. O le foliga o laʻau lelei mago lelei e lauolaola, o le umi e mai le 18 i le 20 senetimita. O lenei ituaiga e maualuga le gaosia ma talafeagai mo le teuina umi.

E le gata i lea, o ituaiga o lenei aganuu ua vaevaeina e matua:

  • vave po o le vave - seleseleina e faia i le maeʻa o le 85-100 aso;
  • fuaitau o le taumafa - o fua o le aʻa e seleseleina pe a mavae le 105-120 aso;
  • tuai - o fua o le aʻa na tupu i le tusa ma le 125 aso.

O ituaiga siliva e sili ona lelei i le amataga: Alenka, Belgian White, Dragon, Fun, Bangor, Kinby, Lanu, Laguna ma Tushon. O ituaiga eseese o le fua o le ola maloloina: Vitamin, Altair, Viking, Callisto, Canada, Leander, Olympian ma Chanten Royal. O ituaiga sili ona lelei e tuai ona fua: Queen of Autumn, Vita Longa, Yellowstone, Selecta, Perfection, Totem, Tinga, Olympus, Scarl.