O le togalaau

Prunella tele-faʻafefete ma le masani ai ona totoina fatu

Mai le igoa faapitoa o le igoa o lenei tauagafau, ae o le manaia tele na faia, o loo feteenai pea le au fai togalaau. O nisi e finau faapea o Prunella na lafoaʻi mai le polynelle Dutch, ma fai mai o nisi o vaega o le laau (o paluga ma laupepa paʻu) o loo valiina i se lanu enaena, e toetoe lava uliuli. O isi ua tauanau mai i le faaSiamani o le igoa mai le Brakne, i le faaliliuga - angina, o se auala lauiloa o le aveeseina o mea na teuteuina muamua mai ma Prusella.

O le isi igoa lauiloa mo le tala o le eleele o le ulu uliuli. O le mea lea, o le mea e masani ai, o le prunella masani, o le sili ona lauiloa ma toetoe lava a oʻo i Rusia (mai le pito i luga o le Caucasus Mountains i le itu o Arctic).

E faʻapefea ona toto le prunella i luga o laau

E faʻapefea ona totoina fatu o le prunella mo fatu

Mai fatu. E lelei le tufatufaina o le Prunella e le fatuina o ia lava. Ae afai na e faʻatauina se taga o fatu i totonu o le faleoloa, faʻataʻitaʻi i fualaau.

  • O fatu e totoina i le faaiuga o Fepuari i le gaogao, manava, ma susu.
  • Laʻau malosi 0.5-1 cm.
  • Ina ia faatelevaveina le faagasologa, o le pusa o loʻo i ai faʻatoʻaga e ufiufi i le tioata, e masani ona faʻaaogaina.
  • E foliga mai e foliga mai i se masina.
  • Thawena totogo, laau toto e manaʻomia le mamao o le 4-5 cm mo le atinaʻe atoa.
  • E mafai ona e totoina ni fatuga, ma faʻaeteete e faʻaeʻeina i latou i se tui i ni ipu eseese.
  • Toto i luga o le eleele ina ua uma le taufaamatau o le afu mulimuli o le afu.
  • O le fugalaau e masani lava ona tupu i le tausaga lona lua talu ona lulu.

O le faʻasologa o fatu e le talafeagai mo le toe gaosia o laau ole varietal: o matai o le tupulaga fou i le tele o mataupu e le toe faia.

Prunella fugalaau fugalaau ma le olaola mai fatu fatu e le faigata

Mai le delenok. E vaevaeina pasi ao lei tupu pe a maeʻa, ia Aokuso. Afai e manaʻomia, e mafai ona e faʻaaogaina lenei auala o le toe gaosia i le vaitau o le vavave o le laau. E faʻafeiloaʻi lelei le vaevaeina ma le gafa; e masani ona aʻafia le delenki e aunoa ma ni faʻafitauli. O le loloto o lua e tulaʻi ai o le 10-15 cm. O le mamao i le va o le vaeluaina o le vaeluaga 15-20 cm.

E faʻapefea ona tausia le prunella

Prunella ata puʻe-ulu

  1. Prunella e matua le lelei lava, e leai ni mea faapitoa faapitoa ile eleele. O se mea e manaʻomia muamua o le faʻaleleia o le toto o le aʻa aʻa i le togalaau aina.
  2. E fiafia tele o ia i le penumbra, ae o le a tuputupu ae lelei i nofoaga matala, o le la.
  3. I le tautoulu, vele le paluga, ma tuu ai na o le ½ po o le 2/3 o le aofaiga atoa. O lenei mea o le a maua ai le matagofie, laugatasi ma sili atu le tele o fugalaau i lau tapuni palapala i le vaitau o le a sau.
  4. O le laau e maualuga le taumalulu (e oo atu i -30 tikeri e leai se malutaga). E oo lava i paʻu laiti e mafai ona taumalulu i foliga o lanumeamata lanu meamata.
  5. E mafai ona amio faʻamalosi, tuputupu aʻe le le mautonu. I lenei tulaga, o le sone o lona tufatufaina i luga o le upega tafailagi e mafai ona faatapulaaina e ala i le eliina o se mea faapipii mafiafia pe uamea i le loloto e tusa ma le 40 cm le umi i le nofoaga o le avanoa ua tuu atu i ai.
  6. O le a manaia le tupu e aunoa ma le fuga. Ae afai e filifili e fafaga, o le a ia faʻafetai atu ia te oe i se foliga sili atu ona matagofie.

Growing Prunella

Growing Prunella

O le soloina e le tagata lava ia, o lenei lalelei i nisi o taimi e le manaʻomia ai se gauai atu, na o nisi taimi e fafagaina ai o ia pe faaitiitia foi i le eria na te "manumalo" ai. O nisi vailaʻau e mafai ona maua ai le lanu e oʻo lava i le tausaga muamua o le totoina, ae tele lava e ola ae i le vaitau e sosoo ai.

O le laau e matua le fefe lava i le malulu, e lelei lava le taumalulu, e aunoa ma le manaomia o se fale e oo lava i le tausaga muamua. Faʻafaigofie ona faʻafeiloaʻi totoga, vave maua aʻa i se nofoaga atofaina. E lava le suāuʻu masani ma e mafai ona faʻasusu i nisi taimi, tusa o le 1-2 taimi i le vaitau.

Prunella i le totoina o togafitiga e matua puipuia lava i faʻamaʻi ma meaola faalafua, ae mafai ona tutupu faafitauli i le le talafeagai lelei.

Pests

  • Aphids, scutes ma spider mites. Mai togafitiga faʻasolosolo e fesoasoani i le faʻasolosolo o le pefu tapaa po o le pala. I le 10 l o le vai, e 40 g o le peʻa o le tapaa ua faʻafefeteina (faʻatau atu i faleoloa faatasi ai ma fugalaau fugalaau ma eleele), faʻasolosolo 1 aso, ona kuka ai lea mo le 4 itula, faaopoopo le 12 l vai. I le taimi lava e tasi, i se isi 12-lita pakete ua tumu i le vai, ua soloia le paʻu uamea o le sapalai tagamea (mo le lelei o le pipii i lau o le laau). E faʻafefiloi uma fofo, o le isi 1 lita o le ava malosi ua sasaa ma ua fugalaau i le afiafi. I le taeao, afai e leʻi tupu mai se mea e tupu, latou te fufuluina ia laau i vai mama mai se pulupulu. Afai o le mea o loʻo tupu, ma e le mafaitaulia le 'aphid colonies, e sili atu le faʻaogaina o iniseti vailaʻau, o ana gaioiga e faʻasino faapitoa i lenei meaola. E fesoasoani, mo se faʻataʻitaʻiga, Intavir.
  • Thrips. Ina ia faʻaumatia, ia saluina mea totō ma se vaifofo o le nicotine sulfate poʻo anabazine (15 g i le 1 pakete vai). Mo le sili atu o le pipii i lau, faaopoopo le 40 g o le fasimoli vai i le tali (mo le 10 l).
  • Gall nematodes. O nei mea e matua manaia lava, toetoe lava a le vaaia e anufe o le tagata. Latou te ola ma faʻalelei i le fulapula o aʻa - galls. O le tafiesea o le pest e matuai faigata lava. E sili atu le leaga o laau faaleagaina. Ae o ituaiga sili ona taua e mafai ona taumafai e teu.

Ia togafitia i latou i le 0.5% thiophos solution poʻo le 40% formalin solution. E mafai foi ona e tatalaina le 100-200 g o le lime i totonu o se pakete vai ma vai vai ua aafia. O le fualaau e tuʻuina i le sikuea 1. m

  • O meaola o kapeti ua faʻaumatia faʻafuasei: aoina ma susunuina.
  • Faʻasaga i paʻu apamemea, taligalu, se urosa, anufe anufe ma se paʻu nutocaddy, o le prunella e paʻu i le pefu.

Prunella poʻo Blackhead Diseases

  • Gau pala atiina ae i totonu o moega vaovao mafiafia, pe a faia ai se siosiomaga sili atu ona suamalie. O le puipuiga aupito sili ona lelei o le mataituina o le tele o laau. O le faʻailoga muamua o le foliga mai o foliga i laulaau, puʻu, peduncles. O vaega leaga o le laau e sili ona leaga. Tausia le toesea ma le 1% o vaifofo o le vai o Bordeaux.
  • Fusariuma leai - aʻafia le aʻa. E le faigofie ona tau ma ia. Faʻalauteleina o le eleele i tala ane o fugalaau e iai le 1% solution (15-20 lita i le 1 sq. M) e mafai ona fesoasoani. Ia mautinoa ona ufiufi lea i se tapoleni.
  • Roto. Ole lanu mumu elemene mumu lanu, o le a faʻafefiloi ma nofo ai i se vaega tele tele. Laʻau e amata ona pauu, e ola le ola o lau paina, o le a pauu ese mai i lalo. O vaega ua aafia ua vavae ese ma ua faaleagaina, ua togafitia le laau i le 5% o le vaifofo o le sulfate copper.

O le laʻau matagofie o fatu e ola e aunoa ma ni faafitauli, o le gauai atu ia te ia lava e seasea lava, ma lanu fiafia i taimi uma. O se mea manaia tele lenei mo soʻo se 'upega tafaʻilagi e le mafai e ou lima ona aʻafia i ai: lūlūina ma faʻagaloina, e seasea manaʻomia ona faʻafeinu.

Faamatalaga faʻamalamalamaga a le Prunella

Prunella vulgaris Prunella vulgaris

Prunella vulgaris (Prunella vulgaris)
O se laau lalelei, ola e oo atu i le 60 cm, o loo i ai se uʻamea fetolofi ma se mea saʻo. O laulaʻau e vaivai, e laiti, e toetoe lava a le mafai ona faʻaalia. E matua leaga lava le laau. E fuga i le taumafanafana uma. E 15 ituaiga. I lalo o natura masani, fugalaau e ola i laufanua ma vaomatua o Europa, Asia, Amerika i Matu, Aferika i Matu. 10-40 cm le maualuga O fugalaau e papaʻe pe lanu viole.

E lua augatupulaga o lālā e ola ma feoti i se vaitau. I totonu o taumafanafana vevela, e mafai ona latou faʻamalo atoa ma amio e pei o se ephemeroid - malolo litaea, oʻo i le faʻalavelave i se tulaga le mautonu.

I nisi tulaga, e mafai ona amio e pei o se talavou masani: i le tausaga lona lua e faigofie lava ona paʻu. E tupu lenei mea mai le tele o le fualaʻau: o le fua o fatu e faʻaleagaina ai le laau. Lea na mafua ai ona oti o ia. A oʻo ina tupu aʻe se ulu uliuli masani i se aganuʻu, ia manatua lenei mea ma aveese mea e le tatau ai ona faʻaaogaina i le taimi.

Prunella photo tetele

Chernogolovka tele-faʻafefea (Prunella Grandiflora). E tupu i le 15-60 cm le maualuga. O fugalaau e pele ma lanu violē. E fuga mai ia Iuni-Iulai mo se masina.

Blackhead Webb (Prunella x webbiana Paul). O se togalaau teuteu teuteu, faapitoa na atiaʻe i le 1891. Maea e oo i le 30 cm. O le fuga e tupu i le ogatotonu o Iuni.

Telefoni pagoda prunella pagoda prunella pagoda

  • I le ituaiga o 'Pink Pink' - o fugalaau e lanu mumu;
  • 'Paʻepaʻe' o le paʻepaʻe enaena;
  • 'Alba' e paʻepaʻe;
  • Rosea e piniki.

Laʻau faʻapitoa Prunella Zemfira

Prunella i le mamanu

  • O se filifiliga sili o le tupu aʻe lea o se uliuli i luga o se mauga maupuʻepuʻe, i totonu o se togalaau papa. I lenei tulaga, e tatau ona fafaga soo.
  • Faʻafefiloi mixborders ma rockeries.
  • O nisi ituaiga o lanu mai lenei mea e maua ai le eleele; e ui i le auala, o le laau e matua mausali.
  • Taumafai e toto i lalo o laau, ae ia manatua: i totonu o se paolo malulu, atonu o le a le fuga le pulu.

I le kuka

O fualaau lanu uliuli laititi e tofo i le oona, ae e le taofi ai ni meaʻai mai le faaopoopoina i salati lanu meamata.

Le faʻaaogaina o le prunella i vailaʻau

Le faʻaaogaina o le prunella i vailaʻau

O ituaiga uma o le prunella o ni antioxidants sili ona lelei, o loʻo faʻaaogaina e avea ma antiviral, antibacterial ma anti-inflammatory, e avea ma sui sili ona maualuga ma faʻaosofia ai le puipuiga. I le auala, o ituaiga o Initia, oe nonofo i le itu i matu sisifo o le itu i matu o Amerika i Matu, sa taulimaina ma le manuia ia manuʻa o le pullenti ma tipi i le sua o le paʻu.
Seleseleina o meafaitino mata. Mo togafitiga ou te faʻaaogaina le eleele eleele: fugalaau, gaʻo, lau. Seleseleina i le vaitau o le fugalaau: tipi i lalo o le aʻa. Paʻu i totonu o le paolo malulu, teuina i taga lalaga.

Fofola mo le faʻamalosi i stomatitis, tonsillitis, faʻapea foʻi ma le taele i maʻi paʻu. E sasaa le suamalie masini i le vai (1 tbsp. L. Mo le 0.5 l), kuka i totonu o le vai vai mo le 5 minute, ona faʻamalosi mo le itiiti ifo i le afa itula. (E mafai ona e gafa i se vevela). Ave se mea teuteu 3 taimi i le aso mo le afa o le ipu malamalama seia maeʻa toe faʻaleleia. Po o (o se sua e sili atu ona faʻafefeteina) - sasaa i totonu o le faletaele ma taoto i totonu mo le afa itula.

I le avea ai o se sui sili ona maualuga, o laʻau o le prunella e faʻaaogaina i le auala lava lea e tasi e pei o le fasi plantain. Faʻasalaina i le gaioiga malosi o le sua, faʻaaogaina i le manuʻa, patipati, nonoa ma se fusi. Taofi pe a manaʻomia, suia lau mo le fou. E sili atu le saoasaoa o le toto, ma o le manua e le toe faʻataʻitaʻiina.