O le togalaau

Goulteria totoina ma tausia i le laufanua lauʻeleʻele faatoʻaga

Gaulteria o se ituaiga o laau toto o le aiga o Vereskov. O ona sui e ola i vaega maugā o Amerika, Asia ma Ausetalia. O nei laau vevela e lauiloa, o lo latou maualuga e masani lava e le sili atu i le 20-25 cm, ae o le tele o ituaiga meaola e taatele i le aganuu, e faaopoopo i le pepelo Gaulteria.

Amioga fiafia ona o ona lau lapopoa e amata mai i le 1 i le 4 cm I le masina o Iuni, e amata ai ona tupu fua. O fugalaau e papaʻe, e pei o logo, e manaia manogi. I le autumn, lanu mumu pe paʻepaʻe e aliali i luga o vao e mafai ona teuteuina lau togalaau i taumalulu uma. E suamalie fua, ae e leai se tofo faapitoa. O le ituaiga e tusa ma le 170 ituaiga, ae o nisi oi latou o loʻo ola.

Eseese ma ituaiga

Faatasi ai ma isi, e lauiloa Gaulteria o taoto. O se mea laʻititi laʻititi, e le sili atu nai lo le 15 cm, lea e faʻaaoga e avea o se mea e maua ai le eleele. O laulaau e lapotopoto, lafoaʻi, paʻu, amata ona mumu i le tautoulu. Le lanu o fugalaau e lanu piniki. O fua e le oona, ae le oona.

O se tasi o ituaiga lauiloa "Big berry"ua i ai le faateleina o le tele o vine, lea e foliga faapitoa lava i le taumalulu.

Gaulteria chalon maualuga le vaai, oʻo atu ile 50 cm le maualuga. O le eseesega autu o se tasi o isi ituaiga o ituaiga o fualaau suamalie o le lanu uliuli.

Talu ai nei, o le ituaiga Gaulteria na tofia Na tusia e Pernettia. O le ogalaau umi lenei (faatusatusa i aiga) (maualuga e oo i le 1 m). E i ai ni lau laititi e pei o le myrtle. O vine e tele lava e paʻepaʻe, ae atonu ei ai sina lanu piniki po o le lanu violē. Avanoa mo le totoina i na o vaega i le maualuga o le Crimea.

Gaulteria faʻaauau faatosina laau toto e ola e oʻo i le 70 cm le maualuga. O loʻo i ai se isi, o laʻau uila, lautele, ma lapotopoto. O fua e paʻepaʻe, sina lanu piniki i le leo, e mafai foʻi ona 'aʻai. E ese le matagofie i le tautoulu.

Goulteria totoina ma tausi ile eleele

O le tausiga o le gaulteria e le faigata, ona o lona natura natura o loʻo i luga o mauga, ma ia ola ai i ia tulaga e tatau ona e le faʻapitoa. O le malamalama e fetaui lelei mo soʻo se tasi ae o le paʻu atoa. E fetaui lelei le lisiina o penumbra.

E taua tele le saunia lelei o le eleele mo le totoina. E pei lava o le isi vereskovs, e manaʻomia e ia le palapala o se vailaʻau o le hydrogen. O le i ai o le lime i totonu o le palapala ma se faʻamalosi malosi o le mea e le tatau ona faʻatagaina. Ina ia faʻaleleia le malulu ma le eletise o le palapala, e faaopoopo atu i ai le peʻa. Ina ia saunia le fusi ua maeʻa, e mafai ona e aveina ni vaega se tolu o le peat, lua fanua faʻasoa ma le oneone e tasi.

Leukotoe foi o se sui o le aiga o Heather, ua tupu i le taimi o le totoina ma tausia i le malae vaalele ma ua talisapaiaina ona lanu lanu. O le tuputupu ae ma le alofa e le mafua ai le tele o faafitauli, ae manaʻomia le usitaia o tulafono e mafai ona e aʻoaʻoina i lenei tusiga.

Faʻasaina Gaulteria

E ui lava o lenei aganuu e fiafia i le suavai, o le faʻavaivai o le vai i aʻa e mafua ai le pala, o lea e tatau ona i ai se alavai faʻavaivai o le 15 cm i le nofoaga mo le totoina.

Afai e vevela le tau, ona manaʻomia lea o le susu. Faʻaaogā e tatau ona faʻamalulu, faʻafefea o le timu. E faia le taʻavale i le afiafi, pe a uma le goto.

E tatau foi ona tatala le palapala mai lea taimi i lea taimi ma aveese le mutia vao. Faamolemole ia matau o le tatala ese e tatau ona faia ma le faaeteete, talu ai o aʻa o le togavao e latalata latalata i le palapala.

I le tautotogo, e tatau ona faʻamaʻaina le fugalaau i le pito i luga o le minerale pito i luga i le vailaʻau o loʻo faʻamatalaina i totonu o faatonuga. I le avea ai o se faʻamalaʻau, e mafai ona e faʻaaogaina soʻo se faʻalaisa e maua ai le maualuga o le kuluka. Talu mai Iulai, ua uma ona suia fugalaʻau i mea e leai ni gaʻo.

O le mulimulitaia o se nofoaga lelei e aʻafia ai gaulteria. O lenei faʻagesegese le faʻaitiitia o le susu ma faʻaitiitia ai foliga vaaia o vao, ma i le tau malulu e puipuia mai fulu tele.

Gaulteria i le taumalulu

E ui lava, afai e lava le kiona e pau i le taumalulu, e le manaʻomia le mafanafana o lenei togavao, ona o ona tau masani i le taumalulu. Afai o le taumalulu e leai se kiona, o lona uiga e tatau ona ufiufi laau laiti i lala paʻu.

Ae mo tagata matutua, e faʻalagolago lava i lau tau - afai e matuā malulu lava, ona sili atu lea ona lelei le faʻailoga, ae i se tulaga aoao, o le gaulteria e mafai ona faʻafefeteina fulufulu masani.

I le tautotogo, aʻo lei tutupu aʻe lala, ua vavae ese i latou i itu e faʻaleleia ai le faʻalaʻau. O lala mamago ua vaeluaina atoa.

Gaulteria toe gaosia

O le faʻaauau o le gaulteria e mafai ona faia e ala i auala e gaosia ai ma vaʻai. O le metotia o fatu e faʻaaoga laitiiti, talu ai e faigata tele ma e le puipuia ai foi le eseesega o uiga o laau totō.

O le auala sili ona faigofie ma sili ona faigofie mo le amataina o loʻo manatu i le tuʻuina atu. Ina ia faia lenei mea, ua punou le paranesi i le eleele i le tautotogo, fufulu ma faatulaga i lenei tulaga. Ma i le gasologa o le tausaga e faʻamamaina. O le mea lea, o aʻa o le a aliali mai i le tautoulu ma e mafai ona vavae ese le laau talavou mai le matua.

E mafai foi ona e suʻeina le vavae. E seleseleina selesele i le taumafanafana po o le tautoulu. I le avea ai o se meafaitino, e faʻaaogaina pito o semi-lignified cuttings. E togafitia i latou i se meafaigaluega e faʻaleleia ai le aʻa ma e mauaʻa i le oneone o le vaitafe o se vaega tele.

E le gata i lea, e mafai ona e ufiufi ata ma se ata tifaga, ae e le talafeagai lenei mea. E le gata i lea, aua le tuʻu mea i lalo o le la susulu. Ua tupu aʻe selesele i le tautotogo i totonu o se fagu, ma i le tautotogo, pe a manaʻomia, e totoina i le eleele.

Maʻi ma meaʻai

Gaulteria e sili ona puipuia i meaola faalafua ma faamaʻi. Afai e le faʻaleleia ma totoina i le eleele malulu, o le a leai ni faʻafitauli.

A leai, o le a vave ona maliu mai le pala pe le ogatasi foi le palapala pH.