O le togalaau

Clarkia alofa tunoa: totoina ma tausia, tupu mai fatu

O Clarkia o se fale lalelei ma matagofie ma le fugalaau umi. I fafo, e foliga mai o se vao e sasaa mai i fugalaau faalua lua, e tutusa ma rosa.

E pei ona mafai ona vaaia i le ata, o lapataiga e iloga i lanu eseese ma o latou susulu, ua sinasina, lanu piniki, mumu, moli, lilac ma le lanu viole, ma o loo i ai foi ni leo se lua e eseese lanu ma lauulu.

I Europa mai Kalefonia aumai le faipule Peretania Clark. O le igoa o le fugalaau sa i lona sui.

O le laau e taʻitasi mai le aiga o cypremines. O loʻo i ai ni lau o le lanu lanumeamata lanumoana ma lanu mumu. E faʻasaina, faʻalaʻitele, sina pala. O le fugalaau e oʻo atu i le maualuga e oo atu i le 60 cm. O fugalaau e faʻaputuina i se tulaga maualuga i le pito i luga. E sili atu ma le 30 ituaiga o clarkia.

Faʻamatalaga a Clarkia

Faʻatoʻa tuʻuina atu e le Faatoaga ni ituaiga se tolu:

  1. Clarkia alofagia (marigold).
  2. O Malakia e manaia.
  3. O Clarkia e manaia.

E mafai ona e faamemelo i nei fualaau matagofie e ala i le tilotilo i le ata.

Mo le totoina o laau totō i le fale, o loʻo i ai mea lelei e maualalo le ola. O vaaiga sili ona mataʻina foliga fiafia Joy ma Hawsky le la. O a latou fugalaau ei ai lanu piniki ma le lanu piniki piniki.

E faʻapefea ona tupu le manino mai fatu?

O le tuputupu ae o se fugalaau e faigofie, e noatia i tulafono nei:

  1. O fatu e tatau ona muaʻi sosolo i totonu o se vaivaiga vaivai o le potassium mo le tele o itula. E mafai ona fufulu i le ogaumu ma le meaʻai e aloese ai mai faʻamaʻi fatu.
  2. A lūlūina, e manaʻomia le taina o fatu ma se laau laau, faʻafefe le palapala ile vai vailaʻau ma ufiufi i le tioata. O le koneteina e tatau ona i ai i se mea manaia, ae aunoa ma le la.
  3. Pe a aliali mai lau pepa, totogo ma totoina i totonu o se fale kiona vavalalata seia totoina. O lenei filifiliga e faʻaaogaina pe a faʻatupulaia laau toto mai fatu ma toe totoina i ni fugalaau.
  4. Afai o le a ola saʻo Kalakia i le togalaau, ona tatau ai lea ona totoina i le ogatotonu o Aperila - Me. O le malulu e matua leai lava se fefe i fatu. E mafai ona e vaʻaia le tau i le taumalulu.
  5. O Clarkia e tatau ona totō i se nofoaga lanu ma i luga o le eleele mataga, eleele malie.
  6. A o leʻi totoina se laau i le eleele, e tatau ona faʻaaogaina faʻamaʻi faʻamalosi i le eleele. Se tasi sipuni tele o le superphosphate ma le sulfate i le sikuea mita o fanua.
  7. O le mamao i le va o fatu laau i le taimi o le totoina e tatau ona tusa ma le 15 cm. E silia ma le 20 cm, e le fautuaina e tagata atamamai le mamao, ona o le a le totogo le laau ma e sili atu ona manaia ma tele.

E faapefea ona tausia fugalaau?

O le tausiga faʻapitoa mo se laau toto mai fatu e le manaʻomia.

E oʻo lava i se tagata e leai se poto masani e mafai ona ia tausia:

  1. E manaʻomia le faia o faʻamalamalamaga faaopoopo mo fualaau e faʻaaoga ai le moli uila ultraviolet mo le ao atoa.
  2. E tatau ona matauina masani, ae le tele le susu, faʻafeinu. E tatau ona faʻatino pe a maeʻa aso malogo pe a maeʻa le palapala.
  3. Fafaga fafaga faʻamaʻi 2 taimi i le masina. Fertilizers e matua manaʻomia lava mo laau toto i le tau vevela. E mafai ona e faʻapipiʻi le pefu i le palapala mo le tele o fugalaau.
  4. O le laau teuteu e tatau ona tausisia pea le tausiga masani, aveese mai le pau ma le lau o le oti.

O pusa fualaau suamalie o loo i ai fatu e tatau ona enaena.

Faatasi ai ma le faasolosolo taimi o tumutumu o le laau, e mafai ona maua ai ni vao tetele. Ae ua tatau ona totogo ausia le 25 cm le maualuga.

O laau tetele e lagolagoina e pine o le taavale pe a totoina. A leai, o le tilotilo i se matagi malosi e ono motusia.

A o leʻi amataina le kiona, o le a vavae puʻupuʻu i le eleele.

Le tuufaatasiga o clarkia ma isi laau

Clarkia i le tuufaatasiga ma isi togalaau aina e mafai ona fatuina ai se togalaau manaia matagofie. Latou te foliga matagofie i le phlox, lies, whiteisis ma asters.

O Clarkia e foliga sili atu i le pito i lalo o lanu mumu lanu mumu. O se togalaau lelei tele lea, e mafai ona i totonu o le vai mo le 15 aso, faʻagasolo lemu ona mata.

Lalo o ata o clarkia matagofie o ituaiga eseese teuteu:

Maʻi ma meaʻai

I luga o laulaʻau ma fugalaau o le laau, e mafai ona e vaʻai i isi taimi i ni lanu paʻepaʻe ma se tuaoi lanu. O le faailoga muamua lea o se maʻi afaina. O le faʻafitauli e faʻamautuina e ala i le vevelaina o vao faʻamaʻi. E tatau ona faia faalua i le vaiaso. E masani lava, o le vaimoa e aliali mai i le tele o le susu i le aʻa.

O le mea sili ona matautia o manufeʻai o se fao. E mafai ona ia faʻaumatia le laau e oʻo lava i le tulaga o le germination. Ma e oʻo lava i le faʻamalosia o le gaioiga faʻatasi ma vailaʻau oona o le a taʻitaʻia ai le le atoatoa o fua.

Ina ia puipuia faʻamaʻi, e tatau ona ufiufi vaega e maua ai fatu faʻatoʻaga ma mea e leai ni mea e gaosia, meaʻai. O lenei mea o le a taofia ai le osofaia o vaʻa i luga o fualaau aina ma maua ai le susu i le palapala.

I le noatia ma le fai fuafua i tulafono faigofie o le totoina ma le tausiga o clarise, o le a totogo lelei le laau ma umi se taimi. E mafai ona avea o se teuteuga matagofie o le terrace ma le faletalimalo.

Claritia Flower