O le togalaau

E faʻapefea ona totoina ni fatu maloloina?

O le manuia o le galueaina o fualaau ola maloloina e manaomia ai faiga talafeagai o faatoaga. Afai o le galuega na faia lelei, e tusa ai ma manaoga o tekonolosi o le luluina ma le tausiga, ona tupu ai lea o laau toto o se auala faigofie ma totoina se mea totino i se nofoaga tumau lelei atoatoa. Ae e tupu foi i le soifua mālōlōina, o aʻafiaga alofa e amata ona mamae ma i le mavae ai o le 1-3 aso e matua oti uma lava.

Laʻau pepa vevela.

O mafuaaga e ono le afaina ai laau e aʻafia ai le solia o le mea e manaʻomia e le faʻalauteleina o le aganuu i le faʻatupulaia o tulaga (le lava le malamalama, vevela maualalo, maualuga maualuga o le suavai, faʻafefe, ma isi mea) ma, o le mea na mafua ai, faʻaleagaina fualaau e ala i le faʻaleagaina o le eleele i foliga o siama faʻamaʻi ma se vae uliuli, pala ma isi. O lenei tusiga e tuuto atu i auala e aloese ai mai faʻamaʻi totoina e mafua mai i le tutupu aʻe o mea sese, pe faʻafefea ona faatoilaloina le vae uliuli ma isi faʻamaʻi pipisi.

Faʻataʻitaʻiga faigofie mo le tuputupu aʻe o fualaʻau maloloina

O fua faʻataʻitaʻiga e tele lava ina puipuia, ae afai e le o mulimulitaia nei faiga faigofie, ona faigata tele lea ona ola maloloina.

1. Faʻapalapalaina o le faʻafefiloi o le palapala mo fatu

O le le faʻaaogaina o eleele ma mea faʻafefiloi pe a totoina ni fatu i totonu o pusa, ipu, kaseti ma isi mea faigaluega e tatau ona faʻatinoina e avea o se fua faʻataunuʻu.

Matou te fautuaina oe e faitau a matou meafaitino: E faʻapefea ona saunia le eleele mo tipu?

Afai e te leʻi faʻaaogaina le faʻafefe muamua o le eleele, e mafai ona e faʻamaʻiina muamua aʻo e lūlūina fatu e faʻaaoga ai se tasi o metotia ua fautuaina poʻo lau oe lava muamua.

  1. Ua faʻasaina le palapala ile vai inu, lea e faʻasaina ai le vailaʻau faʻasaina (1-2% fofo). I totonu o le 2-3 aso, o loʻo faʻafefiloi le palapala ua faʻamaligi, mago. A mavae le 3 aso, toe fai le faʻataʻitaʻiga ma se vaifofo. Tasi le 100 g suauu tao i le 10 l vai. A faʻapena le faʻafeiloaʻi taʻitasi, e faʻamago ma faʻafefiloi le palapala.
  2. 2 vaiaso aʻo leʻi lūlūina fatu, o le palapala faʻafefiloi o loʻo faʻapipiʻiina ma se tasi o meaola faʻapitoa: planriz, phytosporin, yield Ekomik, Baikal EM-1 e tusa ai ma fautuaga.
  3. A o le lūlūina, e mafai ona e togafitia le eleele ile vai ole Bordeaux (1% solution) poʻo le sulfate sima (0.5% faʻafofo). O le faʻaogaina o fofo e tatau ona maualalo ina ia aua le mu aʻa aʻa i taimi o togavao.

A maeʻa uma le faʻaaogaina o faʻamaʻi, faʻapipiʻi le paluga eleele, faʻamumu ipu, faʻafeinu i le vai mafanafana e vevela i le 24 ° C ma lūlū i le palapala susu.

Ua matauina. O fualaʻau ua ola aʻei totonu o ipu mafolafola ma kaseti laititi ua toetoe lava a le maʻi i se vae uliuli.

2. Taofiofia o se siosiomaga solitūʻau eleele

Faʻaleleia le siosiomaga e lelei mo le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le eleele. O le mea lea, ao le i luluina fatu mo laau toto, e tatau ona siaki le palapala mo le eletise (pepa faʻasalalau). O le mea aupito sili e sili ona lelei ile pH = 6.0-6.5. Le faʻaleagaina o le eleele e faʻaaoga ai le lime, falaoamata o le dolomite, lefulefu laupapa. O se siosiomaga faʻaituau e taua tele mo tipu. Faatasi ai ma le faateleina o le eletise palapala, o nisi o meaʻai e le mafai ona gafatia i laau toto. O nisi o fai togalaau e totoina le eleele i lalo o laau toto ma le eleele mago faatasi ai ma le faaopoopoina o le oneone, tausia o le eleele le faaituau ma i le taimi lava e tasi e faamamago ai ma le susu.

3. Faʻaaloalo i le maualuga o le tutu o laau ma fualaau

I totonu o se fale kati i luga o vaega tele, o le luluina e tatau ona faʻatinoina i le faʻatulagaga ua fautuaina, ae le o le faʻamalieina o le tele o laau. E mafai ona faʻaumatia pine tetele o fugālaau e ala i le tauina o laau vaivai: aua nei toso ese ma togi ese se fatu vaivai i le palapala.

O fua vavalalata e fatuina a latou lava microclimate susu ma faʻaosofia ai le tuputupu aʻe o le mycelium pathogenic. Pe a mimilo i laau e tuu ese le va i le va o fatu o le 1.5-2 cm, lea o le a maua ai le ea lelei ma malamalama lelei ai fatuga taitasi. Pe a lūlūina fatu i pusa eseese, e sili ona lelei le totoina o fatu e 2, ma pe a uma le germination, aveese se mea vaivai (e ala i le pine).

4. Faʻaaloalo i le vevela o pulega o le ea ma le eleele

I le avea ai o se tulafono, o fualaʻau totō e totoina i luga o fatuga o le vevela. O le mea lea, e manaʻomia ai le tausia lelei o le maualuga o le manaʻomia o le ea ma le eleele. E amata mai i le vevela o le ea le vevela i le ea + 16 ... + 18 ° C, ae o laau toto e sili atu le malosi pe a maeʻa le ea i le + 25 ... + 30 ° °, e fuafua i le fua. I le taimi lava e maeʻa ai le tele o pine, e tatau ona faaitiitia le vevela o le ea i + 16 ... + 18 ° C ina ia le faʻaosoina ai laau. I lenei faiga, o le totoina vave o le aʻa o le aʻa. I le lumanaʻi, o le pulega sili ona lelei mo fualaau o le tele o fualaau fuamoa e eseese i le aso + 20 ... + 25 ° C, ma i le po + 16 ... + 18 ° С.

Matou te fautua atu ia te oe ia eʻi totoʻa atu ia matou meafaitino: Faʻasagaga o fatu laau.

Leai se mea e sili ona taua mo fualaau o le vevela o le palapala. O le malulu, ma le vevela, e mafua ai le atuatuvale o laau laiti. O le sili ona lelei o le + 18 ... + 22ºС. E taua tele le faatumauina o le puleaina o le vevela o le eleele i le taimi o le tafe. O le faʻaitiitia o le vevela i lalo ifo o le 16ºС e mafua ai le faʻaitiitia o le faʻafefe o meaʻai ma le vai i totonu o laau toto, ma le faʻaitiitia o le saoasaoa o le afi mumū ua faʻaitiitia.

Tomato seedlings

5. Faʻaaloalo i le faʻaleleia o le vai ma le faʻafefe

O le eleele i lalo o le vaomatua e tatau ona lelei le susu. Vai vai i le vai faʻamafanafanaina i le + 20 ° C i le taeao, e le sili atu i le 1-2 taimi i le vaiaso, ae lelei pe a uma ona faʻamamaina le eleele. Aʻo tuputupu aʻe i le fale, e faʻafeinu vai i tafatafa o le paʻu, i totonu o le kiona - i tafatafa o moa.

I le aso muamua muamua o le 6-10, fausiaina o fualaʻau e faia ina ia le pa'ū le vai i luga o laau. O le masani ai ma le suavai e faʻafefe ai le faigamalo o le eleele, o le gaioiga o aʻa. E le gata i lea, o le faateleina o le vevela o le palapala ma le ea e fesoasoani i le vave atinaeina o faamai, ma mafai ai ona ola fanau laiti. O le mea lea, pe'ā uma le suāsusu, e tatau ona faʻamamago le eleele susu i le oneone malulu (sili atu le lelei), poʻo le alu e fafagu i luga o papa.

E mafai ona e faʻaaogaina vaega ninii o le maualuga peat poʻo le humus humu e mulumulu ai le eleele faʻafefe. O le maualuga o le maualuga o le ea e tatau ona faatumauina ile 70-75%. Ina ia faʻaitiitia le faʻaleleia o le ea, o le potu e faʻamalosi, ae aunoa ma ni faʻataʻitaʻiga.

6. A aunoa ma le toe faʻaalia, aua e te maua ni fatu maualuga

Afai e mafai ona maua fale, ma e manaʻomia sina vaega o tipu, ona faʻaalia lea o pusa i luga o le faamalama o le faamalama e susulu i le ao. Ae o nisi taimi, e tusa lava po o le a le tele o laau totō ua tupu, e tatau ona faaopoopo i ai, aemaise lava pe a lūlū fatu i Ianuari-Fepuari.

Mo vaimatua, o itula fautuaina o le aso e le itiiti ifo i le 12-14 itula i le aso, ae i le amataga o le tautotogo ma le taumalulu, e oʻo atu i le 50% o le fua faatatau o le malamalama e tuʻuina atu i laau. I le maualalo o le vevela, o laau e chlorotic, faʻalautele ma punou i le malamalama. O le mea lea, faʻapipiʻi faʻapipiʻi faʻapipiʻi i totonu o potu ma greenhouses e tuʻuina ai fualaau faʻatasi ma le laasaga talafeagai ma le malosi o le moli, ae le o ni moligaʻo mumu, ae o mea faʻapitoa i se malulu malulu.

O le totoina o laau e masani ona faia mai le 7 i le taeao i le 20 i le taeao. O le tele o fai togalaau e faʻaaoga le phytolamps poʻo le susulu o le ao. I le taimi nei, o le tele o faifaatoaga mo meaʻai e faʻafefe i le moli. Latou te lafoaia le lanu mumu ma le lanumoana lanumoana, lea e faʻaleleia ai le atinaʻeina o laau toto, e masani lava e le faʻamalamalamaina le vevela ma e matua tamaoaiga i le taumafa malosi.

7. Aua le faʻafefeina laau

Pe a faʻatau se mea e faʻaleleia ile eleele mo le totoina o fatu laau, e te le manaʻomia ni faʻaopoopoga faaopoopo, aemaise lava o le suka. Afai o le paluga eleele ua saunia taitoatasi, ona tatau lea ona fafagaina laau. E ui lava o se faʻapalapalaina o le eleele lelei, e mafai ona e faia e aunoa ma le fafagaina, aemaise lava o fualaʻau e i ai se vaitau puupuu o fatuga (27-35 aso).

E masani lava ona tupu laau totō ma laulaʻau lanumeamata, e le manaʻomia e se meaʻai tele meaai. O le tele o taumafa paleni e matua tiga lava mo fualaʻau. E mafua ai le lautele o laau ma o latou fale. O fualaʻau e fai ma vevela, malamalama, faʻatasi ai ma mea o loʻo i luga, o laulaʻau e avea o se lanumeamata lanumalie mafiafia. O le faʻavaivaia lautele o laau e mafua ai le vave faʻafuaseʻi o faʻatoʻaga. Ina ia aloese mai le vevela, o meaʻai ae leʻi faʻaleleia le suavai e le manaʻomia ona fafagaina.

7-15 aso i le maea ai o le pikiina, fafagaina fafaga ma lemira, nitroammophos, faʻafefeteina o le pefu o loʻo faia faʻatasi ma le faʻaopoopoga o mea e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe - epin, zircon ma isi. Afai ua fufuluina fualaau i le suka, e mafai ona tele le suāsusu ma vave faʻafefe le vai mai le apa, ma mulch le palapala ile oneone malulu ma se vaega e oʻo i le 2 cm. O le a amata ona faʻapalapala le fiva ma faʻaaoga le tele o le eletise i le palapala mo lenei mea. Ina ia faʻaleleia le paleni o paleni paleni i lenei vaitau, e mafai ona fufuluina laau i ferovit (chelate iron).

Lanu uliuli i luga o tapaa tapaa.

Totoina o Fualaau Faʻataʻitaʻi

O fua faʻamalositiko o auala sili ona vave ma sili ona faatuatuaina e puipui ai fatu mai faʻamaʻi faʻamaʻi. O faʻamaʻi, o faʻamaʻi sili ona ogaoga o faʻamaʻi ma fomaʻi faʻamaʻi pipisi. O le vae uliuli e sili ona lamatia i luga o laau. O le ogaoga o lenei faʻamaʻi e matua maualuga lava - i le epiphytotic. I totonu o le 2-3 aso, o aʻa o laau toto e afaina i le tele o le mycelium ma fualaau toto. O le mea lea, e taua tele le tausisi i mea uma e manaʻomia mo le totoina o laau.

O a mea e fesoasoani i le atinaʻe o vae uliuli i fualaau?

E ui lava i sauniuniga uma mo le totoina o laau, o nisi o eleele masani o le eleele, poʻo le faʻaleleia, e tumau pea le ola ma o loʻo malolo. Latou te faaputuputu i le eleele, i luga o laau toto, i luga o fatu, i luga o laau laupapa o greenhouses. O le faʻaopoopoga o faʻamaʻi pipisi i lalo o tulaga talafeagai e amata ona faʻaleleia malosi. O le mycelium e tupu i le eleele. I le aʻa, e amataina le faʻamaʻi, lea e faʻaalia mai i fafo o ia lava e pei o le fefiloi ma le faʻaogaina o fualaau. O le tagata fofo o faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻafefiloi i totonu o se fanua faifai pea mo le taimi pupuu. Afai e le o faia ni fua faanatinati, o le a mafai ona mate atoa le toto. Ina ia mafai ona puipuia lelei laau toto, e talafeagai le tauaveina o galuega tau alamanuia ma mea tau vailaau i mea tutusa.

Faʻaaliga manino o le faʻaleagaina o le vae uliuli

Afai e faamalieina uma tulaga manaomia o tekinolosi mea taufaatoaga, ae o laau toto e taoto i vavaeese, vave vave ona tupu, ona ola ai lea o laau toto po o fualaau laiti. I le tulaga o se faʻamaʻi o loʻo i ai se vae uliuli, o le aʻa i totonu o le vaega pito i lalo e pogisa, ua manino le vaaia o le faʻafefe o le lautele. O le faʻamaʻi e mafua mai i le tele o ituaiga o lauʻeleʻele palapala: o nisi e aafia ai fualaau o aso muamua o le tuputupu ae ma le atinaʻe. O laau talavou ua mamaʻi i le vaitau lenei ua pogisa, mucous, ma pala i le mea o loʻo ola ai le mycelium i totonu o le laau (aʻa, aʻa neck, faʻaititia le vaega o le fatu). O isi kulupu afaina e aafia ai se tagata matua sauniuni mo le totoina. O lona faʻamaʻi e aliali mai i le foliga o le vevela ma le faʻapouliuligia (seia oʻo i le uliuli) o le ū, le faʻamagoina o le vaega maʻi. E le mate le laau, ae o le toto i le eleele e maʻi mo se taimi umi ma e le o ni mea maloloina lelei (o le ulu o le kapeti e sili ona afaina).

O le a le mea e fai pe afai e maua e le vao se aʻa uliuli?

O aso muamua o fualaau aina e masani lava e le faʻafefe, ina ia le faʻaosooso ai se fale. Afai e le mafai ona vavalalata le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e faʻamafiesea ma susunuina faʻamaʻi maʻi. O le vaega o le eleele, pe a fai o loʻo maua ai laau mamaʻi, ua aveesea foi, ma o le nofoaga e togafitia i le afaina o le efuefu. E masani lava, o ia fofo o loʻo sauniuni muamua ina ia aua le faʻaumatia taimi taua. Vaevae le 2 ipu o fafie i le 1-2 lita o vai inu. Faʻaosooso 6-7 itula. Faʻamama ma faʻavaivai i le 9-10 lita o le vai mafanafana. O lenei fofo o loʻo faʻavasegaina i laau ma palapala, e tusa ma le 1 l / sq. m sikuea. I le fale, ao lei totoina, e tatau ona e faia ni fata ma ni fatu laau i se nofoaga e tasi.

5-7 aso i le maea ai o le 100% o fatu, o togalaau e togafitia i le suaina lelei ma se vaifofo o humate-EM, lea e matua faateleina ai le puipuiga o laau ma i le taimi lava e aafia ai meaola faalafua. Ua saunia le fofo i le fua faatatau o le 1 pou i le 10 l o le vai mafanafana. E mafai ona e faʻaaoga isi sauniuniga puipui.

I aso nei, ua fautuaina e le au atamamai se lisi tele o sauniuniga kemikolo ma meaola e fesoasoani i le puipuia o fualaau mai maʻi eseese, e aofia ai le vae uliuli. Faatasi ai ma le totoina o ia lava, e sili atu le saogalemu mo le soifua maloloina o le aiga e faʻaaogaina ai meaola. Latou te faʻaleaga lelei ai le eleele ma gasegase faʻamaʻi luga o laau totino ma e matua le afaina i tagata ma manu feʻai.

E tusa ai ma faatonuga, o sauniuniga o le biofungicidal e mafai ai ona faʻaleleia le totoina o laau ma le palapala i le taimi atoa o le totoina o laau, lea o le a puipuia atoa ai mai faʻamaʻi e le gata i le vae uliuli, ae faʻapea foi le pala, paʻu paʻu, mumu o le plight, peronosporosis ma isi faʻamaʻi. Used for spraying and applying to the soil e tusa ai ma fautuaga - alirin-B, phytosporin-M, trichodermin, gamair-SP, phytolavin-300, siama, ma isi.

O se auala lelei e faʻafefe ai le vae uliuli e vaʻaia ma punou. O le faʻamalolo o le paluga o le a faʻateleina ai le avanoa o le okesene i aʻa, ma le faʻaaogaina ai suiga o faiga. 2-3 aso i le maea ai o le tele o fatu laau, e totogo totogo ma totoina ma faʻapotoina ma faʻaaoga vai ma faʻaoʻo. O fualaau e tatau ona tumau magogo i le vaitau lenei.

A o lei totoina laau toto, mo le faamoemoe o le puipuiga, o le soliga eleele e togafitia i le sulfur colloidal i se fua faatatau e 5 g i le sikuea mita. m. E mafai ona e faʻaopopo le tioata poʻo le kemiki i ni laʻititi laʻititi i le faʻafefiloi palapala ma faʻafefiloi lelei. O le faʻaavanoaina o le auala ma le i ai o elemene i totonu o le faʻamalaina o le a fesoasoani i laau toto pe'ā uma ona faʻaleleia le vai e vave faʻafetaui i tulaga fou. O nisi o fai togalaau, aʻo lei totoina laau, ina ia puipuia i latou mai le vae uliuli, faaopoopo i ai le fualaau faasaina, Barrier, Fitosporin i le kulimi palapala ma faʻafefiloi lelei. Vaovao pe a uma ia ituaiga o galu e leai se lanu uliuli.

O sauniuniga Barrier ma Barrier, e pei o le uʻamea paʻu, e le gata ina faʻaleagaina, ae o vailaʻau faʻamaʻi. O le mea lea, e fautuaina i latou ina ia faʻafeiloaia e puipuia tagata matutua mai le lanu uli ae leʻi totoina i se nofoaga tumau. A o lei tulaʻi, o sauniuniga o loʻo faʻamatalaina Muamua, Pupuni poʻo le foliga o se fofo o le phytosporin, trichodermin, o Planriz o loʻo faʻafeiloaʻi atu i vaieli. Afai e leai ni sauniuniga, ona muamua lea o le suavai i le tasi aso ao lumanaʻi le toe faʻaaogaina ma le 1% o le vai o le vai.

O le mea lea, o le mataʻituina o manaʻoga uma o tekinolosi tau faʻatoʻaga mo le totoina o laau, e mafai ona e maua se mea totō totoina.

Faʻalogo! I faʻamatalaga i luga o lenei mea, matou te talosagaina oe e faʻasoa au mealilo ma auala faʻamaonia mo le tuputupu aʻe o fualaau maloloina.