Fale taumafanafana

Fuga i lanu mumu-azure: ituaiga ma ituaiga o salvia mo le togalaau

A aunoa ma ni aʻafiaga e pei o le siakiina o Salvia, e faigata ona mafaufau i togalaau aina i togalaau totino ma moega o laʻau o le taulaga. O laau laʻau uumi ma lauolaola, e le o le mamafa i luga o le eleele ma le faʻamaina, e masani tele le tele o fai togalaau. Ae toaitiiti tagata e masalomia o le tele o ituaiga o ituaiga ma ituaiga o salvia mo le togalaau e aofia ai le ituaiga o salvia susulu. Faatasi ai ma ia salvia officinalis.

O le auai i le aiga o Lamiaceae laau o le ituaiga o Salvia e maua i le salafa o le lalolagi mai Europa, Sisifo Siberia ma Asia i le konetineta o Amerika. O le tele lava oi latou o meaola e oo atu i le 120 cm le maualuga, ma ogalaau mama e ufiufi i laulaau afu ma le lua-lipped, na faʻaputuina i ni mea e le masani ai. O fatu mai laau toto ma vao vao e tupu i totonu o le masina talu ona tupu aʻe ma e oʻo atu i le 3 tausaga e mafai ona faʻaaoga mo le totoina.

O laulaau o le tele o ituaiga o salvia ua uma atoa pe, e matua itiiti lava, o le cirrus. O fuga lanu e le faʻapulaaina i le lanu mumu masani. E le o se faʻasesega i le tulafono. O manu felelei o loʻo aʻafia i le tamaoaiga o le paʻu paʻepaʻe mai le paʻepaʻe i le paʻepaʻe paʻepaʻe, o le mafuaʻaga lea ua faateleina ai le fiafia i le au faifaatoaga. Ae e tusa ai ma tu ma aga masani, o le igoa "Salvia" o loʻo mausaliina i ituaiga o vailaʻau faʻasalalau, ma o laau totō ma lanu lanumoana e masani ona taʻua o le poto.

Salvia e susulu: ata o fugalaau Salvia splendens

O le lauiloa sili o ituaiga o togalaau o Salvia o se tagatanuu o Pasila, lea na faʻaaogaina i aganuu mo le toeitiiti 200 tausaga. I totonu o le lauʻeleʻele, o vao po o vao faʻamaʻavale ma faʻamalosi faʻato'ā mafai ona oʻo i le 20-80 cm le maualuga ma fuga i masima i le taimi o le taumafanafana ma le tautoulu.

A o le i amataina le gaioiga o le gaosia o salvia, o le ata o ona fugalaau i aso nei e maofa i le matagofie o lanu ma le manaia o mea leaga, e le ofoofogia. I le lafoaia o faifaatoaga na o ituaiga eseese lava e iai le lanu mumu o corollas ma ipu, e le o nofo i luga o le puipui.

I aso nei, e faaopoopo atu i fugalaau lanumumu, e mafai e le tasi ona maua le tele o le salvia paʻepaʻe papaʻe, lanu viole ma e oʻo lava ile lanu e lua-leo.

Salvia officinalis (Salvia officinalis)

Salvia officinalis - sage, ua lauiloa i tagata mo le sili atu ma le tasi le afe tausaga, ua faʻaaogaina i vailaau, mea manogi ma kuka. O le lauʻeleʻele o le laau o le mālō Metitirani ma le itumalo Asia Minor. I tulaga lelei, o le lau laau e oʻo i le afa mita le maualuga, ma i Rusia e mafai ona ola e ala i fualaau e avea o se faatoaga faaletausaga.

O le Sage e faigofie lava ona iloa e laulaʻau lanu ma uamea, e aoina mai i fuga o fugalaau fugalaau.

Vailaʻau faafomaʻi e uiga i le salvia ma ituaiga mo le togalaau ma laʻau eseese, e susulu i le ogatotonu o le taumafanafana.

Salvia ulaula (Salvia coccinea)

E tusa ai ma le ata o fugalaau, o le salvia mumu e talitutusa tutusa ma le togafiti togafitiga ma i lona aiga sili ona lelei - o le salvia susulu. O se vao mai Pasila i atunuu Europa ma Rusia o loʻo galue aʻei tausaga taʻitasi, ae i lenei tulaga o le laau toto e oʻo ile 50-70 cm.

O nei ituaiga meaola e maua mai i luga o laʻau ma le lau o le laʻau ma fugalaau lanu mumu, e maua mai i le 5-8 vaega o meaola. Corollas, e le sili atu ma le 3 cm le umi, e totogo i le ogatotonu o le taumafanafana, ma e tumau pea le teuteu o le laau seia oo ina sili ona malulu. Afai tatou te faʻatusatusaina le salvia mūmū i ituaiga eseese, o le mea muamua e leiloa, e ui lava e faʻaaogaina e tagata e totogo vine i le selau tausaga le umi.

I aso nei, o le fiafia i le salvia mama, lea e sili ona fiafia i le la ma le vevela, o loo tupu pea. O le laau e lelei ona toe gaosia e fatu ma e mafai ona totō uma ile laufanua ma greenhouses.

Salvia microphylla laiti-faʻafefeteina Salvia (Salvia microphylla)

O lenei ituaiga o salvia - sage i le vao o loo maua pea i le itu i saute o Europa, Farani ma atunuu Metitirani. O iinei o se laʻau faʻalelei, e oʻo i le 100-120 cm. O le fuga o salvia e amata mai ia Iuni e oo i le faaiuga o Oketopa.

Ae o tamai pulumu o fugalaau o carmine e le na o le pau lea o uiga taua o le ituaiga. O laulaʻau ma 'olo o vao vao e tele o loʻo i ai le tele o suāuʻu manogi e faʻaaoga e perfumers ma fomaʻi.

Mealy Salvia (Salvia farinacea)

O le vine, fualaau faifaatoaga mai Aokuso seia oo i le faaiuga o le tautoulu, na aliali mai i ni puaa fugālaau Rusia mai Amerika Tutotonu. O le salvia uʻamea e itiiti lava le faʻafefeteina o laina saʻo e oʻo i le 90 cm le maualuga. O faʻalavelave e oʻo atu i le umi 20 senitimita ma sili atu le maualuga i luga aʻe o vao vao.

O ipu, corollas ma le pito i luga o le pononcle o loʻo valiina i lanu moana po o le lanu violū, lea e faʻasaoina tusa lava pe mamago laau.

O laulaʻau e faʻaloloa, o le fulu ma, e le pei o le tele o ituaiga ma ituaiga o salvia mo le togalaau, e aunoa ma se tala lelei.

Salvia viridis na faʻaigoaina Salvia (Salvia viridis)

O le taua o lenei tagatanuu o Europa i saute ma Asia e le oi totonu o ni mea vaivai pe o ni suauu taua, ae i vailaau e lanu eseese i luga o le 40- poo le 60-centimita gaʻo. O laʻau uma ma moli e tupu mai.

O aʻafiaga e oʻo atu i le 30 cm ma faʻaopoopoina i le 6 fugalaau lauulu o le kulimi piniki poʻo le lilac hue. Salvia po o le sage amata ona fuga mai ia Iuni, ma o le foliga mai o le laau ua faasaoina i le taimi o le tuputupu ae. Pau lava le mea e faʻalavelave ai le faʻaaogaina o fomu eseese i le aganuu o le tuʻuina atu lea o siaki, pe afai e le o faʻatulagaina ia lagolago.

Salvia ua faʻaigoaina (Salvia verticillata)

O le ituaiga e pei o le sage i le vao i totonu o Rusia, i Europa i Sisifo ma nisi vaega o Asia. E mafai ona e iloaina ni nai vailaʻau o salvia e fufulu fugalaau na aoina mai i luga o tafaʻetaʻi eleelea o loʻo i luga o paʻu maualuga. O fatuga o lenei meaola lala i le pito i lalo ma ola ai i se maualuga e 50 centimita. Laʻau, e pei o le fuʻa, e matua ola ma e faʻapipiʻi i luga o ni fatu uumi.

O le salvia vavalalata e amata ona fuga mai ia Iulai, ma seia oo ia Setema o le a mafai ona vaaia i totonu o vaomatua fiafiaga ma togalaau aina.

Clary sage (Salvia sclarea)

O laau malolosi o le mita mita ua tupu i se tausaga e tasi pe lua tausaga. I luga o laina saʻo, faamaualaloina e ogalaau, ogalaau i autafa. O lenei ituaiga salvia e maua ai le tele o lanu lanumeamata. O nisi laasaga e oʻo atu i le 30 cm le umi, ae a latou agai agai atu i le tulaga o le a latou laiti.

E teuteuina le teuteuga i le laau e le o fugalaau e leai ni laumei, ae e ala i maʻa. O aso nei e tele ituaiga salvia i le paʻepaʻe, lanu piniki ma le lanu violē. Mai i le masina o Iuni ia Setema, o le ituaiga o sage ua lauiloa o se vailaau taua ma le taua.

Salvia nemorosa (Salvia nemorosa)

O meaola lalelei o loʻo ola i le vanu o le vaomatua Rusia-steppe ei ai malosi malolosi e oʻo atu i le 30-60 cm maualuga ma le manogi-e pei o inflorescences e oʻo atu ile 40 cm le umi. O faʻamalosi ma faʻamaʻi tetele e iai lanu violē poʻo le lanu.

Afai e mafai ona iloa mata i luga o atigi, o laulaʻau lapopoa o oak salvia e lelei atoatoa ma nifo i autafa. O le teuteuga o le laau e puipuia mai le ogatotonu o le taumafanafana i le ogatotonu o Setema.

Salvia malo (Salvia pratensis)

O le afa-mita-uumi laau e iloga i le tele o laʻau tuusaʻo, faʻamalo ma teuteu i paʻu o le corollas violū. O le toga o vao e talitutusa ma oak salvia, ae sili atu ona mamana le pito i tua, ma o ona laʻau e le o le faʻalalauina. I soo se tasi e faʻamalo mai i le 4 i le 6 fugalaau e faʻapipiʻiina, o nisi taimi i luga o laʻau e mafai ona e matauina lau laititi e sili atu ona tele i le basal rosette.

O le togafiti o lau o le vao e pasi i ni galu se lua. O le muamua, e pei o le tele o ituaiga ma ituaiga o salvia mo le togalaau, e amata ia Iuni, ma o le fuʻa lona lua e toe faaolaolaina le nofoaga ia Setema.