Laʻau

Mammillaria cacti - ituaiga, tausi fale

O Mammillaria o se tasi o le tele o le gacti o le cacti, e aofia ai le 200 ituaiga. Faatasi ai ma i latou o loo i ai ituaiga meaola e le mafaamatalaina e mafai ona maua i le toetoe lava o cactus, ae o loo matua faigata lava ma faigata, ma o lea e taua ai cacti.

Mammillaria (Mammillaria) o se tasi o le tele genera i totonu o le aiga o Cactus.

O Mammillaria o le cacti faʻapitoa poʻo le pupuu. O le ufiufi e ufiufiina i le papillae (ogaoga laulaau laʻau,) i le pito i luga o le papilla o le isola (fuga o le axillary teuteu) ma se fulufulu lauulu ma laau tuitui. Fugalaau ma le itu itu ("pepe") o loʻo i totonu o sinuses o le papillae. O fugalaau e tele lava ina laiti, o loʻo i ai i le foliga o se pulou i luga o le ala. O fua e pei o le vao, e fua i le tausaga lua.

Mammillaria. © FarOutFlora

O le faʻavaega o mammals e mafai ai ona faigofie ona iloa mai isi sui o le aiga o cactus. O se tasi o nei foliga o le i ai o mamamoe i luga o le au o le tele o papillae, ae le na o le tubercles. Prickles e tutupu mai luga o nei papillae. Fugalaau e sau mai le sinuses i le va o le papilla. E ui lava e tatau ona faapea mai o le papillae e na o le pau lea o le tutusa i le va o mammillaria eseese. O nisi ituaiga meaola e fausia ai ulugalu tetele. E tele ituaiga o meaola e teuteuina, o loʻo totoina i greenhouses ma potu.

Ituaiga Mammillaria

Mamila e faalauteleina (Mamilomu elongata) - faʻatasi ai ma se mea faʻafefeteina lautele, o le papillae e le maualuga, e faʻaputuina pine toto auro i totonu o se falemaʻi mama. E fuga mai i fugalaau paʻepaʻe paʻepaʻe, ae naʻo tulaga lelei, e ui lava, i se tulaga lautele, e tupu lelei i le potu aganuu. O togalaau e faia pe a maeʻa ona faʻavasega.

Mammillaria ua faʻateleina (Mammillaria elongata). © Ryan Somma

Mammillaria prickly (Mammillaria spinosissima) - faʻatasi ai ma se uʻamea ma le manifinifi, lanu mumu o lanu paʻepaʻe ma le lanu enaena. I le va o le papillae, pubescence, e peiseaʻi o paʻe papaʻe paʻepaʻe. Fuga i fugalaau lanu piniki.

Thorny Mammillaria (Mammillaria spinosissima). © Jose Luis

Mammillaria Wild (Mammillaria wildii) - faʻatasi ai ma se vaʻaiga mafolafola lautele, e oo i le 5 cm le lautele. O le papillae e manifinifi, e faʻaloloa i pine auro, o le ogatotonu tutotonu e faʻamalo. E faigofie lava ona fai fanau, e le mafai ona paʻuʻese, ae faʻaauau ona tupu, o se taunuuga, o lala o le cactus malosi. E vave ona fuga mai i lanu paʻepaʻe, e le tele fugalaau. O togalaau e faia pe a maeʻa ona faʻavasega.

Mammillaria vao (Mammillaria wildii). © Maxy_Mercado

Mammillaria Zeilman (Mammillaria zeilmanniana) - faʻatasi ai ma sina pulou pupuu ma le vao tuitui. O fugalaau e lanu piniki, o nisi taimi e paʻepaʻe i le tautotogo.

Seilman's Mammillaria (Mammillaria zeilmanniana). © David Traish

Mammillaria e sili ona lelei (Mammillaria perbella) - faʻatasi ai ma se mea faʻapipiʻi, e oo atu i le 6-7 cm le lautele ma faʻamaʻi paʻepaʻe paʻepaʻe. Faʻateleina ona faia ni tamaiti. Fuga i le piniki piniki po o le mumu.

Mamanu Mamanu (mammillaria perbella) Mamanu. © Jaime Campos Palacios

Mammillaria Ghana (Mammillaria hahniana) - faʻatasi ai ma se mea faʻapipiʻi poʻo se mea faʻalanuumi (e oo i le 10 cm le lautele) ma lauulu sinasina umi, o lenei mammillaria fugalaau e fuga mai i fugalaau piniki. Faʻateleina ona faia ni tamaiti.

Mammillaria Ghana (Mammillaria hahniana). © Lotus-Salvinia

Mammillaria bokasanskaya (Mammillaria bocasana) - faʻatasi ai ma se vaʻaiga mafiafia faʻafefe (4-5 cm le lautele), faʻatasi ai ma le papillae umi, e fai ai le tele o tamaiti. O se mea e ese mai i le vavao o le vaeluagalemu o le enaena enaena e umi ma e le fetaui, o le tele o meaʻai e foliga mai o le nila, e pei foi o le paʻepaʻe paʻepaʻe, lauulu lauulu. O lenei mammillaria e faigofie foi ona tupu ma fuga i totonu ma fugalaau paʻepaʻe. O le fea, pe ai ai le tele oi latou, teuteu lelei le laau. O togalaau e faia pe a maeʻa ona faʻavasega.

Mammillaria bocasana (Mammillaria bocasana). © Jeff Wright

Mammillaria (Mammillaria prolifera) faʻatasi ai ma se faʻavalaʻau mimiti, faigofie ona maua ai le tele o tamaiti. O laulaau e lanu enaena ma foliga o le nila, matua papaʻe, auro i le ogatotonu, latou te ufiufi ai le meaʻai ina ia le iloa ai i nisi taimi. E vave ona fuga mai i lanu paʻepaʻe, e le tele fugalaau. O togalaau e faia e aunoa ma le palotaina.

Mammillaria progeny (Mammillaria prolifera). © J R Linec

Vaega o le tausiga o mammillaria i le fale

Luga: Faʻaalia. I le taumalulu, o le taimi malolo i le vevela o le 7-10 ° C ma se mea matutu. Mo le mammillaria o le falemai, o le taumalulu o le 15 ° C, ae o le maualuga o le vevela i le taumalulu e le o se mea e manaʻomia. I le tau mafanafana, e matua manaʻomia lava e le tamaʻi mamameli se ea fou, o lea la i le taimi nei e sili ona lelei i latou i luga o le faapaleni poʻo ave i totonu o le togalaau.

Malamalama: O Mammillaria e alofa i le tele o le malamalama, toetoe lava oi latou uma e le gata ina faapalepale i le susulu o le la, ae manaomia foi. Ae maise lava o le tele o le malamalama e manaʻomia mo pepe mames.

Faʻatau: I le taumalulu, e seasea ona maua le suavai i le taumalulu malulu (e tasi i le masina e tele naua le suavai e na o le faamaluina o le pito i luga o le eleele). O nisi mammillaria e le faʻafefe i le taumalulu. I le amataga o le tautotogo, o le suavai ua faateleina ma mai ia Me ia Iuni, o le suavai e afaina pe tele, e faalagolago lava i le vevela o le taumafanafana, ae mai ia Aukuso o le a amata ona faaitiitia, ma o Oketopa o le suavai ua uma ona tapulaa. Faʻamago faʻamago i le tautotogo ma le taumafanafana.

Faʻamamaga o le ea: Latou te tali lelei i le suʻeina mai se fagu laʻititi laitiiti i le taumafanafana, pe a susulu pea le la pe leai foi i luga o le laau. E ui lava e talitonu o mamame, e pei o cacti uma, e puipuia i le ea malulu.

Suiga: Laʻau - 1 vaega o le turf, 1 le vaega o le laʻau, 1 le vaega o le peat land, 1 vaega o le oneone ma meaʻai piliki. Mo cacti matutua ma le eleele tuai palapala e 2 vaega. Talu ai o le tele o mammals e fausiaina le tele o tamaiti, e masani lava ona maua aʻa i talaane o le tina, o le ipu mo i latou e tatau ona lautele, ae le loloto. O laau talavou e totoina i tausaga taʻitasi, pe a mavae le tausaga.

Mammillaria herrera (Mammillaria herrerae). © jeffs bulbesetpots

Faʻaleleia Mammillaria

O le tele o mammillaria e kukaina e faigofie ona faʻaleleia e tamaiti, ae talu mai le tele o le taimi, e taʻitaʻia ai le ola o laau totō, e sili atu ona faʻafouina i taimi taʻitasi mai fatu.

Laʻau e tupu pe a vevela ma vevela ile palapala ile 20-25 ° C. O le gaosiga umi o le mammillaria mai tamaiti e oʻo atu ai i le pa'ūina o laau totō, o laau tuitui ma gaʻo e laʻititi, umi ma vevela. O nisi taimi, o le vaaia i totonu o le faleoloa o se mammillaria o le ituaiga lava lea e tasi, ae ua tupu mai se fatu, e faigata ona talitonu e mafai ona latou matagofie. O le mea lea, afai e te manaʻo ia matagofie lau pepe, ia faʻafouina i taimi uma mai le fatu.

Pests

O Mammillaria e sili ona faʻafefe i le faaleagaina o le mumu moli, ae maise lava e le o ituaiga meaola. Mo le puipuia, ua faʻamamaina i le pulumu ua faʻafefiloi i le ava malosi, ma o le solution 0.15% o le gaioiga o le faʻaaogaina o se auala e faʻafefe ai le meaola.