Laʻau

Maota malamalama mo laau totő - matou te taulimaina le faʻasalaga

O le mafuaaga sili ona taatele o le leiloa o mea teuteu i totonu o laau o loʻo faʻamalamalamaina faafitauli. O wili pine, o laulaau lapopoa i luga o le paolo o faʻamaoniga sili ia o le leai o se malamalama. I le amataga, o le taulimaina o aʻafiaga o le leai o se malamalama e faigofie. Faatasi ai ma se faafitauli faifaipea, atonu e le toe manuia le fale pe manaʻomia ni masina uumi o tauiviga ina ia toe maua foliga matagofie. E mafai ona e taulimaina le faafitauli i auala eseese - mai le faʻaleleia faigofie i le malamalama ma le vaʻavaʻavaʻaʻi ma se mamanu faʻataʻitaʻiina - faʻamalamalama mama.

O le faʻalauteleina o laʻau ma le lafoaʻiina o laulaau o le faleplanti o se faailoga lea o le etiolation

Etiolation - o aʻafiaga o le maualalo o le malamalama

E le mafai ona aloese mai faʻafitauli i le totoina o totonu o totonu o fale e tusa lava po o fai togalaau. Soʻo se leiloa o le mea teuteu e manaʻomia ai se auiliiliga auiliili. Le tausiga le lelei ma le le talafeagai o tulaga vevela e afaina uma ai le tuputupu ae ma le tulaga o lau o laau i totonu. O le tele o faigata i la latou atinaʻe e fesootaʻi ma faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ae o le mafuaaga muamua o mafuaʻaga e siakiina ma maua, o le mea sili foi lea e mafua ai le leai o se faʻalavelave leaga - lē lava o le inisiua.

O le eletise o se faʻamaʻi e mafua mai i le le lava o le malamalama ma faʻaalia i le faʻaitiitia o le tuputupu aʻe, faʻaloiloina o tipu, laʻau paʻu ma le le maua o lanu matagofie, le faʻalavelave lautele, faʻapea foʻi ma faʻafitauli o le soifua maloloina. O le mea moni, o le chlorosis, lea e aʻafia ai le tuputupu ae. O faailoga muamua ma sili ona manino o le etiolation o loo i ai ni laulaau ma laʻau. O le umi e le faʻasaʻoina ai tuutuuga ma ua le amanaiaina ia faailoga, o le sili atu foi lea o foliga o le fale e foliga le mautonu ma sili atu ona malosi, e le masani ai, le mautonu, le mautonu.

E le gata ina lamatia le ola o le laau, ae maise foi i totonu o laau totoa, lanu eseese i luga o laulaau po o lanu e le masani ai, lea o le a sili atu le malosi o le faapaleniina ma ua vave ona faaalia. E i ai laau e faʻaalia ai le malosi o le teteʻe ma mo se taimi uumi e na o uluaʻi faailoga o aʻafiaga o le le lava o le malamalama, ma o loʻo i ai i latou e faʻafefeteina, faʻalautele ma mimiti saʻo i luma o tatou mata.

O le mafuaʻaga o le etiolation e tasi lava le tasi - o le filifiliga sese o tulaga. E tusa lava pe oe sailia se laau toto mo se potu patino ma se nofoaga, pe, i se isi itu, filifili se nofoaga e teu ai lau peti lanumeamata e sili ona e fiafia i ai, o le eseesega i le va o le malamalama i le nofoaga ma manaoga o le laau lea e tau atu ai i le tuputupu ae o le tuputupu ae ma faafitauli tau le soifua maloloina. O le faʻasalaga o le mea sese lava lea o tagata e ona.

O le auala sili e foʻia ai le faʻasalaga o le puipuia lea. Aloese mai mea sese, fua le maualuga o le moli, suesue ma le faaeteete faamatalaga e uiga i ituaiga taitasi, faamanino ia nuance pe a faatau - o fua ia o le a fesoasoani e aloese ai mai faigata. Ae tusa lava pe filifili ma le faaeteete, o faafitauli i le atinaʻeina o laau totō e leai se malamalama e tumau pea. Ma o le manatu e le na o le telefoni feaveaʻi o nisi o aganuu e le mafai ona faamalieina i fale o le taulaga, e le o taimi uma i masaniga o laau totō ua tupu ma faatauina atu i tulaga lelei ma le malamalama po o ni mea le fiafia e ono faatalitali i le taimi o le taumalulu. O faʻafitauli e mafai ona tupu faʻamalosia ai laau toto e oʻo lava i le tele o fai togalaau. Ae latou te le o se mafuaʻaga uma lava e faʻaumatia ai se laau poʻo le vaavaai mo ni fofo faʻapitoa. E pei lava o soʻo se faʻafitauli poʻo se faʻamaʻi, e mafai ona tagofia le siʻilation. Ma pe ono mafai ona faia lenei mea, muamua, i lou maelega ma le onosaʻi.

E pei lava ona fesuisuiai laau i totonu o lo latou gafatia e fetuunai ai i tulaga eseese, e eseese foi le latou gafatia e toe maua ai mai le faaletonu o le tuputupu ae e fesootai ma le leai o se malamalama. O le mea lea, e pei o cacti ma soʻo se mea e aʻafia i le faʻasalaga, i le avea ai o se tulafono, e le toe faʻaleleia, o se nofoaga ua faʻaleagaina pe faʻaleagaina i le le tumau o le malamalama e tumau e faʻavavau. O totonu o togalaau ma totonu o le mafanafana, o fualaau mataʻina ma aʻa malolosi lava latou o le a le toe manuia. Mo i latou, e faaopoopo atu i le faasaʻoina o tulaga poʻo se falemaʻi, o le a manaʻomia foi ona e faia le faʻavae ma le teuteuina, faʻafiafiaina le tuputupu ae o vaʻaia fou fou. I le fufuluina o fua o laau, o taunuuga o le sosolo o le a faimalaga ai se taamilosaga atoa. Ae o le tele o laau teuteu-deciduous, laau toto ma laau toto, pe a uma le faasaʻo saʻo ma le "togafitiga o togafitiga", e mafai ona toe faʻafouina lo latou lalelei.

Aʻo leʻi foia le faʻafitauli e mafua mai i le le lava o le malamalama, e aoga le vaʻavaʻai i isi faʻamaʻi mafai uma poʻo ni mafuaʻaga e mafai ona mafua ai le leiloa o le lanu, faʻalauteleina ma paʻu. O nisi o faailoga o le chlorosis e talitutusa ma le toilalo o faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, ma le tuai i le foia o nei faafitauli e mafai ona oʻo atu ai iʻuga leaga. E taua le tau mo le toe faʻaleleia o se laau na aʻafia i le mumulu o le malamalama pe a maeʻa uma isi faʻafitauli matuia.

Malamalama faaopoopo mo inisiua i totonu

Auala masani e faʻafefe ai le malamalama itiiti

Ole laasaga muamua ma sili ona taua i le tau faasaga i soo se mea - e le gata i faafitauli ma faigata e fesootaʻi ma le le lava o le malamalama - o le vave lava lea ona faʻamaonia aiaiga. O le laau e tatau ona siitia mai se nofoaga paolo ma faʻamalosolo i se tasi e talafeagai lelei mo ia e tusa ai ma manaoga o se meaola faapitoa. O le faateleina o le malosi o le malosi e le o le filifiliga sili lea. O loʻo faʻagasolo malie le faʻaaogaina o le laau, latalata ile faamalama po o isi potu, faamaluluina le vaitaimi o suiga. Faʻasalaga le susulu o le la e sili atu le matautia, e sili atu ona puipuia e puipuia ai fualaau faʻasaina mo le itiiti ifo i nai vaiaso. Afai ua tu le laau i luga o le faamalama o le faamalama, ona e manaomia lea e faaopoopo i ai le moli o laau.

Afai e vaivai le estiolation, e te matauina faailoga muamua o chlorosis ma e mafai ona e faia se taga, ona mafai lea ona e tu iina. O se laau toto, taimi e siitia atu i se nofoaga lelei, o le a vave ona toe faʻaleleia. Ae afai e le lava le gaioiga faigofie, e leaga le faaleagaina o le laau, e faaopoopo atu i chlorosis, ei ai isi faailoga, e aoga le faia o ni mea sili ona mamafa - faʻaauau le togafitiga o le etiolation.

Falemaʻi malamalama, phytotron ma a latou auala i le togafitiga o le etiolation

I aso nei, o se suiga itiiti o loʻo tutupu i totonu o le fale ma le faʻaogaina o le totoina o laau i totonu o se fale. O le toe foʻi mai i le faʻalelei o florariums, o le faʻafeiloaʻiga o mea totino ma mea e le masani ai mai vailaʻau faʻapitoa e le na o le pau ia o tausaga talu ai nei. I le tele o taimi, na amata ai ona aofia i totonu o galuega faatino i totonu o le umukuka meaʻai, ma faʻataʻitaʻiga o aganuʻu i fafo, latou te faʻalauteleina a latou filifiliga o terrariums, ata o fugalaau ma phytotrons, lea e faasolosolo malie lava mai le miti a lē e ona se falemalama i ona po nei. o se tamaoaiga.

O manatu fou i le faʻapipiʻiina o phytotrons ma fugalaau fugalaau e faamanatu mai ai foi le sili atu ona faigofie, taugofie ma le faia-oe-oe lava o le tausiga o laau toto - o se malamalama poo se sola. O le metotia o le totoina o laau e aunoa ma le moli, o suʻesuʻega manaia ua galo mo se taimi umi, toe tosina mai ai le mafaufau. Le manatu na atiaʻe e le N.M. Verzilin mo togafitiga o laau i totonu o le fale ona o le leai o se malamalama, o le aso ua toe talanoaina ma faatinoina. O le mea moni, e le o tagata uma o le a faʻatagaina ia lava e fausia se pusa meteri umi o plywood mo le toe faʻaleleia o laau i totonu o se nofoaga faatapulaa o fale, ae o le manatu o loʻo i lalo o le auala lava ia e tatau ona faʻaaogaina e taulimaina ai taunuuga o le faʻasalaga.

Solar po o le malamalama mama - o se auala e taui ai le le lava o le la, taimi masani poʻo uiga masani o le moli i totonu o le potu faʻamalama eletise. O le mea moni, o le mataupu faavae lava lea e tasi e faʻaaogaina e pei o le susulu o greenhouses, vevela poʻo le faʻaogaina o siosiomaga o greenhouses ma terrariums, ae faʻatasi ai ma se faamoemoega fou. I tulaga o fale, mo totonu o fale e le talafeagai le faʻaogaina o fugalaau faʻapitoa faʻatasi ai ma ata lafoia - o mea faʻapitoa, faʻapipiʻi faʻaonaponei faʻatasi ai ma le malosi o le 100 i le 200 watts fesoasoani e togafitia ai laau toto e le sili atu ona leaga. O moli felafoaʻi, ua le toe umi ma suia lemu i fofo fou ma tekinolosi, e fesootaʻi ma le lamatiaga o le peʻalo. Ae tusa lava pe latou te mafaia ona foia le galuega o le togafitiga o le faʻasalaga. O le auala pito sili ona faigofie o le faʻatau mai lea o se moli teuteu faʻapitoa mo terrariums ma florariums i faleoloa faʻapitoa i aquariums.

O le faʻamoemoega o le falemaʻi o le tuʻuina atu lea o laau totō aʻafia i tulaga lelei faʻatasi ai ma le malamalama tele, faʻapitoa "saturate" laʻau ma faʻapipiʻi i le malamalama ma toe faʻaleleia o latou foliga vaaia lelei i le faʻaleleia lelei o le malamalama faʻatasi ai ma tulaga faʻatonutonuina. O ia metotia e faʻaaogaina e le gata pe afai e aafia tele le laau i le etiolation - faʻaopoopoga i le tuʻuina atu, o isi faʻamaoniga e aliali mai, o le fale o loʻo i ai i se tulaga faʻavaivai. E faʻaaogaina foi e le faʻalauiloaina o le tino:

  • mo le faamoemoe o le puipuia, tuʻuina o laau e puipuia ai le faʻalauteleina ma le leiloa o foliga mo ni nai aso i le masina pe faʻaauau mo le tele o itula;
  • mo le faʻamaina o ni meaʻai;
  • ia faaosofia ma pulea le fugaina;
  • mo le totoina o fatu.

E fa togafitiga togafitiga e faʻavae i luga o mataupu faavae o le malamalama mama:

1. Phytotrons - siama feaveaʻi feaveaʻi poʻo semi-automated greenhousespulea atoatoa le microclimate - mai le malamalama ma le vevela i le faʻamamaina ma le faʻamaina. Latou te le o faʻauigaina i tatou. Ae o faiga o mamanu i Sisifo, ma le faʻaaogaina o phytotrons e tupu ai lautini i le laulau, ua amata ona aliali mai i la tatou maketi. Afai muamua na manatu le phytotron e foliga mai o se tekinolosi faasaienisi po o mea tau faleoloa, o le aso ua siitia atu i se potu ma se faatulagaga feaveai. I le phytotron, o le malamalama ma lona umi e mafai ona seti ina ia maua ai le aafiaga o le togafitiga o le tiso. Phytotrons e fesoasoani e taulimaina le leai o se malamalama po o ona taunuuga, ma e talafeagai mo le tuputupu ae o meaola poʻo mea tetele.

2. Le auala masani o le sola o le la e tusa ai ma Verzilin - faʻatulagaina o le laau i se mea e tapunia, vavae ese mai le pusa malamalama (atigipusa poʻo le kamera) faʻatasi ai ma se paʻulampili galue poʻo se faʻamalama masani mo le fale mo 100-200 W mo le 2-4 vaiaso seia maeʻa ona toe faʻaleleia. E mafai ona e fausia se atigipusa plywood oe lava ia, faʻaaoga pusawood po o paolo puipui o le pusa tioata poʻo le terrarium ma le ata tifaga. O le tulaga autu mo le "galuega" o se falemaʻi o le pulea lea o le malosi o le la, o le umi o le ao ma le maualuga o le malosi o le mafanafana (e tatau ona lava le avanoa mo le lele pea i luga, ae ia puipuia uma le malamalama ile totonugalemu. pebbles, moa ma le palalafa lautele (sei vagana ai mea suamalie) .I totonu o se falemaʻi e faʻatautaia uma lava le malamalama i le laau.

3. Tuʻuina o laau mama i le terrarium poʻo le florarium backlit - faʻafeiloaʻi o le aganuʻu faigofie i le potu faʻapitoa i tulaga faʻapitoa faʻatasi ai ma moli faʻatulagaina. O le faʻapipiʻiina o fugalaau mo le faʻatupulaia o fualaau aina e mafai ona mafua mai i lenei filifiliga. O ia filifiliga e leai se faʻafitauli faʻapitoa e pei o le phytotrons ma le sanatoriums: e laʻititi i latou e tapuni faʻamalama i puipui pagisa, e le o tele naua mea e faʻamalosia i le togafitiga faʻapitoa i le fatuina o se siosiomaga lelei.

4. Faʻaaoga le latalata i se moli e aunoa ma le totoina o le vavae. O totonu o laau e mafatia mai le leai o se malamalama e mafai ona tuu i lalo o moli, ma tuu i latou i se mamao o le 30-50 cm i luga ae o le laau mo le faʻamalamalamaina e le aunoa. O le moli e taʻitaʻiina ai le malamalama poʻo se pulou o le a faʻaleleia atili ai le aʻafiaga. O lenei filifiliga e le tuʻuina atu ai se vavae ese o se laau i se isi "atigipusa" poʻo se koneteina, o le faigofie ma sili ona aoga. O le mea moni, e aʻafia ai tagata e sili ona lelei: o taimi uma e faʻaaogaina ai faʻamalama e mafai ona faʻalavelave i le faʻaaogaina o le potu mo lona faamoemoe faamoemoeina, mafua ai le le toʻa.

Malamalama faaopoopo mo inisiua i totonu.

Faʻamaumauga o le Malamalama Faavaomalo

Soo se tagata e teu vine na ia mauaina ni faailoga o le le lava o le malamalama ia le itiiti ifo i le tasi: e tusa lava pe o le filifilia atoatoa o tulaga tuputupu ae, faaitiitia taimi i le malamalama e mafua ai le le tumau i luga o fetu e faalagolago i le malamalama. I le autumn ma le taumalulu, i itulagi ma le ogaoga o le malulu, le lava le malamalama o se mamanu lea e mafai ona totogi, ae faigata ona aloese.

O aʻafiaga o suiga i le vaitau e afaina uma ai totonu o laau, e aunoa ma se faʻasalaga. Ae e le o le tatau ona taulimaina i latou i mataupu uma. Pe a suʻesuʻe le tagata lava ia i totonu ole vaomatua, e tatau ona e gauai pe tatau ona manaʻomia e le fale se moli faʻamalama ma pe tatau ona fai ni fua faʻatatau i le tautoulu ma le taumalulu. Afai o se laau e mafai ona faia e aunoa ma le toe faʻaleleia poʻo le toe faʻaleleia, o lona taumalulu e ogatasi ma le taimi o totoe, e oo lava i faailoga o le le lava o le malamalama e faʻaalia i masina o le taumalulu e le o se mafuaʻaga o le atuatuvale. I le taimi lava e amata ai le tuputupu ae tuputupu ae i le tautotogo ma faateleina le malosi o le malosi, o le a toe faaolaola le laau. Mo aganuu uma e fautuaina e toe sii i nofoaga e sili atu ona malamalama i le taumalulu e tausisia ai pea, masani masani poʻo mea e fautuaina e faʻataʻatia ai le faʻamalamalamaina, o fua e puipuia ai le faʻasalaga e na o le pau lea o le auala faatuatuaina e aloese ai mai faafitauli.

O le puipuia o le avanoa, lautele, ma le dysplasia e fesootaʻi ma le faaitiitia o le taimi i le malamalama, e tele auala e mafai ona ave:

  1. Toe faʻaleleia laau o loʻo i totonu o totonu ile windowsills.
  2. Faʻamosolosi laau mai le faʻatafunaga i matu poʻo sisifo e mama i le itu i saute.
  3. Le faʻamalamalamaina o vaega faʻamalamalamaina i le tino, faateleina le umi o le ao.
  4. Tuuina atu le malamalama e le aunoa ina ia faateleina ai le malosi ma le umi o le moli.
  5. Siʻi atu laau i se fugalaau fugalaau poʻo ni phytotrons.

Afai na fausia se falemalama malamalama e togafitia ai isi laau toto, ona oʻo lea i le taumalulu e mafai ona faʻaaogaina e puipuia ai le faʻaopoopoga o taʻau. O le faʻamalamalama mo le 20-30 itula i le masina (o aso i le laina poʻo ni nai itula i le aso) o le a puipuia ai le faʻasaina.