Laʻau

Saguaro Cactus - o se maa faamanatu ola o le toafa.

O le ola o le tele o laau totō e le amata faigofie. O le lauiloa Saguaro e leai se tuusaunoaga. Na ia alu ese mai se fatu laitiiti, lea na maua i se avanoa lelei i le eleele saʻo, i lalo o le pui o se laau po o se laau. A maeʻa timuga, o le a totoina se totō mai le saito, lea o le 25-30 tausaga o le a oʻo i le maualuga pe a ma le mita. Ia, o lenei laau toto ua mafai nei ona taʻua o le cactus. I le mavae ai o le 50 tausaga, o le Saguaro cactus ua oʻo i le matua ma fuga mo le taimi muamua i fugalaau paʻepaʻe matagofie e fuga mai i le po. A maeʻa le lima mita i le maualuga, ona faia lea o auala masani ile cactus. O laau matutua e oʻo atu i le maualuga e oʻo i le 15 mita, e oʻo atu i le 6-8 tone ma ola e tusa ma le 150 tausaga. O se mea malie foi e 80% o nei tagata tino ese o loʻo faia vai, ma o latou mamafa mamafa - e na o se vai moni lava i vai i le toafa.

Saguaro poʻo Giant Carnegia (Saguaro)

O le sefulu tausaga muamua o lona olaga, sa galue ai Saguaro i lalo o le paolo o se laau po o se laau, lea e avea o se tamai cactus puipui mai matagi, e maua ai se ata i aso vevela vevela. Ma o le eleele paleni i lalo o aʻa o le laau e lagolagoina ai le ola o Saguaro. Faatasi ai ma le tuputupu ae o le cactus, o le laau na te puipuia e mate. O le mea moni, o le cactus o loʻo sogasoga malosi e fofo vai mai eleele leaga, ma toetoe lava leai se mea e totoe mo le laau poʻo le vao-paʻu. Saguaro e faʻafefe lelei le vai ina ia mafai ona afaina mai le tele o vai. Ona o lenei mea, o faiga fou ua aliali mai i le cactus pe a uma timuga. O pito i luga o le cactus e ufiufi i fulufulu lauulu e puipuia ai le laau mai le vevela, afai e te aveeseina lenei pusa, o le a faateleina le vevela i le 5 tikeri! O le isi itu o Saguaro o le faamamaina o le laau mai totonu.

Saguaro, poʻo Giant Carnegia (Saguaro)

O tagata maoae o Saguaro latou te le iloa le leai o ni tagata asiasi. O le tele o manulele e natia mai tagata e le afaina ma le leaga o le tau, o loo i ai se ogaumu i totonu o le ogatotonu o le cactus. E ui lava i ni meaʻai malolosi, o manulele e pei o le auro woodpecker ma le vao woodpecker pouliuli faatulagaina o latou nofoaga i le cactus. I le aluga o taimi, o malolo malolo latou te tuua o latou fale, ma isi manufelelei, mo se faataitaiga, o se leoleo elefesa, o le lulu aupito itiiti o le lalolagi, faapea foi ma le tele o lizards, nofo i lo latou nofoaga i le cactus. O manu feʻai o loʻo faʻaaoga fualaau cactus e fai ma meaai. Ma i le taimi lava lea latou te salalau fatu o le Saguaro cactus i le itumalo atoa. O fua o Saguaro e mafai ona seleseleina pe a maeʻa ona maua mai faʻatagaga mai taʻitaʻi o nisi ituaiga Initia. O tagata Indians latou te teuteuina le sipuni mafiafia mai nei fua.

Saguaro, poʻo Giant Carnegia (Saguaro)

Saguaro cacti o se vaega taua o laufanua togavao i sautesisifo o Amerika, o se faailoga o le Sonora Desert, lea na taoto mai Mekisiko i itu i saute o Arizona. Ina ia taofia le leiloloa o nei tamalii mamalu, na fausia le Saguaro National Park.