O le eletise o le eletise vao (Allium sativum) o se sui o le genus Onions of the sub-family Onion family Amaryllis. O lenei laau e sili ona lauiloa i le au fai togalaau, o lona tofo malosi ma se manogi faapitoa, ona o le mea moni e aofia ai le thioethers. E afua mai Asia Tutotonu, na totoina le kalama i Uzbekistan, Aferika, Northern Iran, Turkmenistan, Tajikistan ma Pakistan i lona teritori. E tusa ai ma le au saienitisi, o se aganuu e tupuga mai aniani aniani, e totogo le kariki i le auga o atumauga o Turkmenistan, i Tien Shan ma Pamir-Alai. Mo se taimi umi, o lea ituaiga laau ua manatu e taua tele ona o le mea moni e fesoasoani e faaosofia ai le manaʻo, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino ma faʻaleleia le faimamaga. E masani ona faʻaaogaina e avea o se vaifofo mo mea oona, faʻapea foʻi ma se auala e puipuia mai faʻamaʻi matautia. I totonu o le tuugamau o Tutankhamun na maua ai se pusa oneone o le kāleti, o se taua o se aganuu na maua i tusitusiga i luga o laau anamua a Aikupito, ma na taʻua e Pythagoras lenei fualaau faisua o le "tupu o mea manogi". Ua iloa e le tagata le galala mo le sili atu i le tolu afe tausaga, ma e oo mai lava i le asō ua sili ona lauiloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i Initia, Italia, Saina ma Korea, e faʻaalu le keleni 8-12 cloves i le aso i le kalena.

Faamatala puupuu o le tuputupu ae

  1. Faʻamasinoga. Aʻau e tatau ona totoina i le eleele e le sili atu nai lo le afa muamua o Aperila, ao sauni le togalaau i le tautoulu. E le gata i lea, o le totoina o le taumalulu e talafeagai lelei mo le garlic mai le ogatotonu o Setema i le afa lona lua o Oketopa.
  2. Malamalama. O le saite e tatau ona susulu pe vela.
  3. Soo. O le mea sili ona lelei e tupu ai se ituaiga o fualaau aina, e lelei lava le susu ma le meaʻai e tatau ai, lea e tatau ona le mautonu.
  4. Faʻasa. I le taimi vevela, e tatau ona faʻamalo le laulaʻau (10 i le 12 lita o le vai e ave i le 1 sikuea sikuea o le togalaau). O le moega ua le toe faʻafefeina ia Aokuso.
  5. Fertilizer. Pe a tutupu mai laau, e tatau ona fafagaina i le urea po o mullein, o le fafaga faifaipea e faia faʻatasi ma se vaitaimi o le 15 aso. I le tasi vaitau, e manaʻomia le fafagaina o vao e naʻo le 4 taimi.
  6. Tofiga. Vegetative - faatasi ai ma le fesoasoani a nifo.
  7. Iniseti leaga. Caterpillars of garden, winter, cabbage and gamma-scoops, centipedes, moths moths ma lago, bears, stem nematodes, faimalaga faalilolilo, gasegase tapaa.
  8. Maʻi. Grey, paʻepaʻe paʻepaʻe ma le tino, pala, palapala, fusarium, helminthosporiasis, smut, rust, mosaic viral, tracheomycosis.

Ata mata

O lapisi ei ai se aʻa aʻa. O se pulu lapotopoto lapotopoto e fai si faʻalelei, e faʻapipiʻi i le sinususisi o le 2-50 tamaiti, e taʻua o nifo po o fasi pepa, i luga o latou luga o paleni o samasama samasama, paauli paʻepaʻe, paʻepaʻe poʻo le lanu violē. Vaʻaia lapisi laulaau lafoaʻi pe faʻapipiʻi solo, mai le itu sese o loʻo fusia. O lau e oʻo atu i le lautele o le 10 mm, ma o le umi e eseese mai le 0.3 i le 1 mita. O papatusi lapopoa e tupu le tasi mai le isi, faatasi ai ma le fatuina o se mea sese, e pei o aniani, ae e sili atu le umi. O le fuga o le fugalaau e maualuga mai le 0.6 i le 1.5 mita, i lona tootoo ei ai se mea e foliga mai o le faamalu, e natia i se ata vevela lea e malepe i le taimi o le tatalaina o fugalaau le lelei ma ni manoa uumi, e aofia ai le 6 sima ma le paʻepaʻe paʻepaʻe lilac lanu, ae i le umi latou te oʻo ile 0.3 cm. O le fua o se pusa. O loʻo i ai le taumalulu ma le totogo puna.

Totoina o le aisa i le avanoa

O le a le taimi e toto ai

E te manaʻomia le totoina o le kalaka i le lauʻeleʻele tatala i tua atu o le afa muamua o Aperila, peitaʻi, e faigata tele ona eli i totonu o le eleele malulu, o lea e tatau ai ona e sauniuni le nofoaga mo le totogo o le tautotogo i le tautoulu. O le totoina o le laulaʻau i le autumn e tatau mai le ogatotonu o Setema i le afa lona lua o Oketopa, totoina nifo aʻo leʻi oʻo i frogulu e tatau ona iai le taimi e fausia ai se aʻa malosi, lea e tatau ona loloto le 10 inisi le loloto. Ae ui i lea, e le tatau ona amata ona ola le vao.

Laʻau talafeagai

O le totoina o se fualaau aina, o se mea e le paleni ma lelei ai le eleele e manaomia, ae o le loamu e sili ona talafeagai mo lenei mea. E le tatau ona matutu le eleele, ae mo le totoina o le kalala, e le mafai ona e filifilia nofoaga laugatasi pe a iai se faaputuga o timuga pe liusuavai. O le sauniuniga o le upega tafaʻilagi e faʻatinoina i le tautoulu, aua o lenei mea e matua loloto ona eli, ao le 20 kalama o le masima masima, 30 kalama o superphosphate ma le 1 pakete o le humus ua faaopoopo i le eleele i le 1 mita sikuea o le saite. I le tautotogo, o le pito i luga ole moega o le togalaau e manaʻomia na o le faʻailoaina i se rake. Ona mafai loa lea ona e totoina togalaau. O laau toto e pei o le zucini, pi, manulele lanumeamata, soo se kapisi, elekeni ma peas ua manatu o ni tagata muamua o se aganuu faapena. I na eria o loʻo ola ai cucumama, tamato, aniani, kāloti ma le garlic, e le fautuaina e tupu lenei fua. Afai e totō le laulaki i tafatafa o vine vao, pateta, currants currants, strawberries, fugalaau poʻo gooseberries, ona mafai lea ona puipuia ia ituaiga togalaau mai le tele o faʻamaʻi. E fautuaina foi le laʻau e tupu aʻe i tafatafa o gladioli, rosa ma tulip, aua e mafai ona fefefe mai anufe, slugs ma drillers, ma e le mafai ona eliina o latou pu i tafatafa o nofoaga ma lenei aganuu.

Tulafono mo le tulaueleele i nofoaga tatala

E tele taimi e mafai ai ona e faʻalogo i le faaupuga "fatu laulaʻau" poʻo le "faʻatupulaia o le kalaka mai fatu", ae o lenei aganuu e le mafai ona fatu fatu. O lapisi e faʻalauteleina, e pei o nifo. Ma mo le faʻalauteleina o ituaiga o taumalulu e faʻaaoga ai pea masini vaalele.

Ina ia maua se seleselega lelei, e te manaʻomia mea e sili ona lelei e toto ai, i lenei itu, mo le 15-20 aso aʻo leʻi totoina le kalala i le eleele i le tautotogo, e tuu le nifo i luga o le pusaaisa i le mea o le a faʻasolo ai, ona faʻavasegaina lea i le lapoa, afaina i le faamai, manua, laiti ma le le atoatoa ma foliga mai ma e leai se atigi. Ma, o nifo na filifilia e tatau ona faʻamaʻi, o loʻo faʻafefiloi i totonu o se paluga mo ni nai itula, e saunia ai, faʻafefiloi le 1 lita o le vai ma le 200 kalama o le fafie, ona tatau lea ona kuka le palu mo le 30 minute ma malulu. E le mafai ona e faʻaaogaina se vaifofo o le paʻu sulpasa (1%) poʻo se vaifofo vaivai o le palatini, e tatau ona i ai nifo i totonu pe a ma le 12 itula. E tatau ona fufulu nifo i le vevela vevela, ona o lenei mea o loʻo afifiina i se solosolo, e tatau ona faʻamamaina i le vai, ona tuu lea i le polyethylene se afifi lea e tatau ona latou nonofo mo le 2 i le 3 aso. Ae ui i lea, e le talafeagai le totoina o lelalisi aʻo lei totoina. A maeʻa le eleele i le 5-7 tikeri, e tatau ona e sauni e sauniuni le saite, mo lenei mea, e faia i luga, o le loloto e tatau ona 70-90 mm, ma le laina laina - 20-25 centimita. Toto totoa o laʻau eleʻele lalo ifo, tuu i luga i le eleele, aʻo le mamao i le va o vao e tatau ona mai i le 60 i le 80 mm. O fasi keke e tatau ona tanu i le palapala i le loloto lea e 2 taimi le maualuga (tusa o le 50-60 mm). I totonu o le togalaau, o le fasi pepa e tuu i le itu i saute, faʻafetai i lenei, o le a mafai ona maua e fulufulu o le kela se aofaiga tele o le susulu o le la i le tautotogo, o le mea lea o le a sili atu ona manuia le vao, ma o le a sili atu ona faigofie le tausia oi latou. Afai e susu le palapala i le kiona mūmū, ona maeʻa lea ona totoina le sikalo, e te le manaʻomia le faʻaleleia o le togalaau. Ae peitaʻi, afai o le eleele e matutu, e tatau ona faʻaleleia tele. O lauulu o le tautotogo toto ua aliali mai i le vevela o le 3-4 tikeri, ae latou te le fefefe i le malulu, ae o luga o le moega e tatau ona ufiufi i se paʻu o mulch (peat).

Totoga o laulola i le taumalulu

O tulafono mo le totoina o le malisi i le tautoulu o loo faamatalaina i luga, ae tatau ona faia i le auala tutusa e pei o le tautotogo, ae peitai, o le sauniuniga o le upega tafaʻilagi e tatau ona faia 15 aso aʻo le i totoina le kalama. O le pito i lalo o le togalaau e tatau ona ufiufi i se paʻu o le fafie po o le oneone paʻu, o le mafiafia e tatau ona 15-30 mm, o le a puipuia ai tina mai le faʻafesoʻotaʻi ma le palapala ma pala.

O le tele o taimi, e sili atu nai lo le taumalulu le sisiʻo puna. I le taimi o le totoina, i le va o le tele o nifo, e tatau ona maitauina se mamao mai le 12 i le 15 senitimita, ae o le mamao e 8 i le 10 senetimita e tatau ona tausia i le va o nai fasi paʻu. I le taimi o le totoina i le taumalulu, e tatau ona tanumia le kalama i le eleele e 15-20 simita. O le totoina o pulufana e faia i le taimi e tasi, aʻo tanumia i le palapala e 30 mm, faʻapipiʻi i le 2x10 centimeter scheme. O le tausaga e sosoo ai, o pamu o le tasi-nifo e tupu mai i pulu. Afai e toe totoina i latou, ona sosoo ai lea ma le tausaga e sosoo ai o le ae ola aʻe ai i totōleka.

O le pito i luga o le togalaau mo le taumalulu e tatau ona ufiufiina i se paʻu o mulch (o le 'eleʻele o loʻo faʻafefiloi ma le eleele poʻo le peat maroke). O le mulch layer will protect the garlic from freezing, while its thickness should be at least 20 mm. I le tulaga lena, afai e leʻi pa'ū le kiona, ma ua afaina gutu, o le pito i luga o le moega e tatau ona ufiufi i mea e fau ai luga poʻo se ata tifaga. A maeʻa ona pau le kiona, e tatau ona aveese le fale mai le nofoaga. I lalo o se laulau o le kiona, e mafai e le keleka ona tatalia se mataʻu i le vevela e itiiti ifo i le 20 tikeri.

Garlic Care

Ina ia totoina le kalama i luga o lona laupepa, e tatau ona faʻaleleia le vai, fafagaina, vela ma faʻamalo le palapala. Ina ia maua se fua lelei, e tatau ona e toso ese mai ia aʻau i le taimi lava e foliga mai ai, ma e tatau foi ona togafitiga vave mo faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

E faʻafefea vai

E faʻataunuʻu le mea e tatau ai, o le taimi lava e mūmū ai le palapala, e tatau ona tele (i le 1 mita sikuea o se moega mai le 10 i le 12 lita o le vai). Ae peitaʻi, afai e timu le timu, o le a le mafai ona faʻafefeteina le kalama. Ia Aokuso, pe a amata ona maua le lapisi ma le mamafa, e tatau ona taofi le vai.

Fertilizer

I le taimi lava e tutupu mai ai fua muamua i le tautotogo, e manaʻomia ona faʻamaʻaina i fugalaʻau (mullein, Fertaka poʻo Urea), ma a maeʻa le afa masina latou te toe fafaga. I le gasologa o le vaitau, e manaʻomia lou fafagaina o le kelesa pe 4 taimi.

Pests ma faʻamaʻi o le kalaka

Faʻamatalaga ono tutupu

Garlic ma le sipi afaina toetoe lava o iniseti leaga e tasi ma faʻamaʻi. O faʻamaʻi, o le vao e tele lava ina paʻu i le paʻepaʻe, o le tino ma le pala, o le helminthosporiosis, fusarium, smut, jaundice, lemu (poo le peronosporosis), mosaic, lapisi ma tracheomycosis. Ma mai iniseti leaga, o le garlic e sili ona afaina i nei meaola e pei o le sipuni-cryptors, o le tapaa tapaa, meaola o le anufe, anufe o le taumalulu, kapisi, togalaau ma gamma tuluga, pulupulu ma le lago, amo masani, miti tipolo ma le centipede.

Laveina o togalaau

O loʻo i ai se fuainumera tele o vailaʻau eseese e mafai ona fasiotia toetoe o faʻamaʻi ma faʻamālōlōina le tele o faʻamaʻi, ae ae leʻi amataina le gaioiga, e tatau ona e mafaufau i le mea moni o mea leaga e aofia i nei oloa e mafai ona faaputuputu i se pupulelele. I lenei tulaga, e le tatau i se tasi ona faatagaina se tulaga pe ae filifili i le va o le laveaiina o fualaau aina po o se lamatiaga i lou lava soifua maloloina.

Ina ia maua se seleselega tele o le kalama, e tatau ona e mulimulitai i tulafono o le seleselega o le seleselega ma mea faatekonolosi tau faatoaga o lenei faatoaga:

  • e mafai ona ola le kālati i le eria lava e tasi lea e tupu ai na o le 4 pe 5 tausaga;
  • o le teuina o le a manaʻomia ai le faʻamalosia o le gaioiga, lea e faia i le 8 vaiaso ao le i totoina le seleselega, mo lenei mea, faʻaaoga se vaifofo o le pisuka (400 gm o le tino i le 1 pakete vai);
  • ao leʻi lūlūina nifo ma puʻupuʻu e tatau ona gaosia.

A o lei totoina, e mafai ona gaosia nifo i se auala ese, ona o lea ua vevela mo le 10 itula i le vevela o le 40 i le 42 tikeri.

Seleselega

E seleseleina togalaau afu mai le afa lona lua o Aokuso seia oo i le lua tausaga o Setema. Ma o le seleselega o le kalaka taumalulu amata i aso mulimuli o Iulai po o le muamua - ia Aokuso. Ina ia malamalama ua oʻo mai le taimi mo le seleseleina o le kalama e mafai ona i luga o mafuaaga:

  • ua faamuta le fausiaina o fulufulu fou;
  • fulufulu fulufulu fulufulu ma ua liu samasama;
  • o ulu ua atoatoa ona lelei, latou te maua le lanu ma le lapoa o foliga o lenei ituaiga.

Afai e te le seleseleina fua i le taimi, o le a toe amata ona ola laau, aʻo le ulu o le a malepelepe, ma e le toe mafai ona teuina mo se taimi umi. O ulu e tatau ona tosoina pe eli i fafo mai le eleele e faʻaaoga ai tui, ma e tatau ona gaugau i luga o le pito o le mago e malogo. Ona tatau ai lea ona luluina mai le palapala ma gaugau i le ea, lea o le a vevela ai i le vevela pe a ma le 25 tikeri mo le vaiaso ma le afa po o le garlic mo le 7 aso ua mamago i totonu o se potu malulu i se vevela o le 30 i le 35 tikeri, ona tatau lea ona tipi le laulaau aʻa, ma le o totoe o le ua i le uumi e tatau ona tusa ma le 50 mm i ituaiga e le o ni fana, ma i fana - e tusa ma le 20 mm.

E sili ona lelei le teuina o le silati o Winter i se malulu o le ea e 2 i le 4 tikeri, aʻo faʻapupula le punavai - i le 16-20 tikeri. E sili atu le leaga nai lo le tautotogo, e sili atu ona leaga nai lo le tautotogo, e masani lava ona paʻu ma vave faʻapala. I le taimi lava lea e tasi, e le tatau i le faleoloa ona soona inu pe mago. O sea ituaiga fualaau faisua e sili ona lelei ona teuina i se malūlū o le ea mai le 60 i le 80 pasene. O le mea sili ona umi teuina o ulu na e tolu o latou sulu ma o le pito i lalo ua mumu i le afi.

O se auala sili ona lauiloa o le teuina o le galala, lea e lalagaina ai i totonu o ni pulou poʻo ni faʻamaʻi. E le tatau ona vaʻaia le ulu i le ulu, ao le laʻau e tatau ona vavae ese, ona lalagaina lea i se mea faʻamalosi ma amata ona latou faia mai lalo, aʻo faaopoopoina ulu fou ina ia sili atu le umi, e tatau ona lalagaina le masini. Ina ia mafai ona teuina i le limbo, e tatau ona faia se faaseʻe i le pito. O le auala pito sili ona faigofie e nonoa ai le ulu i se faaputuga o vaovao sese. Mo le teuina, o faʻamalo ma paʻu o loʻo faʻamoemoeina i lalo o le taualuga poʻo lalo o le taualuga o se fale taʻele poʻo le susu.

E sili foi ona lauiloa i le au fai togalaau o le auala lea e teu ai laulani i upega po o totini o le nylon, ae manaʻomia ona tautau. E mafai ona e teu le kelani e ala i le tuʻuina i totonu o se ato wicker, o loʻo teuina mo le teuina i totonu o se nofoaga e nonofo ai, ae le vevela i le taumalulu, potu, mo se faʻataʻitaʻiga, i luga o se vela poʻo se fale. O le isi o fualaau faisua o loʻo teuina i totonu o fagu tioata, lea e tatau ona faʻamaʻi muamua, ma afai e manaʻomia, e mafai ona fufuluina i masima. Afai e fufuluina masima masima ulu, ona tatau lea ona teuina i totonu o tamai pusa laupapa mo le teuina. E mafai ona fufuluina ulu ulu i le suka, pe a uma ona vele, e tatau ona teuina i nai lalaga lili e tautau mai le taualuga. E tatau ona faʻavasega faasolosolo faʻasalalauina ulu ulu, lea o le a faʻatagaina ai le faʻamalosolo vave o mea palamole ma faʻamago.

Ituaiga ma ituaiga o keleni

Eseesega ua fuafuaina mo le totoina i eleele matala ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • taumalulu leai-fana;
  • sikola o le taumalulu;
  • puna e le o le fana.

O le lauolaola o le taumalulu e vave ona vave, o loʻo i ai se maualuga maualuga ma o ni ulu tetele ma ni fasi pepa, e ui i lea, o le tausia lelei o nei ituaiga e le lelei, ma o lea ua fautuaina ai e faʻaaogaina mo le kukaina o ipu eseese poʻo le avea ma se faʻavasegaga mo vailaʻau fuālaʻau ma meaai kuka.

O ituaiga taumalulu sili ona lelei o le kalaiki

  1. Boguslavsky. O le foliga o ulu o se ituaiga o le malulu e fulafula, e i ai le lapisi e tusa ma le 45 kalama, ma e le sili atu nai lo le 6 nifo, ae o loo lanuina laulaʻau i le lanu uliuli.
  2. Komsomolets. O le vaitau masani o le vaitau o le fuʻa o le malulu. O le ulu lapopoa tele e ufiufi i se paʻu piniki mumu, e aofia ai 6-13 cloves ma se tofo malosi.
  3. Anniversary Gribovsky. O le vaitau masani e maualuga le maualuga o le va o le pati e teteʻe i faʻamaʻi, o ulu tetele e ufiufi i le lino lilac husk, o loʻo i ai le 10-12 fasi pepa o se tofo malosi.
  4. Gribovsky 60. O le tele o vave faʻatoʻaga e faʻaalia ai le tumau i tulaga tau. O le ulu o tofo manogi e aofia ai le 7-11 fasi pepa.
  5. Petrovsky. O le ituaiga o laʻau e maualuga lona totoina e lelei lona tausiga ma e puipuia i faʻamaʻi. O le aano o nifo e pala tele ma o lona tofo e maama.
  6. Losevsky. O le vaeluaga o le vaitau o se vailaʻau e faʻasaina le malulu ma le maualuga o le gaosiga o loʻo i ai pupuvao o se foliga lapopoa faʻatasi ma se faʻaitiiti. O peʻa e tusa ma le 80 kalama, ma e aofia ai le 4-5 fasi keke oona. O le ituaiga e teuina mo le ono masina.
  7. Anniversary 07. O le ogatotonu o le vaitaimi o le 'eseʻese o ituaiga e iloagofie i ona fua. E tusa ma le 80 kalama le ulu o le ulu, e 5-8 lobes o le penisular taste. Ole galala e tatau ona teuina e le silia ma le ono masina.
  8. Gulliver. O se ituaiga o mea e masani ai - o se fana. O ulu lanu faataamilo e ufiufi i paʻu ufiufi o se lanu enaena uliuli, o le tino o nifo e sinasina ma e manaia tele. O le ulu e tusa ma le 90-120 kalama, e aofia ai le 3-5 cloves, e teuina ia keleki mo le tusa ma le 8 masina.
  9. Faigamalaga. E le sili atu ma le 8 fasi pepa le tuufaatasiga o pulu e le malulu tele.

E le gata i lea, o ituaiga eseese e lauiloa e pei o: Sail, Prometheus, Sofievsky, Spas, violet Kharkov, Lyubasha, Donetsk viole, Promin, Leader, Saksky, ma isi.

O le togalaau fufulu ua teuina sili atu nai lo le taumalulu, ae e tatau ona teuina i lalo o nisi tulaga, a le o lea e ono pala le ulu. O le umi o le vaitau o le tuputupu ae o ituaiga eseese e tusa ma le 12 vaiaso.

Fiafia ituaiga eseese o le taula o le puna

  1. Gafurian. O le amataga o le taumafataga o le vevela ma le tele. I se ulu tele e tusa ma le 10 lobules.
  2. Ukrainian paʻepaʻe. O se ulu ulu lapopoa e aofia ai le 20 lobelu.
  3. Degtyarsky. O le tele o le laʻau e leai ni paʻu e maua ai le tofo. O ulu e aofia ai 16-18 lobule.
  4. Elenovsky. O lenei ituaiga e le mafai ona fanaina, ma e iloga i le lelei o le tausiaina o le lelei ma le malosi o le tofo. O fua o totonu e paʻu enaena, ma o luga e papaʻe.
  5. Ershovsky. O le tele o le laʻau e leai ni paʻu e maua ai le tofo. O le tele o ulu taʻamilo e tusa ma le 35 kalama, o loʻo teuina mo le tusa ma le 7 masina. O le tuufaatasiga o le ulu e tasi e aofia ai le 16-25 fasi pepa.

Fiafia ituaiga o filifiliga mai fafo

  1. Farani fugalaau lanu piniki Lautrec.
  2. E ese le malulu o vailaʻau o Czech Duke. O ulu e aofia ai 8 lapopoa lapotopoto o lanu enaena, ae o laumei i fafo e paʻepaʻe.
  3. Elela elefesa ma se tofo faapelepele. I le lautele, o le ulu o le garlic e oʻo i le 15 simita, ao latou mamafa pe tusa ma le 1 kilokalama, ae o nisi taimi e mafai ona latou maua se vaega pe tusa o le 2.5 kilokalama. E tasi le ulu e mafai ona aofia ai pe tusa ma le 20 lobili, lea e i ai le tele e oo i le 50 kalama.
  4. Silver. O lenei ituaiga e leai ni paga e fua tele; O fua o fafo e paʻepaʻe le kiona ma se lanu siliva, o le ulu e 18-20 nifo.