O le togalaau

O le togalaau o le Zinnia e totō ma tausi i le eleele faʻasaina e fatu

O le genus Zinnia o le aiga Astrov ma e aofia ai le 20 ituaiga. O ona sui o le tele o mutia po o laau toto e ola i le itu i saute o Amerika i Matu.

Laʻau tetele mai le 20 cm i le 1 mita, o le laʻau e sili ona atoatoa, leai se mea, lautele, lapotopoto, ufiufi i se taifau malosi, faʻafeagai poʻo le faʻafefe. O fugalaau e afua mai, e fai ai ni fofo-ato, o le tele ma lanu e faalagolago i luga o le ituaiga. O laau toto e iloga i le vaitau umi mai le amataga o le taumafanafana seia oʻo i le taumalulu.

E ui lava o se mea taua tele lenei, ae ona o le tau i totonu o lo tatou fusi, ua tupu ae o se laau taʻitasi. E masani ona faʻaaogaina e avea o se agavaʻa vavalalata.

Eseese ma ituaiga

I totonu o ituaiga e lua, e na o le fa ua totoina.

Zinnia alofa tunoa o se laau toto e maualuga lona maualuga i le 1 m. E i ai se pupu tuusaʻo e le lelei le lala, sessile, lau oval, paʻepaʻe, moli poo fugalaau lanu piniki, e faigofie pe faalua.

O lenei ituaiga meaola ua avea ma mea e fai mo le faia o le tele o ituaiga ma ituaiga o ituaiga, ia e faʻavasegaina e le taimi o le vavao, maualuga o vao ma le fugalaau.

E tusa ai ma le taimi o le fugalaau, ua vaevaeina i totonu o le zinnias o le vave, vaeluaga ma le vave ona tupu.

O le fausaga o fugalaau e mafai ona faigofie, taʻilua taʻalua ma faalua. I totonu o le tolu ituaiga, e sili atu nai lo isi, o ituaiga ma fugalaau e lua ua tupu:

  • Zinnia Barpis,

  • Carousel,

  • Pepa Persian.

Mo le maualuga o le tipu, e iloagofie ai: ituaiga maualuluga - e tusa ma le 80 cm, e tusa ma le 20 cm. E fitu ituaiga e eseese i le foliga o inflorescences, ae o lo tatou tau o le tau ua na o le 3 na tupu.

Zinnia dahlia - lapoa tetele e oo atu i le 1 mita le maualuga, laʻau tele foi, o mea e tutupu i foliga o se polo, terry.

Fiafia ituaiga:

  • Polar bear,

  • Violet.

Zinnia pom pomom poʻo midget - Laʻau laʻitiiti, e seasea tutupu i luga atu o le afa mita. E i ai ona laʻau laititi, faʻaogaina, e tusa ai ma le igoa o le faʻamalo.

Eseesega:

  • Laititi mumu eletise,

  • Tom Thumb,

  • Tambelina.

Mafaufauga i le Zinnia

O laau i le foliga foliga e pei o se polo, o laʻau lapoa ma fugalaau matala ma fugalaau e tafe i luga ma punou i itu eseese.

Eseesega e masani ona tupu:

  • Dreamland,

  • Meaalofa ia Tina.

I isi atunuu o loʻo i ai le mafanafana o le tau, o loʻo faʻapupulaina foʻi fomu:

  • California Zinnia,

  • Cactus,

  • Scabiosa.

Ae mo i tatou e le talafeagai.

Ua vaeluaina le itu a Zinnia poʻo Faʻaiʻuga laau totoa faʻatasi ma se mea saʻo, faʻalaʻau. E leai se aoga o le laufanua, e leai se mea e tasi. O fugalaau e laiti, e mafai ona faʻalua pe faigofie, moli i le lanu, ae i varietal ituaiga e ono eseese.

O le velania o le Zinnia-faʻafefe O se togavao manaia, e sili atu nai lo le 50 cm, lea e masani ona faʻaaogaina i moega mo laufanua. O fugalaau e laiti, uʻu, lanu viole.

Zinnia linearis e foliga tutusa ma foliga e vaapiapi, e mafua ai ona fenumiai masani. O le laʻititi o ituaiga o meaola - o lona maualuga e masani lava e le sili atu nai lo le 30 cm. E i ai laʻititi lanu samasama ma se moli moli. E fetaui mo le ola i totonu o fagu ma togalaau.

O vailaʻau faʻapitoa foi e sili ona lauiloa, ao latou faʻaopoopoina uiga o ituaiga e lua. Faiga faʻavae eseese:

  • Magellan,

  • Swizzle.

Totoina o fatu laau o le Zinnia

Talu ai i totonu o lo matou pulou ua tupu lenei laau e pei o le tausaga, naʻo le tasi le ituaiga o toe gaosia o le toe gaosia o fatu.

I le itu i saute, i le mea e leai ni fulufulu i Me, o le lūlūina o fatu e mafai ona faia tonu ile eleele. Afai ei ai se avanoa e paʻu ai le vevela o le po i le leai o se mea, e le mafai ona faia le lūlūina i eleele palapala, talu ai o le a mate fatu.

Mo le totoina o fatu laau i le ogatotonu o le tautotogo, o fatu i ni fasi vaega e loloto i le 1 cm i totonu o pi, ua faia lenei mea ina ia le tatau ona afaina i le lumanaʻi i le lumanaʻi. O mea e totoina ua tuʻuina i totonu o se nofoaga faʻasalaga malosi ma mai lea taimi i lea taimi faamamaina le palapala i totonu o ipu, o le vevela o le germination e tusa ma le 23 ° C. O tupu muamua, e pei o se tulafono, vave ona vave - pe a ma le 3-7 aso.

O totogo laiti ma le leai o se malamalama e vave ona toso mai. Afai e tupu lenei mea, faʻapipiʻi sina palapala laitiiti i ipu ma faʻasolosolo le tulaga o le malamalama.

I le amataga o Me, latou te amatalia taualumaga mo le faʻamalosia o fugalaau. I le taimi lea, latou te amata ona ave i fafo mo ni nai itula i le aso i le ea ina ia mafai ona latou faʻaaoga i tulaga fou.

Cineraria o se tasi o sui o le aiga o Astrov, tupu aʻe i le taimi o le totoina ma le tausiga i le eleele avanoa, e mafai ona faʻaaoga e avea o se ata o le laufanua ma vali le togalaau. E mafai ona e maua fautuaga mo le tuputupu ae ma le tausiga i lenei tusiga.

Zinnia fafo totoina ma tausia

O se mea e faʻapipiʻi i se fugalaau e faia i le ogatotonu o le masina o May, e faʻatatau i lou tau. E tatau ona e filifilia ni nofoaga susulu ia e le afaina i ata. O le tuufaatasiga o le eleele e le o se mea taua tele, ae tatau ona i ai le alavai ma le tali atu o le eletise.

I le autumn, pe i ni tulaga ogaoga, o le masina ao le i totoina, ua faamamaina le fugalaau mai le mutia vao ma oloina i le manua (9 kg i le sikuea mita). Ua totoina ni mea e tusa ma le 30 cm le va. O le totoina o loʻo faʻapipiʻi faatasi ma se pusa paʻu poʻo le auala e faʻafefeteina ai, e ui lava e afaina tele mo lenei fugalaau.

O le tausiga o lenei togalaau e faigofie ma e aofia ai le itiiti ifo o taumafaiga. Mai lea taimi i lea taimi, e tatau ona e veleina le vaega e faʻaumatia vao. E le seasea le tau, ae latou te faʻaaogaina le tele o vai. Pe a amata ona mou atu mea leaga, ona vavaeeseina lea ina ia latou le aveesea le malosi o le laau.

Afai e te manaʻo e ausia le tillering, e oʻo lava i le taimi o le fatuga, e tatau ona e togiina le mama i luga o le 4 paʻu lau. Afai e te manaʻo e toto fugalaau mo le tipiina, e sili atu le aua le togi.

Fertilizer mo Zinnia

E tasi le masina talu ona totoina, e tatau ona e faʻafefiloi i le pito i luga o laʻau. E faʻaaogaina le mea faʻaaogaina i le taimi o le atinaʻeina o pupuʻu.

Fua o le seleseleina o le Zinnia

O le fua o le fatu ua toeitiiti atoa le lua masina mai le amataga o le fuga. E mafai ona aoina meafaitino pe a fua le fua. E selesele ato, mago ma fatuina mai ia i latou, faʻamaʻesea i latou o toega o le fetus.

E manaʻomia lou teuina o fatu i se vevela malulu ma mafanafana, tuʻuina i totonu o se taga pepa. Lui fatu o le zinnia mo le tolu tausaga, seia oʻo ina leiloa o latou germination.

Zinnia i le taumalulu

Talu ai i totonu o le togalaau matou te totoina le zinnia e pei o le tausaga, ona faʻaumatia lea o togavao, ma ua eliina le fugalaau.

I le taumalulu, o se fualaʻau totō e siakiina e pei o se fale masani i totonu o fale, tuʻu i totonu o se potu ma malamalama lelei ma faʻafeinu mai lea taimi i lea taimi pe a pala le palapala.

Maʻi ma meaʻai

Faʻatasi ai ma meaola faalafua, o le mea sili ona masani o aphids, snails ma gafe.

Aphids O le vao e lauina lau o laau ma vaovao o le laau i ao uliuli ma e fafaga i luga o ona sua. Ina ia faʻaumatia, e fufuluina vaovao i vai manogi pe felafolafoaʻi i le fua o le citrus poʻo le kele.

Aua slug control lime po o fuamoa fuamoa moa ua faataapeapeina i luga o le saite, lea o le a fefefe ai i latou.

Ma atonu o paketi E leai ni metotia o tauiviga - o le a tatau ona aoina ma faʻaleagaina.

O le faʻamaʻi e masani ona aʻafia ai le zinnia paʻu palapala. Na ia faaali mai o ia lava paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe luga o le laʻau. Latou te togafitia lenei faʻamaʻi i se vaifofo o le vai o Bordeaux poʻo faʻamaʻi, mo se faataitaiga, Topaz.

At pala o le laau e amata ona faʻavaivaia, faʻaalia i luga pogisa pouliuli. O vaega le lelei e vavaeina ma togafitia i le mea lava e tasi e pei o le paʻu palapala.

Masalo o le sili ona matautia o le siama siama. I luga o le sailia i luga o laʻau lanu moana lanu enaena, vave ona tipiesea. Ma afai e salalau le liona, ona tatau loa lea ona faʻaumatia le fugalaau, talu ai e le mafai ona faʻamalolo le pulu.