Laʻau

O vaipolo e fugalaau i le fale tausi fatuga fatu

O le faʻatoʻafaiava (Hypoestes) - o se faʻamalositela mai le aiga o le acanthus, lea ua lelei ona totoina pe a alu i le fale talu mai aso anamua. I totonu o le vaomatua, e salalau atu i le motu o Madagascar ma i motu o Aferika i Saute.

E masani lava, o le hypoesthesia o laau totō ma laau iti, e maualalo ma faʻalauteleina. Faʻasolosolo lelei le lanu lanu e aunoa ma le faʻatonuina o laulaʻau i le pito i luga poʻo le lamolemole, ma le tosina mai o la latou lanu lanu - o loʻo i ai le tele o lanu eseese (lanu piniki, paʻepaʻe poʻo le mūmū mūmū). O le fugalaau o le laau o loʻo i le ulu poʻo le faamalu-faamalu, ma le gaʻo, faʻaogaina i le tulaga o se mea e gase ai, i le mea e nofo ai mai le 1 i le 3 fugalaau.

O ituaiga o meaola ma ituaiga

Aʻo Suauu Mumu (Hypoestes sanguinolenta Hook) e maua i le motu o Madagascar i le vaomatua o nofoaga malulu. O se ogalaau laʻau, e oʻo i le 50 inisi le maualuga. O lapisi e i ai le fuamoa o le fuamoa, e ola 5-8 centimita le umi ma 3-4 inisi le lautetele, pito i luga, pisi vaʻavaʻai i tafatafa o le pito, lanumeamata lanumeamata i lanu ma lanu mumu-lanu mumu ma lanu mumu. O mea laiti e laiti i le tele, o le corolla e valiina i se lanu violē lanu moana ma se paʻepaʻe paʻepaʻe.

Aʻau o loʻo feʻau (Hypoestes phyllostachya Baker) e maua foi i nofoaga malulu o vaomatua o le motu. O lenei meaola, e pei ona taʻua o le H. sanguinolenta. Ae e iai a latou feeseeseaiga, o le hypoesthesia o le leaf-spike e iai laupepa vaivai ma le lanu mumu-lanu moana. Inflorescences e tasi, lavender, axillary. I la tatou aganuu, o le laau e fai ma sui o le tele o ituaiga ma ituaiga.

O vaʻalele e tausia i le fale

E manaʻomia e vaʻavaʻaina le susulu malamalama, e tatau ona ufiufi mai le susulu o le lā. E lagona lelei lava o ia pe a tupu aʻe i faamalama o sasaʻe sasaʻe poʻo sisifo. E lagona foi e ia le lelei i faamalama o le itu i saute, ae i le taimi lava lea e manaomia ai le puipuiga mai le susulu o le la, aemaise i le taumafanafana.

I le taumalulu, e manaʻomia le moli, mo le mafuaʻaga lenei e tatau ai ona faʻamalamalamaina le laau ma moli susulu. Afai e le faia lenei mea, o le le lava o le malamalama i le taumalulu o le a mafua ai le leiloloa o laulaau i luga o laulaau, lea e faalataina ai le laau le eletise autu.

Aʻo tuputupu aʻe ma tausia le hypsesia i le fale, e tatau ona e manatuaina o lenei mea totino o se mea faʻapitoa, o le vevela aupito maualuga e 22-25 tikeri i le taumafanafana ma le 17 tikeri i taimi o le taumalulu-taumalulu.

O fesuiaiga o le vevela e le mafai foi ona faatagaina, e le taliaina e le laau lenei mea, ma e mafai e laʻau ona felelei solo. Afai e pa'ū le vevela i lalo ifo o le 15 tikeri, o le a amata ona afaina le laau, aemaise lava i le taumalulu, e tatau ona mautinoa o le fugalaau e le oi totonu o se ata. E le talafeagai foi le tuʻuina o vailaʻau i tafatafa o masini faʻavevela.

Afai e le lava lau lanu o le hyshesia, e mafai foi ona e faʻamaopoopoina le aoina o laau teuteu teuteu ma se meaʻai, e ui o le tausiga ma le tuputupu ae i le fale e faigata, ae e aoga, e mafai ona e mauaina iinei.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

I le vaitau mai le tautotogo i le tautoulu, e tatau ona tele le suavai e tatau ona maua i le vai, e pei o le pito i luga o le meaʻai o loʻo faʻapala, faʻaaoga vai vaivai, ma faʻafefe. Aua neʻi galo e vave ona faʻafefe le vai i laʻau, e taʻitaʻia ai le faʻavaveina o le palapala.

E le tatau ona faʻatagaina le veleina o le elea, e tusa lava pe tasi le malogo o le aʻa e mafua ai le paʻu o lau. Ae i le taimi lava e tasi, e le tatau ona sasaa le laau, o le tele o le susu e mafai ona oo atu ai i le pala o aʻa.

I le taimi o le tautoulu, e tatau ona faʻaitiitia le faʻamaina o le laau, e faia se aso poʻo le lua pe a uma le faʻamamaina o le pito i luga o le palapala, ae le tatau ona faʻamago le aʻa. O le manaʻoga mo se laau i le maualuga o le timuga, ona o lona amataga, ae manaʻomia se fugalaau i le gasologa o le tausaga.

O le fufuluina o meaʻai e faia i vai faʻamaʻi pe lelei. Afai o le ea i totonu o le potu e matutu, e tatau ona faʻamalolo faalua i le aso, ae le itiiti ifo i le tasi. Ina ia faʻaleleia le susu, e mafai ona tuʻuina i luga o se paʻu ma le susu susu le oneone, pebbles poʻo le galu. I lenei filifiliga, e le tatau i le pito i lalo o le ulo ona paʻi i le vai. Leai se tulaga, aua neʻi faʻaaogaina oloa mo le faʻalanuina o lau.

Fertilizers mo le hypsesia

I vaitau o le tautotogo ma le taumafanafana i vaiaso uma e tolu vaiaso e manaʻomia ai le faʻasaina o le hypoesthesia. O se vaifofo o fomaʻi faʻapitoa o loʻo i ai le maualuga o mea o le potassium o loʻo faʻaaogaina, o lenei vaega o le a maua ai le lanu aupito sili o laulaau. E le tatau ona faʻaleagaina le Nitrogen, o le tele o lenei mea e faʻamalamalamaina ai lanu lanu i le laʻau. O le fugalaau e tali lelei i meaola, mo se faataitaiga, i mullein mulumulu, lea e tatau ona sausau i le eleele i totonu o se ulo.

Le tuʻuina atu o le laau i se foliga teuteu, e tatau ona togi le tipu mai lea taimi i lea taimi. A maeʻa le pine, e faʻamautuina lelei le paʻu, i le tele o pine tetele.

Sola ma le totoina

O le hypoesthesia e totoina i tausaga taʻitasi i le tautotogo. O le laau e ono le maua lona matagofie i fafo pe a uma le 2-3 tausaga; o le vaega pito i lalo o upega o loʻo faʻaalia. Mo le mafuaʻaga lenei, ua fautuaina e toe faafou ma sui meaʻai tuai ina ua maeʻa le tasi i le lua tausaga faʻatasi ma pepe vao laiti.

O le eleele e fai i le lua vaega o le laupepa eleele ma le tasi vaega o mea uma e sosoo ai: sulu, oneone, humus. O lapisi mo se laau e sili ona filifilia e le loloto ma lautele ma lelei alavai.

Vaʻaina fatu o fatu

O le luluina o fatu o loʻo faia i le masina o Mati, faʻapipiʻi faʻamalosi i latou i le eleele, mulimuli ane e tatau ona ufiufi i se taga manino poʻo se ipu, ma aofia ai fua i le vevela o le 13-18 tikeri. E vave vave ona toto le laau toto, ma a mavae le 3-4 masina e mafai ona e vaʻaia se suʻega matua matua.

Faʻafefeteina o vaipolo e ala i le vavae

O le laau e totoina lelei i vao vao, i totonu o greenhouses ma le vevela i totonu o vavae o le 22 i le 24 tikeri. A maeʻa ona totoina laau laiti, ona totoina lea i ato, ipu poo papatusi.

Mo laau talavou, e tatau ona faia se paluga faapitoa o le paluga, e aofia ai peat or humus fanua, eleele laʻau, eleele vavao ma oneone i le tutusa tutusa. Laasaga i le vai masani, ae e tatau ona taofia le vevela mai le 25 i le 28 tikeri.