Laʻau

O le a le mea e foliga i ai le lili paʻepaʻe poʻo le lili vai ma o fea e tupu ai

Ua lauiloa le lili vai mai aso anamua. Na faia Legends e uiga ia te ia ma maua faaeega paia ma mana faavavega, e pei o se talisman. O lona igoa anamua o le mutia. Ma i le Latina o lona igoa ua faaigoaina "Nymphaeum."

O le fugalaau e ese le matagofie ma foliga matagofie i totonu o le vai. I aso nei, o le umphaeum e sili ona matagofie, olaolaola laau i vaituloto, vaituloto.

Ua faʻaaogaina lili vai i le Tusi Ulaula - puipuia e le tulafono ona o le faʻaitiitia o meaola.

Lilia vai - faʻamatalaga laau, faʻamatalaga

O le a se foliga o fugalaau, o fea e tupu ai

Afai e te vaʻaia le lili vai i le tafa o ata, o le ae maua se lagona le mafaamatalaina!

Pe a tulaʻi mai lenei foafoaga faanatura o le natura mai le loloto o se faatanoa, ona tatala ai lea o se polo i ou luma - ua e malamalama o le fugalaau ua fanau nei i le taimi nei. Ma o le tasi i le tasi.

E maeu le ofoofogia ao faagasolo le aso e fuga le fugalaau i le gataifale i tua atu o le laliliu lona ulu i ave. Afai e faanatinati atu ao i le lagi, ona tapunia loa lea o le pu.

Ma latalata i le oso mai o le la, o le lili o loʻo sauni mo lona faatofu i lalo o le vai. Afai e timu le tau i le taeao, ona le mafai lea e le lili vai ona tulaʻi i luga o le vai.

Nymphaeum e afua mai i le amataga o Iuni e oo atu i le faaiuga o Oketopa, e fuafua i le eseesega. E tusa ma le 50 ituaiga meaola e mafai ona maua i lenei fugalaau.

Faʻamatalaga aoga: o le uiga ese o le fugalaau, o le lili vai o se laau faʻafefiloi, e mafai ona tupu i luga o le vai ma luga o le eleele.

E mafai ona tupu i vaituloto, vaitafe e tafe lemu vai. I totonu o vaituloto mai le vaʻaia, o le vasa vevela i vaomatua ma tundra o Rusia, Kanata ma Scandinavia. O nisi o mea e vevela le malulu e talia lelei le taumalulu i vaituloto malulu.

O le foliga mai o le fugalaau e matua eseese lava E mafai ona e faʻafeiloaʻi le laau mai le 3 i le 30 senitimita, ae le o le taua o le paʻu o le mea na tupu.

O suavai suamalie o loʻo i ai se aʻa malosi i foliga o fatu. O aʻa uumi e alu ifo mai ia i latou, lea e avea foi ma taula o le fugalaau.

Lily Water is a plant amphibian, e mafai ona tupu i luga o le vai ma luga o le eleele

Toto ma tausia se lili paʻepaʻe

E mafai ona faateleina?

E tusa ai ma le faʻamatalaga o meaola, nymphaea faʻalauteleina e le rhizomes, e le tele lava i fatu, (faʻaaoga iʻa e lulu ai le laau i luga o le faʻafesoʻotaʻi), faʻapea foʻi ma le pollen (faʻafetai i talo ma iniseti).

I le siosiomaga masani o se lili vai faʻaleleia e pana mai rhizomes. Ua lava le tipiina o le rhizome ma se fatugaʻo ma tuu i totonu o se fagu.

Vaevaega ma le faʻaleleia o le televave:

E faapefea ona toto lenei fugalaau ile vai?

Totoina lelei o lili vai i soo se taimi, mai ia Me seia oo i le faaiuga o Setema. Afai e vevela ma lapoa le vaituloto, ona mafai lea ona e totoina saʻo le laau ile eleele. I totonu o tamai vaituloto ua tuu i ni pusa faapitoa.

Afai e totō saʻo le fugalaau i totonu o le koneteina, o le a fesoasoani tele i tau totogi mo le faʻafeiloaia o le laau i se nofoaga mafanafana i taimi o le taumalulu.

O koneteina e tatau ona lautele ma puupuu, faʻatasi ai ma puvai. Afai e lapoa ia pupu, ona faapipii lea i lalo i lalo e puipui ai le palapala.

Ma aua nei galo e uiga i le vaega o fafo o le pusa fugalaau: e tatau ona pogisa le lanu ina ia aua nei tilotilo mai le pito i lalo o le faatanoa.

O le eleele mo le lili vai e tatau ona aofia ai fanua laufanua, oneone ma le faapalaga. E mafai ona e faʻaopopo le falaoa o le ponaivi, o le a aʻafia ai le atinaʻe ma le tuputupu ae o le fugalaau.

Pe a totoina rhizomes, e tatau ona taatia aʻa i luga o le eleele ina ia latou le felelei. Ae e tatau ona toto le rhizomes ina ia latou togi sinamu mai le eleele. A le o lea, o le lili vai o le a tuputupu ae le lelei ma atiina ae.

E mafai ona e totoina le laau i le eleele poo ni pusa faapitoa

E faapena foi e mafai ona tupu se fugalaau ma ona fatu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e ave se koneteina, fagu poo se ulo ma sasaa sina vai i le oneone. Tasi fatu i le oneone ma toe faaopoopo vai. O le a pe tusa ma le 3-4 simita o le vai i luga o fatu.

Ua maeʻa le 6-12 aso o le a mafai ai ona matauina le tulaʻi mai o aʻa muamua. I le taimi lava e tasi, e oʻo mai le taimi mo le totoina muamua i totonu o ipu o le 2-4 cm, ma a maeʻa lona lua lona gafa, e filifilia ni ipu e 7 centimita.

O le gaioiga lona lua e faia i totonu o ipu i totonu o le vaituloto, ma le vevela o le vai + 18-22C.

O le isi laasaga o le mea mulimuli. Filifili 20-centimeter pots ma fugalaau faʻapipiʻi i totonu o se vaituloto i le vai i le loloto o le 40-50 cm, lea e teuina ai i le vevela o le vai + 20 + 22C.

Ina ia mafai e le nympha ona faapalepale lelei le taumalulu, e taua le loloto o le vaituloto ile 1-1.5 mita. Afai e itiiti pe sili atu le loloto, e tatau ona aveese le fugalaau i se mea pogisa.

Mo lenei mea, ua muamua saunia: o laʻau oti e aveeseina ma ave le vai ile vai mafanafana. O lea la e alu le lili vai i totonu o le fale.

O le vai i totonu o le koneteina e tatau ona oʻo i le 4 cm i luga aʻe o le rhizome. Ma i le tautotogo o le a toe foi le matagofie i lana vaituloto.

Aʻo leʻi oʻo i le taumalulu, o loʻo mateina laulaʻau ma o le fagu vai e faʻamamaina i se nofoaga mafanafana.

Faatoaga faaaoga

E faʻaaogaina lili vai i luga o le faatoaga mo ni manaʻoga eseese.

Mo se faʻataʻitaʻiga rhizomes e faʻaaogaina e fai ma meaai. Otioti i fasi pepa, mago, nutimomoia i falaoamata. Ona fufulu lea ma faʻaaoga mo le taoina o falaoa ma keke.

I faʻamaʻi pipisi o le tino, o aʻa o le fugalaau e faʻaaogaina e pei o le sinapi. Ma o deco deco ma infusions o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga o maʻi mama. E le gata i lea, o le susuga o loʻo i ai se mea toʻafilemu mo le tino tutotonu.

Mo lona meatotino sili ona maualuga, masani ona faʻaaoga mo manuʻa. Soothes ma faʻaitiitia ai le tiga. O Rhizomes e faʻaaogaina foʻi i le faʻaogaina o gaioiga i luga o le paʻu.

O se vaiinu e faia mai fatu o nymphaeatoe mafaufau i le kofe. Faatasi ai ma le le mautonu ma le neurosis, ua faʻaaogaina ai fomaʻi e avea o se mea e pala.

Ma le rumatism ma le neuralgia, o le lily vai e faʻaaogaina e avea o se faʻamaʻi, ma le fiva o se antipyretic agamalū.

Ae ui i lea, o le faʻaaogaina o le laau mo togafitiga faafomaʻi e tatau ona faaeteete, aemaise lava pe a ave ni mea teuteu ma mea faʻaleagaina, ona e faʻaitiitia ai le mamafa.

E tatau ona feutagai ma se fomaʻi atamai ma maua se faʻatagaga mai ia te ia e mafaufau loloto ai i lenei fale.

E faʻaaogaina le lili vai i le kuka, vailaʻau faʻasolopito

Matagofie matagofie o vaituloto

E i ai se tala matagofie e uiga i le lanu meamata ma se lili vai papaʻe. Afai o le tafa o ata, tuu le lanu lanumeamata i fugalaau fuga, ma aoina i le faaiuga o le aso, ona maeʻa lea ona inu - o le a maua e se tagata le malosi taua.

Afai o se lili vai ua nofo i lau vaituloto, ona avea lea o se fofo matagofie o le faʻaalia o iʻa i totonu. E le gata ina teuteuina le vaituloto, ae avea foi ma fesoasoani lelei i fugalaau.

O iʻa e sili ona lauiloa o le Carp and comets. E ese le matagofie o latou. Comets e sili atu le telefoni feaveaʻi ma ola i le pito i luga o le vaituloto, i se faaopoopoga, fugalaau e le faalavelave. Ma o paʻu e sili atu ona faaseʻe, faʻavave solo i totonu o laau ma fai ai se meaʻai.

Afai e tele le vaituloto (2-3 mita le loloto), ona fetaui lelei lea o paʻu i totonu o le ata. Afai e laiti le vaituloto (tusa ma le 70 simita), ona taofi lea o lau filifiliga i luga o se pu.