O le togalaau

E faigofie le faʻamafu

O le compost o se faʻafoega mataʻutia faʻafoe. O a isi tulaga e mafai ona tatou ave mea e taua o lapisi: faʻi paʻu, opu apu, lau paʻu, vao, moega mo meaola - ma avea lenei mea ma se aoga e mafai ona suia a tatou togalaau ma moega? E matua ofoofogia lenei mea! Ma e ui lava e tele tulafono mo le faia o le faapalaga, aua le faʻatuai, o le a leai sau faʻafitauli i le faʻatinoga. Ma e tusa lava pe e te faia ni "mea sese" - o le a faʻaauau pea le faapalaga.

E faigofie le faʻamafu

Pusa, faupuega poʻo le komivaʻi fomaʻi-composter?

O le mea muamua lava e tatau ona e filifilia o le a teuina lau faapala. E faalagolago tele i uiga o lau togalaau ma i luga o le a, i lou manatu, sili ona fetaui i le tele, faapea foi mai se vaaiga matagofie. Mo se togalaau tetele, o le a sili atu ma le tasi le faaputuga lapoa, ae mo se tamai togalaau e mafai ona e faʻaaogaina se tamaʻi kapiti lauolaola poʻo se isi vaifofo faapalaga. I se tulaga lautele, e tele mea taua e ao ona mafaufau iai:

  • O le a le tele o lapisi o le ae faʻapalaina? Afai ei ai ia te oe se togalaau tele ma le lotoa e maua ai le tele o otaota otaota (mutia moa, lau, lala laau, ma isi mea), ona e manaʻomia lea o se gafatia tele mo la latou gaioiga. Afai o lau fanua e fua mai ai fugalaau ma vao leaga, ma o loʻo i ai lau vao vao (pe o loʻo e faʻaaogaina se muta vao vao), ona sili atu lea ona lelei le tuʻuina atu o se pusa faʻapipiʻi, pakete poʻo le komivaʻi.
  • Le itu matagofie o le lomiga. Atonu e te le manaʻo i le faaputuga faapalaga o loʻo tafe i luma o ou mata. Aisea e le tuʻuina ai le pini pulu i tua o se fale taʻavale poʻo se isi fale? Afai e le mafai ona e faia lenei mea, ma e te le fiafia i le vaaiga o le faaputuga faapaologa e aunoa ma se atigipusa, e mafai ona e faatauina se atigipusa faapitoa, pe puipuia le sone otaota ma nisi ituaiga mea teuteu.
  • E mafai faapefea ona e faʻafefiloi le faapalaga? Mo le faʻapalapala ma faʻateleina le faʻaleagaina o otaota otaota, e tatau ona faʻafefiloi i taimi taʻitasi. Afai e faigata lenei mea ia te oe, ia sili atu lou fiafia i le komiunipolo (composter), se atigipusa faapitoa ma le gafatia e faʻafefiloi lelei ai, pe taofi le faʻamaina faʻatasi ma anufe.

Po o le a lava le mea e te filifilia, e tatau ona tuʻuina le vaega ole faapalaga ina ia e faigofie ona maua. O se mea e sili ona manaʻomia ina ia maua i se nofoaga faʻatasi ai ma le malamalama faʻaletino masani (o le sili atu o le susulu o le la i luga o le faapalaga, o le saoasaoa lea o le a tupu ai le faapalaga).

E tatau ona tuʻu le nofoaga o le faapalaga ina ia faigofie ai ona e mauaina.

O le a le mea e faʻapala ai?

O le mea moni, e mafai ona avea ma mea totino. Afai o se mea e tasi o se laau toto, ona talafeagai lea mo le faʻapala. Ma o lenei mea e mafai ona vavae ese mai le gaʻo meaʻai, ponaivi ma meaʻai susu e le mafai ona faʻaopopoina i le faapalaga i lalo o soʻo se tulaga. E mafai ona aofia ai siama ma saofagā i le salalau o meaola faalafua.

O mea uma e ono mafai ona faʻapalaina e vaevaeina i ni vaega se lua: "lanumeamata" ma le "enaena." Greens e tamaoaiga i le vevela, e tele atu le susu ma faʻavave vave. O le Brown e tumu i le carbon, e itiiti le susu ma e faʻavave lemu.

Greens o otaota fualaau vao, mutia moa, weeds, falesa, otaota ma fuamoa.

"Brown" o lona uiga o paʻu paʻu, vaovao, nusipepa ua faʻafefeteina, pepa fagu pepa, lala ma laʻau.

I le talitonuga, o nei ituaiga ituaiga otaota e lua e tatau ona tuu i totonu o se faapalaga faapalaga i luga o laupepa (pei ona masani ona faaalia i tala o tala o talaaga). Ae e leai lava se tasi o loʻo i ai ia i latou se mauga o paʻu ua paʻu, ua gau vao ma fualaau faisua, lea e na o le faatalitali pe a faapipiiina i totonu o se faaputuga otaota ma matagofie matagofie. O se auala sili ona faigofie ma sili atu ona lelei o le faaopoopo lea o otaota i le faapalaga pe a tulaʻi mai ma faaputuputu. I lenei tulaga, e tatau ona faʻavavevave ma faʻafefiloi le faapalaga palapala, faʻafefiloi le otaota "lanu meamata" ma le "enaena" le tasi ma le isi.

E tusa ai ma le fua o le "lanumeamata" ma le "lanu enaena"

Oi ioe, o fea tatou te maua mai nei mafutaga. Afai e te popole i le manatu o le faʻapalapalaina o le faapapala i le vave e mafai ai, ona tatau lea ona e gauai atu i le fua o laumei lanumeamata ma le enaena i lau faaputuga faapalaga. O lenei fua faatatau e tatau ona tusa ma le 30 vaega o le enaena i le 1 vaega o le lanumeamata.

O le faʻatoʻaga o le togalaau e maua ai otaota e sili atu nai lo le enaena. O le mea lea, afai e le taua tele mo oe le faia o le faapalaga i le taimi sili ona puupuu, ona faatoa faaopoopo lea o otaota fua i le mea e foliga mai ai. Afai e te iloa o lau faaputuga otaota ua matua vevela ma ua faasolosolo lemu, faʻaopoopo i ai mea e mauoa i le carbon: laʻau pa'ū, fasipepa nusipepa. I soo se tulaga, aua e te popole - o le a galue pea le tapalaa!

E mafai ona e faʻapalaina soʻo se mea totino.

E faʻapefea ona teuina le faapalaga o le faapalaga poo le atigipusa i se tulaga talafeagai?

O le mea pito sili ona taua i le tausisia o le faapalaga o le faʻafefiloiina ma le faʻaleleia o le maualuga ma le mataʻituina o le maualuga o le susu, ma taumafai e faatumauina i le maualuga.

E mafai ona e faʻapipiʻi le faʻapalapala faʻapala i soʻo se auala talafeagai mo oe. Afai e te faʻapipiʻi se komivaka (composter), ona faʻaaoga lea o lana galuega ma sui i aso uma - e leai nisi taumafaiga faaopoopo o le a manaʻomia mai ia oe i lenei mataupu.

Afai o lau faapalaga o loʻo i totonu o se faaputuga po o se atigipusa, e mafai ona e faʻaaogaina ni auala. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e suʻe se suo poʻo se togalaau e tusa ma le tasi i le vaiaso e suʻe uma ai palu otaota. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻasalaina le faapalaga ma faʻafefiloi lelei ona mea. Afai e te malosi malosi, ma e te manao e vave maua le taunuuga, o le a avea lenei metotia ma fofo sili mo oe.

Ae afai o le manatu o le liliuina o le faapalaga atoa o le faapalaga o le a le mafua ai ona e maelega, e mafai ona e faia e aunoa ma lena. Faʻamasi le laufanua togalaau i totonu o le faapalaga i le loloto e pei ona e mafai, ona faia lea o ni nai gaioiga ma tua atu. Ona o lenei mea, o le a sili atu le ea o le a alu i totonu o le faapalaga, ma o le faagasologa o le faaleagaina o otaota otaota o le a faatelevave. O le a le vave maua le pepa palapalapala i le faʻaaogaina o le metotia muamua, ae afai e te manaʻo e tausia se soifua maloloina, o se filifiliga sili ona taliaina.

O le vaega lona lua o le tausisia o le faapalaga i tulaga talafeagai e aofia ai le tausisia lelei o le susu i totonu. E tatau ona pei o se tui pipisi: i le tasi itu, e mautinoa lava e susu, ae i le isi itu, e le o se isi vai e mafai ona tuʻi ese. O le faʻapalapala o le faapalaga o le a salalau atu ai se manogi manogi, ma e mamago foʻi e le mafai ona solo.

Afai e te maua lau palapalaa ua susu tele, faaopoopo nusipepa tipi poʻo lau paʻu. O ia ituaiga otaota "enaena" e mafai ona maua ai le tele o susu mai le faaputuga. Mo sina taimi, aua nei faʻaopopoina le lapisi "lanu meamata" i ai: seia oʻo ina toe foʻi le susu i le masani. Afai o le mafuaaga mo le faʻaleleia o le faapalaga o le timu, ia ufiufi i se tapoleni.

Afai o lau faʻapalapala o le faapalaga e matua vevela, fufulu i le vai e faʻaaogā ai le pulumu poʻo le faʻafeinu. E mafai ona e faʻafeinu le pito i luga o le faapalaga ina ia mafai ona sosolo i totonu ma faʻamaua mea o loʻo i le ogatotonu o le faupuega.

Faaaoga lau faapalaga

A uma ona sauni le faapalaga (e tatau ona foliga ma manogi e pei o le pogisa, eleele 'aina), e mafai ona e faʻaaogaina i totonu o le togalaau, i luga o le mutia, mo laau totő i totonu o ipu ma masini, ma avea foi ma mea e gaosia i le paluga mo le totoina o fatu. O le faʻaaogaina o le faapalaga i totonu o lau togalaau e toetoe lava a le mafai, o lea ia aua le matamuli e uiga i lau faigofie faigofie i ai!

Colin Vanderlinden, "Auala e fai ai le faapalaga ".