Faatoaga

Lafoaʻi fuʻa

I totonu o lenei tusiga, o le a matou faʻasoa atu le poto masani mai faifaatoaga mai fafo ma talanoa e uiga i auala e iloa ai ma faʻaumatia ai ni paʻepaʻe. O nei iniseti laiti e mafai ona mafua ai le tele o faʻalavelave ma avea ai ma se lamatiaga ogaoga i laau toto.

O Whiteflies, e lauiloa foi o le aleirodides, o iniseti felelei e afaina ai manu e fesootai vavalalata ma aphids ma mealybugs. Latou te nonofo i le tele o eria, e ui i lea, e matua laitiiti lava le mauaina oi latou e matua faigata lava.

E le sili atu le lapoa i le 2 mm le lapoa, e pei o se tafatolu i luga ae masani ona faaputuputu i lalo o laulaau. E matua malosi lava i le ao, o lea e sili atu ona faigofie ona latou iloa nai lo isi meaola tuga o le nocturnal. Whiteflies e mafai ona ola mai i le tau malulu, ma i totonu o le mafanafana o ituaiga faʻavae i le gasologa o le tausaga.

O se tasi o mea e sili ona taatele o le sinusina tapaa, lea e laʻititi laʻititi nai lo ona aiga ma e iloga i se lanu samasama. Ua salalau i itu eseese ma afaina ai se tele o laau.

E tele taimi e mafai ona e vaʻaia ai se lanu paepae i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana, pe a mafanafana le tau, faʻapea foʻi i greenhouses. O lenei meaola e fiafia e suʻe vai mai fualaau faisua, mo se faataitaiga, tamato, isalaʻelu, pepa, okra. O le iniseti e aʻafia ai foi pateta suamalie ma kapisi.

E faʻamamaina e Whiteflies le sap mai laau totino, ma, i le itu, ia maua se mea totino e taʻua o le honeydew. Le agavale ile laulaau, e mafai e le papa ona mafua ai faʻamaʻi fatu.

I lalo o le aʻafiaga o le paʻu, o le a faʻavaivaia ai vave laau:

  • latou te leiloa le gafatia i le photosynthesis;
  • o lau e mumu, liua pe liu lanu samasama, ma le toe tuputupu ae;
  • o le paʻu kamea o se faailoga lea o loʻo fafagaina e meaola faalafua i luga o lenei laau mo ni nai aso;
  • E mafai foi ona e matauina se fuifui vine o loo tosina atu i lenei sua suamalie.

Siaki le vaega pito i lalo o laʻau i tafatafa o veins mo le i ai o se paʻu kamea ma iniseti paʻepaʻe e tusa lava pe a vaʻaia, e le o vaaia. Afai e te puʻeina le taimi e fafagaina ai meaola, o le a latou sosolo mai le laulaʻau i totonu o se paluga, o lea e le faigata ai le matauina o nei mea.

O nisi taimi e mafai ona e maua fuamoa i laulaau. O le amataga lenei o se tupulaga fou. A latou lafoaʻi, o laʻau paʻepaʻe paʻepaʻe i le foliga o se oval lele o le a amata vave ona suʻe le vai, aʻo latou le mafai lava ona gaoioi. Mo lenei mafuaaga, e masani lava ona le matauina e le au fai togalaau le papaʻe seia oʻo ina tuai. E mafai e fafine matutua ona oʻo atu i le 400 fuamoa, lea e faʻaleleia i le vaitaimi mai le tasi vaiaso i le masina. E pipii i le pepa i liʻo, ma o le lanu e sau mai le samasama samasama (ua leva ona tuʻu) i le lanu enaena (saunia e faʻatau).

Mo le puleaina o laʻau papaʻe, o loʻo i ai se tamaoaiga o faʻamalosi ma mailei e mafai ona e faʻaaogaina. Ae aupito sili ona taua, o le vave ona e amata, o le sili atu lea o le iuga. I le taeao ma le afiafi, pe a e savali faataamilo i le togalaau, siaki pito i lalo o laulaau ma faʻalogo lelei i lafu laʻau laiti e lele ese mai i lau auala.

Ia amata i taimi uma e ala i le faʻaleleia o le vai i se pulumu faʻavaivai (e le gata i le papaflies, ae faʻapea foi i aphids ma le tele o isi iniseti). O lenei mea o le a faʻamavae ai meaola faalavela. Ona togafitia lea o läʻau ma se fasimoli iniseti. Faʻamama uma i itu uma e lua. E tatau ona faia le faʻagasologa i le faaiuga o le aso, pe a maeʻa i fafo, talu ai ona o le vevela e mafai ona mafua ai se faʻaleagaga o mea totino i se iniseti. Toe fai le gaoioiga 2-3 taimi.

E tusa ai ma tala a le au fai togafiti poto, o le faʻafefiloi o le suavai suamalie ma le vai i le fua faatatau o le 1 tele syringe i le 4.5 lita o le vai fesoasoani lelei. E tatau foi ona sosolo i le taeao ma le afiafi, i le taimi e malulu ai le auala. E tatau ona maitauina o lenei tuufaatasiga o se uiga agamalu, o le mea lea, e sili atu ona talafeagai mo le puipuia o le atinaʻeina o se faitau aofai o meaola faalafua nai lo le faaleagaina.

Afai e le fesoasoani fofo, ma o le numera o iniseti leaga e le faʻaitiitia, e mafai ona e faʻaaogaina se fufulu moli lima i aso uma e aveese ai lago mai laau. E fesoasoani lenei mea e tetee atu ai i tagata matutua ma faasaga i le tele o vaega.

O le iai o iniseti faʻamaʻi i luga o le 'upega tafaʻilagi e faʻatagaina ai i tatou e taofi le faateleina o le numera o lanu paepae. Ladybugs, spiders, lacewings ma dragonflies o nisi ia o iniseti aoga o le a fesoasoani e faatumauina ai le faitau aofaʻi o tagata taoto. Taumafai e fatuina ni tulaga i totonu o le togalaau lea e tosina mai ai ni anufe, lea e aoga foi e faasaga i namu.

Whiteflies e puipuia mai iniseti iniseti, o le mea lea, e faʻaaogaina ai, o le ae faʻaumatia na o iniseti faʻamalosia, e aofia ai mea faʻanatura masani ma pollinators mo le togalaau.

Faʻatulaga ni lanu palasitika palasitika poʻo ni laupapa laupapa e ufiufi i le pelo o le suauu i tafatafa o tamato, pepa, pateta suamalie ma kapisi. O se faʻafefiloi o le siʻusiʻu o le suauu ma le fufulu mea fufulu i se vaega o le 50/50 o le a lava le manaia e taofi ai lago. Mo paʻepaʻe, o le lanu samasama e foliga mai o se tele o laʻau fou. Iniseti e pipii i le kele ma feoti.

Whitefly o se iniseti malosi tele, ma o le faʻaaogaina o meafaigaluega puipuia e taua tele i le taua. Aua nei faatagaina le faitau aofaʻi o tagata, ma e faigofie ona e faʻamaʻi faʻamaʻi. Afai o le taimi e misi, o le a fesoasoani le fautuaga i lenei tusiga ia te oe.

Metotia o le puleaina o laʻau papaʻe ma isi faʻamaʻi pipisi - vitio