Fugalaau

Amazing Afelander e manaʻomia se tausiga faʻapitoa

O le matagofie o le vaʻaiga, vao ma le vao laau o le ituaiga o Afelander o ni tagatanuu o vaega o le vevela o le konetineta o Amerika i Saute. E tusa ai ma fuainumera eseese, mai i le 40 i le 190 ituaiga ma meaola e iai, ae o se vaega itiiti o le eseesega o le natura ua tupu aʻe o ni fualaau aina.

E ui lava i le matagofie o le tele o mea leaga, o le teuteuina o lau laau ma le televave o le tuputupu aʻe, e seasea lava ona maua le tele o vaomatua i le aoina o tagata e fiafia i le vaomatua. E mafai ona tausia Afelandra i le fale? O le a le mea e taofia ai tagata fai togalaau?

E tele mafuaʻaga mo se uiga faʻaeteete i se meaola matagofie.

  1. Talu ai ona o le natura e mafai ona iai le maualuga o le eleele i le 1.5-2 mita, ona oʻo ai lea i totonu o le fale mo ni nai tausaga, pe a faʻatauina faʻatapulaʻaina, o le mea na tupu i totonu o se pupuvao vavalaʻau e leai ni paʻu. O lona uiga, o le mea teuteu muamua sa leiloloa, ma o se laau e manaʻomia tele avanoa nai lo le taimi muamua.
  2. O se tagatanuu o le vevela e mataʻutia, e manaʻomia ona fatuina ni tulaga faʻapitoa ma faʻatupulaia. O le mea lea, o le tausiga i le fale mo Afelandra e mafai ona faia e ni tagata fai togafiti poto ma sili ona lelei.
  3. O le toʻatele o tagata e totō i totonu o fale e popole e mafai ona afaina i tagata ma meaola meaola vevela. E tusa ai ma Afelandra, o lenei fefe e le mafaamatalaina.

O fomaʻi ma fomaʻi e leai ni faʻamatalaga i luga o mea o loʻo iai i soʻo se mea matautia i le laʻau po o le lanu o ituaiga o meaola.

O a ituaiga meaola e masani ona paʻu i totonu o fale?

Totonu o Afelander: ituaiga ma foliga

Orange Afelandra (Aphelandra aurantiaca) e maua i le natura i Mekisiko ma isi vaega o Amerika Tutotonu.

E pei lava o isi ituaiga, o se laau laʻau faʻapitoa lea e iai le laʻau mumu lanu-mūmū, o le ovateva e oʻo i le 25 cm le uumi ma le faʻapitoa i le foliga o se mea faʻapitoa. Na maua e le igoa Afelander faafetai i fugalaau manogi-moli, lea, o le mea e faanoanoa ai, fiafia i le tagata faʻatoʻa fale i totonu o le vaiaso.

Aphelandra squarrosa (Aphelandra squarrosa) e tupu foi i Amerika i Saute. O le foliga o le pale, laulaau ma mea e tutupu, e talitutusa ma le ituaiga muamua, ae faigofie ona iloa i le eseesega o mamanu i luga o vela i luga o laupepa lanu ma le lanu samasama samasama o fugalaau.

O le apiapora (Aphelandra tetragona) e iloga i se paolo lanu lanumeamata o laʻau ma lanu mumu lanu mumu i luga o le gaogao i foliga o ni vaʻaiga faʻapitoa.

Coral or Panama Afelandra (Aphelandra sinclairiana) e tupu i Honduras, Nicaragua, i vaomatua i Panama ma Costa Rica. I le natura, o le laau toto e oʻo atu i le maualuga o le tolu mita, ma e ese mai le ituaiga o loʻo taʻua i luga i le ituaiga o paʻu ma eseese lanu o fugalaau, e mafai ona lanu piniki, mumu, moli poo le lilac.

O meaola uma o laufanua i totonu o le vaomatua i masina o le taumafanafana. I le fale, i le mea e leai se suiga manino o vaitau, o le fuga ma le atinaeina o le laau e faalagolago i le tausiga ma tuutuuga na faia.

E faʻapefea ona tausia le lauʻeleʻele ina ia maua ai le matagofie ma le masani ai o le fugalaau ma ia teuina le vaomatua teuteu umi?

O tuutuuga mo le tuputupu aʻe o fanua i le fale

Afai e faʻaalia se laufanua i luga o le windowsill, e tatau i le tagata e faʻaauau ona saunia e tuʻuina atu le gauai maualuga i le fagafao fou. O se tagata nofomau i meaola, pe a fai o le fesuiaiga o le vevela i aso taitasi e le taua, e faʻaaogaina e vevela, malamalama ma maualuga le vevela.

Afelandra lagona lelei i le fale i le vevela mai le 18 ° C i le po i le 27 ° C i le ao. O le mafanafana i le 13 ° C i ni nai aso o le a lagona e ia e foliga mai o lanu enaena i le laʻau, ona pala ai lea o aʻa.

O le ata lafoia e le mo le teritori. Mo lenei mea totino, e susulu lelei, ae le o le tuusaʻo, ae manaʻomia le malamalama. E faʻalagolago i le fatuina o tulaga talafeagai e faʻamalamalamaina ai le vave o le a faʻatali ai e le tagata le faʻatupulaia o le malo i Amerika i Saute.

  • O le nofo i le susulu o le la e mafua ai le leaga o laupepa.
  • O le le lava o le malamalama e faʻaitiitia ai le matagofie o le vao, o lau o le a paʻu ma le laititi, e vave ona tupu le pupu.

E taua tele le faatumauina o le sulu e le gata i le taumafanafana, pe a le faigata ona faia lenei mea, ae faapena foi i le taumalulu, lea e mamafa i tulaga o le timuga ma itula pupuu.

Ae le na o le pau lea o le faigata. I le tau mālūlū, o le tausiga o fale mo afelandra e mafua ai faigata mo le tele o mafuaʻaga i le taimi e tasi:

  • tausia o se vevela taliaina;
  • saili mo se nofoaga e le o faalavelaveina ai le laau e ala i ata;
  • faia o le faateleina o le ea i le ea i totonu o le potu o loʻo i ai le fagu o loʻo i ai le laau.

E mafai ona faʻaleleia le suavai i soʻo se auala avanoa, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaaogaina o se tagata e faʻamaualalo ile fale, faʻaleleia e le aunoa le laʻau ma le mafanafana, vai tumau poʻo se fagu vai e tu i autafa o le laufanua.

Faʻasalaina ma fafagaina tagata

Afelandra e le taliaina uma le eleele mago ma le i ai i se siosiomaga sili ona susu. E pei o le tele o togalaau, mo lenei fua i le taumafanafana, aemaise lava i le tuputupu ae tuputupu ae ma le totogo, e tatau ona tumau pea le susu o le eleele. I le amataga o le tautoulu, e faaitiitia le suavai ina ia oo i le taimi i le va oi latou o le pito i lalo o sina paluga laitiiti.

Ae o se agavaʻa televave e manaʻomia le sili atu nai lo le susu. E le mafai ona faia e le tagata faʻaipoipo e aunoa ma le toe faʻaleleia faalemasina o meaʻai e maua mai le fugalaau mai le palapala.

Ina ia faatumauina le tuputupu ae ma le fuga o le manolandra i le fale, latou te fafagaina i fualaau faigata e aofia ai le nitrogen, fuakalama ma le potassium i le fua faatatau o le 3: 1: 2.

Totoina o laau

Ina ia lelei le soifua maloloina o le laau, e le lava le iloa pe faapefea ona tausia le faletalimalo, e tatau ona totoina i tausaga taʻitasi. Talu ai e tusa lava pe o se tagata suesue matua e le manaʻomia se gafatia tele i le palapala, e faʻaaogaina se mea e faʻafeiloaʻi ai, e mafai ona e puleaina le tupu aʻe o se mea faʻapitoa i totonu, faʻapea foi le tuleia o le laau e fausiaina ai mea leaga.

Pe a filifilia se eleele maeʻa pe faʻafefiloi le eleele ia te oe lava, e taua le manatuaina o le togalaau e sili ona lagona i se mea maualuga i le 5.5 i le 6.5. Pe a faʻatonu lelei le tausiga o taligamalo, e pei o le ata, o le a tutupu vave le laau ma maua pea le laʻau ola maloloina fou.

  • Afai o le maualuga o le pH e 5.5, o laulaau e lanu samasama, o le fausiaina o inflorescences ma buds e faʻalavelaveina.
  • I le palapala ma se tali alkaline ma le pH> 7.0, o le faaseʻe e faʻagesegese ai le atinaʻe ma faasolosolo lemu.

Ina ia maua se eleele talafeagai, e mafai ona e faʻafefiloi i tutusa tutusa:

  • pepa palapala;
  • lanu enaena;
  • fufulu oneone.

O le faʻamalosiaina o le mea e maua ai le faʻafefiloi e faigofie pe afai e te faʻalauiloaina sina sinalala i totonu, lea e iai foʻi sona aʻafiaga.

Afai o le soʻo ua tele naua, e faʻafefiloi le vermiculite i totonu. O le pulumu Sphagnum o le a aoga i le faʻafefiloi palapala.

E faʻapefea ona tausia le lauʻeleʻele pe a maeʻa

I le faʻatauina o le lauʻeleʻele, e le o fugalaau fugalaau uma latou te iloa foliga o lenei laau ma ona manaoga mo le tausiga i totonu o aiaiga i totonu. O le mea lea, mo le toatele o le a oʻo mai o se mea e faateʻia pe a oʻo i se masina mulimuli ane, o lona uiga, pe a maeʻa le faʻamamaina o mea leaga, o le a amata ona sui le fale faʻatautaia.

O le natura e aʻafia ai ona aʻafia, ma le tuputupu aʻe na faʻamaofiofia e ala i le amataina o le vave amata, o laʻau pito i lalo e vave ona paʻu, ua faʻaalia ma faʻalautele le mama. Afai e te le faia fua, e tusa lava pe tausia lelei Afelandra i le fale, o le a totogo, ae o le a avea ma se togavao, e pei ona fuafuaina.

E naʻo se teuteuina masani o vaomatua o le a fesoasoani e tausia le faʻamaonia ma le maualuga e talia mo se fale mautotogi. E faia i le faaiuga o le taumalulu po o le amataga o le tautotogo, e tipi ese le tele o le ogaumu autu ma tuu ai ni nai moe i le pito i lalo mo le alualu i luma. O lenei metotia e mafai ai e oe ona faʻaauau pea le faasee i luga o le tino ma oʻo ai ina faateleina le aofaʻi o mea na tutupu. Ma i le taimi o le tuputupu aʻe o le vaitau, o le tuiina o weni laiti e aoga i le aganuu.