Laʻau

Tuputupuina o se toso i le fale. Tausia i totonu o se fagu vailaʻau ma iai aʻa.

Orchid vanda tausi ma tuputupu aʻe i le ata o le fale

Orchid Vanda (Vanda) i tausaga talu ai o se tasi lea o epiphytes e sili ona lauiloa na ola i le fale.

I le ituaiga o le tuputupu aʻe, o le toso o Wanda o se siaki faʻasolosolo: o loʻo i ai se tasi o mea e ola ae ma le tasi ma le tasi. O le laau e maofa ma le tele o aʻa malolosi, e lelei le atiaeina o le ea e mafai ona ola i le umi e tusa ma le 1 m. O le togi ua tupu i totonu o vasi vailaau, pulou, ato tautau - o se faaputuga o aʻa e leai se mea e mataʻina.

O le sooga o lenei orchid e faasolosolo, e oo atu i se maualuga e sili atu ma le 1 m, ua ufitia atoatoa i lau o loʻo i totonu o le vaalele tutusa. O lapisi laulaʻau o le paʻu (valky) poʻo le fusipaʻu, paʻu, 0.7-1 mita le umi, 25-30 cm le lautele, e lanu meamata i lanu, e mafai ona i ai le lanu vaivai. I le tausiga lelei, o le toso o Wanda e tupu mai le laulaau tasi mo le 1.5-2 masina.

Pe a poloka le Wanda Orchid

O le toso i totonu o le pulou ma le tuputupu aʻe ata

E faalagolago i le ituaiga, o le toso o Wanda e tupu i le tautoulu po o masina o le taumalulu.

O le fugalaau e mafai ona saʻo pe paʻu, o le umi e 30-60 cm. O le ituaiga racemose e maua ai le 2-15 fugalaau e oʻo i le 10 cm le umi. E tusa lava pe fuga, o loʻo faʻaauau pea ona tupu i luga o le tele o aso, e le na o le faateleina , ae maua ai foi se ata pupula. O se lanumoana, lanu mumu-violet poʻo se piniki piniki o loʻo tuʻuina i lalo i se mamanu mamanu, lea e maua ai le uluaʻi faʻailoga ma le apili faapitoa.

O le vaeluaina o se sipili a Wanda e tusa ma le 30 tausaga. E taua tele ona e le o iai se taimi e moe ai, o le tuputupu aʻe o laulaau e faʻasalo mo le taimi o le fugalaau.

Na maua le laau ma faamatalaina e William Johnson i le 1795 aʻo femalagaaʻi i Initia. O le natura masani o le sipili a Wanda o Initia, Saina, Taialani. E tusa ma le 53 ituaiga o laau na avea ma faavae mo le fausiaina o le tele o ituaiga. O sui o le ituaiga o Wanda e faʻafefeteina faʻafefiloi ma masini (e sili atu ona faʻatusatusa le tele), o le tele o paluga interspecific ua fafagaina, o loʻo galue le galuega e fatu ai se togi.

Pe a faatusatusa i isi tala, o le togi o le Wanda e le o se mea e popole ai.

Auala Lautele a Wanda Orchid

O le laau toto e taʻitaʻia ai se olaga olaola, e mafai ona tupu i ni auala se tolu:

Faaaogaina o se meaʻai - totoʻa i totonu o se ulo

Tuputupuina o se inisi ufi i totonu o se ulo ma se fasi pepa

Ave se ipu paʻu e lava lelei ina ia le aʻafia aʻa. E manaʻomia le faʻamaonia o le fagu. Faʻateleina ni pu mo le ea. O le mea e fai mo le totoina o togi, e mafai ona faʻatau i totonu o se faleoloa lanu po o le saunia tutoatasi. Ina ia faia lenei mea, ave le 2 vaega o le paʻu paina, 1 le vaega perlite ma le keke polystyrène, ½ vaega o le peat, faaopoopo ni fasi malala.

Growing Wanda Orchid in a Glass Vase

O loʻo tosoina e Wanda le auala e tausi ai ile ata o le fale

O se mea tumau, ae le o le maualuga o le atigi pusa poʻo le pulufana o le a manaʻomia. E na o le rhizome e tatau ona fetaui i totonu o le pusa, ma o le lanu lanumeamata e tatau ona i fafo (e manaomia e le laau se moli susulu, ma o le tioata e tolopo le avanoa i le susulu o le la, e iai foi le lamatiaga o le pala). O le foliga o le vailaau e mafai ona fesuisuiai: o le lautele, o le fulufulu, ma le isi. E ese le manaia, o le tochi a Wanda i totonu o se fagu tioata o se meaalofa sili ona lelei.

Faʻasaga Vanda i totonu o se ipu tioata e faigofie lava: faʻapipiʻi ma le faaeteete le vai i luga o puipui ina ia i ai aʻa i totonu o le vai, ma pe a uma le afa itula, ia sisi lemu le fagu ma faʻafefe uma le vai, ia mautinoa e le tumau le susu. I le taumafanafana, i le vevela e faaluaina ile vai i le vaiaso, i aso malulu e tasi le fausua i le vaiaso e lava.

O lenei auala e tuputupu ae ai ona o mea e le mafai ai: o le tioata e faasolosolo malie lava ina tafe ma palapalā, e manaʻomia le fufuluina pea o le vailaau, e le faigofie le maua o le togi, aemaise lava pe afai o le aʻa e mausali "tupu" i le puipui o le vase ma ua afaina pe a aveeseina.

Wanda Orchid Growing Tricks in a Glass Vase

Orchid Wanda, tupu i totonu o se fagu tioata, o se teuteuga matagofie o totonu.

Tausia lelei le mafanafana o le laau:

  • filifili se atigipusa ei ai se lautele lautele;
  • o le a ola umi le laau pe afai o le vaega lanumeamata o fafo atu o le koneteina tioata;
  • pe a tupu aʻe i totonu o se koneteina tioata, e le manaʻomia le mea e fai;
  • ia faʻamago aʻa i le fagu. Ina ia fafaga pe fafagaina le laau, e sili atu le aveeseina o le orchid, faatofu i le vai masani po o se vaifofo vai, ia tafe lelei le vai ma vego aʻa, ona toe faafoi atu lea i le vailaau. O lenei metotia e sili ona lelei aua o le vailaʻau e tumau ma mama ma sili atu ona faigofie ona fufuluina nai lo le mea e tatau ona e faʻafeinuina le laau i totonu o se fagu ma faʻafefe le vai.

Tuputupu aʻe o Wanda Orchids i Pusa ma se Faʻatonuina o le System System

Tuputupu aʻeina o Wanda i le faʻalauiloaina o aʻafiaga

E mafai ona e ola i se vanda i le tautau o ato poʻo ipu e iai ni itu pito i luga o le aʻa e mafai ai e le aʻa ona ulu atu i fafo. O ia laau totō e faʻafeinuina i lalo o se faʻavevela mafanafana, e mafai ai ona latou faʻagogo ma faʻaeteete ma le faʻaeteete le tele o vai i totonu o laʻau. E mafai ona suia le taʻavale e ala i le faʻaleleia masani mai le fana. I aso vevela e tatau ona e sulu i aso uma, i aso malulu i aso uma 2-4.

Wanda Orchid Growing Conditions

O le tosodipolo o se mea faʻapitoa ma thermophilic, o le nofoaga sili ona talafeagai mo lona faʻatulagaga o le a avea ma faamalama o sasaʻe ma sisifo.

Feavega o le ea

I le vaitau o le tautotogo-vevela, ia faatumauina le malulu o le ea i le maualuga o le 22-25 ° C (faʻaaoga le laau ma faʻavevela le vevela i + 28 ° C). Le faʻaleleia o le fuga i le po, faʻaititia le vevela o le ea e tusa ma le 10 ° C. I le taumalulu, o se mea vevela e maua ai le vevela o le ea e 14-16 ° C e manaʻomia. I le usitaia ma le faaeteete o tulafono o le tausiga (fafaga, faamamaina, lele), o le toso o Wanda e tupu ma atiina ae matagofie. Pe a faʻavevelaina, aua le faʻatagaina le ata, mo le vaitau o le taumafanafana e mafai ona tuʻuina atu i le ea fou (i le faapaologa, i le togalaau, gazebo).

Malamalama

E manaʻomia le faʻamalamalamaina o le laau: i le tausaga atoa, o itula o le ao e 12 itula i le aso. O le malamalama e tatau ona faataapeapeina, o le susulu o le la e susunuina i luga o laupepa lau. I le taumalulu-tau malulu, o le a manaʻomia nisi faʻamalama faʻavae. Faʻaaogā moli e masani ai moli.

O le maualuga o le moli e faʻaalia e le tele ma le paolo o lau. E tatau ona masani lanu meamata, e toetoe lava tutusa. Afai o le paolo o lau laulaau e lanumoana lanumeamata - e le lava le moli, pe a lanu lanumeamata, lanu samasama - o le malamalama e malosi. Afai e sili atu le umi o le laupepa e sili atu nai lo le taimi muamua, e tatau ona faateleina le maualuga o le malamalama, ma pe afai o le isi auala (e umi atu nai lo le ulugalii fou), e tatau ona faaitiitia le tulaga o le malamalama.

Auala e Tausia ai Wanda Orchid

Orchid Wanda e nofouta i tulaga vai. I le vaitau o le tuputupu ae tuputupu aʻe (tautotogo-taumafanafana), o le sui e tatau ona faʻaauau i se tulaga susu susu. I le taumalulu, o le vai faʻalelei, faʻatasi ai ma mea malulu, o le susu e laʻititi (vai pe a maeʻa le masini).

Suʻe isi lau ma susu ma faʻavaivaia ina ia le aʻafia ai le aʻa o le aʻa. I le taumafanafana, i le vevela vevela, vai toetoe lava o aso taitasi, i le taumalulu ma le mafanafana o mea - i aso uma (e sili atu i le vai ao leʻi faia le aoauli).

E tele auala e faʻafeinu ai se paʻu o Wanda:

O se mafanafana mafanafana o le filifiliga sili lea e talafeagai mo vaiinu mo Wanda. Tuu le fale i le taele, faʻafefe le fagu i le vai mafanafana seia oʻo ina liu lauulu. Ona tuu lea o le laau mo le 30 minute e faʻafefe ai vai e faʻafefe. A maeʻa le itula, solo pepa laupepa ma se ie vaivai.

Totoina - o se ipu e iai se laau mo le 30 sekone ua tuʻuina i totonu o se koneteina ua tumu i vai. Faʻaavanoa le vai e faʻafefe. O le mea lea, e na o le maloloina lelei o laau totō e faʻafeinuina.

Soaking - o aʻa o le orchid ua faatofuina i totonu o se fagu vai ma tuu ai e "inu" mai le afa itula i le tele o itula. O lea na fafagaina ai faalua i le vaiaso.

E mafai e le faʻamauina - aumai le vai, e alu i autafa o le pito o le ulo. Liligi vai seia oʻo ina amata ona faʻaali i totonu o le apa, faʻafefe tele le vai.

O le faailo sili ona lelei o le faʻamafanafana pe a tupu aʻe Wanda o se faailoga e 70%. Faʻaauau le pipiina o aʻa aisa o le laau, aua le faatagaina vai e ulu atu ai i sinusisi o laulaau.

O se ata manaia e uiga i le tausiga o pepe a Wanda:

Auala e fafaga ai Wanda

Orchid Wanda e matua fiafia lava i le fafagaina, ma e tatau ona e fafagaina le taimi atoa o le tuputupu ae o le vaitau. Faʻaaogā faʻapitoa faʻapitoa mo laʻau, ae faʻamalosia i latou i le vai, 2-3 taimi o le fua fautuaina. E mafai ona e fafagaina e ala i le faʻafefiloi o fugalaʻau i totonu o le vai mo le faʻavaivai poʻo le velaina o laʻau ma se vaifofo. Fafaga i vaiaso uma aʻo tuputupu ae aʻa. I le taimi o le malolo, o le fafagaina ua taofia.

Le lava o meaʻai e tau atu i le le lelei o le fuga. Ae aua e te matua maelega mo le fafagaina: o le laau o le a faasolosolo, o le pito i luga o le a faamaluluina, o le a punou i lalo o le mamafa o mea e le maua. Faʻalogo lelei i lau laulaau: i luga o latou luga o loʻo i ai se fasi lanu lanumeamata lanumeamata, e masani lava o lona lautele e centimita. Afai e vaapiapi le fasipepa - e le lava le fugalaʻau, pe a lautele (e oʻo i le 2 cm) - e tele meaʻai.

O le a ma le auala e fafagaina ai orchids mo le tele o fugalaau, matou te tilotilo i le vitio:

O se auala faigofie e fafaga ai i le efuefu o le a mafai ai e oe ona maua i taimi uma se fugalaau matagofie o au peleti e sili ona e fiafia i ai.

E pei ona i ai, ua avea le paluga ma vailaau lelei e faasaga i nei meaola mataga e pei o vaovao.

Pe a faʻapipiʻi Wanda Orchid

Wanda na totoina pe a uma ona faatauina mai se ata o le aʻa i totonu o le meaʻai

O le gaioiga e faʻatinoina i le maeʻa ai o le faʻatau, ma e pei foi ona tatau ai, pe a le toe aʻafia pakiaka i totonu o le fagu pe faʻaitiitia le alualu i luma o le Orchid. I le tulaga aoao, o le mea e tatau ona fai e tatau ona faia i le tasi taimi i le 3-4 tausaga.

Faʻamaumauga faʻapipiʻi faʻafuaseʻi:

  • O le meaʻai na 'ai (e le lelei le pasi o le ea ma le vai, faʻapala mo se taimi umi);
  • O le laau na toto muamua i se mea e le talafeagai;
  • O aʻa e loloto tele i totonu o le meaʻai;
  • Pau o le aʻa.

Faʻapenaina o Wanda Orchid e Tamaiti

O le faʻalauteleina o le fatuina o le kulini a Wanda e masani lava ona faʻaaogaina e le au faʻatoʻaga.

I totonu o le aiga, e faʻalauiloaina ai Wanda.

I le pito i lalo o le aʻa, o tamaiti e fai. O gaioiga masani e aliali mai foi i totonu o laʻau. E mafai ona vavaeeseina pe a oʻo atu i se maualuga o le itiiti ifo i le 5 cm ma le i ai o le itiiti ifo ma le tasi le aʻa. Faʻaseseese ma le faaeteete le totogo, togafitia le nofoaga na tipiina i se mea malie. Mo le totoina, toto i totonu o se tamai ulo ma se mea masani mo le totoina o le orchids, ufiufi i se fagu po o se atigi pipi tioata mai luga - e taua le faatumauina o le malulu o le ea pe a ma le 85%. A maeʻa le 14-20 aso, faʻaauau ona masani i tulaga o potu. A oʻo le maualuga o le 20 cm i le laau, e mafai ona totoina i totonu o se fagu mo le tuputupu ae faifai pea.

A oʻo ina umi (maualuga) le orchid, o lona pito i luga e mafai ona faʻaaoga mo le aʻafia. Oti ese le pito i luga, togafitia i se tuputupu ae tuputupu ae ma toto i le palapala mo le aʻafia ma le fatuina o se gaosia o le greenhouse.

I le aluga o taimi, o le vaega pito i lalo o le a tuuina atu foi "tamaiti."

Maʻi ma meaʻai o Wanda Orchid

Spots on Wanda Orchid photo

Orchid Wanda e ono mafai ona aafia i faʻamaʻi eseese, mafuaʻaga ma faailoga o le faʻaleagaina, auala o le pulea o loʻo faʻamatalaina i lalo.

Manua taulaʻau

Fungal maʻi i luga o le photo a Wanda

Mai siama afaina (e pei o le ata i luga), o le togafitiga o laau ma le Physan e tusa ai ma faatonuga e fesoasoani lelei.

Spotting - o foliga e foliga tutusa ma fomu i luga o le pito i lalo o laʻau laulaau. E tupu lenei mea mai le faʻaleleia o le eleele poʻo le maualuga o le suamalie.

Fusarium - i le pito i lalo o laulaau ua foliga mai o lanu uliuli o se foliga atoa. O le mafuaʻaga e sili atu le mafanafana ma le malulu o le siosiomaga.

E faʻafefea ona togafiti ni mea i luga o le toso a Wanda

Nofoaga uliuli i luga o le photo a Wanda

Tusia laʻau ma aʻa i se maliega, faʻamautinoa le malulu, aua le pipiʻi le togi i luga o lau, faʻaitiitia le maualuga o le ea, aloese mai le maualuga ma le maualalo o le vevela (sili ona lelei le 24 ° C).

Laua le pala

Mai le suavai o le meaʻai (aemaise i le faʻatasi ai ma le maualalo o le vevela o le ea), o le aʻa ma le mea e pala. O aʻa o le laau e faamaluluina ma uliuli, o le au e liua samasama, e aunoa ma le faalavelave, o le a mate le laau. Fai se faʻalavelave tupu faʻafuaseʻi: tipi ese vaega o loʻo aʻafia, togafitia le laau atoa ma nofoaga e tipi ai le filogide (phytosporin, Bordeaux mix), sui le mea fou i se mea fou, faʻamaʻi le pusa, tuʻu le togi i le paolo seia oʻo ina faʻaalia faailoga o le tuputupu aʻe. O togafitiga faʻasolosolo fesoasoani lelei mai le siama o le siama (1 g o tetracycline ua faʻamaʻapeʻa i luga o se laupepa vai).

I ni tulaga ogaoga, e tatau ona vavaeese atoa le rhizome. E manaʻomia nisi o taumafaiga e toe fausia le aʻa. Ia mautinoa e togafitia le nofoaga na tipi i le malala. O se filifiliga sili mo le toe faʻaolaina o le tuʻuina lea i totonu o se ato o mea masani faʻalenuʻu masani ma lalaga tetele. Faʻaauau se maualuga maualuga o le susu, faia le suavai e ala i le susunuina. I lalo o nei tulaga, o aʻa talavou e aliali mai i le mavae ai o le 7-10 aso.

Vailaʻau faʻamaʻi

E matua lamatia le leaga o le faʻaleagaina o le tele o siama. E le salalau faʻamaʻi vave siama siama, peitaʻie le toe mafai ona togafitia. Afai e te filifili, e sili atu le faʻateʻaina o se faʻamaʻi faʻamaʻi ina ia aua le afaina uma pepuni. E mafai ona teu le siama i se tulaga moe: vavae ese vaega uma na aafia, togafitia le orchid ma se fungicide. Aloese mai le vevela maualuga ma le tele o le susu. Manatua i totonu o masina vevela, o faʻamaʻi e sili atu le malosi.

E faʻafefea ona faʻapipiʻiina se orchid mai faʻaupuga ma tuʻu le vitio:

I faʻamaʻi, faʻafitauli e mafai ona tupu:

  1. Thrips

O togitogi malamalama ma kesi e iloa i le pito i luga o papatusi laupepa, i le gasologa o taimi e ufiufi ai i se ie paʻepaʻe, ona latou liu enaena ma feoti. O meaola ma fugalaau e tafe: e afaina ma pala.

  1. Shields

Lisi samasama e aliali i luga o laulaau ma le ogalaau, lea e iu lava ina avea ma foliga o tuputupu aʻe leaga. E puipuia e leoleo fua o sua mai le laau, ma o se taunuuga o le toesea o le orchid.

  1. Mealybug

O pepe laiti e faʻaputu i tua o le laulaʻau, e mafai ona iloa e ala i le i ai o le papa, e pei o laumei. O le tuputupu aʻe o le orchid ua taofia, ua oti le laulaʻau.

  1. Spider mite

Auala e taulima ai vitio mealybug:

O le pest e afaina ai le laau i le ea i le potu. I luga o le laau, e mafai ona e maua ai ni paʻu vevela paʻepaʻe. O le pest e nofo i tua o laupepa lau. O lapisi o le lau e lanu samasama ma faʻagogo.

Afai e maua se tasi o meaola faalafua, e tatau ona aveeseina masini. Mo le faia o lenei mea, faʻamamaina se paʻu cotton i le fasimoli ma le vai ma solo pepa laulaʻau i itu uma e lua, ona togafitia lea ma se faʻasolosolo pepe.

Eseese o Wanda Orchid

Faatasi ai ma le tele o meaola ma ituaiga, na o ni nai tagata ua ola i totonu. Mafaufau i le mea aupito sili oi latou.

Vanda blue Vanda coerulea

Vanda blue Vanda coerulea ata

Na maua i le 1837 i le vailaʻau i le maualuga o le 1000 m luga aʻe o le sami.O le umi o le malosi malosi o le 0.8-1 m, e masani lava ona faʻaalia le pito i lalo o le aʻa. O pepa laulaʻau e faigata, lanu uliuli i le lanu, e 12-18 cm le umi ma e tusa ma le 3 cm le lautele. O lau e faʻafeagai. Faʻasologa umi 30 -60 cm uumi uumi 14-20 maʻalaʻau tele. O le lanu lanu o le lavender-blue, o le paolo e mafai ona mama pe pogisa. O le tele o taimi, e amata mai le amataga muamua ia Aokuso, o le vaitau fugalaau e faaiuina ia Tesema-Novema.

Vanda Sanderiana Vanda Sanderiana

Vanda Sanderiana Vanda sanderiana photo

Muamua mai le vevela o timuga. O le aʻafiaga o aʻafiaga e aofia ai fugalaau e iʻu i le 10-15 cm. O le sepals e lanumeamata-lanu samasama i lanu, atonu o loʻo i ai ni vela. Le lanu o le petals e paʻepaʻe, piniki, samasama.

Vanda tricolor Vanda tricolor

Vanda Tricolor ata e tolu lanu Vanda

E mafai e le laau ona ausia se maualuga o le 1.5 m. E puupuu le 'au, e tusa ma le 10 corollas. O petals ma paʻu o fuamoa e pei o fuamoa o loʻo i luga o laʻau, lautele lautele. O le laugutu e tolu-lobed: o le lobe ogatotonu e tele, i le foliga o se kitara, o se lanu piniki ma le lanu enaena, o lobes o loʻo totoe.

Vanda Rothschild Vanda rothschildiana

Vanda Rothschild Vanda rothschildiana ata

E itiiti le manaʻomia i le tausiga. O le lanu lanu o inflorescences e aofia ai lanu piniki ma le lanumoana. O le taimi vavalalata e pau i luga o Mati-Oketopa.

Vanda Tulpe

Vanda Tulped Vanda photo

O petals e le o gatasi ma pito i luga. Valivali i lanu vaivai. O se mea e manaʻomia muamua mo le tausiga o le faʻaauau pea o le ea.