Laʻau

Falelauapi

O se laau e pei o Campsis, e taʻua foi o le begonia, o se vine toto, o se mea e tuusaʻo ma le aiga o Begonia. O se laau telē tele, alofa mafanafana, teuteuina i fugalaau tetele o se lanu paʻepaʻe. Camppsis ua faaliliuina mai le gagana Eleni o le "punou, mimilo, punou." E i ai tagata fai togalaau e talitonu o kampsis ma tekomaria (tekoma) e tasi ma le laau e tasi, peitaʻi o se mea sese lenei. O nei laau totino ua avea ma sui o le aiga e tasi, ae e fesootai i ituaiga eseese. O lenei ituaiga e tuufaatasia ai naʻo ituaiga o ituaiga, ae o se tasi oi latou ua ola i paka a Europa talu mai le seneturi lona 17.

Tolauapiga Vaega

O lenei vine e masani ona faʻaaogaina mo togalaau faʻatoʻaga. O le mea moni e mafai ona ia pipii ma pipii atu i se lagolago i ona aʻa. O pepa laʻau pepa e leʻi totogia i la latou tuufaatasiga e aofia ai le 7 i le 11 laulaʻau, o loʻo i ai se pito faʻamau. O ia laulaau e foliga manaia. Fugalaau fugalaau e tetele, ma e leai ni manogi. O vaega ia o mea pupuʻu palaupapa o loʻo i pito pito i lalo, ae o le umi o fugalaau e oʻo atu i le 9 inisi, ma o le lautele e 5 simita. O le lanu o fugalaau e faalagolago i le eseese ma o le fugalaau, lanu piniki, moli lanumumu-mumu po o le mumu auro.

O le laau e amata ona fuga mai ia Iuni, ma faaiuina ia Setema. O lenei liana e pei o se meli, ma e mafai ona faʻapotopotoina ia lava e le gata o pi, ae o pulu foi, afifi ma lago. O le fua o se paʻu paʻu paʻu, o lona umi e oʻo mai i le 8 i le 10 centimita. O ia ituaiga pulu e aofia ai le 2 pupu, ae o totonu o loʻo i ai le tele o fatu ua pipiʻi ma apaau. O fualaau suamalie fua, ma le tele o fatu e lele mai, e mafai ona felelei mamao ese. Ae e tatau ona e nofouta e le o tolauapiga uma ei ai fatu. E talitonuina o le mea lea e tatau ai i le taimi lata ane se vine o se isi ofu.

Tolauapiga e totō ile laufanua

Midland tulaʻi

O le mea lautele, o le kampsis o se togalaau e sili ona malulu-e mafai ona faʻafetaia ai se pa'ū puupuu i le vevela e itiiti ifo i le 20 tikeri. Ae peitaʻi, ia totoina se mea fetolofi tuusao i le eleele palapala i le ogatotonu, e fautuaina mai na o le ogatotonu o Mei. E tatau ona totoina sea vine i le itu i saute poʻo le itu i saute sasaʻe o le togalaau, aʻo le nofoaga na filifilia e tatau ona puipuia mai le ata ma le matagi malosi. Ae ui i lea, i le taimi lava e tasi, taumafai e faʻamautinoa o loʻo totoa mamao le tolauapiga mai pupuni, o le mea moni o le taimi o fugālaau e tosoina ai le tele o iniseti. O le tuufaatasiga o le eleele e mafai ona matua atoatoa, ua tupu i luga o se nofoaga ma eleele eleele, ae ui i lea, e tatau i le lalolagi ona i ai se aofaiga tele o minerale ma elemene i lona fatuga. O le toto totoina mo le laau e tatau ona saunia i le tautoulu, ae o lona tele e tatau ona 40x5050 senitimita.

E faapefea ona toto

Afai e te manaʻo i le liana e ola i le lua pe tolu tausaga le matua, ia totō ile lauʻeleʻele palapala i lenei tulaga e te manaʻomia se aʻa aʻa e tatau ona 'ave mai se faʻataʻitaʻiga tele fua.

Pe a sauni le lua o le tau, e tatau ona e tosoina le pito i luga o le eleele, ma faʻaopoopoina i le 0.5 kilokalama o le faʻalauteleina o le minerale ma le 5 kilokalama o le faapalaga. O le mea e tatau ona sasaaina ai le eleele i le pito i lalo o le lua. A maeʻa lena, o le aʻa o le laau e tatau ona tuʻu i totonu o le lua ma faʻasaʻo. Ona i totonu o le lua e te manaʻomia e sasaʻaina i vaega vaega o le faʻafefiloi eleele o loʻo totoe. Liana e le tatau ona loloto, e tatau ona totōina i le loloto e tasi na ia ola aʻe muamua. A uma ona totōina, o le pito i luga o le poloka poloka e tatau ona faʻaleleia ma le faʻaeteete, ona faʻafefe lea o le tolauapiga. A maeʻa ona uma le suavai i totonu o le eleele, e tatau ona fafasi lona pito i luga i se fasi eleʻele (peat or compost). Mo lea ituaiga laau, e manaʻomia le lagolago, aua o se vine. A maeʻa ona eliina le lagolago, e nonoa le fatu. Manatua o sea vine e matua malosi lava, ma e le tupu tele, e tatau ona eliina le paʻu po o fasi pepa uʻamea faataamilo i le lio, ae tatau ona faʻaloloto e tusa ma le 0.8 mita.

Togalauapi i le togalaau

Aua e te fefe o lenei laau totoa. O le mea moni e faapea e le lelei tele ma e le o faigata foi ona tausia. O le tausia lelei o sea vine e tatau ona toetoe tutusa lava ma isi laau. E tatau ona faʻafeinu i se taimi tatau, tatala le pito i luga ole palapala, vele i le taimi, fafagaina. E taua foi le puipuia o le laau mai iniseti matautia ma faʻamaʻi, ma ia mautinoa e faia le teuteuina i le taimi. E tatau ona totogia faapitoa le totoina o lea laau, ona e matua aʻafia lava i le lelei o le vai i le aʻa ma le lamala. Manatua e ui lava o susu le palapala, aveese uma vao ma faʻamalo lona pito i luga o le a sili atu ona faigofie. E ui lava i le mea moni o le laau e matua puipuia i le lamala, e tatau ona faʻafeinu i se taimi talafeagai, aua a faʻapea o le a faʻaitiitia lona faʻafiafiaina. I le faʻaitiitia o le tele o le faʻasusu, e fautuaina ai le totoina o laau iti e maualalo le ola i luga o le vaega o le lio, ae o tulafono mo le tuua o nei laau uma, e aofia ai le vine, e tatau ona tutusa.

E le mafai ona fafagaina Campsis. Ae peitaʻi, afai e te faʻaaogaina fualaʻau ma fualaʻau i totonu o le palapala, o le a totogo vave lava i le gasologa o le vaitau.

Teuteu

O lea ituaiga laau e manaʻomia se teuteuina o le tino. O le faʻavaeina o le togavao e tatau ona amata pe a uma ona toto. Ina ia faia lenei mea, ia tipi ese pito uma ina ia umi le 15 inisi le umi. A maeʻa ona toto le pupu, e tatau ona e filifilia le 4 po o le 5 o le sili ona malosi, ma vavae ese uma mea na totoe. A o tupu mai fatu, e tatau ona taʻitaʻia i latou i luga o le lagolago, ma afai e tulaʻi mai se manaʻoga, o le a mafai ona faʻapipiʻiina. O le liana o le a mafaufauina e na o le umi lava o le skeletal lala e 400 centimita. Ma o le a tupu lenei mea pe a ma le 2 pe 3 tausaga. O itu taua e tatau ona tipiina i tausaga taʻitasi i le lua pe tolu mata, ao vaivai, mamago, afaina i le faamaʻi, faapea foi ma le tuputupu ae i le itu sese, e tatau ona tipi. Afai o se tasi o lala skeletal na matua manua, ona tatau loa lea ona vavae ese. A mavae sina taimi, o le sui o lala o le a tulai mai i lona tulaga, lea o le a tatau ai ona filifili le sili ona mamana, ae o isi o totoe e tatau ona vavae. Afai e tatau ai, e mafai ona e teuteuina le matua, mo le mea lenei e tatau ona e tipi uma lala i le maualuga 0.3 mita. O le teuteuina o le togafitiga e fautuaina i le amataga o le tautotogo, pe a momoe pea fatugaʻo.

I le taimi o le fugalaau, e tatau ona vavaeeseina vave fugalaau na amata ona mou ese, ma vavae ese foi na lala ua paʻu i le 3 po o le 4 mata. I lenei tulaga, o le a totogo le laau mo se taimi umi ma foliga matagofie.

Aisea e le sau ai fugalaau i luga o le tolauapiga

E masani lava e le mafai e tagata fai togalaau ona faatali mo le amataga o le totoina o tolauapiga, lea na tupu mai le fatu. O le mea moni, i lenei tulaga, o le taimi muamua e mafai ai e le liana ona ola ae na o le 4-6 tausaga talu ona aliali mai le fatu. Afai e te totoina sea vine mai le tipi, ona fuga mai lea i le tolu tausaga. E le gata i lea, o le mafuaʻaga o lenei faʻalavelave e ono tuai mai ai pulu i le tautotogo, iniseti leaga poʻo faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma se ata. Afai e te totoina sea vine i se eria ma se malulu malulu, ona le mafai foi lea ona faatali ona tupu.

Iniseti leaga ma faʻamaʻi

O lenei laau e sili ona puipuia i faʻamaʻi ma iniseti leaga. Ae peitai, afai o le vai e ola i aʻa, ona ono oo mai lea o le pala ia i latou, ma i le vaitau malogo malolo e mafai ai e aphids ona faʻaputu i luga o le vine. Ina ia faʻaumatia aphids, e tatau ona e togafiti faʻamataʻitaʻi i se vaifofo o le fasimoli o le fasimoli (10 kalama o le vai i le pakete vai).

Faʻasalaga o campsis

O le faʻaleleia o ia ituaiga laau, fatuga, lafoaʻiina, aʻa o aʻa, faʻapea foʻi ma le faʻaogaina poʻo le lanu meamata, e faʻaaogaina.

Fatuina o fatu

O lenei auala o le faʻalauteleina o tolauapiga, e pei o le generative (seed), e lua mea le lelei. O le mea muamua e toe foi mai, o le lianas e tupu i lenei auala e seasea mafai ona maua le uiga o le tina, ma le lona lua - o se tolauapiga e amata ona fuga mai i le tele o tausaga mulimuli ane nai lo lea na tupu i se auala laau. O le lelei o lenei auala, o le faigofie lea. O fatu ao leʻi luluina e le manaʻomia ona faʻamalosi pe saunia i se auala faapitoa, ma e mafai foi ona teuina i le vevela o le potu. O le luluina o fatu e faia i le tautotogo, ao faʻaaogaina se mea e le mautonu. Ina ia eli fatu i totonu o le eleele e te manaʻomia na o le afa senitimita, ona fufulu ai lea o le fagu i se nofoaga mafanafana (25 tikeri). O fua muamua o le a tulaʻi mai i le 4 vaiaso. A maeʻa ona totoina ni paʻu e lua, o le a manaʻomia ona totōina ile laufanua i se nofoaga tumau.

Laʻau

E tatau ona saunia ni lanu lanumeamata ia Iuni poʻo Iulai, ae na o le ogatotonu o le au e ave. Mai ia i latou e tatau ona aveese uma laulaau sei vagana ai luga 2-3, lea e tatau ona faapuupuuina e le 2/3. E tatau ona faia se moega i totonu o se paʻu paʻu ma totō se fatu iina i le maualuga o le 45 tikeri. E tatau ona manatuaina o le eleele e tatau ona matala ma faʻalelei. E tatau ona faʻamaʻaina togalaau totō, ma luga o le moega e tatau ona ufiufi i se paʻu o mulch. I le averesi, o le iva uma mai le 10 aʻa e aʻafia.

E le gata i lea, mo le faʻaleleia atili, e mafai ona e faʻaaogaina se manua lignified. E tatau ona latou saunia i le amataga o le vaitau o le tautotogo, aʻo faʻaaogaina laʻau taʻitoʻatasi tausaga. O totoga e totoina lelei i totonu o se nofoaga tumau, aua e tusa ma le 10 i le 10 fasi selesele e mauaʻa.

E faʻafefea ona faʻasaina aʻa

Afai o tulaga mo le tuputupu ae o sea vine e lelei, ona i ai lea o se pupuʻu aʻa. Tui se aʻa ma se vaega o aʻa, ona toto lea i le mea o le a tupu ai pea lava pea. O lenei faiga e tatau ona faia i le amataga o le tautotogo pe a uma ona paʻu laulaau.

Faʻapenaina e ala i le taoto

I le tautotogo, e tatau ona e filifilia le aʻa e ola latalata i luga o le palapala. E punou i le eleele ma faʻamautu i lenei tulaga. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e tatau ona faʻamautinoa o le eleele e faʻataʻamilo i luga o le palapala e faʻaauau pea ona susu ma susu. I le amataga o le isi vaitau o le tautotogo, e vavae ese ai laulaʻau ma totōina i se nofoaga tumau. O lea ituaiga o laau ei ai lona tuputupu ae vave ma le atinaʻe.

Ina ua uma ona tupu

O se vine faapena o le malulu malosi. O le mea lea, e mafai ona faigofie le faʻaitiitia o le vevela e itiiti ifo i le 20 tikeri, ae e tatau ona pupuu. Afai e umi ma malulu le tau malulu, ona manaʻomia ai lea o se malutaga. I lenei itu, e fautuaina e le au atamamai le faia o lagolago e mafai ona aveeseina mo le lotoa, ina ia mafai ona aveeseina i le autumn, ma toe amataina le tautotogo. O lea ituaiga laau mo le taumalulu e ufitia i le auala tutusa e pei o vine. E tatau ona aveʻese aʻa i le lagolago ma tuʻu i luga o le palapala. Ona manaʻomia lea ona ufiufiina i se apa o lau lauʻeleʻele, lala o le launiu poʻo laʻau paʻu. I lenei laulau e tatau ai ona taatia se ata tifaga, lea o loʻo toe ufiufiina foi i lala paʻu.

Ituaiga ma ituaiga o tolauapiga ma ata ma igoa

O lenei ituaiga e naʻo le lua ituaiga ituaiga o meaola. O le laufanua o tolauapiga tele-flowered o Saina ma Iapani, ma o tolauapiga togafitiga o Amerika i Matu. Faafetai i le galuega a le au faifaatoʻaga, o le ituaiga lona tolu o tolauapiga, e taʻua o le kulupu, na fanau mai.

Laʻau faʻapipiʻiina (Campsis radicans), poʻo le Pulapula Bignonia (Biconia radicans)

O lenei liana e mafai ona oʻo atu i le maualuga o le 15 mita, ae ina ia mafai ona pipii atu i se lagolago, e faʻaaogaina ai aʻa e tele. O paʻu laʻau e leʻi totoina e oʻo atu i le umi 20 senitimita, e aofia ai tusi e 9 ma le 11. O le pito i luma o laupepa e le lavalava ma valiina i se lanu lanu meamata, ma le itu sese o le lanu lanumeamata, ma o luga o lona itu o loo i ai le pubescence, lea e mafai ona tuu i luga o le laulau atoa pe na o veins. O le umi o fugalaau fugalaau e tusa ma le 9 inisi, ma o le lautele e 5 simita. O le lauulu e paʻu moli, ma o le lala e mu mumu. I le apical racemose inflorescences, e 10 mai le 15 fugalaau. O le fuga i lenei fusi e umi lava ona o le mea moni o le tatalaina o fugalaau e faasolo malie lava. Ma o le vaitau e amata i lenei ituaiga i le afa lona lua o le vaitau o le taumafanafana. O fua o ni pusa lapopoa, o le umi e 5-12 senetimita. Fausia talu mai le 1640. Faiga teuteu:

  1. Matagofie. O lea ituaiga laau e maualuga le aʻe. I fafo, e foliga mai o se laau laʻau ma mumu ma le umi. O le tuufaatasiga o pusa lapisi lavelave e aofia ai laʻau laiti e foliga mai. O fugalaau e moli-mumu.
  2. Auro O fugalaau e samasama.
  3. Tuai Fugalaau tetele e valiina i le lanu mumu. O le fugalaau e amata i le 4 vaiaso muamua atu nai lo ituaiga meaola.
  4. Pogisa paauli. O fuga lanumoana lanu mumu lanu enaena.

Campsis grandiflora, po o Campsis chinese, poʻo le saina Saini (Bignonia grandiflora)

E leai ni aʻa, e pei ona i ai muamua. O ia ituaiga mea e pipii atu i se lagolago ma pito o siaki. O lenei laau e maualuga tele, ma o le tele o taimi e sili atu ona tutusa ma se maulalo. O le tuufaatasiga o pusa laulaau e leʻi totogia e aofia ai le 7 ma le 9 laupepa e iai le umi pe a ma le 6 inisi le umi. I luga o latou tulaga sese, e le o iai le falemaʻi. O lanu lanu mumu lanumumu lanumumu e tele tele pe a faatusatusa i ituaiga muamua, o lona uiga, i le lautele, e mafai ona oʻo atu i le 8 simita. Mai le taimi e aliali mai ai le fatu, ma seia oʻo i le muamua o le fuga, 3 tausaga le pasi. O le fua o se pusa faʻavae, e oʻo atu i le 15 i le 20 senitimita. O nei ituaiga meaola e itiiti ifo le malulu e faʻatusatusa i le muamua, ae sili atu ona matagofie. O ituaiga meaola o loʻo i ai se foliga teuteu - o tolauapiga a Tunberg. O fugalaau lanumoli o loʻo i ai se puʻupuʻu puupuu ma tutusa lava. Fausia talu mai le 1800

Camidesis hybrids (Campsis x hybrida)

I le avea ai o se tulafono, o lenei ituaiga o meaola o loʻo i ai le pale o le paleni. O le mea e masani ai, o loʻo i ai le foliga mai o se aʻega maualuga. O le tuufaatasiga o ona papatusi ogaoga e aofia ai le 7 i le 11 lau. O le tele ma le lanu o fugalaau e tutusa ma le tolauapiga tetele. O loʻo faʻaalia i le maualuga o le malosi o le kiona, faʻapea foʻi ma tolauapiga maua. Fausia talu mai le 1883.