Fugalaau

Datura, poʻo le togi. Totoina o Fanau ma le Tuputupu Aʻe

Mo le taimi muamua na ou vaaia ai se datura i se fugalaau i tafatafa o se fale manaia tele lava. Sa ou mafaufau foi: o na fugalaau matagofie e mafai ona ola na o na ituaiga fanua; atonu e seasea lava ma faigata. Vaai faalemafaufau i loʻu teʻi ina ua tele le taimi na amata ai ona feiloai soo lenei laau, ma na ia iloa foi e le atoatoa le lelei i lona tausiga.

O le mea e malie ai, o le datura o le aiga o le nightshade, o lona uiga o se aiga o pateta, tamato, pepa ma le isalaʻelu. O le isi mea e iloa ai o ona vaega uma lava o mea oona. E leitioa o lona igoa lona lua o Datura, ma o le mea lena e masani ona taʻua soo.

Datura, po o Datura. © Annies Annuals

Dope, po o Datura (Datura) o se ituaiga o laau i le aiga Solanaceae. Laʻau tetele, e seasea lava laau toto. O le ituaiga e aofia ai ituaiga e 13 e tufatufa atu i vaega o le vaʻa ma le steppe. I le togalaau, e avea o se mea teuteu, e faʻaaogaina ituaiga eseese o dope.

O fugalaau o le datura e matagofie tele: tele (e oʻo i le 25 cm le umi ma oʻo atu i le 20 cm le lautele), faʻauʻu, manogi i nisi ituaiga. E masani ona sinasina, ae o loo i ai le lanu samasama ma le lanu violē.

I a matou togalaau, na foliga mai talu ai nei, ae i Austria, i le mea e sili ona lauiloa, ua taʻua o le "paipa o le agelu sili." O fua o fatu pusa ia, faafetai i vao tuitui, e pei o pa puipui. I le auala, o le igoa "datura" e sau mai le upu Arapi mo le taufaʻatau, lea e fesootaʻi ma le i ai o vao tuitui i fua.

Datura Care

Avanoa avanoa mo le datura, aua nei galo e oʻo atu i ni lapopoa tetele, o lona uiga o le tele o taimi o le a maua ai se teritori tele. E matamata tele i laau nofofua, ae aoga tele ma le vaega. O fugalaau matagofie o Datura gramophone e foliga mai e susulu le avanoa o siomia oe. Vavave vave, ae i luga o le tasi togavao - o le tele o fugalaau. O le mea lea, i se tulaga lautele, o le fugalaau e umi. Ma o le a sili atu pe afai e te saunia le datura i le tele o vaiinu, aua o laulaa e lapoa tele, o lona uiga o le vaega o le faʻamaeʻaina o le susu e tele.

Datura Indian (Datura metel). © Gwen Pini

Faʻatele le vaitau o le fuga ma fesoasoani i le aveeseina o fugalaau fugalaau. Faatasi ai ma le faʻaeteete lelei, e mafai ona faʻafiafiaina le fugalaau seia oʻo i le taimi o le tautotogo.

Ua tupu le aso e avea o se fausaga o se koneteina, ae o le gafatia mo le totoina e tatau ona manaia. O pusa o loʻo i ai pusa o le a manaʻomia ai le masani ona faʻafeinu ma sili atu le maualuga o le vevela o le ea.

Datura, po o datura i fugalaau lanu piniki. © Graziano Arnetoli Datura, po o datura i fugalaau paʻepaʻe. © Kurt G Datura, po o datura i fugalaau samasama. © cosmusic

Tuputupu aʻe o le datura mai fatu

O le eleele mo le totōina e tatau ona faʻaleleia, faʻaleleia lelei, faʻafefe. O le aso e faʻapitoa, o le mea lea ua tofia ai o ia i nofoaga lafoaʻi malupuipuia puipuia mai le matagi. Mai lea taimi i lea taimi e fafagaina i latou i ni faʻalavelave faʻamaʻi faʻapitoa.

E sili atu ona lelei le tupu o laau toto, ona totogo ai lea i le taimi muamua. O fatu i pusa e totoina ia Fepuari-Mati. O le fua o le Germination e maualalo, o le mea lea e foliga mai o pine muamua e tusa ma le 10 aso talu ona lulu. O isi e mafai ona totogo mo le tusa ma le masina. Ina ia faatelevaveina le faagasologa, o le a gagalu fatu i le po i le faatupuina o le tuputupu aʻe, ona totoina lea, fufuluina i se palapala eleele 0.5 cm le mafiafia.

I le fatuina o fatu o Datura, e tatau ona susu le palapala, e le tatau ona maualalo ifo le vevela o le ea nai lo le 18-20 tikeri. Pe a oʻo mai ni paipa o lau laupepa i luga o totogo o le datura, ua totoina i ni ipu eseese. Mai vaiaso muamua, ua fai mai le laau o le a tele naua le tele o le tele o taimi - e vave ona tupu ma atiina ae se aʻa malosi. O le mea lea, o ipu paluga e le laʻititi tele.

Datura, po o Datura. © Organic Slant

I eleele lafoaia, ua totōina fatu o datura ia Me, pe a oʻo atu le taufaamatau o le kiona. O le mamao i le va o laau e le itiiti ifo i le 1 m, aua o le a oʻo i le taimi o le a latou liliu atu ai i le salalau o vao.

O fua e masani ona amataina 1.5-2 masina talu ona latou setiina. Mo fatu, e sili atu ona lelei le ave o fualaau aina na fausia i luga o le upega o fugalaau muamua, ona lelei ai lea o le germination. Ma o lea latou te le pauu ai i le eleele, ma tuu ato i pusa fatu. O le laau e maua ai le fatuina o ia lava. O fatu o le Datura e ola mo se taimi umi lava. E mafai ona e faʻapipiʻiina le datura e faʻaaoga ai le vavae. E faigofie lava ona maua i le vai ma le palapala.

Faʻaalia le pusa fatu fatu o Datura. © jay

Latou te ola aʻe i se ogatotonu o se aganuu masani. Ona faʻataina ai lea o vao mai le auala ma totōina i totonu o se fagu, lea e aumai i totonu o le potu.

Faʻalogo! O le laau atoa o le mea oona, aemaise o fatu.