Fugalaau

Suavai pata ma moa - o se laumei vavega mo vaituloto

Paʻu, matagofie, e ui lava i le faigofie, o le fugalaau pupula o faʻamalama o le togalaau o se mea e sili ona fiafia i ai mo le toatele i luga o moega fugalaau ma tau. Ae o laumei anufe e le na o aganuu e mafai ona faʻafoʻi i mea teuteu i totonu o togalaau masani. Faatasi ai ma le tele ituaiga o meaola o loʻo i ai laau e sili ona lelei i le susu susu ma e oʻo lava i lo latou faʻafeiloaʻi i le vai. E leai se lapoa o le pata o le vai e pei o se ituaiga tele o ituaiga meaola e mafai ona avea ma se paʻu o teuteuga o soo se vai.

Aetercup vai (Ranunculus aquatilis)

O ituaiga ituaiga meaola ninii o patacups

E masani lava ona taʻua o le suavai e pei o laau uma o le Ranunculus e tupu i tafatafa ane o se vaituloto, e ui o le mea moni, o le igoa Buttercup aquatic ua na o le tasi le laau e fiafia e ola i vai papaʻu po o se loloto. Ina ia mamanuina vaituloto i aso nei, e tele ituaiga o laumei e faaaoga, e sili ona faigofie ona vaevaeina (e ala i le totoina o le loloto ma tulaga e sili atu ona lelei mo i latou) - i totonu o laau e na o vaomatua poʻo teritori, vai papaʻu poʻo loloto.

Malamalama i ituaiga sili ona lelei o patacups.

I luga o le matafaga, i totonu o se galu po o le lolovaia, o se tasi o laʻau samupama samasama lanu samasama ma fugalaau tetele e mafai ona tupu - talotalo uumi uumi (Langunculus gagana) O se mea mataʻina tele ma lapopoʻa tele lea e aʻafia ai aʻa e afua mai i ni mea e le masani ai, ma aʻa e pei o aʻa. O lenei laau e maua mai ai ni meaʻai tele ma se maualuga o le 0.5 i le 1.5 m ma faʻaopoopoga o mea totino, faʻapipiʻi, saʻo ma saʻo lelei. Ona o le umi, e oʻo atu i le 30 cm le umi ma se lautele e na o le 5 cm, o le pepa lenei na maua lona igoa patino. Ae o le vaega pito sili ona manaia o le laau o lo o tupu pea. Tele, e oo atu i le 5 cm le lautele, o fugalaau e valiina i le lanu samasama, lanu lanu, lea e faamamafa atoatoa ai le lanu samasama lanu samasama, o se ituaiga lio i le ogatotonu. E lima fugalaau e pei o le laʻau e fai ai se fugalaau faigofie ma le maofa. O le fuga o le patapisi uumi e amata ia Iuni ma, o se tulafono, e faaauau pea seia oo i le ogatotonu o le taumafanafana. A maeʻa ona toto, ae laʻititi, faʻapipiʻi siaki fualaʻau fua faʻatasi ma se isu e pei o le mailei i luga agai i luga. O fua e maua ai le taimi e faʻamalo ai i le vaeluagalemu, ma o le fua o fualaau aina e amata ia Iulai ma e maeʻa ia Aokuso.

I vai papaʻu, e tolu ituaiga mataʻutia o patapipiʻi mama e mafai ona foia:

Vai faʻafefe (Ranunculus aquatilis), lea, e aunoa ma le faʻaopoopoga, o se tasi o aganuu sili ona pele ma sili ona lelei. E mafai e le patacupupui ona faʻamauina i vai papaʻu, na o le 20 cm le loloto, e mafai ona faʻatali le faatofuina e oʻo i le 2 m. O lenei laau e fetaui mo le tele o vaituloto - ma mo vaitafe lalelei ma fesuisuiai, ma mo vai laiti, poʻo vaituloto, ma tele vaieli. E le gata i lea, o le sua o le pata e foliga tele i soo se ituaiga lava o le laufanua ma, e faaopoopo atu i togalaau masani, e mafai ona fetaui ma foliga masani o vai vai. I le faatusatusa atu i le umi o le talo, o le anufe anufe o le vai - o se laau tele-tele, ae o le tuputupu ae pea. O le faia o ituaiga laʻau e lua - luga ma lalo o le vai - o le patacup ua na o le fausiaina o le fogaeleele, ae avea foi o se mea taua tele o le siosiomaga, o se vai faamama, pule ma le tauva i algae. O lau o lalo ifo e lauulu, e foliga tutusa ma isi tagata o le vai loloto, ae o laʻau lalo ifo e sili ona manaia, o le mea sili ona foliga uma o le pulou ma o latou tolu tausaga, toetoe lava o le taamilosaga ma foliga lanu. E fuga mai i le amataga o Iuni se fugalaau anufe i le amataga o Iuni, ma faʻasao fugalaau fugalaau i luga aʻe o le vai e oo atu i le 3-10 cm le maualuga mai le vai, e faapaleina i luga o le eleele, e le tele tele, ae matagofie fugalaau sinasina ma se lanu samasama pupula susulu.

Laʻau uila uumi umi (gagana Ranunculus).

Buttercup Gmelin (Ranunculus gmailinii)

Aetercup vai (Ranunculus aquatilis).

Buttercup Gmelin (Ranunculus gmailinii) o se tasi o ituaiga siliva e mafai ona faʻamautu i vai papaʻu, e faʻamaʻaina ai laulaʻau, lanu-lapopoa, ae sili ona lanu lanu ma lanu samasama samasama e aoina mai i pulumu vaʻavaʻa, e sili ona faʻalauiloaina i le papa mafiafia o laumei.

Aetercup leafy (Ranunculus polyphyllus), faʻapea foi ma le pata pata Gmailin - o se tagata aulelei e vane lau lau. Ae latou te nonofo i ni taimi uumi, lobed, faʻaputu i ni mea e tafe ai, lea e tele lava ina natia o latou foliga masani. E sili atu le talafeagai o lenei patapuni mo vai papaʻu, e le mafai ona faʻatumu i le faʻafeʻega malosi, ae teuteuina i fugalaau lanumeamata samasama, o le laʻititi laʻitiiti e totogi e se foliga matagofie.

Muliki, lea e masani ona taʻua e se igoa ese - vai patupuku vai (Batrachium), ua leva ona filifilia e avea o se vaega o meaola ese i le aiga o Ranunkulus, ae o loo tumau pea o se pata mago o loo ola i totonu o le vai loloto. Batrachiums, poʻo vao, o vailaʻau o le vai lea e na o le paʻupala, poʻo le faʻafefeteina ma faʻapalapala laulaau i le taimi lava e tasi. E ese la latou laʻau eseese (mai le filiform i le otaota poʻo le vaeluaga), o fugalaau e tu toʻatasi, lelei tele, fuga i se aofaiga tele e foliga mai o le ufiufi o lenei vai i totonu o le vaituloto e foliga mai o se suauʻu fugalaʻau pe faʻafefe.

Mulberry Hairy (poo le paʻu o le pata, o le felafolafoaiga mataʻutia o loʻo faia e uiga i lona igoa tau fatu, ma Batrachium trichophyllum, ma le vailaʻau o Batrachium e eseese. trichophyllum) e na o le pau lea o ituaiga meaola e faʻaaogaina o se aganuu teuteu. E mafai ona ola i le loloto o le 1.5-2 m, ma pe a faʻaputu vai mo sina taimi i lalo o tulaga masani, e liua i se pepa o le eleele. O lenei laʻau faʻalauiloa e mauaʻa i totonu o fale faʻasaina. O le maualuga ma le tele o le mulberry e faalagolago i le loloto o le faatofuina. O foliga o le fulafula, o le vevela, ma le lanu uliuli, o loʻo lauiloa i se laumei mafiafia ma fatuina se lagona o se tapuni e tatala pea i fafo o le vai. O Pedicels e na o sina umi lava o laulaau ma e sili atu le malosi e faatusatusa ia latou sea taitasi. E faapaleina i le pito i lalo, e oʻo i le 1.5 cm fugalaau o se foliga e lima-faʻanoanoa ma le gaosia o petals ma ni manoa e pei o le selesaito, e faʻamalamalamaina i se eseesega o se lanu paʻepaʻe-e paʻepaʻe i se nofoaga tutotonu samasama. I fafo atu, o fugalaau o lenei laau e masani ona faatusatusa i fugalaau fugalaau. O fugalaau i le masina o Me, ae o lona fugalaau e mafai ona tumau i le taumafanafana uma seia oʻo i le autumn. I le avea ai o se ituaiga eseese o mulberry, o le vai mulberry ma Co. o nisi taimi e aliali mai i totonu o faʻamaumauga, ae latou te auai i le "moni" papapiiti, ma, o le mea moni, o loʻo tatou talanoa e uiga tutusa (silasila i luga) faʻamalama vai.

I le mamanu o le togalaau, e faʻaaogaina ai e tagata popoto vai-alofa:

  • o se tasi o laau sili ona lelei mo le faʻamalosia o le vai ma le okesene, faʻalavelaveina le atinaʻeina o algae ma fualaau pathogenic;
  • o se tasi o mea pito sili ona mataʻutia i le uiga o mea teuteu lanu meamata o vai papaʻu ma vai loloto;
  • e pei o se tau o le taumafanafana-fugalaau ma le faavae mo le mamanu o vaitafe ma vaituloto;
  • i le avea ai o se tagata e nofo i le va o solosolo ma fua o fua o le fugalaau.

Hairy Mulberry (Batrachium trichophyllum).

Filifiliga o paaga mo le pata ma le kamupani

O le kulupulu ma le mulberries ua faʻapipiʻiina lelei ma laau uma e aunoa ma se faʻasesega, lea e faʻaaogaina i le mamanu o vaituloto. Latou te aumaia le faʻafefe faʻafefe ma paʻi masani i se masani masani, ae e le foliga mai e faigofie tele pe manino foi le pata. O le mea moni, e matua faigata lava ona taʻua i latou e manaia ma ofoofogia, ae o mea nei o laau taatele ia e maua ai le vaituloto o se mea e teuteu ai le matagofie ma le susulu i le vaitau atoa o togalaau.

Tuʻu manaʻomia mo patacups o ituaiga meaola

O ituaiga uma lava o meaola papago e talafeagai lelei mo le fuafuaina o se vaituloto e lagona lelei lelei i le la ma i lalo o le paolo, sei vagana ai le lapatomalie o le la. Ae tusa lava pe mafai ona ia mitamita i le tumau, teteʻe malulu, le mautonu ma le faigofie faigofie o le tausiga.

Aetercup vai (Ranunculus aquatilis).

Laufanua Faʻamasinoga

O le paluga mo le vaituloto e sili ona totoina i totonu o koneteina, ae le o totonu tonu i le palapala. O vai faʻaputu ma vai vai ma vai faʻafefe e faigofie lava ona tuʻu ifo i totonu o le vai, ma o le a aʻafia i latou lava, ma fai ai ni fusi e mafai ona tumau seia oʻo i le tautotogo e sosoo ai i soo se taumalulu. O le loloto o le faʻaleleia o le koko o le buttercup ua filifilia e tusa ai ma le vaaiga.

Tausia o patipuka vai

I lea tulaga, o le tausiga o le patupii e toetoe lava a le tatau ai. Na o le pau lava le auala e le mafai ona tufatufaina ona o le malosi o le tuputupu aʻe o lenei laau e masani lava ona vevela. O le taimi lava e faʻamalosi ai le laau, alu i tua atu o le teritori ua tuʻuina i ai pe o le a faalavelave ia te oe pe latalata i mea totō, e mafai ona faʻamamaina lelei ma aveese nisi o pupu.

E le gata i lea, e taua tele i le tautoulu pe a uma ona mate vaega pito i luga o le laau, aveese uma toega mai luga o le vaituloto. Ae o lenei faiga e le ese mai le faamama o vaituloto mai otaota laau mai isi laau totino i vai papaʻu ma loloto.

Faiga faʻatau ma puipuiga

O mulipi ma patacups o loʻo nonofo i vaituloto o le taumalulu-o laau malolosi ma e le manaʻomia le puipuiga mai le malulu. E pei lava i soʻo se sauniuniga faapitoa mo le vaitau malulu.

O faʻalavelave ma faʻamaʻi pipisi e faʻafeinu ai le vai e le faʻafefe.

Aetercup vai (Ranunculus aquatilis).

Faʻatauga auala

O ituaiga uma o laumei ma mulberries e mafai ona faʻalauteleina i le laau poʻo le fatu. O le vaeluaina o vao o laau o le gataifale po o vaega o le ogaumu o loʻo ola i vai papaʻu ma i totonu o le loloto o le suavai o le pata o le a fesoasoani e maua ai ni faʻataʻitaʻiga fou. O vaega o le aʻa ma aʻa e tipi i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana, vave totoina i totonu o koneteina ma tuu i totonu o se vaituloto, faatulaga i maa. O aʻa e vave ona aʻafia ma ola, ma i le taimi e oʻo mai ai le taumalulu, latou te pulea le fatuina o fatuga o le faafouga. Auala totoga - masani mo laau toto uma.