Laʻau

Tausiga mo le mea muamua i le fale

Mo le toatele oi tatou, o le mea muamua e na o se fugalaau manaia, ae afai e te iloa sili atu, e mafai ona e aoaoina le tele o mea manaia. O lenei sui o le aiga muamua e ola i le tele o nofoaga i luga o le paneta i ituaiga eseese. Afai tatou te liliu atu i faʻamatalaga le aloaia, o lenei ituaiga e aofia ai le 400-550 ituaiga. E le gata i lea, i tausaga uma, e tatalaina ai ituaiga fou o primrose.

Faʻamatalaga o le Faʻasologa

O le tele o taimi, o lenei laau e maua i Asia, o Himalaya ma Western China. I nei nofoaga i vivo e oʻo atu i le 300 ituaiga o laau. O sui o primrose i Europa e 33 ituaiga, ma i Amerika i Matu - 20 ituaiga. E na o ni nai ituaiga o ituaiga o loʻo maua i luga o le konetineta o Aferika, i Amerika i Saute ma Arabia. E tasi le meaola e ola naʻo luga o le motu o Java - imperial primrose (Primula imperialis).

O le amataga o le igoa o lenei laau e manaia foi. Afai e faaliliuina mai le Latina, a leai o le a pei o le "muamua." E faigata ona le ioe i lenei mea, ona o le fugalaau e fuga mai fugalaau i le tautotogo ae lei tele isi laau toto, lelei le teuteuina o le eleele uliuli, e ufitia i nisi o nofoaga e aunoa ma le kiona fausua. Afai e te faʻamalosi e alu i le filifiliga o ituaiga o mea muamua, ona fiafia lea o lenei laau i fugalaau susulu seia oʻo i le ogatotonu o le taumafanafana. O loʻo i ai le mea muamua i le ituaiga ma ituaiga ituaiga e mafai ona totogo i le tele o taimi i le vaitau, e mafai ai ona fiafia i le tumutumu e le gata i le tautotogo ae faapena foi i le autumn.

Faʻapitoa Mixed Primula - faʻatupulaia ma tausi

Ina ia mafai ona filifili tulaga talafeagai mo le totoina o primula acaulis, e tatau ona alu ese mai o latou natura ituaiga ma tupuaga. E tele ituaiga o mea muamua e lagona lelei pe a latou saunia ata lafoia i le aoauli. O le mea lea, e fautuaina e filifili se fasi fanua mo ia, o iai i totonu o laau, poʻo se fugalaau e maua ai le la i le taeao. E le gata i lea, o se mauga papaʻe e mafai ona avea ma se nofoaga lelei, e sili ai le totoina o laau i sasaʻe, itu i matu poʻo sisifo.

Faʻasa

E tatau ona totogia faapitoa le puleaina o le suavai, ona o le mea muamua e maua i tulaga masani ile eleele malulu. O le mea lea, e tatau i se tasi ona filifili se nofoaga mo le mea o le a maua ai le tele o le susu, ae i le taimi e tasi e le tatau ona faʻafefe vai. O le mea pito i sili ona manaomia mo le susu i laau toto o loʻo matauina i le tautotogo.

Soo

O le manuia o le tuputupu aʻe o primula acaulis e faʻalagolago foi i le lelei o le palapala. E tatau ona i ai se faʻavalea ma lelei le fausaga, faʻapea foi le taofiofia o le susu. E leai se aoga e tupu ai le ola i luga o le palapala palapala, aua e le mafai ona tupu iina. O mea uma e mafai e le fai togalaau ona fai mo lana vaega o le faʻaleleia lea o le lelei o le eleele e ala i le faaopoopo o le oneone i le fua o le pakete e tasi i le 1 sq. Km. m. Nai lo lena e mafai ona e faʻaaogaina le vermiculite, tipi moa. E aoga foi le faʻaaogaina o fugalaʻau faʻasaina e tusa ai ma le polokalame - e oʻo i le 20 kilokalama i le 1 sq. Kilomita. m. E mafai foi ona e faia i se isi itu: aveese le pito i luga o le eleele ma le mafiafia o le 20 cm ma tuu i ai mea e faʻafefiloi meaʻai.

Laʻei pito sili

O le faʻatagaina mo primula acaulis o le laʻei pito i luga ma fugalaʻau faʻapitoa i na eria o loʻo i ai le mama, ma e iai ni meaʻai e maua i le palapala. Mo nei faamoemoega, ua fautuaina le faʻaaogaina o humus, compost poʻo eleele lauolaola, o le a maua ai le tele o meaʻai, ma o le a faʻaleleia ai foi lona fausaga ma le suavai. E mafai ona e faʻatupuina lau vaomatua i le tautotogo e ala i le fafaga phosphate, fugalaʻau ma le vailaʻau.

I le gasologa o le vaitau i le nofoaga lea ua tupu ai le muamua, e tatau ona fafaga faʻamaʻi faʻamalolo-potassium-faʻamaʻi pe tusa ma le faatolu. E faia lenei mea mo le taimi muamua i le amataga o le tautotogo, ma a maeʻa lena, pe a uma le lua i le tolu vaiaso, ma ia Aukuso.

Faʻasologa o le Primula akaulis - faʻafetaui ma toe gaosia

E masani lava o le 3-4 tausaga e lava mo laau toto e ola aʻe ai i laugatasia. Ae ui i lea, ao faagasolo lenei vaitau e ao ona suia i le vavaeina o aʻa. E tatau ona faia lenei mea ina ia maua ai e le laau se fuataga o le malamalama ma ia maua se avanoa mo fugalaau e maua mai ai. O le taimi aupito sili ona lelei mo le faʻavasegaina o le primrose o Aukuso. I lenei tulaga, o le a lava le taimi e maua ai laau fou i aʻafiaga muamua ao leʻi malulu le tau.

O le vaevaega Rhizome e le na o le pau lea o le auala e mafai ai ona faʻalauiloa le primula acaulis. E aofia ai foi i le tele o auala lauiloa lūlūina o fatu ma le aʻafia o puʻi axillary.

  • O fatu muamua e totoina mai ia Novema ia Tesema. Ae peitai, afai e manaʻo ai, o le luluina e mafai ona faʻatino i soo se taimi lava o le tausaga;
  • E mafai ona faatelevaveina le fatu pe afai o le pusa o loʻo i ai faʻatoʻaga e tuʻuina i totonu o le potu e tumau ai le vevela i le 16-20 tikeri;
  • E taua le faatumauina o le maualuga o le maualuga ma le malamalama lelei. Afai e te fatuina ni tulaga talitutusa mo fatu, o le a oo mai le toto i le 10-12 aso. A oʻo mai le uluaʻi fua, e amata ona faʻaitiitia le vevela o le ea ma le susu.

Ia Mati-Aperila, o le a oʻo atu ai laau toto i se setete e lava le gaʻoina i totonu o ipu faʻaputu, lea o le a latou gaosia i se nofoaga tumau i totonu o le togalaau.

A oʻo ina tupu aʻe le primula acaulis e ala i fualaau, e tatau ona manatuaina e sili atu le solomuli nai lo laau na faʻalauteleina e isi metotia. O le mea lea, ao faagasolo masina muamua o le olaga, e tatau ona tulimatai ma le faaeteete.

Afai na o le tasi le rosette o laulaau ua faia i totonu o le laau ua filifilia mo le faʻaleleia, poʻo le aʻa e le lava le malosi, ona o le mea e le mafai ona vaevaeina le rhizome, ona mafai lea ona e faʻaoga muamua i le fatu auala o le aʻafia o pupuʻu axillary.

  • ia faia lenei mea, tipi ese le lau lau i le pito o le ua, lea e tatau ona i ai se fatuga ma se vaega o le fana;
  • Ia mautinoa e tipi le laulaau i le afa. A maeʻa lenei mea, e tuʻuina le 'au i le totoina o le eleele e saunia mai eleele laufanua ma oneone lafulemu;
  • E mafai ona e faʻavavevaveina le faʻagasologa o gaioiga faʻamalosi pe afai e teuina i totonu o se potu susulu e puipui mai le susulu o le la. I lenei tulaga, o le vevela aupito sili ona lelei mo lea mea e 16-18 tikeri Celsius;
  • e tatau foi ona tausisia se tulaga lelei o le eleʻele palapala.

E faasolosolo, o le a amata ona tupu mai lala mai nei mata. Pe a latou 3-4 laʻau o le a faia, e mafai ona e faʻapipiʻi i totonu o ipu e maualuga le 7-9 cm. I le tautotogo, tuʻuina atu e lelei le tau, e mafai ona e faʻatulagaina i se nofoaga tumau i le togalaau.

Faʻasologa - Maʻi ma Pests

O le mea sili ona faaleagaina i le mea muamua e mafua mai i le pala o le ogalaau ma le aʻa, o le papa, o le paʻu papaʻe, o le siama siama, o le paʻu palapala, ma isi.

Faatasi ai ma mea matautia matautia mo le laau e tatau ona e faailogaina:

  • laulaau, laʻau ma galu taumatau;
  • aphids;
  • sovils;
  • vailaau vaʻavave, ma isi.

O le sili atu ona taufaamataʻu i primula acaulis o le vaʻaia e mafua mai i le fungus Ramularia cercosporella. O le faʻaalia o lenei maʻi e masani lava ona tupu i le tautotogo ma le amataga o le taumafanafana. O lenei mea e faʻaalia i ni fasi lanu o le lapotopoto poʻo le angular foliga, lea ei ai muamua le lanu enaena, ae mulimuli ane suia ai i le lanu po o le lanu enaena, e faaopoopo i ai le lanu samasama. Ua i ai i le ogatotonu o le taumafanafana i luga o nei mea e mafai ona e matauina se ufiufi paʻepaʻe pe paʻepaʻe. E afaina i lenei faamaʻi, o laulaau e malogo i le taimi. E matautia tele lenei mea mo se laau e le mafai ona toe fuga.

Faaiuga

E ui lava o le primrose o se laau toto tele, ae peitaʻi oa tatou latitudes e mafai foi ona manuia i le fale. E manaʻomia le maeʻaeʻa sauni mo le totoina o fatu. E tatau ona e filifili le taimi sao mo le luluina o fatu. E ui lava e le na o le pau lea o le ala e mafai ai ona e taofiofia le matagofie o vao vao. E mafai ona totoina lenei laau i le fale e ala i le vaevaeina o le rhizome.

Peitai, i tulaga taʻitasi, latou te faʻaaogaina a latou lava tekonolosi mea taufaatoaga o le totoina ma le tausiga, o le mea lea, mo le manuia o le totoina o laau, e tatau ona mulimuli i tulafono. Mulimuli ane, e manaʻomia ona maua lelei togafitiga, aua o tulaga masani mo lo tatou atunuu e mafai ona afaina tele ma taofia ai le tagata mai le fiafia i le fugalaau susulu o le primrose.

Fugalaau fugalaau akalius