Laʻau

Asparagus fugalaau Totoina ma tausi ile fale

Asparagus faleplants photo

Faamatalaga o le Botanical

O le Asparagus genus e aʻafia i le aiga Asparagus, lea e silia ma le 300 ituaiga. Ua salalau solo i latou i konetineta atoa ma tutupu aʻe i vaalele eseese. Laʻau faʻapitoa i rhizomes o le tino ma aʻa mafiafia e faʻaputuina ai meaʻai. O paranesi e tupu mai i luga o aʻa. O le matafaioi o laulaau e taʻalo i manoa o filo manifinifi ma lavelave. Nai lo o laʻau, e iai ona lala faʻamafola - phyllocladies, faʻalautele mai laulaʻau-fua.

O foliga vaaia e matua eseese lava, o nisi o ia mea e mafai ona suamalie ma e manatu o se meaʻai. Ua latou tupu aʻe i ni faʻapitoa faapitoa, ma faʻapenaina ai tulaga talafeagai mo petioles faʻamalosi. O nisi e faʻaaogaina i le faʻaogaina o fanua e fausia ai emerald mea e teuteuina ai totonu. E matua matagofie, teuteu, e le manaʻomia se tausiga faapitoa.

Latou te fiafia i avanoa lautele, o le tele o le malamalama. O le fugalaau e le mautonu, e tatau ona aveese fugalaau ma taofia ai le fuaina o fua, aua e mafua ai ona faaleagaina le laau.

Tausia fale mo asparagus

Asparagus home care photo Ata asoagus

Filifilia se nofoaga mo asparagus

O nofoaga e taʻalo ai se tasi o matafaioi sili ona taua ile tausiga. I se nofoaga lelei, o le fugalaau o le a le aumaia ia oe ni faafitauli faaopoopo, ma le isi itu - afai e le fiafia o ia i le tulimanu ua e filifilia, o le a avea o ia ma mea e sili ona mataga.

O se tulaga taua o le tele lea o le malamalama ma avanoa avanoa. Taumafai e tuʻuina i luga o fata i luga o meaafale i tafatafa o le faamalama - o le a paʻu lala i le avanoa avanoa e aunoa ma le fausiaina o mea faʻafefe, ma laveaʻi ai aʻa mai le faʻaleagaina.

Laʻasaga manaʻomia

Soifuaga atoatoa i se vailaau o le vevela masani o le 19 - 24 tikeri. Faʻafetaia se laʻititi laʻititi i le vevela mo sina taimi puupuu. Mai lenei, o lau e mago ma paʻu ese. I le taumalulu, e sili atu le lelei o le potu (12-15 tikeri). Afai e le mafai, ona tatau lea ona faʻapipiʻi faʻamalamalamaga faaopoopo i moli mumulu, faʻalauteleina le ao.

Faʻasa

E sili atu le manaia o le susu, eleele lalelei. I le taimi mafanafana, faʻafeinu i le faatofuina. A oʻo i se vaitau puupuu o le ao, e faʻaitiitia le faʻavaʻa. E faʻamalūlūina pe a mū le pito i luga, ma puipuia ai le faʻamago. Afai e teuina i le malulu, e faʻaititia le maualalo o le eleele ile laʻititi. Afai e te vaʻaia le faʻaalia mai o le pulumu - e mafai ona e faʻalauteleina vavao i le va o faʻamafa.

Laʻau faʻamalolo

Uiga lelei i le faʻavaivai ma le taʻele i le vai malulu, vai mafanafana i lalo o le fagu. I le malulu o le tau, e sili atu le taua nai lo le faʻamaina. O le ea malulu e afaina i le laau. Ua leiloloa ona laʻau, e foliga le lavalava ma le faʻatusalia. Faatasi ai ma le amataga o le ao, o le asparagus o le a faʻasaʻoina lau fou. E fautuaina le tuʻuina o le pusa i le pusa i totonu o se fata ma se masi susu po o le uamea lautele, lea e faʻafefeteina uma i le vai, ona mafai lea ona alofia nei faʻafitauli. E fautuaina e taofiofia mai i maʻa vevela pe ufiufi faʻasalalau ma solo solo.

Fuga

Asparagus fugalaau ma fugalaau malamalama e le masani ai, e le mafaʻatasi ma faʻavae. A maeʻa lena, o fualaau-vine ma nisi fatu tetele e faia. Afai o le mauaina o fatu e le talafeagai, e tatau ona aveese mai le tumutumu ina ia taofia ai le faaleagaina o le laau ma le leiloa o lona malosi teuteu.

Teuteu

E selesele se lauulu, faasolosolo malie le faʻaputuina o lala mago ma leai ni lala. I le le lava o le poto masani, o le teuteuina sese e taofia ai le tuputupu ae o le laau atoa, lea e fesootaʻi ma uiga tuputupu ae o laulaau ua suia. O lenei taotoga e faia i le tulaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Laʻei pito sili

Fafaga amata i le amataina o le tuputupu ae o lau o laau talavou. Talosaga mo lenei mea e faʻavaivaia le faʻaleleia poʻo le faʻaaogaina o minerale mo laau teuteu ma le pala. A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe, e fafaga tasi i le vaiaso, faatasi ai ma le faaitiitia o itula o le ao, o le taimi i le va o laei e faasolosolo malie ona faateleina, aumaia i se tulaga maualalo.

Asparagus transplant video

O faʻataʻitaʻiga talavou e totoina i tausaga taʻitasi ao le i amataina le tuputupu aʻe, faʻalautele le tele o le ulo. Faʻamaʻoto faʻavaivaia aʻa ma aveese le oti. I le taimi lava e tasi, ua seleseleina lala paʻu, o lenei mea e faʻaolaina ai le tuputupu aʻe o le faafouina o gaʻo. O aʻa o asparagus e ola vave, e tatau ona amanaʻia lenei mea pe a suia, pe aʻafia ai e le aʻa le ulo.

O laau matutua e tele lava ina le totoina, e taumafai e aua nei faaleagaina le aʻa. Faʻafeiloaʻi i se ipu tele i totonu o 2-3 tausaga. O le eleele mo nei faʻamoemoe e sili atu ona manogi mai le faʻafefiloi o eleele vaʻavaʻa, oneone ma le laʻau humus. (1: 1: 0.5).

Afai o le asparagus e liua samasama ma faʻapala

Faʻafefea ona faʻapolopolo se asparagusama samasama

  • Oti ese lala lalago, o le a le toe aoga. O le a vave ona latou ola pe a uma ona suia le fua o le tausiga o fale.
  • Faʻaeteete i le faʻaitiitia o le vevela o le ea. Afai o le fugalaau e maualuga maualuga, ia tuu i luga o le windowsill.
  • Le lava le malamalama - ma amata ona afaina le asparagus. Aua le tuʻuina i totonu o se potu pogisa, faʻafeiloaʻi i se potu pupula, ae le o luga ole windowsill south, o le a vevela.
  • Ia mautinoa ia faʻamamaina laʻau i aso uma, o lea e vave ai ona toe faʻaleleia lau fagafao. Faʻaeteete, faʻaaoga se mea e pala nai lo le faasee i totonu o le faletaele.
  • Suavai i se taimi talafeagai, ae aua le faʻatumu. Tau lava o le susu o le eleele, ma faʻatagaina e faʻamamago sina mea itiiti. I le taumalulu, o le suavai e sili atu ona faʻalelei.
  • O se togavao e sili atu ona tele e manaomia ona toe totoina i le taimi. Afai e te maitauina ua uma ona tumu o ia, faʻafeiloaʻi i totonu o se potopotoga tele.
  • Aua nei galo le fafagaina o ni ofu taua, aua o le eleele i totonu o le fagu e vave lava ona uma.

E faʻafefea ona tupu vine mai fatu i le fale

Asparagus laau mai fatu ile ata o le fale

O le faʻalauteleina o asparagus e ala i fatu o se auala sili ona taatele. Totoina e faʻaaoga ai le meaʻai oneone.

  • Toto faʻatoʻa fatu fatu taʻitasi ina ia aua le toe mafatia mai se gaioiga mulimuli ane.
  • Tausia lelei alavai i totonu o pusa; afai e leai ni pu, ia faia i se naifi.
  • Sasaa ina ia susu le meaʻai, ae e le tu le vai.
  • Pusa ufiufi po o ipu i le afifi seia oʻo mai pine.
  • A oʻo mai pula, ea i aso uma, faʻatupulaia le taimi i nai minute. A uma le vaiaso pe lua, ona aveese lea o le puipuiga.
  • Ona e tatau lea ona e inu ma ia mautinoa e le vevela le potu, e le fiafia le asparagus i lenei.
  • A ola laau toto e oo i le 15 cm le maualuga ma maua ai ni lau laau ma laulaau, e mafai ona totoina ma le totoa i totonu o fagu, o le a latou ola ai i taimi uma.

Asparagus ua sauniuni mo le totoina

E tatau ona faʻapipiʻi ma le faʻaeteete, faʻasaʻoina aʻa mai le fagu ma se paluga o le eleele ina ia le malepe. Taumafai e faʻalelei e aunoa ma le faʻalauteleina ina ia tumau pea le maualuga o le pito i luga o le lalolagi i le tulaga lava e tasi.

Faʻapaʻuina o asparagus i le fale

O le toe gaosia o le asparagus e le o se mea e sili ona faigata.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

Ina ia faia lenei mea, ia ave ni mea e maua mai i le ola maloloina, ola solo, ma vavaeina i se mulivae. E togafitia i latou i aʻa ma le aloe e faʻamalosia aʻafiaga. Ua tuʻuina mo le aʻafia i le oneone susu, ua ufiufi i se ata puipui poʻo se pusa palasitika. Faʻaaogaina i totonu o le masina pe lua. A maeʻa le aʻa, ona totoina lea o fatu laau i ni atigi pusa eseese ma se faʻafefiloi o eleele.

Vaevaega vaega

Faʻafouina o asparagus i le vaevaeina o le ata o le togavao

O lenei metotia e faʻaaogaina i le taimi o le gafa, vavaeese ma le vaʻaia le laau ma se naifi malosi. O masi ua faʻamamago ma faʻamamaina i carbon activated poʻo le pefu. Tuʻu i totonu o pusa eseese, faʻatumu i latou i se vaega eleele palapala. I le taimi o le aʻafiaga, seʻi oʻo ina tupu mai se tupu fou, e tatau ona totogi le tausiga faʻapitoa i le suʻeina o suʻega faʻapipiʻi.

O togalaau aina e le taliaina le vaeluaina ma le gafa. Afai e tulaʻi mai se manaʻoga, e aunoa ma le eliina o le laau atoa, faʻaofi se fasipolo mafolafola i le nofoaga o le vavaevaʻa fuafuaina, ona eliina lea ma le faʻaeteete se tasi o vaega ma faʻafeiloaʻi i le potu na saunia muamua. Liligi le paluga kulimi i totonu o le malologa malolo, toe faʻafefeteina uma afa ma mulch. O lea, e te faʻaitiitia ai le manua i le delenki.

Tulaga leaga

O fua o le vine asparagus o mea oona

Na o fualaau asparagus e afaina, o lea afai e te le manaʻomia ni fatu, e sili atu ona lelei le le faatagaina o le fuga. Vaevae le tumutumu e aliali mai ma o le a le matua mataʻu le mea oona. Lisi o fualaau suamalie e faapitoa lava le tosina atu o tamaiti laiti oe ave i latou mo lole susulu.

Pests ma faʻamaʻi

Afai o lau fagafaʻagogogogo, lanu samasama poʻo le pa'ū, e tatau ona e gauai atu i le faʻafefe ma le pulumu, e puipuia ai le la mai le oʻo atu i laʻau lauusiusi. A e teuina i totonu o se potu mafanafana, faʻafefe o lau fagafao. O meaola faalafua, o se fualaau o asparagus, lea e faatelevave vave, e mafai ona matua faaleagaina ai le togavao. Afai e maua se mea leaga i le fugalaau, togafitia i le phytoderm poʻo le actellik ma se vaitaimi o le 10 aso.

Tuu le laau i le taimi o le gaioiga i totonu o se taga palasitika paʻepaʻe, mimiti ma se vaifofo o le fualaau faasaina. Tuʻu le laau i totonu o le taga seia oʻo i le togafitiga e sosoo ai, e le o nonoa, ae ia faʻafesoʻotaʻi le pito o le taga i luga o le laau. A maeʻa le togafitiga lona lua, ona aveese lea o le afifi pe a mavae ni nai aso. O le mea lea, e taofi le tafe o iniseti i isi fugalaau. Asparagus e matua le lelei lava i le taulimaina o vailaʻau, o lea taumafai e faʻaitiitia le salalau o meaola faalafua.

Ituaiga o asparagus ma ata

Cirrus asparagus (Asparagus plumosus)

Cirrus asparagus Asparagus plumosus photo

O se lush, o le ogalaau e sosolo i le laʻau ma o loʻo iai ni lau o loʻo i ai ni laulaau i laupepa lanu enaena. Phyllocladia - na aoina i ni fuga, laʻititi le taʻi 0.5-1.5 cm le umi, ma le lapisi e le sili atu i le 0.5 cm. Fausia se lanu lanumeamata lanumeamata, tuʻuina atu le malamalama mama ma le alofa tunoa. Fua - lauulu-uliuli fua ma fatu.

Asparagus densely flowered Springer (Asparagus sprengeri)

Asparagus densely flowered Springer Asparagus sprengeri

O le aʻei luga o vao faʻasalalau faʻatasi ai ma 'au o loʻo i luga o lagolago. Laʻau faʻapipiʻi faʻapipiʻi faʻamafola saʻo pe laʻitiiti foʻi. O fugalaau e laiti, paʻepaʻe paʻepaʻe po o le piniki māmā. O laʻau e mumu mumu ma le fatu e tasi. Na o le pau lava le tamaloa o loʻo gafatia le la saʻo.

Asparagus asparagus poo asparagus (Asparagus asparagoides)

Asparagus asparagus poo asparagus Asparagus asparagoides

Laʻau faʻatasi ma fuga lauolaola lanumeamata e oʻo mai i le 1.5 mita le maualuga. O paʻu foliga e pei o se fasi pepa e ese, paʻepaʻe, lanu meamata. Fualaau aina pe a oʻo ina vevela mumu. O popo fou e manaʻomia le lagolago.

Asparagus meyeri

Asparagus meyeri

Laʻau faʻamalolo ma le pulupulu o le pulupulu 50-60 cm le umi umi ma le faʻasalalauga. E matagofie le teuteuina. O le lanu lanumeamata lanumeamata, laʻau e pei o le laʻau e maua ai le laumei vaalele. Le lima ma aapa atu e paʻi ma paʻu lenei vavega faʻanatinati.

Asparagus sili atu (Asparagus benuissimus)

Ata Asparagus Asparagus benuissimus photo

E talitutusa lava i foliga vaaia o le vausses asparagus, ae o ona laulaau e sili atu ona umi ma manifinifi, e pala. O le umi o laʻau o lenei laau ma le tausiga lelei e oʻo atu i le 1.5 mita.

Asparagus medioloides

O loʻo i luga o le faʻalauteleina o le paluga a le Evergreen i le faʻalauteleina o pine. O lala o le maa tioata e susunuina fou mo se taimi umi i totonu o laupepa ma fatuga o fugalaau tipi.

Asparagus racemose (Asparagus racemosus)

Asparagus racemose Asparagus racemosus photo

O le tioata o le maa, o le tala, o le aʻei luga o laau ma fuʻa e oo i le 2 mita le umi. O laina laitel-awl-bundle i fusi e fausia ai le lanu o le lanu lanumeamata lanumeamata. O fugalaau lanu piniki mumu e aoina e fusi.

Crescent Asparagus (Asparagus faicatus)

Ata Asparagus Asparagus faicatus photo

I le umi umi ma le vaimatua e tusa ma le mita le umi, e tele ni mailesi ua faʻapipii foliga ma se fua faʻatafaʻi pe a ma le 8 cm le umi. E tali lelei le lush bushling i le teuteuina. O fugalaau manogi matagofie e aoina i se pulumu paʻepaʻe. E sili atu le malulu, faʻapipiʻi i luga o le faapaologa, e mafai ona faʻaoga le loggia.

Asparagus masani, Asparagus officinalis poʻo vailaʻau (Asparagus officinalis)

Asparagus masani, asparagus vailaʻau poʻo fale talimalo Asparagus officinalis photo

O se laʻau faʻaleleia o le vao 150-200 cm le maualuga. O le sui pito sili lea ona tele na tupu mai e le matou fai togalaau ma faʻatoʻaga. O se fale i fafo e faʻaaogaina e fai ma vailaau ma meaʻai. O le malulu ma le susu. Taumafai i le faʻaleleia eleele. E le fiafia o ia i eleele palapala ma le loloto o le vai.

Faʻafofoga i meaola. E faʻapupulaina tele e maua mai ai lauuʻu o le tino, lea e paʻuina i le fesoasoani o le tumutumu ma faʻaaoga mo meaai. O togafitiga faafomai e fautuaina ai le faaaogaina o se teuteuga o aʻa mo fatu fatu, maʻi pa'ū, cystitis, o se diuretic. O sauniuniga mai aʻa e maualalo ai le toto, faamama le toto.

Ua leva ona ola Asparagus i fale ma togalaau o tagata fugalaau.

E faamama atoatoa e le laau le eleele lata ane o le pefu. I le avea ai o se ofisa ofisa, sa masani ona faaaogaina seia oo i le taimi nei. Falemaʻi, aʻoga, faletusi ma isi faʻalapotopotoga na tumu i ipu ma masini ma asparagus.

O fata na faʻapipiʻiina i fugalaau ma laumei laumei lanumeamata, pusa eseese o le fale ma puipui puipui na faʻatulagaina ai mata o tagata asiasi, teuteuina o se fale faigofie. O le faigofie o le tausiga ma le lelei atoatoa na fesoasoani e faasalalauina nei laau matagofie i soo se mea.

I aso nei, e tele ituaiga meaola fou e tutupu i totonu o potu ma isi potu, fatuina o le malulu, teuteuina o le siosiomaga. O fugalaau e masani lava ona faʻaaogaina i falaoloa. I fugalaau fugalaau taʻitasi, sa i ai se fua o le asparagus, o loʻo faʻamaonia ai le tele o le fugalaau faʻamalosi.