Laʻau

Laʻau totoina ma le tausiga i le lauʻeleʻele Taʻuina o laau totō i le fale ma greens i luga o le windowsill

Laʻau totoina ma le tausiga ile laufanua ma le fale ile fale

Togalaau Spinach (Spinacia oleracea) o se laau taʻutaʻu taʻitasi i le aiga Amaranth. O le meaʻai o se puna sili o le uʻamea. O lenei elemene e manaʻomia ina ia faatumauina ai le tulaga masani o le hemoglobin, lea e maua ai le okesene i siama uma o le tino, o se vaega o le tino e gafa ma le gaosiga o le eletise ma le metabolism. E faapitoa le fautuaina o le fualaau aina mo tamaiti, talavou ma fafine.

Homeland o Spinach

O le 'aina e sau mai Sasaʻe Tutotonu. E talitonuina o le totoina o togalaau na amata i Peresia. I totonu o Asia Tutotonu, e pei o le mutia vao. Faaliliu mai le gagana Peresia, o le igoa o le laau o lona uiga "lima lanu meamata".

I le avea ai o se fualaʻau fualaʻau, e totoina ai le meaʻai i soo se mea. I atunuu i Sisifo e masani ona lauiloa i le amataga o le 20 seneturi. I le taimi lena, o le meaʻai na manatu i ai o le uʻamea sili ona suamalie i meaai: i le 100 g mamafa, 35 mg o le uʻamea. O le le mautonu na mafua ona o le tagata suʻesuʻe e leʻi tuʻuina se numera i le numera - o le mea moni, o le sipuni fou e 10 taimi e itiiti ifo ai le uʻamea. O se tetee na faatoa faaalia i le 1981.

Faamatalaga o le Botanical

O le fufuluina o se fualaʻau taʻitasi. O ona laʻau e tai tolu tafatafa-lau e faʻaputuina i totonu o se rosette mafiafia, o le umi e 30-45 cm. E fuga mai i masina o le taumafanafana. O fuga lanu lanu meamata lanu lanumeamata e aoina i le pala, o fugalaau pistillate o loʻo i totonu o laʻau o laulaʻau, e fai ai le glomeruli. Fualaau - fua o le oval.

Saunia o se Laina Toto

Filifiliga nofoa

Tuputupu le totoina i totonu o se laufanua ua totoina i mea tau meaola. Aganuʻu e faʻapitoa i fua o le eleele. E maua ai le tele o seleselega i luga o oneone ma eleele palapala.

I le avea ai o se tulafono, e le o tofia ni vaega faapitoa mo le totoina o meaʻai. I le tautotogo, ua tupu aʻe e avea o se mea muamua i le tuai o mea e vevela ai le vevela. E mafai ona lūlūina e pei o se paʻu (i tafatafa o le togalaau ma isi fualaau faisua) i totonu o vaega laiti.

Fertilizer land

Mo le eli i totonu o le tautoulu, e tatau ona faʻaaogā faʻamaʻi: i le 1 mita 30 g o le superphosphate ma le 15 g o le potassium chloride. Afai o le palapala o le aisa, o le faʻamavae e tatau. I le amataga o le tautotogo, o le vave e mafai ai ona maua le eleele, faaopoopo 20 g o urea i le 1 mita i lalo o le rake. Mo le lūlū, tatau ona faʻaopoopo le humus poʻo le pala. Aemaise le taua o le faʻaofiina o le humus i totonu o le vao ma le vave toto. O le mea fou (organic, flour, manure, etc.) tuusao i lalo o le togalaau e le fautuaina.

O le tuputupu ae i greenhouses, greenhouses, o se togalaau lelei e mafai ona maua i luga o eleele ma se tele o humus. Saunia se paluga o togalaau, eleele soda ma humus i tutusa tutusa.

Aso o le lūlūina o meaʻai i le eleele

Lauina o le suamalie i le eleele avanoa i le tautotogo pe faapefea ona totoina le meaʻai

  • Mo le totoina o se meaʻai i totonu o se fale kiona poʻo se fale vevela mafanafana amata totoina mai le faaiuga o Fepuari.
  • O le fualaau aina o se togalaau e sili ona malulu-e mafai ona puipuia-o ona laau toto e mafai ona tatalia le vevela e oʻo ile -8 ° C.
  • Faʻamataʻu lulu i luma o le taumalulu(faaiuga o Oketopa). O fatu e manuia manuia i lalo o le ufiufi o le kiona.
  • I le tautotogo amata ona lūlū pe a uma le kiona. E mafai ona e faʻaaogaina fualaau aina i vaitaimi o le 20-30 aso e faʻaauau ai ona maua fualaau fou.
  • Mo le seleselega o le autumn lulu ia Iuni-Iulai, i le itu i saute - ia Aokuso.

Faʻaleleia lelei le nofoaga. Ina ia totogo fatu vave ma lelei, ia ufiufi meaʻai i se ie (tuai tele, laupepa, ma isi). I eria e le paʻu ai le malulu o le ea i le taumalulu +12 ° C, e mafai ona e seleseleina saʻo i le taumalulu.

Tuputupuina totoina mai fatu i totonu o se fale kati

E faʻapefea ona totoina fatulaina fatu i le ata palapala

Mo le vave maua o fatu laau, o fatu e tatau ona gaosia ao le i luluina. Sogi i latou mo se aso i totonu o le vai mafanafana, ona faʻagogo lea i se setete, faʻaauau le lūlū.

  • Pe a lūlūina i totonu o se kiona, e te manaʻomia 20-30 g o fatu i le 1 mita.
  • I le va o laina, taofi se mamao o le 20-30 cm.
  • Tapuni i le loloto o le 1-2 cm. Mo le germination, ia faatumauina le vevela o le ea i totonu o le 10-12 ° C i le ao, 18 ° C - i aso la.
  • A oʻo mai le vaʻa, vevela ma vevela e faia i le tele o taimi, ma tuʻu ai o se taunuuga i le va o vaʻai 15-20 cm.

O le fale kuka e tatau ona faʻaalia i aso mafanafana, aloese mai le faateleina o le vevela o le ea i le sili atu i le 24 ° C, ina ia le maua ai ni mumu vevela. Afai o le vevela o le ea i le aso e sili atu i le 12 ° C, o le ata e mafai ona aveeseina uma mo le aso.

Totoina o fatulaina fatu ile laufanua

Faʻaleleia o le meaʻai i luga o le fanua faʻasao

  • I luga o le laufanua, ia totoina le totoa i luga o mauga, matauina se avanoa o le 30-40 cm i le va o laina.
  • Fua le 4-5 g o fatu i le 1 mita.
  • O le loloto o le totoina o le 1-2 cm. A uma ona lūlūina, tapuni pito i luga o se fagu.
  • Pe a tupu mai le meaʻai, ia mautinoa ia vevela fatu laau i le 5-6 cm i le va o laau.
  • A o e tuputupu ae, faʻapipiʻi ese le meaʻai e faʻaaoga ai nisi laau toto mo meaai.

E faʻapefea ona tausia le meaʻai i luga o le eleele

Thinning

I le oʻo mai o le lautusi moni lona lua, e tatau ona vele ese le toto. A maeʻa ni nai laulaau, tuʻu le vao i se mamao o le 10-15 cm. Pe a totoina, e faʻafefe, faʻaleagaina le faʻaauau, lea e faʻavaivaia ai le paʻu palapala. Vai le vai i le telefoni pe a maeʻa.

Faʻasa

Fafagaina masani. E lava le 2-3 taimi i le vaiaso e fai ai le 3 lita o le vai mo mita taʻitasi taʻitasi. I le vevela, vevela o le tau, vai tele e puipuia ai le taʻavale vave.

Laʻei pito sili

Afai e le lelei le toto, ia faʻaopoopo le fuālaʻau o le nitrogen (10-15 g o urea i le 1 mita) faʻatasi ai ma le faʻafeinu. E le fautuaina le faʻaaogaina o paluga ma fulufulu fugalaau: o le faʻasologa o le fana e faʻateleina.

Tuputupuina totoina mai fatu i le fale mo ni fatu

E ola le laulaʻau i le fale ina ia mafai ai ona vave totoina ni fualaau aina suamalie i le tausaga atoa. Mafaufau i metotia e lua.

Tuputupuina totoina mai fatu mo fatu

O le a le taimi e luluina ai le totoina o vine?

O le fualaau aina o se fatuga vave lava, o ona lauulu ua saunia mo le seleseleina 3-4 vaiaso pe a uma le germination. O le mea lea, e tatau ona e faʻatusatusa saʻo le taimi seia oʻo i le taimi o le afaina, ina ia le faʻaseseina. O aso mo le totoina o laau toto e faalagolago foi i le ituaiga ua filifilia, e pei o eseesega aso mo ituaiga eseese eseese.

I le averesi, tatou te tuua le 1-1.5 vaiaso mo le faʻaleleia o fualaau ma 2 vaiaso mo le totoina o fatu. I le tulaga lautele, o le lūlūina o laau e amata i le 3-4 vaiaso aʻo lumanaʻi le totoina i se nofoaga tumau o le galue.

E faapefea ona toto

Laʻau e totoina mai fatu mo fatu laau i le fale ata

O fualaau aina e lava lona tele, o lea e faigofie ai ia te oe ona totoina i latou taitoatasi i le taimi i kaseti kaseti. O le eleele e mafai ona faʻateleina mo le totoina.

  • Maualalo 1 cm.
  • A uma ona totō, e susu le eleele mai le atomiser, ua ufitia i se ata tifaga.
  • Germinate fatu i le vevela o le potu.
  • O le a le tele o le meaʻai e tupu? O le a amata mai le amataga i le 8-10 aso. A maeʻa lenei mea, e tatau ona aveese le ata, ma o le vevela o le mea e fai si laʻititi laʻititi ina ia le faʻaosoina ai laau. Ia, afai e te tumau i le 18 ° C.
  • O fualaau aina e manaʻomia se malamalama umi i le malamalama lelei.
  • A oʻo ina faʻafefeteina laau i totonu o sela o le kaseti, e tatau ona e faʻavasegaina ia fatuga i totonu o fagu.

A o lei totoina, o meaʻai e faʻafefeteina mo le 7-10 aso. E totoina le togalaau i se mamao e 10-15 cm i le laina, i le va o laina 30-40 cm.

O le totoina o le sualaau i luga o se faamalama e sosolo mai fatu

Totoina laau ma tausi i le fale i le windowsill photo

E mafai ona e faʻaaogaina soʻo se koneteina e faigofie mo oe, o le mea taua o le maualuga o le 15 cm le maualuga: o nei mea e mafai ona fai ni fagu poʻo ni togalaau, e masani lava ona i ai ni alavai i le pito i lalo. Faʻaaogā eleele eleelea, palapala paleni, faʻafefiloi o le eleele mo fatu laau e talafeagai.

  • Toto fatu fatu le tele, i le mamao o le 5-6 cm mai le tasi. Mulimuli ane, o le ae faaseeina i latou i se mamao o le 8-10 cm.
  • Maualalo 1 cm.
  • A uma ona totōina, ona tatou nofo lea mai le atomizer, ufiufi i se ata seʻia oʻo mai pine, pe a uma ona tatou aveesea le fale.
  • O isi tausiga e matua faigofie lava: faʻamago aʻo solo le palapala ma faʻasalalauina le malamalama mo le itiiti ifo i le 10 itula. Afai e puupuu le ao, e tatau ona e faʻamalamalamaina i le tino.

Seleseleina o le Launiva

A uma le totoina o le toto, e mafai ona e amata seleseleina le meaʻai ina ua mavae le 30-40 aso o le tuputupu ae, i le maeʻa o le taumafanafana - i le mavae ai o le 40-50 aso. E taua le aua neʻi misi le taimi: afai o le meaʻai e ola, o le a avea ma laʻau vaivai ma leai se aoga. E mafai ona amata le seleselega i foliga vaaia o 5-6 laulaau. Otioti laupepa i lalo o le pepa muamua poʻo le toso faʻatasi ma aʻa. O le seleselega e sili atu i le taeao, ae le o le taimi lava pe a uma le timu poʻo le fafagaina - o laulaʻau e sili ona leaga, faigofie ona gau.

A o latou tuputupu ae, o laulaau fou e foliga mai e mafai ona seleseleina seia oʻo i le tele o le fana.

Mai le 1 mita e mafai ona e aoina ai le 1.5-2 kg o le seleselega.

E mafai ona feaveaia, teuina le meaʻai i se tulaga malogo. I totonu o se pusa paʻu i luga o le pito i lalo o le pusaaisa, o le meaʻai e tumau fou mo le tusa ma le 2 aso. E mafai ona faʻamaʻi - o mea aoga i le taimi o le malolo e le o leiloloa.

Taumafa ma faʻamaʻi

E le manaʻomia le suʻeina o fualaau faisua ma vailaau faʻasaina, o lea e sili ai le faʻaogaina o togafitiga. Mulimuli i le tekinolosi meaʻai, seleselega tatau.

A mafai ona totō le totoina, o le paʻu ma le tele o laupepa e mafai.

O lanu ma laau laiti e mafai ona aʻafia i le aʻa: o le ua e tagi, o le laau ua mamae ma ua mate. Ia mautinoa ia vevela mea totő, faʻamalo le palapala.

O fualaau suamalie e masani ona tosina mai ai meaʻai, slugs, snails, o vaega o le moa moa e fiafia i ai. Aua e te totoina se meaʻai i tafatafa ane o beets. Aoina gastropod lima.

Faamanuiaga o le Laina

E le gata i le naʻo le uʻamea meaai, ae faapena foi i le tele o meaʻai, vitamini. O laupepa o loʻo aofia ai gaʻo, protein, sugars, fiber, faʻamalosi tino, flavanoids, magnesium, potassium, vitamini C, B, E, K, A, PP.

O le maualuga o le gaosia o le folic acid e maua ai le suavai sili ona aoga mo fafine maitaga, mo tamaiti laiti e tuʻuina atu i le mamanu mo le puipuia o rickets. O le faʻaaogaina o le meaʻai i meaʻai e fesoasoani tele e puipuia ai faʻamaʻi gasegase, faʻamalosia ai le manaʻoga, maualalo le aʻafiaga o le tino, puipuia ai le faʻaleagaina o le retinal, ma e aoga mo le maʻisuka, anemia, ma le anemia.

O le polofesa o Suiselani o Gustav von Bunge sa suʻesuʻeina le totogo mamago i le 1890. O ana fuafuaga na saʻo (35 mg o le iron i le 100 g o le mea gaʻo), ae masalo o lenei faʻamatalaga sa le saʻo, lea na mafua ai foi le le mautonu ma le le mautonu i le iloiloina o le aoga o le sipuni.