Laʻau

Le tatau ona totō ma tausi ile Rogers i fafo

E le masani ona maua ni laau e le masani ai e pei o Rogersia i luga o togalaau aina. O se moega fugalaau e iai se fugalaau o le a avea ma elemene susulu ma e le masani ai i le mamanu. O lenei tusiga o le a suʻesuʻeina ai mea teuteu o aganuu, totoina i eleele tatala ma tausia, o ituaiga lauiloa a Rogersia, faapea foi ma se laasaga o le fugalaau i lea laasaga.

Tausia o Rogersia

Vaavaai i se laau tele faigofie lava: faatasi ai ma le amataga o le vaitau o le tautotogo, faamamaina o le fugalaau o laulaau o le tausaga ua teʻa, fafagaina i fugalaʻau ma le totoina o le palapala. E puipuia mai le malulu o le tautotogo ma le fesoasoani o le faʻafefe.

E talitonuina o le fugalaau e le lelei i le tausiga, e ui lava i le tele
Afai o le aʻa e mafai ona vaaia i le fogaeleele, e tatau ona sausau i se vaega eleele.

Faʻamamafana ma fafaga

I le tulaga masani, o Rogersia e nofo i le vaomatua, lata ane i vaituloto, o lona uiga o le fugalaau e matua le lelei lava ma e tali lelei i le susu faifai pea. E tatau ona faʻaauau ma faʻasoa le faʻamaʻi, ona o le fefefe i le maualuga o le suavai, faʻamago mai le palapala.

I le taunuu atu o Rogersia e lata i se vaituloto, lava mataʻituina le susu. I aso vevela vevela, e tatau ona faʻaluaina le fausua. I le taimi o le faʻavaivai, e tatau ona oʻo i le 30 cm le loloto o le vai i le palapala.

O le matagofie o le matagofie e fiafia i se susu, pogisa siosiomaga ma se eleele mauoa. O le taina o se fugalaau i le taumalulu taumalulu e le talafeagai.

Lulu ma moli

E le fiafia o ia i le susulu o le la ma e sili lona fiafia i se ata lafoia. O le laufanua mo le totoina e tatau ona lelei ma puipuia mai matagi. O lea, i le taumalulu, amataga o le tautotogo, e le mate le laau mai le malulu, e sili atu le totoina iina, lea e paʻu ai le kiona mulimuli.

Ua fautuaina le au fai togalaau e totō i nofoaga malulu.

Fugalaau fugalaau e pagatia i fuga o le tautotogo fesuiaʻi, o lea ia aua nei aveeseina le palapala mafolafola o le kiona i le amataga. Afai e leʻi pa'ū le kiona i luga o le saite, e sili atu le tuʻuina o le rhizome i totonu o le maʻeleʻele malulu, puipuia mai le malulu i le kiona.

I le ogatotonu o le la, e mumu ai, e malogo laʻau, i se taimi e amata ai ona oti Rogers, ma toe faʻafouina e faigata. O le fugalaau e manogi lelei, e tupu malosi i le paolo.

E mafai ona e totoina i lalo o le puipui o vao ma laau. O le ituaiga sili ona mautu mo sunbathing o Rogers Henry.

Totoina o eleele ma luga o lavalava

O le eleele mo le totōina o Rogersia e tatau ona faʻamaoaigaina ma humus, o se faʻalavelave faʻapitoa o fanua vaomatua faʻatasi ai ma vaega o laau toto pa'ū, faʻapea foʻi ma lau o loʻo pauu.

Sogi eleelefaʻamaʻa, faʻamalosolo ma e aunoa ma le faaleagaina o le susu
Sola eleʻelele faaituau po o le pisia

E le tatau ona totoina Rogersia i vaega e tele mea e tutupu i le suavai. E ui o le fugalaau e valea, e le lelei le iloa o le fugalaau.

E manaʻomia lou fafagaina o le fugalaau faʻatasi ai ma mea faʻalaʻau ma meaʻai. O le meaʻai e tatau ona aofia i totonu o le kulimi, paluga ma fuamosa. E le gata i lea, e manaʻomia micronutrients mo le faʻamamaina o meaʻai: zinc, magnesium, iron, sulfur, boron ma le kopa.

E fautuaina e le tagata suʻesuʻe biologia le faailoaina o se tuufaatasiga o le tino i le taimi o le tuputupu ae o le faagasologa

Maʻi ma meaʻai

O lenei fugalaau manaia e le faʻaalia ai le lagona lelei i faʻamaʻi, e seasea lava ona maʻi. O se mea e seasea tupu mai atonu o le foliga mai o le pala ma le pala (e afaina i le le lava o le ea i luga o le eleele, inu tele).

O le taua faasaga i le faalavelave e tatau ona vave faʻaumatia, o vaega ua afaina ua aveesea ma togafitia i se vaifofo mataga.

Vaega o le tausiga i le taumafanafana ma le taumalulu

Taimi o le taumafanafana - Puipui mai le vevela ma le susulu o le la, a leai o le a na o le tasi le pusa. Mo le tele o vaitau, o le a matauina le faʻafefe e le tuʻuina atu se laupepa se tasi, o le atinaʻe o aʻa o le a taofi ma o se taunuuga o le a oti ai.

Ia mautinoa e sua le palapala e faʻaitiitia ai le faʻamalolo.

O le faʻaleleia o le palapala e fesoasoani e fausia ai se uʻu kuka

Taimi taumalulu - pe a faʻamaisa, o le fugalaau o le a le fiafia i le vave totoina o lenei vaitau. Faʻaputuina o laau toto ma mea malamalama, o fale mai lala tuai laau o le a fesoasoani e puipui mai le malulu.

Rogersia e masani ona pagatia i taimi o le tau o le tautotogo. O le laʻau na atinaʻe na toe fua mai i le 0 tikeri. O fugalaau ua totoina i le itu i saute o le upega tafaʻilagi e itiiti le faʻafitia i le malulu.

Faʻaopoopoga faʻaopoopoga

O se togalaau e totoina: i fatu ma vaevaega o se togavao.

Fatu

  • Uumi ma faiga masani, o le faagasologa lea e tatau ai ona amanaia faʻaaliga o le tuputupu aʻe. E lūlū fatu i totonu o se tamai fata ma se susu, meaʻai lelei.
  • Tuu le pusa mo le 14 aso i totonu o se potu ma le 0 vevela, ona faʻateleina lea i le 15 tikeri.
O le ea i totonu o le potu o loʻo totoina ai laau e tatau ona maualalo le susu.
  • O vaʻaiga na oʻo atu i le 20 cm faʻamalosi taitoatasi.
  • I le tau mafanafana, ia tuu ni fugalaau i luga o le auala i se paolo, ma i le amataga o le tautoulu, totō i latou ile eleele.
Faʻapupula vave ma se fugalaau tele i le taimi nei ma e le vave alu, pe a faʻalauteleina e fatu

Laʻau vavae

  • Malamalama ma lelei faagasologa.
  • Ua fuga le fuga i le tautoulu, ua vaevaeina le rhizome i ni vaega o loʻo nofo i totonu o se pusa o loʻo iai le palapala susu.
  • Tuu pusa i se nofoaga malulu mo le taumalulu.
  • O laau faʻamalosia e totoina i le tautotogo i le eria.

Suiga

E le manaomia e le laau le faʻaaogaina faifaipea, i se tasi nofoaga e mafai ona ola ai mo le tele o tausaga. Ae e taua le manatuaina o lenei mea e tatau ai ona faʻaaoga le vaega lautele o aʻa, e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le vaomatua teuteu.

  • Suʻeina le suʻega i le faaiuga o le aumo le fuga mai.
  • Taimi o le tau - ae le o le vevela.
  • Fufulu i fafo ma se masini.
  • Vaevae aʻa i ni vaega laiti.
  • Fafasi i nofoaga o le tipi i le malala, ma le faʻamoemoe faʻapitoa.
  • Aua e te alu i le ea, ae vave ona gaosia i vaieli ua saunia.
  • Faatumu i vai.
E mafai ona fefaasoaaʻi mea faʻatau meaʻai i tuaoi. I le malulu malulu, o le a totogo le laau ma faʻaleleia fua mo le isi tausaga.

Totoina ile laufanua

Pe a filifilia se avanoa mo le totoina o se fagafao, e tatau ona faʻaaogaina uma faʻaaliga e uiga i ai.

  • Pe a totoina, e tatau ona aloese mai eleele susulu, talu ai ona o le faaleagaina o le vai e tafe atu ai i aʻa.
  • Ma o le laau e le fiafia i le matagofie, e tatau ona i ai le eleele faʻamaoaigaina ma humus.
  • Faʻaleleia le faʻaleleia i le amataga o le tautotogo.
  • Rhozomes ua tanumia i totonu o le eleele faʻamamaina, 5-9 cm le loloto O se faʻafefiloi o humus ma le manurele o loʻo tuʻu i totonu o le lua. Ua faataatia le alavai i le pito i lalo.
  • A maeʻa ona totō ma mulumulu, ona faʻafefete lea o le eleele i se paʻu lelei.
  • I nai tausaga mulimuli ane o le a oʻo atu i se tulaga lelei. O lenei mea moni e tatau ona iloiloina pe a tulaʻi. O se eleele palapala i meaʻai o le ki lea i le manuia i le tuputupu ae.

Manatu lautele e uiga i le fugalaau

O le tele o "meaʻai" o loʻo faʻavaivai ma gasegase malosi. O Rogersia na faaulu mai Saina, o le igoa lea na faamamaluina ai John John Rogers.

O lenei laau toto e tupu i le lautele i le tele o tausaga, ma muamua e manaomia ai se vaega tele mo le totoina. E talisapaia Rogersia mo lapopoa lapopoa o laupepa, lanu o le emerald.
Ia manatua o le fagafao e matua lautele lava ma o le a manaʻomia ai le tele o avanoa

E fuga mai i nai mea manogi laiti o le kulimi, lanu piniki piniki. I le faʻatoagaina o togalaau, e tusa ma le lima ituaiga o loʻo faʻaaogaina.

Meaola

Ua iloa lima togi:

Solofanua solofanua

O le igoa e sau mai le foliga o le laupepa lauulu, lea e foliga tutusa ma le chestnut. O lau o loʻo i ai se fatu paʻu, ae i le taufaʻaiuga o le vaitau latou te lanu meamata. Fuga i le paʻepaʻe paʻepaʻe ma le lanu piniki.

Elderberry

E le mafaamatalaina, masani, ma laʻau apamemea. Laulelei matagofie o nifo elefane ma se manogi manogi. Fuga i le amataga o Iulai.

Cirrus

O le Cirrus o se ituaiga o laʻau manulele ma fuga o le lanu paʻepaʻe o se kulu paʻepaʻe sinasina. O laupepa o loʻo i lalo.

Henrici

Meter plant, e le fefe i nofoaga la. A o tuputupu aʻe, o le lau laulau e suia mai le beige i le lanumeamata.

Stolpnaya

O le ituaiga tele o Rogersia. Ua fufuluina lau laʻau ma le fuālaʻau moli fuʻa. O le manogi o fugalaau e amata i le ogatotonu o Iuni ma seia oo i le faaiuga o Iulai.

Variety Horse-chestnut
Eseese Elderberry
Eseese Cirrus
Eseese Henrici
Variety Stopolistnaya

Tuputupu ae tuputupu aʻe

O le tausia o fautuaga o loʻo i luga, o faigata i le galueaina o le "exot" o le a le tulai mai. O le mea sili e manatua o le mea muamua e tatau ona e iloiloina le tulaga ma avanoa.

Fuafuaga o fanua

O lenei laau o le a teuteuina lelei ai soʻo se fugalaau, fasi fanua, faʻaleleia le sone o vaituloto ma vaituloto. O le ofoofogia o le faatumuina o le togalaau papa, e fetaui lelei i le tele o rockeries, ma i luga o nai paʻu alpine lelei e le faʻaaoga fugalaau, ona o lona maualuga.

E lelei Rogersia i le faatumuina o tulimanu pouliuli.

Mo i latou e fiafia e teuteu le togalaau, matou te tusi e uiga i le faʻaaogaina o laau toto i le mamanu. E le gata o Rogersia e mafai ona fetaui i lau teritori. Ua matou saunia se lisi o laau e talafeagai mo le fatuina o togalaau totogo.

Faʻatasi ma isi laau

O le fugalaau "tele" e foliga mai i le talaaga o le fuga o geraniums poʻo le goryanka, ma avea ma foliga manino o le togalaau. E lelei foi Rogersia faʻapipiʻi faʻatasi ma le fuga mai i vave timuga, daffodils, kopi.

O le "exot" matagofie ua avea ma se vaaiga e sili ona fiafia i ai tagata uma o fai togalaau ma le aufaʻataʻaga. Afai ua uma ona faia taʻiala, o le a faʻafiafiaina oe e Rogersia i lona matagofie lanu ma le manogi manaia.