O le togalaau

Colorado potato beetle - numera o le fili 1

Talu ai nei, e tusa ma le 50 tausaga talu ai, o le Colorado potato beetle e le oi totonu o la tatou fauna. Ma o le itiiti ifo ma le 100 tausaga talu ai, e le i Europa (Palearctic) fauna. "Talafaasolopito ma le mataʻitusi"O le paluga o le potato Colorado mo le faʻaogaina e mafai ona faʻatusalia o se lisi:

Colorado potato beetle
  • 1824 O le tagata suesue o le American American Institute Thomas Thomas Sey na muamua faamatalaina se ituaiga o iniseti fou mo saienisi, lea na mulimuli ane lauiloa o le Leptinotarsa ​​decemlineata;
  • 1842 Sa taunuu atu tagata Europa i Mauga papaa, i soo se mea i luga o latou ala totoina laau totō, e aofia ai le totoina o pateta;
  • 1844 Na totoina togatogo i le Colorado;
  • 1855 O le mea muamua na faaleagaina e le pateta e ala i se tafaoga i Nebraska na matauina;
  • 1859 Muamua o le faaleagaina o pateta i Colorado. Na maua le igoa Colorado (e ui lava, e talafeagai, i lena taimi e tatau ona taua o le "non-Brasque");
  • 1864 O le pusi na manumalo i le vaitafe. Misisipi
  • 1870 Fale na ulufale atu i le Setete o Niu Ioka;
  • 1874 Na oʻo atu le vao i le gataifale o le Vasa Atelani;
  • 1876 I luga o se auala pisi vaʻavaʻa ma uta i luga o vaʻalele, o sopo o le Sami Atelani ma mo le taimi muamua "fanua" i Europa;
  • 1877 O le fale muamua i le lata ane o aai Siamani o Mülheim ma Leipzig. Faaumatia
  • 1878 O le uluai osofaʻiga i le taulaga o Suwalki i le itu i matu sasaʻe o Polani. Faaumatia
  • 1887 Fale i tafatafa o Hanover. Faaumatia
  • 1918 "Faʻamasinoga" i Bordeaux. Faʻamasinoga i Farani.

I le taimi o le Taua Muamua a le Lalolagi, e leai se taimi mo tagata Europa e puipuia ai laau, ma o se pati tuga matautia e vave ona "faʻapipiʻi i luga o le ala laupapa" o le talafatai Farani. Ma, e ui lava i teteega a le aufaigaluega faifaatoaga, ae na vave ona ia faamautuina le tasi i le isi o atunuu uma o Europa Tutotonu, sei vagana ai Egelani faatasi ai ma ana fogulu malulu ma se tautua o le fausina o laau toto. (I le auala, o loo ia tausia le tuaoi o le atunuu "lokaina" mo ia).

O le agai i sasaʻe i luga o matagi malolosi i masina o le mafanafana, manumalo i faʻalavelave uma ma faʻatautaia le aofaʻi o le gaosiga o pateta ma vailaau faʻasaina, i le faaiuga o le 40, o le puaa, na agi e le matagi ma le galala mo le manumalo i nofoaga fou, na latalata i tuaoi o le USSR. E tatau ona ou faapea atu o le pipiʻi lava latou o ni aulelei matagofie. O le mea moni, ina ia mafai ona aluese, latou te manaʻomia le vevela o le tau - i taeao ma afiafi ma luga o aso malulu ma le malulu, e sili atu i anufe le laasia o laasaga.

O le uluai foci o se iniseti afaina i lo tatou teritori na maua i le itulagi o Lviv o Ukraine i le 1949. Ma i le 1953 sa i ai i le taimi e tasi i Kaliningrad, Volyn, Brest ma Grodno eria.

Mulimuli ane, i le vevela o aso o le agi o Me 1958, na felelei atu ai se fala o le Colorado potato i le itulagi Transcarpathian mai Hanikeri ma Siekisolovakia. I le taimi lava e tasi, o le pitonuu o le tulaʻi mai i le tele-miliona-o pipiʻi lea na toe gaosia i lena taumafanafana i luga o le tele o fanua pateta o Polani sa lafoina i luga o le talafatai o Lithuania ma Kalainingrad o le Baltic Sea. Ona feoti ai lea o le tele o vaalele mataga i le afa o le Baltic; oi latou na sao mai ma tafe i luga o le eleele sa vave ona faʻaumatia e ni faifaatoaga galulue faʻatasi. Ae o le "tulaʻi" na matua tele na le mafai ai ona taulimaina ma "lafo i totonu o le sami". O le toatele o tagata taitoatasi, naʻo le "laa" i luga o le oneone oneone, ma le leai o se taimi e malolo ai, lele i totonu o le nofoaga lata ane. Mai lena taimi, i le mea moni, na amataina se nofoaga tele, moni, e se malo mai fafo o le teritori o Rusia.

Ae o le a tatou faasalavei le tala i le tagata ese na faatoilaloina se konetineta fou ma faamatala mai. E ui lava, e foliga mai o lenei laʻau e lauiloa tele i tagata uma. O lona umi e mai le 9 i le 12 mm, o le lautele o le 6 -7 mm. O le tino e puupuu-oval, malosi tele, susulu, lanu samasama-samasama ma le uila, e tofu i latou ma ni paʻu uliuli e lima (o lona uiga, o le 10 - o le igoa latina igoa decemlineata - sefulu laina). O laʻau fafusi o laʻau e lelei ona atiaʻe, faatasi ai ma la latou fesoasoani, i le vevela o aso vevela, e fai ai vaʻa umi.

Oviposition Colorado potato beetle

O le tino o lanu o le alova o le enaena enaena i le tausaga muamua ma le lua; mai le tolu o tausaga, o le alova e moli, lanu piniki poʻo samasama-lanu moli. A o faagasolo lenei vaitaimi, e faigofie lava ona ese mai la latou lanu ma le "faʻavauvau" mai le laʻau o isi o tatou laulaʻau. Ma o le anufe ma isi vaega o le falaoa o le Colorado potato e fafagaina i luga o laʻau o le paluga o le vao: pateta, tamato, eggplant, tele le tele - tapaa. O nisi vao vao o le aiga e tasi e faigofie ona 'ai.

O le olaga o le Colorado potato beetle e matua faigata lava. O le tele o saienitisi mai fafo ma Rusia sa latou tuuto atu i le tele o tausaga e suesue i ai.

Paʻu taumalulu i le matua. I le tautotogo, latou te o mai mai le palapala ma e le pine ae amata ona fafaga i fualaau pateta ma le paaga. Afai, e masani lava ona tupu, na tupu i le tautoulu, ao lei amataina le taumalulu malulu loloto, e taʻua o le paʻupaʻi, ona oʻo lea i le tautotogo, pe a mavae ni nai aso o fafagaina, e mafai ona amata e tamaʻitaʻi ona tuʻu fuamoa e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga faaopoopo. O le mea lea, e na o le toatasi le tamaitai e mafai ona avea ma faavae o se faamai fou.

Colorado potato beetle

O fafine ua afaina mai le tautotogo e oo atu i le autumn o loo i ai fuamoa moli mumu i le pito i lalo o laulaau. I totonu o le aso e tasi, o le fafine e alu mai i le 5 i le 80 fuamoa. I le aotelega, e mafai ona faʻatuaiina i latou e oo atu i le 1000, e ui lava o le tau feololo e itiiti ifo - 350. O le numera o augatupulaga i le taimi o le taumafanafana e faalagolago i le tau o le eria ma le tau. I le itu i mātū o Europa i Europa, o loʻo tupu aʻe le peʻa i le tasi augatupulaga, i le itu i saute e faʻatulagaina le tolu augatupulaga mulimuli (e oʻo atu i le fa i totonu o Asia Tutotonu i fanua faʻasaina!).

I le va o le vavau, o le Colorado potato beetle e iloa ai le fa tausaga, vaeluaina e molima. I le muamua ma le lua o tausaga, o le a fafagaina ai meaʻai ma tumau pea i luga o pulou o le pateta ma "broods". I le aso 3 ma le 4 latou te felafolafoaʻi ai, e masani ona agaʻi atu i vaʻaiga lata ane. Mo le papeti, o le tele o meaʻai e paʻu i totonu o le palapala i totonu o le laina 10-20 cm mai le vao lea na latou fafaga ai. O le loloto lea e mafua ai ona maua i luga o laʻau e faalagolago i le fausaga ma le eleele; ae e masani lava e le sili atu i le 10 cm. O le chrysala e fai i se tamaʻi eleele ile 10-20 aso.

O le tamaititi fou, o le pupuvaga o pīpī fou e eseese muamua i le lanu moli lanu mumu ma o loʻo i ai ni feʻeseʻeseʻi lemu Ae a mavae ni nai itula, latou te pogisa, liu enaena ma se lanu piniki, ma e le pine ae maua a latou lanu masani. O le faʻamoemoe o le ola o tagata matutua matutua e eseese ma taʻitasi le tausaga. Ae ui i lea, o se vaega o pusi e mafai ona ola i le 2 poʻo le 3 tausaga.

O le mea e sili ona mataʻutia o le faʻavasegaina o le paʻu o le Colorado potato o le tele o fomaʻi malolo. O iniseti e masani lava ona i ai se tasi o ituaiga o mea e nofo ai. O le Colorado potato beetle e ono! Tatou te lisi i latou. Muamua o le diapause taumalulu. O le lona lua o le olopopause i le taumalulu. O le lona tolu o le miti o le mafanafana, lea latou te o ese ai i le ogatotonu o le taumafanafana mo se vaitau e 1 i le 10 aso i le afa o tagata uma ua toilalo. Faʻafa - faʻasalalau umi i le taumafanafana. Lona lima - faʻasolosolo faʻasalaga, lea e faʻaalia i le faaiuga o le taumafanafana i se taimi pe faalua (seasea tolu taimi) o le taumalulu ma i le vaitau o le tuputupu aʻe o pateta na gaosia ai pipi na ola pea seia oʻo i le pau. Ma le mea mulimuli, o le lona ono o se faʻasolosolo umi (superpause), e mafai ona tumau i le 2-3 tausaga. E leai se auala e faʻamatala auiliili ai nei setete taitasi. E na o le faʻapea lava o le faʻasolosolo o le pisipisia e mafai ai e le pipi ona manumalo i mea faigata uma o le olaga. Ma mo faifaatoaga - e matua faigata lava ona faʻafetaia le manu.

Faʻaaoga le sili atu ma le tele o tausaga o le paʻu. O le totoina o pateta i luga o se fanua lea e lei atoa mo le 3 tausaga, ma le iloaina e leai se tasi o totoina lenei faatoaga i lenei tausaga, e faafuasei lava ona le maua e le faifaatoaga le le mautonu o le taimi lea e tumu ai le fanua i le Colorado potato beetle. O i latou nei o tagata na faʻasaina mo le lua tausaga ma, talu ai ona latou "filifili" ua oo i le taimi e "o ese atu ai," na latou o ese mai lo latou valea ma ua foliga mai e le o se mea le aoga.

I le faʻamaeʻaina o le faʻamatalaga o le biology o lenei malo i Amerika i Matu, matou te faʻapea atu o se faʻalavelave faʻalavelave o le olaga e tele lava ina fesoasoani i le faʻanatinatiina o le manufeʻai mo soʻo se auala e pulea ai.

Ma o lo latou atinaʻe ua moni talu mai le faʻaalia o le manufeʻai i le konetineta o Europa. I le taimi muamua, o se tauivi mama ma vailaau e pei o le DDT ma le hexachloran. Ona amata lea ona faʻaaogaina vailaau faʻasaina o tupulaga fou ma fou fou e faasaga i manufeʻai. E vave ona faʻaaogaina le vavao i nisi oi latou, o nisi e tatau ona lafoaia ona o taunuuga le lelei o le latou faʻaaoga mo le natura.

Afai e toalaiti ni vaega, ona faigofie lea ona aoina i totonu o koneteina ma le sukaini poo se masima masima ma faʻaumatia, pe afai e toʻatele, ona tatau ai lea ona togafitia i latou i sauniuniga faʻatemika. O togalaau e masani lava ona togafiti pe a sili atu ma le 15 ituaiga o laau toto i laau taʻitasi. Mo muamua togafitiga, e sili atu le faʻaogaina o vailaau faʻasaina (mo se faʻataʻitaʻiga, Aktara poʻo Puleaina) - latou te maua le puipuiga mo le 14-20 aso. O isi gaioiga e tatau ona faia faʻatasi ma sauniuniga faʻafesoʻotaʻi e fasi fasipolo ma le tele i luga o lau. Ae ui i lea, aua nei galo pe a maeʻa togafitiga ma vailaʻau, e le tatau ona 'aina ia tubers mo le 21 aso. A o faagasolo lea taimi, o le vailaau faʻasaina i totonu o le fale e faʻaleagaina ai vaega e le afaina.

Lisi o fualaau oona e faʻaaogaina i le Colorado potato beetle:

  • Agravertine fualaau i le taʻaselau - 20 ml. numera o togafitiga - 1-3 (vaitaimi - 7-10 aso)
  • Aktara fualaau i le taʻaselau - 0.6 moli. numera o togafitiga -1
  • Arrivo, Citkor, Tsimbush, Sherpa fualaau i le taʻaselau - 1.5 ml numera o togafitiga -2
  • Bankol fualaau i le taʻaselau - 2.5 g. numera o togafitiga -2
  • Decis fualaau i le taʻaselau -2 ml. numera o togafitiga -2
  • Lafo fualaau i le taʻaselau -1 le. numera o togafitiga -2
  • Karate fualaau i le taʻaselau -2 ml. numera o togafitiga -1
  • Kinmix fualaau i le taʻaselau -2.5 ml. numera o togafitiga -2
  • Mospilan fualaau i le taʻaselau -0.3 g. numera o togafitiga -1
  • Puleaina fualaau i le taʻaselau -6 ml. numera o togafitiga -2
  • Sonnet fualaau i le taʻaselau -2 ml. numera o togafitiga -1
  • Sumi - alpha fualaau i le taʻaselau -2.5 ml. numera o togafitiga -2
  • Tatalo fualaau i le taʻaselau -1 ml. numera o togafitiga -1
  • Fitoverm fualaau i le taʻaselau -5 ml. numera o togafitiga -1-3 (vaeluaga 20 aso)
  • Fosbezid fualaau i le taʻaselau -30 ml. numera o togafitiga -2
  • Fiafia fualaau i le taʻaselau -1.5 ml. numera o togafitiga -2

I le taimi nei, o se auala e sili atu ona lamatia e taofia ai le numera o meaola mai fafo ua leva ona lauiloa. E oo mai i le taimi na faaali mai ai i Europa le pine Colorado potatoes, ua uma ona fausia e le au atomologist le auala masani e ola ai i le numera o iniseti leaga. E talafeagai tonu lava i ituaiga-tagata ese, na oi latou na vaeluaina tuaoi mai nofoaga o lo latou masani ai. I le taimi lava e tasi, o loʻo tuʻua mamao mai o latou fili faʻanatura - o le parasitic ma le predatory invertebrates.

O le autu o lenei metotia e aofia tonu lava i le sailiga i le nuu o le "tagata ese" o ona fili faalenatura ma lo latou tuuina atu ia te ia pe a uma. I le matou tulaga, e tatau ona latou mauaina i latou i le konetineta o Amerika, ona latou faasaoloto lea i luga o fanua Europa, ina ia latou faanatinati iinei ma amata ai ona faaleagaina a latou meaai masani - o le Colorado potato beetle.

I le taimi o le "toilalo" a Europa i tafatafa o le vaalele i suesuega faasaienisi faasaienisi, na mautinoa ai le talitonuga o lona atunuu o le Iunaite Setete, ma e sili atu foi - le setete o Colorado (e le o se mea na maua ai lona igoa!). Na tumau pea i le vave ona maua ni vailaʻau poʻo ni mea faʻatauvaʻa o le pusi i Amerika, aumai i Europa, faʻasao i le fanua ma matau pe faʻapefea ona amata galue le "auala masani o tulafono faatonutonu". Na amata ona gaosia le galue. O saienitisi o le tele o atunuu Europa na avea ma ona sui auai. O manulele ma manu na aumaia i Europa, o lago parasitic na gaosia ma lafoina i le fanua, faatalitali mo le faamamaina mai le "malo mai fafo".

Sa aʻoaʻoina e saienitisi le fausiaina o Amerika Amerika Colorado potato potato predators i numera tele. E afe ma afe afe pipi na faʻasaʻolotoina: o le pala ma le paluga e le gata i fanua pateta, ae faapena foi i luga o le eggplantala ma tamato, lea na aofia ai i le taimi lea le paluga i lana meaai. Ae o le taimi lava na faamutaina ai le tele o le malologa, na toe vave maua ai le malosi o le pest ma faaauau pea ona "toe gaoia le gaoi," ma na le toe maua se fesoasoani mai le fanua. O le galuega e pei o le galuega a Sisyphus.

O le fala o le Colorado potato e 'ai ma le fiafia i moa masani (ma o latou aiga - pheasants ma manu felelei), faapea foi ma cuckoos, starlings ma isi manufelelei.

Ae o le taimi nei, i le faaiuga o le 60s, na amata ai ona mafatia tagata Ameliki i se pusa. Seia oʻo i lena taimi, latou te puipuia lelei i latou lava i vailaau faʻasaina. Ae o iinei foi, o le taua o le taua na faaitiitia ma itiiti le aoga. Mulimuli ane, na oʻo mai se taimi e leai se vailaau faʻasaina na faatagaina i Amerika mo le faʻaaogaina o pateta na aʻafia ai le afaina: na faʻaaogaina ia latou uma. Sa feagai foi saienitisi Amerika ma le faafitauli e tasi e pei o Europa - sa tatau ona latou sailia se isi auala i le metotia. I.e. vaavaai mo ana gaioiga lelei.

I le taimi nei, ua manino lava o fili uma lava o le Colorado potato beetle, lea na tele tausaga na auai i ai tagata suesue i Europa, ma mulimuli ane ia i latou Amerika, e tele ituaiga. O le Colorado potato beetle mo i latou ua na o se tasi o le tele o ipu e mafai ona maua. Mo i tatou tagata Rusia, mo se faʻataʻitaʻiga, fua o le avoka po o le papaya.

O tagata faapitoa i le puipuiga o laau toto, ua uma ona latou iloa lelei o le sili ona lelei o tulafono faatonutonu o iniseti leaga e le o ni meaola e sili atu i le polyphagous, ae oi latou ia o meaʻai e sili ona taua i le fafagaina.

Na i ai se isi tulaga uiga ese, lea e taua tele. Faʻasaʻo suʻesuʻega na faʻatagaina e lena taimi e toe iloilo le talafaasolopito o le "femalagaaiga" a le Colorado potato beetle ma, e le gata i lea, e fuafua ai lona fanua moni moni. Na faamaonia ma le mautinoa e le saienitisi American W. Tower o le nofoaga autu o le ituaiga Leptinotarsa, lea o lo tatou toa, e le o Colorado. O le lauʻeleʻele o nei pusi e sili atu le mamao i saute - i le nofoaga e taʻua o Sonora zoogeographic province. O iinei, i le itu i matu o Mekisiko, e tusa ma le 50 ituaiga o iniseti o lenei ituaiga. O iinei e amata mai ai le "o tatou" pusi i matu, agai atu i le itu i sasae o Mauga Papa, lea e tuaoi i vanu o Colorado mai sisifo. Ma sa i ai o ia i se nofoaga faanoanoa i lea mea, "pine" vao vao vao mai le aiga nightshade.

Ma na o le taimi lava na taunuu mai ai paionia o Amerika i iinei e toetoe lava a sopoia le konetineta ma totoina pateta pateta na aumai faatasi ma i latou, pe na "malamalama" le pusi "e le o se mea noa na alu ai i le toafa vevela o Mekisiko, Arizona, ma Texas. O le toatele o lona aiga, na o ia na vave ona fetuunai e 'ai i pateta. Ma na amata ona ia 'aiina fua o le seleselega. O i latou na malaga mai - tagata malaga mai Europa, na muamua fetaiai ma lenei pusa ma taʻua ai Colorado.

O lea, na iu lava ina manino le mea moni o le fanua moni o le pest. Ma o lenei mea, o ia lava, o se mea taua tele. E le gata i lea, o iinei, ae le o se isi lava mea, o ona fili masani moni e tatau ona tupu ma 'aina. Ma, o le mea lea, o lea e tatau ai ona vaavaai mo i latou i le mea muamua. O loʻo iai i totonu o vaomatua cactus o le sonor Province e tupu ai le po o le vao - o aiga vavalalata ma vavalalata o paluga toto, tamato, ma tapaa. O le tele o aiga o le "Colorado potato beetle", lea, e pei ona tatou malamalama nei, o le a sili atu le saʻo e valaau ai se pusa sono, e faʻaaogaina e 'ai ai.

I le sefulu tausaga talu ai, o iniseti parasite e faapitoa i le fafagaina o le falaoamata a le Colorado potato (aemaise lava le parataite o fuamoa) na maua iinei e le galulue faatasi a saienitisi mai nisi o atunuu. Edovum puttleri grissell) Ae ui i lea, ala, o lenei meaola e le fetaui ma Amerika poʻo tatou. O ia o se itu i tua, ma i vaega o le galue malosi i le totoina o pateta, na te le taumalulu. Ma o le fuaina o lenei tagata-tagata mo le tele o le gaosiga e mafai, ioe, na o fua o le Colorado potato potato beetle. Toe i ai se liʻo leaga.

Faʻamatalaga o Mea:

  • Zhukov. B. Indestructible // Auai i le Lalolagi Nu.9, Setema 2008