Fugalaau

E uiga i ituaiga o rosa anamua ma aso nei, o latou faʻamatalaga ma igoa

O le rosa ua masani ona avea ma masiofo o fugalaau. Ese ese lanu lanu, manogi tulaga ese, matagofie matagofie o le taʻele - o nei mea uma ua mafai ai ona ia atoatoa ona usitaia sea igoa maualuga. A aunoa ma lea mea, o paka a le taulaga ma moega o fugalaau, o faʻaipoipoga ma mea teuteu e le mafaaloloina, ma o se manogi manogi mālū ua leva ona musuia mea manogi.

Mai le talafaasolopito o roses

E faigata ona fai pe a oʻo mai le rose moni na amata ona maua mai i le lotomaualalo o laumei vao, ae ua i ai nei i Papelonia ma Peresia lenei fugalaau sa matua faʻaaloalo lava.

Mai le itu i sasae o loʻo oso aʻe vao na sau i Eleni ma Roma. O tala faasolopito Eleni o loʻo faʻasaoina mau i lanu paʻepaʻe ma le mumu pei o le fugalaau o Aphrodite. Na sili ona faʻaaloalo i Eleni e pei o se togalaau faʻatoʻaga ma e pei o se laau na faʻaaoga mo paleni i faʻamanatuga ma sauniga faʻalelotu. O ata o fugalaau mai le 20 ma e oo lava i le faitau selau o petale ua faasaoina.

E le o iloa pe na sau le rosa i Roma mai Eleni pe saʻo mai sasaʻe. O frescoes i Pompeii o loʻo faʻaalia ai le ituaiga o meaola, lea e tautala mai mo le lagolagoina o le kopi lona lua. I le isi itu, e pei o Eleni, o le rosa o se vaega o le tapuaiga a Venus (Aphrodite).

Faatasi ai ma le tautoulu o le Emepaea o Roma, o le tele o mea na ausia ma lona malamalama na leiloa. I se vaega, sa na o monasala lava na faasaoina, lea, faatasi ai ma le Latina ma tusi faasaienisi, sa faasaoina le togalaau, e aofia ai le totoina o le rose. I le amataga o le Middle Ages, na tuʻuina atu i le faʻatoʻaga o fualaʻau, fualaau faʻamaʻi ma mea manogi, ma fuālaʻau sa faʻaaogaina mo fusi. O le Masiofo o Fugalaau ua avea ma toetoe lava o le naʻo le tulafono.

Na faʻamalosia lenei mea e fugalaau faapitoa fugalaauna tuuina atu ia te ia e le Ekalesia Katoliko. O lona uiga o le mamā ma le paia ma e fesoʻotaʻi vavalalata ma le tapuaiga o le Virgin ma puapuaga o Iesu Keriso. O fugalaau manogi sa taatele i sauniga faamanatu - rosals, nono mai le anamua o Roma ma faamanatuina i le taimi o la latou fua tele i Me.

Ina ua maeʻa le pueina o Constantinople ma le Crusades, o ituaiga eseese e le i iloa muamua na aliali mai i Europa. Ua tupu Rose i togalaau a le epikopo ma tupu. E masani ona faʻaaogaina i le tusiata ma le medieval heraldry o se faailoga o le atoatoa, atoatoa.

I le vaitau o le 18-19 seneturi. O ituaiga ituaiga eseese Asia e masani ona vevela, na aumaia i Great Britain ma Farani. Na iloga i latou i laʻau susulu matagofie, o le matagofie o le faʻaleleia o le fuga ma le malosi e fuga faʻaola pea mo se taimi uumi. O le mea moni, o na ituaiga o roses e matua lelei lava e leʻi faʻafeiloaʻi i manumalo malolosi a Europa. Mo le tele o tausaga, na taumafai ai faʻatoʻaga Europa e foia lenei feteenaʻiga. O le galuega mo se taimi umi na foliga mai e le mafai, ma na o le 19 senituri. na mafai ona sopoia ituaiga e lua o rosa, lea na mafua ai ona tupu moni i le tupu aʻe o rose ma le tulaʻi mai o ituaiga laʻau-tea.

Faʻavasegaina o rosa

I le lalolagi o loo i ai le fiasefulu afe o ituaiga lanu piniki ma hybrids. Ina ia toesea uma nei eseesega ma faatulaga, o le tele o faavasegaga na faia. Mo se faʻataʻitaʻiga, i nisi o kata faʻataʻitaʻiga e iloga i le numera o petals. Faʻasolo:

  • faigofie (maualuga le 7 petals per bud);
  • afa-faalua (i fugalaau mai le 8 i le 20 petals);
  • terry (silia ma le 20).

E iai foi rosa paka ma togalaau. O Park e taua o ituaiga o mea teuteu ma ituaiga o vao vao, e talafeagai mo le fausiaina i matagi malolosi e aunoa ma le faigofie foi o le malulu. O ituaiga eseese o le faʻaauau pea o le olaola o roses subtropical ma a latou hybrids na maua ona o se filifiliga umi e taua o le togalaau. Latou te manaʻomia tausiga faʻapitoa ma fale lelei mo le taumalulu.

Ae ui i lea, o le tele o taimi latou te faʻaaogaina se isi faʻavasegaga na taliaina e le World Federation of Rose Growing Societies. O ia lea o loʻo maua i faʻamaumauga o faʻamatalaga o ituaiga o rosa ma ata ma igoa. O lenei faʻavasegaga e le faʻavae i luga o le amataga, ae i luga o latou uiga teuteu faʻamalosi ma mea ola. Faʻaaloalo e tuʻufaʻatasia le tuai ma laumei faatoʻaga faatoʻaga nei.

Lotu tuai togalaau

O ituaiga tuai na taʻua, fafagaina aʻo lei oʻo mai i le 19 seneturi. laʻau o le lauti o le lauti ma e leʻi faʻaaogaina pe a uma lenei suiga. O le masani lava o nei mea na tutupu e leiloa le tutusa ma sulu oso. Latou te teteʻe i faʻamaʻi ma e leʻi mafai ona tele le fuga o le fugalaau. Ae a maeʻa ona faʻaalia le lauti o roti i Europa mai Asia i Sautesasae, e foliga mai o paʻu, e fuga mai le tautotogo e oʻo i le autumn.

Vaʻai tuai e fai ma sui o le tele o vaega eseese. O nisi nei o:

  • Roses Alba, poʻo White Roses, - ogaoga faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma lanu paʻepaʻe poʻo le piniki mumu, faʻasaʻo i faʻamaʻi ma malulu. Moli fufulu vave i le tausaga. O lenei ituaiga tuai na lauiloa i le seneturi lona 14. O ia o loʻo faʻaalia i lima o Ioka.
  • Bourbon Roses na aumai i Farani mai le Bourbon Island i le Vasa Initia. O vaovao ia e fai i le vaomatua, o laʻau moli matagofie ma laʻau manogi manogi o le piniki, paʻepaʻe poʻo le mumu. E i ai uma le saʻo ma le aʻe aʻe.
  • Centipholic (laulau-petal, poʻo Provencal) Roses muamua na faaali mai i Holani. O le laau o se mea e vaivai, e maualalo, ae e pala, ma laau tuitui ma fugalaau faalua ma o se manogi lelei. O le ata lanu e mai le paepae i le piniki mafiafia. Latou te le masani, ma o lea la, o lanu samasama, lanu pe lalagaina e matua taua tele. Moliuli vave i le tasi taimi i le vaitau.
  • Rusia malo na faʻaalia i Sasaʻe Tutotonu i le taimi mulimuli mai e ala i filifiliga masani. Sa fafagaina i latou e tagata anamua o Roma, ma i le 13 seneturi. na toe aumaia ai e le au tetee. O le umi o pasi, faʻatasi ai ma pupuʻu ma mea e paʻu ai. Terry fugalaau, manogi. O ata e mai le lanu mumu i le mumu. O le lauiloa o le rose o le gaosiga e maua mai le Kazanlak ituaiga o Rosas Roses i Bulgaria. Mo se taimi uumi, e na o ni nai momo tuai na mafai ona ola faʻateleina, e aofia ai le Damascus Autumn.
  • Na ola Gallik na mafua mai i le maile a Gallic. O se mea tuai lenei o Europa. O nisi o ana ituaiga na ola i monasteries e pei o togafitiga faafomaʻi. O loʻo latou faʻasalalau le salalau o laau totō. O fugalaau e manogi, faigofie poʻo le faʻaluaina le lua, lanu piniki, lanu mumu, lanu violē, lanu ulaula poʻo le lanu.
  • At moa Roses Laʻau malolosi ma le vavao. Talu ai ona o lauulu laumei faapitoa e faʻaaogaina se manogi manogi, e foliga mai o loʻo ufiufi i luga o le galu. O le laau e foliga mai o se laʻau maualalo pe laʻititi. Na matua lauiloa i le 18-19 seneturi. faafetai i le mafai ona toe fuga. I se taimi mulimuli ane, o lo latou lauiloa na le mafai seia oo i le 60s. 20 seneturi o le togafiti teuteu o le Fairy Moss e sili ona manaia e leʻi faʻafefeteina.
  • Saina Saina nofoia se nofoaga faapitoa i le tuputupu aʻe o rose. Aʻo le i aumaia i latou mai Saina ma Bengal i le 18 senituri. i totonu o Europa, na o nai vailaʻau e mafai ona fuga faʻaola. O foliga mai o nei laau toto ma le lamolemole lauulu, ma fugalaau lanu eseese pe vave ona tosina mai ai le gaioiga a le au faifaatoʻaga. I le faʻaopoopoga o laʻau faiva ma faʻalelei laiti laiti, sa i ai se uiga tulaga ese: latou te leʻi paʻu i le la ma le taimi, e le pei o ituaiga tuai a Europa, ae faʻapouliuligia. O le iʻuga, o aʻafiaga Saina na faʻaolaina le tele o faʻalapotopotoga faifaipea pe faʻalautele pea, e pei o Bourbon, Noiset ma isi.

Aofaiga o numera 15 vaega o ituaiga vine eseese.

Laʻau o togalaau i aso nei

I se faiga faigofie, o le lisi o ituaiga o rose i aso nei e pei o lenei:

  • floribunda;
  • aʻeaʻe (tagata taʻavale ma le klimmers);
  • ufiufi eleele;
  • laʻau tipu;
  • fusi;
  • itiiti.

Floribunda i fafo faamanatu le lauti paʻu, ae e ese i le umi, ma o nisi taimi e faifai pea, fuga ma sili atu le faigata o le taumalulu. E masani lava e leai se mea e 'ai. O fugalaau faʻavalea, semi poʻo vaʻaiga e faʻaputuina i faʻaogaina o se ituaiga fugalaau. E mafai ona i ai ni foliga e ese mai foliga - e pei o se pesini poʻo se tioata. O le tele o ituaiga eseese o laau vao (mai le tasi i le maualuga), ma le lanu lanu. Eseese: Blue mo oe, Liona-rose, Pomponella (ata).

Wicker tupu mai i le lua i le fa mita le umi. O a latou fugalaau e aoina mai i ni mea e tutupu. O tagata taʻavale e fesuisuiaʻi, pulumu pulupulu e manaʻomia le lagolago, ma fugalaau e laʻititi nai lo le tele o le aʻea. Palu le taimi, ae tele naua. Agaʻa O tagata e iai luga o mauga e iloga i se vavao mafiafia, fugalaau tetele ma le alualu i luma. Eseese: Elfe, Jasmina, Michka.

Vaitafe o le eleele na tupuga mai i le tele o ituaiga o rosa togalaau tuai. Latou te salalau i luga o le eleele, pe iai foi pine tetele o le paʻu, po o le lautele o lenei togavao e sili atu nai lo lona maualuga. Fugalaau laiti o lanu eseese. O lenei ituaiga o rosa e faigofie ona faigofie i totonu o soʻo se faʻasologa o le laufanua ma e lelei tele i isi laau totō. Eseese ma Ata: Euphoria, Rain Pur, Satina.

O le vaega sili ona lauiloa ma aupito sili ona teuteu laʻau tipu. Laʻau tele ma le mafiafia i ai foliga masani, o loʻo faʻaalia e ala i le alualu pea i luma ma le matagofie o le lanu eseese. Gamma e mai le paepae e toetoe lava a uliuli (i le mea moni, tatou te talanoa e uiga i le lanu mumu). E ese a latou manogi. E mafai ona māmā, faʻalavelave pe palasi ma tumu. Eseesega o lenei vaega o igoa sili ona manino ma e lautele o loo sui i fugalaau fugalaau uma: Muamua, Black Baccara, Topaz, Hommage a Barbara, Wow, Papillon.

Eseese o rosa