Laʻau

Hymenocallis

Gimenokallis (Hymenocallis) na aumai i atunuu Europa toetoe lava lua selau tausaga talu ai, o Amerika Latina ua avea o lona atunuʻu. O le fugalaau i totonu o le vaomatua e ola i nofoaga e faigata ona oʻo i ai ma o le mea lea e leʻi lava le suʻesuʻeina e fugalaau fugalaau. E ese mai i isi laau faapena mai le aiga o Amaryllis e ala i ona foliga le lauiloa ma fugalaau paʻepaʻe matagofie ma se manogi tulaga ese. Faatasi ai ma le tele o ituaiga, o le sili ona lauiloa o le Caribbean, e mafai ona maua i Antilles, ae o le Coastal, Pleasant, ma Broadleaf hymenocallis e le o lauiloa.

Totoina Gimenokallis

Gimenokallis e sao atoatoa i le avanoa ma i le fale i totonu o se fagu fugalaau masani. O le fugalaau e manatu e le lelei, aua e mafai ona tupu i le toetoe o soo se tau (i le taimi mafanafana).

Tuputupu ae i luga o se ulo

Pe a tuputupu ae i totonu o se ulo i totonu o le ulo, e tatau ona mataituina nisi fautuaga a le au fai togalaau:

  • Ia Oketopa - Novema, o le numera o vai e tatau ona faʻaitiitia, faʻapenaina le fale mo se taimi malolo, lea o le a tumau pe a ma le 3 masina.
  • A uma ona faʻapala le laʻau i le tautoulu, e fautuaina e vave faʻafeiloaʻi le fugalaau i se potu malulu malulu ma se vevela o le 10 i le 12 tikeri ma tuʻu ai iina e aunoa ma le faʻavave seia oʻo i le faaiuga o Fepuari.
  • I le vaiaso mulimuli o Fepuari, ua toe foi mai Gimenocallis i se potu mafanafana ma susulu ma amata ona amata mai i voluma aupito maualalo, o le faasolosolo lava ona aumaia i masani; laʻau o le a amata i le tusa o le masina.

Faʻatoʻaga o le gimenokallis

A o lei totoina pulu o le hymenocallis i luga o le eleele, e tatau ona tuu i latou e ola. Mo le faia o lenei mea, o le a e manaʻomia ni atigi pusa poʻo ni ipu faʻapitoa (faʻaaogaina pusa tioata e mafai ona faʻaaogaina) faʻatasi ai ma puʻu faʻavaivai ma se faʻafefiloi palapala e aofia ai paʻu ma fafie. Pipi faʻapipi tuʻu i totonu o pusa inu ma eleele ile loloto pe a ma le 5 cm mo le 15-20 aso. Laveʻa vevela - e le silia le 15 tikeri o le vevela.

E fautuaina ia pupuʻu faamamaina ina ia toto i luga o moega fugalaau i le amataga o Me, pe a faʻaleleia le tau ma faʻalelei lelei le palapala. O le saite e tatau ona filifilia i le la, faatasi ai ma le uila aupito umi i le ao.

E tatau ona pulea le tele o le vai e faʻavaivai ai, talu ai ona o le le lava o le susu i totonu o le eleele o le a tolopo ai le fugalaau, ma o le sili atu o le a pala ai aʻa o le laau. E mafai ona e eliina ni tamai togalaau i tafatafa o fugalaau ma faʻafeinu ai.

O le faʻaofiina o le faʻaleleia o minerale e faʻatinoina i le vaitau o le tuputupu aʻe i le aofaiga e 3-4 taimi. Ae o le humus ma le suasusu e pei o se faluga e le manaomia, aua e mafai ona afaina ai le laau.

Tausia o le hymenocallis i le fale

Nofoaga ma moli

O le malamalama e taua tele mo le atinaʻe o le hymenocallis, o lea e tatau ai ona susulu, tele ma tumau. O le faamalama sill o loo i le itu i saute o le fale e sili ona talafeagai mo lenei. I le tau mafanafana, o le a lagona e le laau le lelei i fafo (i le pito i luma o le togalaau poʻo luga o le faletupe), ma i le taumalulu-taumalulu e tatau ai ona faʻaaogaina le faʻaolaina atili. O malamalama o le la e mafai ona faia mo le leai o se malamalama i taimi pupuu.

Lulu

I le vaitau o le tuputupu ae, ua ola le gimenokallis i le vevela o le 18 i le 21 tikeri Celsius, ma ina ua mavae le fugalaau, e tatau ona faia ni tulaga mafanafana mo le laau (5 i le 15 tikeri Celsius). O mea totō e tatau ona teuina ile 9-10 tikeri ile zero.

Faʻasa

Mo le faʻaleleia o le hymenocallis, e tatau ona e faʻaaogaina na o le vai tumau ma le vai e sosoo ai e tatau ona faia pe a maeʻa sina faʻamagoga o le pito i luga o le faʻafefiloi o le eleele i totonu o se ulo ma se laau. E le tatau ona faʻatagaina le veleina o se vaega eleele, aua o le a aafia ai uiga matagofie o le laau. O lau o le a le toe maua le vaivai ma amata ona mou.

E tatau ona faia e le aunoa le fufulu, ae i totonu o fuainumera, ma pe a mavae le fugalaau e fautuaina i latou e vaeluaina.

Fertilizers ma faʻamaʻi

A o faagasolo le vaitaimi o le alualu i luma tuputupu aʻe ma le atinaʻeina o le fale, ua fautuaina e te fafagaina i le 7-10 aso, ma i le taimi o le malologa, na o le tasi le tonisi i le masina e lava.

Suiga

Gimenokallis transplantation e na o le taimi malolo o le fugalaau totonu, o lona uiga, i masina o le tautoulu-taumalulu. O le laau e tatau ona fafagaina tele, ia maua le taimi e faʻafeinu ai le eleele i le eleele ma aveese ma le faaeteete le fugalaau mai le ulo. Tipi le pamu mai le eleele, asiasia ma, pe a tatau ai, vavae ese vaega ua pala, ma togafitia nofoaga o le tipi i le carbon activated.

O le koneteina fou e tatau ona telē tele nai lo le muamua. O le pito i lalo e ufiufi i le uamea lautele, ona tumu ai lea i se mea e leai se mea e ola ai.

Toe gaosia o Hymenocallis

Mo le faʻalauteleina atili o le fugalaau i totonu o le hymenocallis, ua faʻaaogaina faʻamalama talavou fou faatoa gaosia i le mea autu, lea o le a foliga pe a ma le 3-4 tausaga talu ona totoina.

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi i lenei fugalaau totonu e masani lava ona tupu ona o le le lelei o tausiga. Atonu o lenei mea o le le lava po o le tele o susu, fugalaʻau, faʻamalama ma le le talafeagai le tulaga o le vevela.

Anthracnosis o se faʻamaʻi e tupu pe a maualuga le vevela o le ea i totonu o le potu ma le maualuga o le vevela. Manua lanu uliuli ma lanu enaena lanu enaena i luga o le laupepa. E tatau ona aveese uma laʻau mamaʻi, faʻaleleia tulaga o le vevela i le masani, faʻaitiitia le aofaʻi o le vai e faʻavaivai ma faʻaitiitia le faʻafia ona faʻavaivai, ma togafitia foi le fugalaau i le fungicide.

Staganospore - faʻaalia o ia lava i luga o le laau o loʻo i ai ni togitogi mumu ma specks i lau. E tatau ona fufulu le faʻaaoga o le baseazole (e tusa ma le 4-5 grams i le 2 lita o le vai).

Faigata i le tuputupu aʻe o le hymenocallis

  • Pe a oʻo mai ni fulufulu lanu samasama i luga o lau, e tatau ona faʻaitiitia le moli, pe afai e mafai - ia toe fetuunai le laau i se isi nofoaga.
  • Faʻasamala ma palloruli o le lau lau o le laau, e manaʻomia ona faʻaititia le aofaʻi o vai faʻavaivai i le taimi o le faʻavaivai ma faʻaleleia le maualuga o le ea.

Gimenokallis o le a fiafia ia te oe i laʻau fugalaau matagofie ma le manogi manaia pe afai e faia ni tulaga lelei mo ia.

O ituaiga lauiloa o hymenocallis

Caribbean Hymenocallis (Hymenocallis caribaea) - aganuʻu pupuʻu ma faʻalavelave tetele o le 6-12 fugalaau. O le vaitau o le fugalaau galue o masina ia o le malulu.

Gimenocallis coastal (Hymenocallis littoralis) - o se laau faʻamaʻi saʻo ma fugalaau, e talitutusa lava ma taffodils. E ese mai i isi ituaiga o laʻau e iai laʻau o se paolo e le masani ai - o le lanumeamata lanumeamata ma le lanu tele.

O le manaia o Hymenocallis (Hymenocallis festalis) - o se aganuu e iai laulaʻau gaʻo tetele (e tusa ma le 7 cm le lautele ma e tusa ma le 40 cm le umi). O le fuga e tupu faalua i le tausaga - i le ogatotonu o le taumafanafana ma le amataga o le tautoulu.

Hymenocallis broadleaf (Hymenocallis fromfolia) - vao vao ma fugalaau matagofie, e oʻo atu i le maualuga e tusa ma le 1 mita. O laʻau lapopoa o loʻo i ai se mea manaia tele o le maʻamara.