Laʻau

Tsirtomium - fern fati

E aofia ai i totonu ole laʻau i le tele o ferns, ma o a latou ituaiga lauiloa e mafai ona faitaulia saʻo i luga o tamatamailima o le lima e tasi. Ae o nai ferns ei ai le matagofie matagofie ma le amio e pei o se tasi o ituaiga siliva o nei laau anamua - phanerophlebia, po o Tsirtomium. O lenei manoa e seasea lava e manatu ai e toetoe lava o ituaiga meaola e le talafeagai mo le aganuu i le potu. O sea ituaiga talaaga e sili atu ona le talafeagai ona o le matagofie ma le mamalu o le cirtomie e matua leai lava se manaia i le vevela, susulu ma e oo foi ile tausiga.

Leseleti Cirethium (Cyrtomyum falcatum), poo le Phanerophlebia selesa.

Le matagofie o le phanerophlebia-zirthomiums

E faigata ona malamalama i le mafuaaga ua le avea ai le phanerophlebia ma ituaiga lauiloa ma lautele. E naʻo le tasi le tilotilo i le matagofie o le vai o lenei fern, ua lava, ae le o le taʻua o le suʻesuʻega o ona tulaga tauagafau mo tulaga ina ia mafai ai ona alofa i lenei laau e faʻavavau.

O le teuteu, ma le lanu matagofie, matagofie ma e le soona, phanerophlebia ma na o ia lava e mafai ona fatuina ai se lagona o se vaomatua, e aunoa ma le aveesea o lona malosi masani. Ma e ui lava o le aso ua siitia atu le laau i le ituaiga Tsirtomiums, o le upu synonym "phanerophlebia" e sili atu ona taatele nai lo le igoa o le igoa botanical.

Ma e le o se mea e ofo ai: mulimuli ane, e sili atu le fesoʻotaʻi o le cytomiums i le galueaina o eleele, aʻo le mea e faʻaaoga ai le aganuu e naʻo le tasi le ituaiga o phanerophlebia muamua.

Tsirtomiums o ferns sili ona teuteu e fai ma sui o le aiga o Shchitovnikov. O lenei laau e maua i le natura i na o meaola, lea o lona matagofie e foliga mai na faia e le Tina Nature ina ia mafai ai ona aumaia motu o le filemu ma le vaaia o mea faitino i se tuufaatasiga lanu o laau.

I le va o le aganuu, o le phanerophlebias tuai na fai ma sui o ituaiga o ituaiga, ae e faaopoopo atu i le aoina faapitoa o tagata e aoina mai, e mafai e se tasi ona tautala e uiga i le puleaina o le tasi o ituaiga afaina fagu, po o, e pei ona valaauina pea, felurophlebia o le manulele (Faʻataʻitaʻiga Cyrtomyum). Igoa Igoa e molimau manino atu i mea taua o se fern: latou te fiafia e faaigoaina o se "fern paia," "lemu" ma le "vale".

Phanerophlebia-cirtomyomas o ni mālosi malolosi, ae le o ni mea tetele. O laau laiti e totoina lemu, o tagata matutua e ola i le tele o vai i le tausaga. O fulufulu mafiafia ma petioles e maua ai le alofa tunoa ma faamamafa tele vaega o laulaau e sili atu. Vaʻaia faʻalelei i luga o petioles malolosi e ufiufi i lanu enaena toetoe lava i le pito i lalo o le aulelei ma e toetoe lava a teuteu.

O le uumi pito i luga o laulaau e oʻo atu i le 1 m, ma faʻatasi ai ma le petiole base, ae i totonu o le aganuʻu potu, e masani lava ona faʻatapulaaina le taamilosaga i le afa mita le umi o laulaau. Cirrus launiu e faʻaalia i paʻu paʻu, faʻatasi ai ma se pito sili ona lelei ma le mamafa, ma e foliga mai e manino ma lautele, ia faamamafa atu le matagofie ma le faʻatusa o le fausaga. O le paʻu paʻu e lanu ma le lanu lanumeamata e sili ona maumaututu ma o latou lanu manogi ma, pe a lelei ona tausia, e foliga mai e leai se mea - e foliga mai e le atoatoa.

Tausiga a le fale mo le gasegase

Tsuryomiums ua saʻo le vaʻaia i totonu o le pito sili ona le lelei o totonu o le fale. Faatasi ai ma i latou e mafai ona e faʻafeiloai ma le saogalemu i nei laau anamua: latou te matua fetuʻunaʻi ina ia latou le faʻalavelave ai mo tagata e leai ni poto masani. Fetuʻutuʻu lelei i le tele o malamalama, vevela ma potu, o ciremomi e matua ofo lava i lo latou faapalepale mo ni faʻaletonu i le tausiga ma le faigofie o le toe gaosia.

Malamalama mo le phanerophlebia

O se tasi lenei o laau e mafai ona ola moni i soo se malamalama. E le fiafia o ia i le cytomium na o le tasi le mea - susulu malamalama o le la. Ae i le malamalama susulu, ma i se vaega o le paolo, ma i lalo o le paolo, o le a foliga manaia, pe a faapea e tausia lelei o ia. O le nofoaga sili ona lelei mo le phanerophlebia e manatu o le faamalama i le itu i matu o le faamalama, ae na o filifiliga e le faatapulaaina ia i latou. Tsuryomium-phanerophlebia e mafai ona ola i totonu o potu e aunoa ma ni pupuni, pe afai e maua mai i le itiiti ifo o le malamalama.

O lenei fern e tatalaina ai avanoa fou mo teuteuga i totonu, ona e na o galuega matagofie lava e mafai ona faʻatulagaina mo oe lava, ma faʻagaloina le matua faʻasaina i le moli.

Liu o le Cirethium (Cyrtomyum falcatum).

Faʻamafanafana mafanafana

Na pau lava le mea e manaʻomia e phanerophlebia e maua ai le vevela ole malulu. Ole fern e le fiafia i suiga faafuasei i tulaga, ae e mafai ona fetuʻunaʻi i soʻo se vevela - ma le nofoia masani, ma vevela, ma potu malulu. O le laʻititi aupito maualalo o le vevela e 13 tikeri.

Tsuryomiumy e tatau ona puipuia mai faʻataʻitaʻiga, vavalalata mea faʻavevela afi ma le ea malulu.

Faʻailogaina o le gataifale ma le susu

Phanerophlebia, e tusa lava pe faʻatusatusa ma o latou aiga, e iloga i le faateleina o le ola mama. Ae e le pei o le tele o isi mea i totonu ole fale, o latou manaʻoga e le fesoʻotaʻi ma le faʻaleleia o le ea, ae na o le pau o le meaʻai.

E masani ona faʻasūsusu lapisi i le tele o taimi ma tele. E oʻo lava i sina suamalie o le eleele o le a aʻafia ai le matagofie o lau. O le faʻaaogaina o le vai, e le tatau ona faʻatagaina, ae naʻo le pito i luga o le eleele e tatau ona faʻamago i le va o vaʻai. O le eleʻele eleʻele o coma o le faʻamautinoaga autu lea o fulu teuteu tusa lava po o le a le vaitau. E faʻaitiitia le faʻaleleia o le taumalulu, e taulai atu i suiga i le fua faatatau o le faʻamagoina mai le palapala.

E manaʻomia le faatumauina o se maualuga maualuga mo le phanerophlebia. O le maualuga o le vevela o le ea, o le sili atu foi le malosi e te manaʻomia e sulu. Ae e le pei o le tele o isi mea i totonu o le fale, o lenei meaola e le fefe i se siosiomaga pulapula, faailoga o fuainumera, e le manaʻomia le faʻapipiʻiina o mea e faʻafiafia ma e mafai ona na o le pulupulu. E lagona e Tsirtomium le lelei i totonu o le umukuka ma le faletaele, i potu e maua ai le maualuga o le suamalie. I sea nofoaga, e leai se mea e manaʻomia e faʻamalolo ai.

Meaʻai mo le zirthium

Fertilizer phanerophlebias o le a naʻo le taimi o le atinaʻe malosi e manaʻomia.

O lenei fern e fiafia tele i fugalaʻau faʻasaina, ma afai e te maua le avanoa, ona mafai lea ona e suia ni laʻei faʻale-aganuʻu ma faʻalavelave faʻapitoa faʻamalosi ma le faʻaofiina o organics.

Fertilizing e faia i se taimi e tasi le 1 le taimi i le masina poʻo le tulaga masani, faʻapaʻoto i tuʻufaʻatasiga.

Liu o le Cirethium (Cyrtomyum falcatum).

Cirtomyum transplant ma sui

E le fefefe Phanerophlebia i le gaosiga ma faʻalelei lelei ile eleele fou. O Fern e mafai ona totoina i tausaga taʻitasi, ae sili atu le suia o le gafatia pe afai e talafeagai, pe a oʻo mai aʻa mai le faʻavaivai. Mo totō matutua, e le mafai ona faʻatulagaina le gaosiga, faʻamapulaa ia lava e suia le pito i luga.

E le pei o le moli po o le vevela, o le phanerophlebia e matua faigata lava ile palapala. Naʻo se palu faʻapitoa faapitoa mo ferns poʻo mea tutusa foliga ma se maualuga maualuga o le peat maualuga e talafeagai mo i latou. Faʻaopopo le peat i se mea faʻapipiʻi lautele, e mafai ona e mauaina se siosiomaga talafeagai lelei mo lenei fern i le tali ma uiga. Afai e leai se isi filifiliga, e mafai ona tupu le cirtomyum i le mama mama. O le tali sili ona lelei o le eleele o le 5.0-6.0.

O le mealilo autū o le totoina o se cirtomyum o se suʻesuʻega totoa o aʻa ma le faʻaaogaina o vaega ua faaleagaina. Ona o le maualuga o le eleele palapala, o le phanerophlebia e masani lava ona pagatia mai le pala, ma o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga e ono afaina ai aʻa laiti. "Faamamaina" o le rhizome ao le i suia le tane vai e mafai ona taofia nei faafitauli ma faatumauina le fern i se tulaga maloloina. O aʻa e manaʻomia ona taulimaina ma le faʻaeteete, e faigofie lava ona manua ma taʻe. A oʻo i le faʻavasegaina, e manaʻomia ona e mautinoa o le ua le aʻa e le faʻafefiloi ile eleele.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o ciriomiums

Phanerophlebia e masani ona aʻafia i le fua o iniseti, o isi meaola faalafua e seasea lava ona tupu i nei ferns.

O faafitauli masani i le galueaina o le gataifale:

  • faamago ma lili o lau i totonu o le ea mālūlū ma le faʻavalea faʻamafanafana;
  • fetoʻai ma le laei pito i luga;
  • o foliga vaaia o lanu enaena, lanu samasama o laʻau maualalo i le taimi o le suavai;
  • lanu samasama o laulaʻau ma le faʻamagoina o fautuaga a le vai i le malulu vevela poʻo isi faʻafitauli o le tausiga.

Feeseeseaiga i luga o le nii siani-foliga foliga.

Toe gaosia o le cirkitisi

E le pei o nisi o totonu o le fale, malamalama i le gafa ma le vaeluaina, phanerophlebia e maua ai le tele o filifiliga mo le toe gaosia.

O le auala pito sili ona faigofie e faʻaleleia ai le aoina o ciriomi o le vaevaeina o laau i le taimi o le gafa.

E mafai ona e maua mai lenei fern mai spores. E masani ona tuuina atu e Tsirtomium ia te ia lava ia fatuina uma i totonu o lana fagu ma totonu o pusa o laau tuaoi. A maeʻa le mago, e faigofie ona faʻafefete i lalo se paluga o le peat ma le luluina o le eleele ma le maualuga o le masima i lalo o se ata tifaga po o se tioata ma le vevela maualalo.