O le togalaau

Luck Potato - faʻamatalaga eseese ma tulafono o le tausiga

O le totoina o pateta o se galuega galue. I le taimi o le galue malosi i totonu o le atunuu, e saili tagata uma e maua se fua tele ma le suamalie. Aʻo leʻi filifilia se ituaiga, e toʻatele e gauai atu i pateta Luck, ona o le le lelei i le tausiga ma le faigofie fetuunaiga i soʻo se ituaiga eleele e leai se tasi e leai se faʻafitauli.

Afai e te manaʻo e maua se faʻatoʻaga tamaʻi pateta, o le Luck o se fofo sili lea.

O le vave amataina o ituaiga faigofie faigofie ona fetuunai i soo se tulaga tuputupu ae. Le fefefe i le vevela ma le vevela, e maua ai se seleselega lelei ma lelei. Faʻafesoʻotaʻi le maualuga o le susu, e le fefefe i faʻamaʻi, rhizoctoniosis ma le leva o le paʻu o fatu. I le tulaga o le faʻaaogaina o masini, e le faʻaleagaina ma tupu lelei i le lumanaʻi.

Pau lava le leaga o ia pateta o lo latou gasegase i nematodes, o le paʻu o le pito i luga ma isi mea.

Luck Potatoes - Eseesega faʻamatalaga

Faʻamatalaga o le pateta O le lapisi e ese le ese mai isi meaʻai o pateta. O vaovao o se fualaau faisua o lo o felafoaʻi solo, palasi, tele i le lapopoa. E i ai le tele o laʻau i luga o laau taʻitasi, o se lanu lanumeamata lanumoana. Inflorescences e laiti, paepae. Laʻau moli o se fulufulu foliga, lea o loo valiina i se lanu mumu-violet.

O fua e tele, o nisi o taimi e lapotopoto ai foliga, e iai se paʻu mumu, e ufiufi i se fuainumera tele o tupu. O le pulupulu e paʻepaʻe, o le masini masini e maua ile 12 i le 14%.

Afai i le taimi o le totoina o pateta, ua fafagaina le luʻu i le laau ma le ufiufi po o le faapaleina o le chloride, ona i ai lea i le faagasologa o le kukaina o sea fualaau fualaau e mafai ona suia lanu latalata i le pogisa.

O lenei ituaiga ua faamaonia i le va o faifaatoaga ma le au faifaatoaga, aua o le totoina o ia pateta e lelei tele, ae faapena foi, e pei o so o se fualaau faisua, ei ai ana lava mea sese.

O faʻamanuiaga

O le totoina o ituaiga o luʻitau e le ese mai le tulaga masani.

E le pei o isi ituaiga pateta, o le ituaiga Luck e:

  • maualuga le gaosia ma le umi o le taimi;
  • ua i ai se ofu sili ona lelei tau fefaatauaiga;
  • e le manaʻomia ni tulafono faʻavae faapitoa.

Faʻafitauli

E pei lava o fualaau faisua, o le luck ei ai se mea leaga i se foliga o se mana faapitoa. O nisi e foliga ia te ia, ae o nisi e taumafai e aua nei o mai i le tauina o lenei ituaiga.

Faiga Faʻapitoa

O se tasi o uiga iloga o le pateta Luck o lona fua maualuga lea e ui lava i tulaga tuputupu ae. I le taimi o le seleselega mai laau taʻitasi, e mafai ona e maua mai i le 10 i le 20 ipu e fua i le 120-150 gr.

I le taimi o faamasinoga, sa tofotofoina le pateta Luck mo le maualuga o le gaosiga. Mai le tasi hectare o le fanua, o lenei ituaiga na gaosia ai le sili atu ma le 45 tone o fualaau faisua.

Vaitaimi o le vaomago O le luck e tusa ma le 85-90 aso mai le taimi o le totoina. I le vave seleselega, mo se faʻataʻitaʻiga, i le 50 aso talu ona uma le germination, e mafai ona e selesele se fua lelei - e oo atu i le 20 tone i le heta.

Totoina ma le tausiga

E pei ona taʻua - Faʻasolo manuia le pateta i soo se ituaiga eleele. Mo le aoina o fatu lelei i le vaitau o le seleselega, e tatau ona saunia le eleele i le tautoulu. O tagata sili ona lelei o lenei fualaau faisua o leki, kukama, kapisi ma gourds.

E le fautuaina le totoina o pateta i le nofoaga e tasi mo le tele o tausaga i le laina. O le mea lea, o le palapala e faʻapipiʻi ai meaola faalafua, lea o le a sili atu ona faigata ona taulimaina i tausaga taʻitasi.

Auala e saunia ai le eleele

Ina ia mafai ona toto lelei fatu, e tatau ona matala ma malu le eleele. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e eliina se taupulepulega i le tautoulu ma faʻaaogaina le kulimi.

Faʻamasinoga

A o lei totoina, e togafitia fatu i le paluka. A maeʻa, e tatau ona mamago lelei pateta ma tuʻu mo le faʻamaʻi.

Ua totōina pateta e tusa ai ma le faiga faʻavae. O vavalalata e tuu i se mamao e 20 cm, i le va o le laina pe a ma le 35 cm.

100 g o le palapalifi pala, lea e faʻafefiloi ma le fafie laupapa 1: 1, e tatau ona faʻapipiʻi i paiga taitasi. O le totōina o se fualaʻau fualaʻau e talafeagai, ma ia amanaʻia tulafono uma o le totoina.

Tausiga

Afai e vaʻaia le kiona, e tatau ona ufiufi ia pateta, ae na o le pau lava lea pe a amata ona amata lau laʻau i luga o le laau.

O le togafitiga o le patato e faia i tulafono nei:

  • taimi e vele ese mai vao leaga;
  • lafoaia o eleele faataamilo i le togavao;
  • faʻatinoina o le faʻamautuina tutoʻatasi i le ogaoga ma le umi o le lāmala.

Laʻei pito sili

Vailaʻau o le pati O le luck e matua fiafia lava i le faʻamaʻi faʻamaʻi. E fautuaina le fafagaina aʻo tatala, ma le faaeteete ma mataʻituina e le pa'ū i luga o laulaʻau ma le ogalaau.

Mo le fafagaina o pateta, e mafai ona e faʻaogaina fafie fafie, fuamoa.

Puipuia o Pest ma Disease

I le maualuga o le vevela, o le pateta Luck e faigofie ona afaina i le tuai ona paʻu. O le mea lea, mo i latou e aofia ai i le galueaina o lenei ituaiga, ua fautuaina e iai taimi e te maua ai ni fomaʻi faʻapitoa i oe, e pei o le: Max, Ridomil Gold, Metaxil ma isi.

Ae o le taua e faasaga i le Colorado potato beetle e sili atu ona faigata. E masani lava, o tagata o loʻo aʻafia i le mafanafana e faʻaumatia ma le lima le pest, e faʻaaoga ai togafitiga faʻasalalau mo le susunuina.

O le faʻapipiʻi faʻapipiʻi o pito i luga ma se mea faʻapitoa o le a faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faaleagaina o meaʻai e ala i le gaogao, faʻasaʻo faʻamaʻi pepe.

O le patato Luck o se ituaiga faigofie tele e tausia - e le fefe i le oge, e le o se mea e puipuia ai i meaola faalafua. Pe o le a le filifilia pe leai foi lenei ituaiga mo le totoina e oʻo lava i le tagata mafanafana e filifili ai, atonu mo se tasi o lona tofo faapitoa o le a foliga mai o se mea sili ona taua.