Fale taumafanafana

Suʻe se nofoaga i le laufanua o le sitepu Juniper Repanda

Junipers ma fugalaau e tafe i luga o le eleele e fausia ai se kapeta lanu meamata lanu meamata ma ua leva ona lauiloa i le mamanu. O se tasi o nei laau toto o Juniper Repanda, paʻu, taumalulu-faigata ma le lelei.

Na maua le ituaiga laau i Aialani, na muamua ona avanoa i le au fai togalaau i le 1934 ma o loʻo fiafia i le alofa tatau i itu uma o le lalolagi.

Juniper Faamatalaga Repanda

Perennial evergreen laau vao e faatatau i ituaiga eseese. I le 10 o ona tausaga, o le juniper Repanda (J. communis Repanda) e tusa ma le tasi ma le afa mita ma le maualuga e le sili atu i le 30 cm. O le togavao e oʻo atu i le maualuga o le aofai e tusa ma le 2.5 mita ae na o le 15-20 tausaga.

O le pale o loʻo faia e ni laulaau vela, faʻafefeteina faʻapipiʻi, faʻapipiʻiina i se nila, e oʻo i le 5-8 mm le umi, ola mama. O se uiga masani o le ituaiga o fasi siliva-paʻepaʻe papaʻe i tua o nila. I le taumafanafana, o laulaau e lanumeamata, ma i le taumalulu e valiina ai vao i totonu o se lanu uliuli-lanumeamata. I luga o laau matutua matutua o vao vao masani, o loʻo taamilo i luga e oʻo i le centimita le tele. Fualaau suamalie mai le lanumeamata lanumoana-lanumoana, e ufiufi i se fugalaau papaʻe.

Juniper faʻatasi ai ma se faʻavaa eleele faʻatasi ma se faʻateleina e oʻo i le 12 cm le lautele ma e tusa ma le 3 cm le maualuga o le a aoga:

  • i luga o se mauga maupuʻepuʻe, i luga o le paʻu, e pei o se taʻavale pe a teuteu se fale mafanafana;
  • e ui i le eleelea eleelea i le taulaga;
  • e pei o se mea totino i luga o se terrace, faapaleni poʻo patio.

O le ituaiga Juniper o le Repanda, i le ata, ua matua tofotofoina i le taimi, ua sili ona lelei le taumalulu, e mafai ona totoina lelei, e aunoa ma le aveesea o ona uiga teuteu.

Totoina ma tausi vaomatua

O ituaiga eseese o le vaomatua masani e masani ona iai. O nei mea e aofia ai le le faʻaaogaina o eleele.

O laau totō e tutusa lelei le faʻapipiʻiina i luga o le eleele ma sina faʻaʻauʻau eletise, ma faʻatasi ai ma se faʻafitauli vaivai. Ae ui i lea, e tusa ai ma le faʻamatalaga a Juniper Repand, e sili atu le lelei o le laʻau i luga o le vaʻavaʻa, o le susu susu ma eleele palapala.

O le faʻafefiloi mo le totoina o loʻo saunia i luga o le eleele, ma oneone ma le peʻa faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o fugalaau faʻapitoa mo conifers. Ma o le aʻa o le juniper e le afaina i le pala, o le alavai mai le masini ua faateleina, o le piliki gau ua sasaaina i le pito i lalo o le lua. Afai o laau e tatau ona avea ma se vaega o se fusi lautele e leai se totogi, o le a lava le va i le va o vaovao e lava mo pale e ola ai ma tapunia.

Afai e te filifilia le nofoaga saʻo mo le totoina, o le tausiga o Juniper Repanda o le a matua faafaigofie.

O le faʻasalaga e faʻapitoa, e tupu lelei i le malu malu. O le nofoaga sili mo le vaipuni o se saite puipuia mai le itu i saute ma eleele mama ma le vai loloto. E mafai ona tatalia e le ogalaau:

  • tioata agai i lalo -29 ° C, o lea e le manaʻomia ai e ia se malutaga faapitoa;
  • leai se laʻau i totonu o le palapala, pe a lava le tausia o le susu;
  • le vavalalata i soʻo se fugalaau ma laau laʻau teuteu, lea e faʻateleina ai le vailaʻau.

I le vevela, timu vevela, vaipuni Repanda ua fafaguina. O le laau e lelei ona malamalama i le totoina, lea e faia i le afiafi, ina ia aua le afaina ai ni nila.

E le manaʻomia ni teuteuga faʻapipiʻiina ituaiga o juniper. I le noatia ma le fai fuafua i tulāfono o tekinolosi tau faʻatoaga, aganuʻu tutoatasi lava e faia ai se sikuea sikuea o otootoga lautele.

Ae ui i lea, o lapisi oti pe faaleagaina e tatau ona aveese i le tautotogo. I le taimi nei, ua saunia sauniuni mo le faʻalauteleina o laau totō ma fai ai le pala, lea, pe a uma ona aʻafia e le tautoulu, o le a avea ma laau toto.

Juniper Repanda i le mamanu

O se laufanua vaʻavaʻai lauʻeleʻele o se filifiliga sili ona lelei pe afai e te teuteu se togalaau papa, nofoaga papaʻe, togalaau togavao poʻo laʻau tele. I eria o loʻo i ai ni tulaga faigata, o le totoina o loʻo ola i le lautele o le a fesoasoani e faʻamalosia ma lanu meamata le ala, ma o le a taofia ai le tuputupu aʻe o vaitafe ma le faʻamaligiina o palapala i tafatafa o faasitepu.

I le faʻasologa o le laufanua, o Juniper Repanda e faʻaaogaina foi e pei o se mea e fai ai le pot. O koneteina ma vao e le fefe i le vevela, le malulu ma le eleelea o le a avea ma motu lanumeamata i luga o le faapaologa, fale taualuga, luga o le terrace ma latalata i le faitotoa o le fale.

Mo le totoina, e sili atu le filifilia o laau totō ma se aʻa aʻa. Latou te maua aʻa, o le mea e sili ona taua pe afai e tatau ona e ola i se kapeta lanu meamata poʻo se tuaoi. O nei fualaau e mafai ona lafo i le eleele e le gata i le tautotogo, ae faapena foi i le taimi atoa o le mafanafana, latou te le mai ma vave amata ona ola i se nofoaga fou.