Fugalaau

E faʻapefea ona fai se togalaau e oe lava ia

O se togalaau po o se mauga maualuga e sili ona matagofie i aso nei i togalaau patino. O le faʻamoemoe o nei togalaau papaʻe e le na o le faʻaalia o le laufanua o mauga maualuga, ae o se mea e faʻaalia ai se lagona o le laufanua masani. O pusi papa e masani ona avea ma vaega o fale o le maota. I le taimi muamua, e na o laufanua maualuga i uta e masani ona faʻaaogaina. Ma mulimuli ane - ma laau e pei o mauga, ae le o ola ai iina. E foliga mai, o ia mea e foliga mai, e mafai ona mafua i le ituaiga o togalaau fiafia. O togalaau lata mai talu ai nei, e sili ona lauiloa ona o lona teuteu. I le taimi nei o "mauga maumafe" o se vaega taua o poloka a le tagata lava ia.

O le faia ma le loto i ai o le paʻu alpine o le a avea ma se teuteuga o soo se laufanua, sei o tatou tilotilo pe faʻapefea ona faaleleia atili.


© Polimerek

O fea e amata ai

O se tasi o galuega muamua pe a faatulaga se togalaau papa o le filifiliga saʻo lea o le nofoaga. O se maupuepue papa i le ogatotonu o le mutia o le a foliga mafau- fau. O le nofoaga e sili ona talafeagai mo se togalaau papa e mafai ona avea o se siosiomaga masani, sefu, vanu poʻo, sili ona leaga, le matafaga o se vaituloto.

E lelei lava, pe afai e susulu le mauga mau i le la seia oo i le aoauli. I le susulu o le la, o laau alpine - ma o le tele lava o tagata nonofo mauga - o le a aafia i le vevela tele ma mafatia i le lamala. Faʻatasi ai ma tuusaunoaga e le masani ai, o laau alpine e pei lava o le le lelei o le faʻamagoina o le palapala, faʻapea foi ma le faʻamaʻaloga o le susu. I le tau mafanafana, o le vevela o le aoauli, o le ea ma le susulu o palapala mo le tele oi latou - o le tofotofoga ogaoga.

I luga o se upega tafaʻilagi e maualuga maualuga le suavai, e tatau ona faʻapipiʻi se alavai e faʻaalu ai le tele o susu, ae masani lava o le 30-40 cm o le alavai mai le piliki piliki, maa paʻu po o le uamea lautele e masani lava. I le auala, otaota fale ma lapisi, e aofia ai apa, e mafai ona faʻapipiʻi i lalo o le alpine slide. I lenei tulaga, o le ae fasiotia manu felelei e lua ma le maa e tasi.

O le isi laasaga o le filifilia lea o se maʻa. O le mea moni, e mafai ona e aoina ma le lima lima ia maa i nofoaga lata ane, ae e ono le mafai ona e suʻe maa o le ituaiga e tasi ma le lanu tutusa. O le iʻuga, o lau faʻataʻitaʻiga o le a faʻaalia ai se aoina o maʻa, ae leai se faʻataʻitaʻiga i le laufanua mauga. I se faaopoopoga, mai se vaaiga matagofie, o se faaputuga o maa eseese, e oo lava ile tuufaatasia e le lanu, atonu e le teuteuina lau saite. O le mataupu sili ona taua o le masini o le mauga o alpine o le laugatasia o le lanu, foliga ma foliga o le maa. A filifilia se papa maʻa, e tatau ona amanaʻia ona meataumalo. O le mea lea, e le talafeagai le faʻafefe o le alalaʻau mo laau e sili ona lelei le palapala.

O le foliga o le maa e taʻu mai ai le ala o loʻo faataatia ai. O lapopoʻa uamea e sili atu ona foliga lelei i luga o le pito i luga o galu. O foliga o foliga le lelei e foliga lelei pe a fai e fetaui lelei ma foliga feusuaʻi ma faia se vaega tutusa ma luga ma lalo. Afai e na o ni sikuea sikuea, e sili atu ona lelei le faia o le maa mai maʻa maʻaleʻale-o lapoʻa, o loʻo tuʻuina i luga o papa.

Ma o le taimi mulimuli taua i le fausiaina o se togalaau papa o le sauniuni lea o le fefiloi eleele. I le faagasologa o le evolusione, o laau alpine ua aʻoaʻoina e pulea le aupito maualalo o meaʻai. O le mea lea, o le fefiloi eleele mo i latou e le tatau ona sili atu ona lelei. E mafai ona e faʻaaogaina togalaau vao masani e fefiloi ma le oneone i tutusa tutusa ma se faʻaopoopoga laitiiti o peʻa. Mo laau totō e fiafia i le palapala 'eleʻele, o le aofaʻi o peat e mafai ona faʻatupulaia, ma mo tagata o loʻo i maʻa papae e manaia le faʻaopopo o le pefu po o le lime. O le foafoaina o mauga maualalo ei ai se isi nofoaga i totonu o le galuega faufautua o le laufanua.


© Dryadas

Tausiga

Galuega e tausi ai togalaau e tatau ona faia pe a uma ona toto. Atonu e foliga mai o laau o togalaau e le lelei, ae e mamao ese mai le mataupu. O aso uma e fautuaina ai le matauina o laau totō, faʻaopopo le palapala, pei ona faʻatutu, tatala le pito i luga. E taua tele le suavai tele o laau toto, aemaise i aso muamua talu ona totoina. I le aluga o taimi, o vao e ono oʻo mai i togalaau papa.

E tatau ona vele le paʻu alpine ma puipuia lo latou fuga. I le vaitau o le taumafanafana, e mataituina le setete o laau taʻitasi, talu mai lenei vaitau ua tele faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻafuaseʻi ona amata. O faʻamaʻi faʻamaʻi mo laau totino e sili ona matautia. Talu ai nei, ua salalau ai siama i le toetoe lava o laau uma. O faailoga o le faʻamaʻi o loʻo manino ona faʻaalia i laulaau: ua leaga, o loʻo iloa ai.

I luga o fugalaau, o faailoga o le faʻamaʻi e mafai foi ona iloagofie - o fugalaau e maua se lanu lanumeamata pe leai foi. O avega autu o le faʻamaʻi o aphids ma moths. Puipuiga o togalaau mai faʻamaʻi o le faʻaleagaina lea o vailaau faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le tausisia o tulafono mo le tumama lautele. O se auala faatuatuaina e puipuia ai meaola faalafua o se taimi talafeagai e puipui ai laau. Afai ua uma ona toto le pest i luga o le laau, e tatau ona e aveese le okeni maʻi, o nisi taimi e tatau ona e aveese uma le laau.

Laʻau tausiga maualuga i le taumafanafana e manaʻomia ai mauga mauga. E tatau ona faʻafefeteina i taimi uma, ma faʻamautinoa ai le maualuga o le susu. O meaola na maliliu i le gasologa o le vaitau ua suia e ala i le totoina o laau mai se nofoaga faasao ua faatulagaina i le tautotogo. E totō le omoni i le tautotogo; o le totoina e tatau ona maeʻa aʻo leʻi oʻo i Oketopa, i le fea tulaga o le a malosi aʻa i le palapala.


© Zipity11

Vaʻaia o mauga mauga

"Rocks" ma le "papa" e ese le ofoofogia e pei o se mauga maualuga tutoatasi. O faʻamau e fai ma faʻataʻitaʻiga o le gaosiga masani o papa. O lenei ituaiga mauga maualuga e fausia na o le i ai o se pusa maualuluga ma maa lapoa. O maʻa tetele e matua le talafeagai. O le faʻatonuina o le mataupu faavae o le matutu. O le fausiaina o ia papa e manaomia ai se tofo maualuga, faatufugaga, tomai tele. O le fatuga o laau totōina i luga o mauga maualuga, o pine mauga, vaomatua, mea papa ma alpine: logo ampelian, suauu, anufe, anufe, fulu, ma isi.

"Mauga" - o se togalaau matilatila tele, faʻataʻitaʻi faʻalelei le mauga maualuga. O se mauga maualuga, e faʻatulagaina e vaega o paina paʻu. O le nofoaga sili ona lelei i luga o se tafe maualuga. Le fatuina o se poloka alpine slide poloka poloka e faʻaaogaina ai ni fasi mea papa. Totoina o totoina o coniferous fetolofi, pupuʻu rhododendrons, heathers, Eric. E leai ni faʻasalaga faʻasalalau e faatagaina - colonin ma pyramidal conifers. Alpine lawns - o pamu o laʻau o loʻo puipuia i luga o le eleele e tu i autafa o vaega o suauu.

"Vanu o Mauga" - laufanua laufanua papa, faia le ata o se vanu mauga maualuga. O se fatuga faatufugaga. O poloka uma ma maa o le ituaiga e tasi e faʻaaoga. O le a malelemo ai maa i le 2/3. O se auala o auala latalata i le natura ua faataatia ("laasaga i lea laasaga" - o se filifiliga talafeagai). E mafai ona faʻaaogaina vaega laʻau o laau e eseese tulaga maualuga. Ua faaopoopoina le tautotogo ethemiroids, o vaega o heathers, eric, ma cereals o loo faaaogaina e fesootai ai elemene o mauga mauga. O le lautele lautele o maa ia e sili atu i le galu, gaogao, paʻu. O foliga o le eleele e foliga mai e le ogatasi ma o latou tulaga.

"Alpine vao." Matou te faʻataʻitaʻii le faʻalapotopotoga o laau o mauga maualuga. Uiga ae faigata ona fai ituaiga o togalaau laufanua. E masani ona aofia ai o se elemene i totonu o le tuufaatasiga o "faasee maa", "mauga" po o le "vanu mauga". O sea mauga maualuga e tatau ona maua ai se lagona o se alavai alpine ma maua ai le tulaga sili ona lelei o le ola mo laau toto. O a latou mea na aofia ai e aofia ai naʻo ituaiga o meaʻai o le maualuga o loʻo i luga o alpine. O nei mea e le o faʻasusuina ai fatu, gentians, faʻalelei, saxifrage, ma isi laau e le masani ai. O le tausiga o se site faapena e faigata, aua O mauga i le aganuu e tupu malosi ma e tatau ona taofiofi, tausia se vaʻaiga muamua i le va oi latou.

"Vaomatua, vaomatua." O se ituaiga o togalaau laufanua, e mafai ona mafai pe a fai o loʻo i ai se faʻaoga masani o le palapala. O faʻasalaga e faʻaputuina i aʻa. O fualaau e sili ona taliaina o loʻo i luga o le paʻu ma faʻalauteleina le olaola o faʻasalalafaga ma le paolo-tolerant perennials: ferns, volzhanka. E le tatau ona totōina totō. O se "faailoga" e mafai ona "faailoga" o le "afu punavai", o loo taia i le pito i lalo o le "vanu".

Le matagofie. E masani lava o se tasi o elemene o se togalaau laufanua laufanua, o se "matagofie" ua faia i le va o mauga. O puipui o le paʻu alpine ua tuʻuina atu i le masini vevela. E manaʻomia le puipui o pa puipui, ma o le mea lea e saofaga ai i le lelei atili o le mumu o le malamalama, lea e mafai ai ona faʻaogaina le lautele o laau totō. E masani lava o nei ituaiga papaʻe.

"Lauga papa" - O se ituaiga tuai, e le faʻaaogaina e faʻaaoga ai alpine slide. O lona faamoemoega o le fatuina o tulaga sili ona lelei mo le ola o laau alpine. Mai se vaaiga faʻapitoa e le taua.

"Suavai suavai", "vaitafe mauga" - O se elemene o se laufanua laufanua poʻo ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa tufaatusi. O le faʻafefeteina o vaituloto ma se vaitafe ma se afu e foliga mai e fetaui tonu lava ma le tulaga o le tele o mauga maumaʻe poʻo pe a faʻaaogaina foliga o le fanua. O le fausiaina e le tatau ona pupuʻu ma e foliga mai e leai ni mea. O maa e tatau ona fai ma masani. I luga o le talafatai o mauga maumaututu, e sili ona lelei le totoina o laau o le gataifale: Siberia ma Iapani Irises, cereals, primroses, buzulniki, mea manogi, ferns. E sili atu le lelei o le taunuʻuga i le fausiaina o se "timid acid." I lenei tulaga, o le matafaioi o le vai e taʻalo i iliili maʻaleʻale poʻo le paʻu i paluga papa.

"Sisi" - o se togalaau natura faʻatuina faalenatura na faia i luga o se nofoaga e faʻaleleia. O le togalaau faʻalilolilo o loʻo siʻosiʻoina ai se vaʻa e leʻi faʻaogaina poʻo se foliga "boggy" e foliga manaia. I totonu o se laufanua malefusi, ua lava lea e eli ai le eleele i se loloto papaʻu. Mo le matutu - e te manaʻomia se masini e faʻaogaina ai le vaʻa. "Fagomire" ua totoina i laau toto. O maʻa uamea ua eliina i le matafaga. O maa e tatau ona tanumia ¾. E foliga mai e talafeagai lelei snap Wood. O le "moli" e totoina i laau toto, ma e na o le totoina o laau toto e faʻaaogaina mo le totō i luga o le mata.

"Faʻafefiloi"- o se laumei, ofutino po o se pito i luga o le auala e faasaga i le pito i tua o le mutia po o luga o le puipui taofia O lenei togalaau teuteu e totoina ma totoina togalaau aina I le mixborder o loo i luga o auala, o maa na eliina lelei i le eleele i le umi atoa o le togalaau po o ni vaega toalaiti. (mixtures) i le pito i lalo o le terresti o loʻo i ai se mea e sili ona mataʻutia i lalo o le eleele. manino laau.

"Togalaau a Iapani" - laufanua faʻatoʻaga papafa matagofie. O lenei ituaiga mauga maualuga e le o se togafiti faaleaganuu masani, ae e na o se mea faʻapitoa e faʻapipiʻi ai. E sili ona talafeagai le tuʻuina o se mauga maualuga i luga o se nofoaga vaʻavaʻafua, ina ia aloese mai le dissonance ma isi vaega o le faʻafanua o le site.

O le tulafono autu o le faʻalelei ma le vavalalata. I totonu o sea togalaau e leai se nofoaga mo nisi faʻamatalaga faʻaopoopo pe faʻalavelave faʻafuaseʻi, e le o se isi mea totino e tasi. O mea uma o loʻo i totonu o le mea e mafaufauina i nai faʻamatalaga laiti, lelei-teuteuina ma faʻamalo.

O maʻa i luga o se mauga maualuga e tuai, mossy pe ufiufi i lichens. E tuʻuina i vaega o le 3-5, ma faia ai se lagona o se papa pa'ū. O le taua tele o avanoa saoloto - latou te faia se vaaiga mamao. Atonu o luga o laʻau e ufiufi i galu, o loʻo ufiufi i luga o laumei poʻo luga o le vai. O le fua o laau e taua tele. E faigofie tele le totoina o laau toto. O le pine lea, o pine, pine pine, ituaiga uila ma rhododendrons, mahonia, boxwood. E uiga i laau laʻau, o willows nei, o meaʻai laiti, paʻu, ma almonds. O laau toto e tuʻuina atu i se mea faʻapipiʻi, faʻalanumi poʻo se tagi. E le mafai ona faʻatagaina ni laupepa-foliga poʻo ni pyramidal, faʻapea foi ma le leai o se fua.

Fuga: ferns, iʻitiʻi vaʻaiga faʻapipiʻi ma le faʻaleleia o laau laʻau. O le "togalaau a Iapani" e le taofiofia ai lanu ma le matagofie o foliga, ae tuʻu atu i mafaufauga ma mafaufauga.

"Togaiti Alpine Hill" - O se ituaiga o togalaau fugalaau faʻapitoa lea na faʻaalia i Europa, na faia i totonu o pusa lapisi maʻa mo lafumanu. I le taimi nei, o le gaosiga o fale gaosi oloa o lo latou faʻaaogaina o maʻa maʻa ma maʻa. O le tuufaatasiga e toe fai atoa le foliga o se maa moni. O togalaau nei e faʻaaogaina-tele ituaiga o laau toto ma faʻalauteleina le ola o ituaiga meaola: saxifrage, sedum, ma le semivivum.

E mafai foi ona maua le "fale apitaga i totonu o le fale." Fuafuaga o laau i totonu ole fale: o le taumalulu, krassuls, gasteria, haworthia, sedums, echiverias, cacti. Tuʻu i luga o le windowsill.