O laau

Nectarine

Nectarine, lea e taua foi o le pi, o se ituaiga o peach lea e lamolemole le pau, e pei o se paʻu. I Saina, ua totoina lenei laau mo le sili atu ma le 2,000 tausaga. O le uluai faʻamatalaga o lenei aganuu i Europa e amata mai i le 14 senituri. O le uluai igoa o le nectarine i le gagana Peretania na matauina i le 1616, ao i ai i atunuu Europa sa avea ma tagata lauiloa i le 20 seneturi ma na o le tele lava o ituaiga o fualaau aina na maua mai. I aso nei, o le galueaina o lenei aganuu i luga o se tulaga tau alamanuia o loʻo faia i totonu o le Metitirani, e pei o, Tunisia, Cyprus, Italia, Eleni, faapea foi i atunuu o muamua Yugoslavia. Pe a faatusatusa i le peach, o le nectarine e sili atu ona tetee i meaola faalafua ma faamai, ma e mafai ona totoina ituaiga o le malulu o lenei aganuu e oo lava i le Volgograd.

I le taimi nei, e leai se tali manino a saienitisi, na faapefea ona tupu le nectarine? O le taunuuga lenei o le galuega a le au faifaatoʻaga pe na foliga faʻaalia? E talitonuina o nisi taimi e tupu mai ai fatu laau i luga o le laau ma vice versa. E le gata i lea, o loo i ai se manatu e faaopoopo atu i le pi, saina Saina, apricot ma almonds foi na auai i le faavaeina o lenei aganuu fou. I lenei tulaga, o lenei mea totino o se faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa. O le igoa nectarine e sau mai le upu "nectar" le mea moni e faapea, o nei fualaau aina e aofia ai le tele o suka.

Vaega o le Nectarine

O le maualuga o le nectarine e mafai ona fesuiaʻi mai le 4 i le 7 mita, ao le paleni o le pale e mafai ona 3-4 mita. Pepa pepa o loʻo i ai ni pito faʻamau. O le fugalaau e amata ao le i tupu laulaau. Ufiufi i fugalaau lanu piniki, o le laau e talitutusa lava ma se vavalaʻau fugalaau. O fua o nei aganuu e lua e talitutusa lava i le tele ma le foliga, ae peitai, o le paʻu o le nectarine e paʻepaʻe ma lamolemole, aʻo sosola ese le pi. O fua o le nectarine matua e mafai ona valivali samasama, samasama-lanu mumu, cherry, yellow-green, red-yellow and red. O le pi e sili atu ona malu nai lo le nectarine.

O le suaina o fua e tumau i le 3-5 masina ma i le taimi lava latou te manaomia ai le mafanafana. I lenei tulaga, o lenei laau ua totoina i na o itulagi ma se vaitaimi umi ma mafanafana vevela. O le tagata matua e maualuga le malosi o le kulimi, e mafai ona tatalia le malulu e oʻo ifo i le 32 tikeri, ae peitai, e tatau ona maitauina le mate o le fugalaau ua matauina i le itiiti ifo ma le 2 tikeri.

I le faaopoopo atu i le pi, o le nectarine ua manatu o se aiga o fualaau fualaau aina nei: almonds, plums, quinces, apple trees, pears, apricots, irgi, keke pelery, hawthorn, ash ash, chokeberry, cotoneaster, dog rose and medlar. Nectarine e totoina i eleele matala ma tausia lelei i le auala tutusa e pei o le totoina o pi, ae o loo i ai pea feeseeseaiga.

Tuʻuina o le nectarine fafo

O le a le taimi e toto ai

I le tele o itu i saute, ua fautuaina e toto le nectarine i luga o le eleele i le tautotogo. Afai o le taumalulu e malulu i le itulagi, ona fautuaina lea e amata ona totō se fatuga i le tautotogo. I totonu o le Crimea ma le itu i saute o Iukureini, o le totoina o lenei laau e mafai ona faia uma i le tautotogo ma le autumn.

E sili atu le lelei o le Nectarine i luga o le oneone oneone ma le eleele mama, ae e le mafai ona totō i eleele palapala. E le gata i lea, mo le totoina o laau, e le mafai ona filifilia na nofoaga e papaʻu ai le laulau i lalo o le vai, ma e oo lava i na nofoaga e le o talafeagai ai nei togalaau aina ma meaola matagofie, totoa, alfalfa ma strawberries. hit verilillosis. Mo le totoina o lenei laau, e sili ona lelei le filifilia o se nofoaga o loʻo i le itu i saute o le nofoaga o le togalaau, ae e tatau ona maitauina e le mafai ona i ai le nectarine i le paolo mo le sili atu i le 1.5-2 itula i le aso, o lea e le tatau ona i ai ni fale poʻo isi laau. E le gata i lea, e le fautuaina e totō i tafatafa o se pi, aua o le lamatiaga o le faatoilaloina i maʻi mama, e oo lava ia i latou e toetoe lava leai se leaga mo se pi, e faateleina.

Nectarine totoina i le autumn

E tatau ona faia le 15-20 aso aʻo leʻi amataina le sauniuni. O le tele o le lua e tatau ona 0.7x0.7x0.7 m I le ogatotonu o le lua, e tatau ona faapipiiina se laau laupapa, lea e tatau ona ausia le maualuga pe tusa o le 150 cm. A sauniuni le lua, e tatau ona gaugau le pito i lalo, ona tuufaatasi lea ma le 150 kalama o le superphosphate ma ma le 10 kilokalama o le palapala palapia. ½ o le faʻafefiloi o le eleele ua maua mai e tatau ona sasaaina i le ogatotonu o le lua ina ia maua ai se mauga.

E fautuaina e le au atamamai e faʻatau mai fualaau taʻitasi mo le totoina, ae e tatau ona tuʻuina atu i se ituaiga e faʻafetaui i tulaga fesuiaiga o lau eria. Faia se suʻesuʻega maeʻaeʻa o le fatuina, aua e tatau ona matua maloloina. O le aʻa e le tatau ona pala po o aʻagogogo, e tatau ona valiina le paʻu lanumeamata mai totonu, ma e le tatau ona i ai ni fausua i le nofoaga o tui.

I luga o le faaputuga, lea sa sasaa i le ogatotonu o le lua, e tatau ona e faapipiiina se fatu. A faʻamaʻo saʻo ona aʻa, e tatau ona faatumulia le lua i le paluga eleele o loʻo totoe. A totoina se laau, ia mautinoa o le nofoaga o le faapipiiina o luga o luga o le maualuga o le fanua e 30-40 mm. Toto lelei le eleele mai pito o le lua i le ogatotonu, ona sasaa lea o le 40-50 lita o le vai i totonu o le "pu". A maeʻa maeʻa le suavai, e tatau ona i ai le nofoaga o tui i le tulaga e tasi ma le eleele. A maeʻa lenei mea, ona nonoa lea o le laau i se pine, ona fai ai lea e tusa ma le 0.2-0.3 m ma le eleele vevela e faʻaaoga mo lenei mea. I le taumalulu, e tatau ona ufiufi le pito i luga o le poloka poloka i se paʻu o mulch (compost), o le mafiafia e tatau ona mai le 8 i le 10 centimita.

E faʻapefea ona toto le nectarine i le tautotogo

Mo le totogo toto o le nectarine, ua fautuaina e saunia le lua i le taimi o le tautoulu. I lenei tulaga, ua faia le lua ma saunia i le auala tutusa e pei o le totoina i le tautoulu. I lenei tulaga, e tatau ona e toto se fatu laau i le tautotogo i le auala tutusa e pei o le autumn. Ae ui i lea, e tasi lava le eseesega: i le taimi o le totogoina o le tautotogo, e le o gaosia le toga.

Nectarine Care

Spring Nectarine Care

O togafitiga faʻasaina o le nectarine mai faʻamaʻi pipisi e faia i le ogatotonu o Aperila, aʻo faʻalauina le laau i luga o tumutumu o Karbofos. O le togavao lona lua o le laau o loʻo faia i totonu o le laasaga o le laumei lanumeamata - o le taimi lea e osofaʻi ai le pito i luga o le lau laulaʻau mai le fatugaʻo. Mo lenei togafitiga, o loʻo faʻaaogaina se vaifofo o le vai Bordeaux (3%). O le teuteuga pepa e fai pe a uma ona aliali mai ata i luga o le laau. A maeʻa ona teu, o le a tatau ona faia se togafitiga mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi, ae tatau ona manatuaina i lenei tulaga, e le mafai ona faʻaaoga oloa o loʻo i ai le kopa (faʻataʻitaʻiga, palu Bordeaux). I le taimi nei, o le faʻaaogaina o nei vailaau faʻasaina pei o Karbofos ma Fozalon ua fautuaina, aʻo faʻatasi i latou ma vailaau mo faʻamaʻi faʻaleagaina, mo se faʻataʻitaʻiga, faatasi ai ma Kuprozan, Polycarbacin poʻo Benlat. A maeʻa le laau, e toe faia lea togafitiga.

A maeʻa le faʻamaligiina o le aoga faaopoopo, e tatau ona faʻamaonia le avega o fua. O le mea lea, i le 10-15 inisi o le fana e tatau ona na o le 1 ovary, ma e tatau ona aveese isi mea faaopoopo, a leai o le a le mafai e laau ona tetee atu i lo latou ogaoga i le vaitaimi o le suamalie.

Summer Nectarine Care

I le tau mafanafana, e manaʻomia ai e se laau se faʻamaga. O tulaga o le tau e afaina ai le taimi o le fausiaina ma le tele o mea. I le taimi o le taumafanafana, e manaʻomia e le nectarine ni togafitiga se lua poʻo le 3 e faʻaumatia ai laʻau lau, aua o le faʻaaogaina lea o se vaifofo o Delan poʻo isi auala o gaioiga faapena.

A o faagasolo le vaitaimi o le tuputupu ae o fualaau aina, ia sili atu ona suamalie ma maua ai le lanu paʻu, e tele ni meaʻai e fafaga ai, e faʻaaoga ai se vaifofo o le faʻamalolo faʻasa. 4 vaiaso aʻo lei seleseleina, e manaʻomia e le faʻalapotopotoga le tele o vaiinu, o se taunuuga o lenei fua e mafai ona faateleina le 1/3. Ae ui i lea, e tatau ona maitauina seia oʻo i le seleselega, e le mafai ona toe faʻafefe le nectarine.

Autumn Nectarine Care

Mai le tele o le vai o le ai ai i le palapala aʻo faʻapipiʻiina le fugalaau, o latou aʻafiaga malulu e faʻatatau saʻo. O le mea lea, pe a seleseleina fua uma, e masani lava ia Aokuso-Setema, e tatau ona matua faasusuina le laau.

I aso muamua o Oketopa, ao le i suia le lanu o laulaau amata, mo le puipuia o faamaʻi afaina, e tatau ona togafitia le laau i se paluga Bordeaux.

I aso mulimuli o Oketopa poʻo le aso muamua o Novema, pe a paʻu uma laʻau, e tatau ona e fufulu le vaega o loʻo tupu ai le nectarine. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e saluina uma laulaau lanu ma isi meaʻai laau ma faʻaumatia le mea moni e ono mafai ona faʻamautuina meaola faalafua i latou mo le taumalulu. Ona aumai ai lea o le suavai-e tau ai le suaina o le laau. A faʻamaʻaina le laau, e tatau ona sosolo i le suauu sulfate mai maʻi faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le Nitrafen - faʻaleaga mea faʻamaʻi na faʻamautu mo le taumalulu i le pito i luga o le eleele i lalo o le laau ma lona paʻu.

Faʻasaina le nectarine

A maeʻa le fatuina o fatu i fua, e tatau ona faʻafeinu le nectarine mo le taimi muamua. Afai o lenei faiga e faʻatinoina nai lo le faʻatulagaga, o le taunuuga atonu o le a togiina le fua. I le vaitau o le tuputupu aʻe, e tatau ona faʻafefe i le 4 ma le 6 taimi aʻo leʻi seleseleina, ma e tatau ona faʻafefe le lua pe 3 taimi muamua o ituaiga o fualaau aina.

Ina ia mafai ai ona sili atu le suamalie o fua, o le tele o le suāina ua faatulagaina 4 vaiaso aʻo lumanaʻi le seleselega, fuafua i le tele ma le matutua o le laau, e 3-6 pakete vai e ave i le 1 sikuea mita o le lio poloka. Pe a selesele fua uma, i le vaega o le faʻaputuina o fugalaau pe a faʻaleleia le nectarine i le 1 sikuea sikuea o le lio, e ave 4 i le 7 pakete.

I le taimi o le faʻaleleia o le vai, e tatau ona tumu le eleele i le loloto o le 0.6-0.8 m. O le loloto o loʻo maua ai aʻa maualalo o le fale.

Nectarine laei

Afai e te fufuluina le laau i le vailaʻau o le urea (7%) i le tautotogo, o le a le gata ina faʻamamatia uma meaola ma faʻamaʻi o le taumalulu i totonu o le paʻu ma luga o le lio, ae o lenei mea o le a avea foi ma puna o le nitrogen mo le laau, lea e manaomia i lena taimi . Ae e tatau ona maitauina e tatau ona e sosolo le laau i luga o pulupulu e leʻi fulafula, a leai e mafai ona latou susunuina. I le tulaga ua amata le tafe o le suavai, ma le togafitiga faʻatasi ma le Uria e leʻi maeʻa, ona tatau lea ona faalēaogāina lenei taualumaga. I lenei tulaga, e faia i le autumn, pe a pau uma laulaau mai le laau.

I le vaitau o le tuputupu aʻe, e manaʻomia lou fafagaina o le nectarine i le auala laupepa 2 pe 3 taimi. E fautuaina le faʻaaogaina o vailaʻau nei mo le lalaga pito i luga: mai le 50 i le 80 kalama o le ammonium sulfate poʻo le ammonium nitrate (e mafai ona suia i le 30-50 kalama o le urea), 10 kalama o le borax, mai le 100 i le 150 kalama o se vaega o le superphosphate, mai le 30 i le 60 kalama e ave i le 1 pakete vai paluga chloride (pe 50-70 kalama o le potassium sulfate), faapea foi ma le 15 kalama o le manganese. Afai e te fafagaina le laau pe a oʻo i le fua o le fua, ona tatau lea ona aveese le borax ma le nitrogen mai lenei paluga oona.

Afai o le sauniuniga o le lua mo le totoina o oe e faʻaaoga uma fomaʻi talafeagai i le palapala, e le manaʻomia e le nectarin meaʻai mo le 5 po o le 6 tausaga, aemaise lava pe a faʻapipiʻi le pito i luga o le poloka i le mulch i tausaga uma (humus poʻo le faapalaga). Afai ua oo i le taimi e fafaga ai le laau, ona tatau lea ona manatuaina o le faaaogaina o fugalaau faʻamalosi i totonu o le palapala e faia faʻa-tasi i tausaga uma, i le tautotogo e manaomia e le laau le gaʻo, ma i le taumafanafana ma le autumn - potassium ma fugalaau. E tatau ona fafaga le Nectarin i le amanaʻia o manaʻoga o lenei aganuu.

Togafitiga Nectarine

Ina ia lelei pea le ola maloloina o se laau fua, e manaomia e ia le puipuia o meaola mai faamaʻi ma meaola faalafua. Le auala e togafitia ai le nectarine i fatuga e le tatalaina e pei ona faamatalaina i luga. I le lanu lanumeamata, e fautuaina e togafitia le laau i se vaifofo o le paluga Bordeaux (3%).

O togafitiga nei mo faʻamaʻi faʻaleagaina ma faʻamaʻi meaʻai e faʻatino i le lanu piniki, e faʻaaoga ai se fofo tuʻufaʻatasiga: 40 g o le Cuprozan poʻo le 40 kalama o Colicarbacin faatasi ai ma le faaopoopoina o le 30 kalama o Karbofos poʻo le 150 kalama o le sulfur colloidal e ave i le 1 pakete vai. A maeʻa le laau, ma tutusa foliga tutusa, pe afai e tatau ai, e mafai ona tele ni taimi e felafoai ai, mo se faataitaiga, pe a maua ni iniseti manua i luga, pei foi o le i ai o ni faailo o le paʻu paʻu po o le laʻau lau. Ae ui i lea, ia manatua o le afa masina ao leʻi selesele, e tatau ona e taofi soʻo se gaioiga.

Pe a pau uma laulaau mai le laau, e tatau ona togafitia i se vaifofo o le tuufaatasiga o Bordeaux (3%), lea o le a faaleagaina ai meaola ninii uma e mananao i le malulu i le cortex nectarine, faapea foi i le pito i luga o lona lio. Ma, o le nectarine e sosolo i se vaifofo o Nitrafen (3%) e faʻamamatia ai meaola uma e filifili i le taumalulu i totonu o le laau ma le liʻo lata ane. O nei togafitiga uma e lua e mafai ona suia i se masini e tasi, lea e faʻaaogaina ai se vailaʻau urea (7%).

Wintering Nectarine

I le tautoulu, ao lei amataina le kiona, o le a tatau ona aveese lau o loʻo paʻu ma totō otaota mai le 'upega tafaʻilagi, faʻafefe vai, fafagaina ma faʻagasolo le laau. A maeʻa lena, pe a oʻo ina malulu mata, e tatau ona ufiufi le pito i luga o le poloka poloka i se paʻu o mulch (pito i luga, vao, vaovao, peʻa poʻo lau vevela), aʻo saunia muamua. I timuga timuga, e le mafai e se tasi ona ulu i le mulumulu o le lio, o le isi mea e ono tupu i luga o le ua, e ufiufi i se apa o mulch. I le taimi foi o le autumn, e fautuaina e faʻamaeʻa le pito i lalo o lala skeletal ma le ogalaau o le laau, mo lenei lime faʻaaoga.

O le totoina o le autumn o le autumn e manaʻomia ai se malutaga mo le taumalulu. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faʻapipiʻi ni ala uumi i luga o itu uma o le fatu. Ona tuʻuina lea o se taga suka i luga ma luga o le laau lava ia. Ina neʻi mafai e le matagi matagi ona gauia le taga, e tatau ona fufuluina i le palapala mai lalo. I le itu i mātū o Iukureini, o le a manaʻomia foʻi fale mo le lua tausaga ma le tolu tausaga le matutua. Ina ia faia lenei mea, i le nectarine, e tatau ona e faʻapipiʻi 3 'uumi uumi, ave i totonu o le eleele. I le pito i luga e tatau ona faʻafesoʻotaʻi e faʻaaoga ai se uaea. Pe a oʻo mai fulufulu, o le fausaga e tatau ai e tatau ona ufiufi i fatu o le sana po o lala toto, ona afifi ai lea i le agrofibre. Ma o lenei mamanu e le faʻaumatia e le malosi o le matagi, e tatau ona nonoa i le twine. Manatua o le nectarine e tatau ona ufitia pe a maeʻa le kiona.

Nectarine teuteuina

O le a le taimi e totoina ai

E manaʻomia le Nectarine e teuteuina ai. O le fuaina o lenei laau e matauina i le tuputupu ae faaletausaga, o le mea lea, ao faagasolo taimi e teuteuina ai, e taua tele le le tausia o togafitiga o laau, ae ia mautinoa foi le tuputupu ae o vaovao faaletausaga ae aloese mai le fesuiaiga o fualaau aina i le palealii. E mafua mai i lenei mea e tatau ai ona faʻamalo le tausaga ma faʻapuupuuina lala o lenei laau. O le teuteuina muamua o se laau mo le totoina o le autumn o le a na o le amataga o le tautotogo e sosoo ai ao leʻi amataina le tafe. I le tautotogo, e manaomia e laau laiti le teuteuina ma le teuteuina lelei. I le tau o le autumn, o le siakiina o le nectarine e naʻo pe a manaʻomia.

Auala e Oti ai Nectarine

I le avea ai o se tulafono, o le palealii o se laau e foliga mai o se fagu, po o se pesini.Faafetai i lenei fomu, o le pale sili atu ona malosi, ma e tusa lava pe o sea laau e faigofie atu ona aveese fua ma faigofie ona tausia. O paleni e faia i le tautotogo i le 4-5 tausaga muamua. Muamua, o loʻo sosolo lala paʻu. I le tausaga muamua, e tatau ona filifili ni lala se 2 pe 3 ma le lautele o le aluese, e faapuupuuina i le 10 simetimita i fafo, ae o isi lala uma e tatau ona vavae. O tausaga taʻitasi, e tatau ona faʻaopopo i ai le 2 poʻo le 3 skeletal lala, lea e tatau ona tuʻu i le itu taumatau. Faʻatulagaina se faʻalauteleina o le poloaiga muamua i lala o skeletal i le tausaga ua teʻa, o le poloaiga lona lua - i le tausaga aʻo lumanaʻi, ma isi.

I le taimi o le faapaleina, e tatau ona tulaʻi le avetaavale 0.2-0.25 m i luga aʻe o le pito i luga o skeletal branches. A maeʻa le fausiaina o le pale, e tatau ona vavae le avetaavale i le maualuga o laʻau pito i luga. O le maualuga o le maualuga o le aʻa e mai i le 0.5 i le 0.6 m. O pupuu e aliali mai i le vaega o le aʻa o le a vavae ese, ma e tatau ona i ai se taimi e faia ai lenei faiga aʻo lumanaʻi la latou laupapa. E i ai tagata fai togalaau o loʻo sili ona fiafia i le tino, i lenei tulaga e mafai ona alu ese lala o le skeletal mai le ogalaau toetoe lava i luga o le palapala. O lenei fomu e fesoasoani i le faʻatapulaʻaina o le tuputupu ae o le nectarine, ma le aoina o fualaau aina ma le tausiga o laau e matua faʻamalosia foi, talu ai e le manaʻomia se apefai i lenei mataupu. O le maualuga fautuaina o sea laau e mai le 250 i le 300 cm.

Totoina o le nectarine

O le faia o le teuteuina o le nectarine, faapea foi ma le tumama, e faia i luga o se piniki piniki ia Aperila, mo lenei mea, ua maeʻa uma lava, manua, ua afaina ai le kiona pe afaina. I le taimi lea, o le teuteuina foi e faia mo le fuaina, mo lenei mea, i luga o le lala o le skeletal, e tatau ona e filifilia 2 ola masani e totoina e ola latalata ane. O le fana e latalata i le pito i luga o le paranesi e tatau ona faʻapuupuuina e 8-10 vaʻa, o le a fua mai i le taimi nei. O le isi pu, e latalata i le ogalaau, e tatau ona faapuupuuina le tele ina ia tumau ai pea le 2, mai lenei sui sui o se pana, o le a fua mai i le isi vaitau. "O le sao saʻo" o le a? I luga o lenei fana o loʻo i ai fua e pei o le tuputupu aʻe (tuʻuina o lau laʻau) pupu. Mai le toe sui o le nonoa i le vaitau e sosoo ai, e tatau ai ona fausia se sootaga fou. I se auala talitutusa, e teuteuina le laau i tausaga uma i le tautotogo, ma o le taunuuga o le a mausali ai fua o faatoaga ma o fua o le a lelei tele.

I le faaiuga o le fuga ma le lafoaia o ovaries sili atu, e tatau ona fetuunai le avega o le seleselega. O le mea lea, i luga o le paranesi mo 10-15 inisi le umi le umi, e tatau ona na o le 1 fualaau aina, ae tatau ona aveese le ovaries faaopoopo e ala i le fao.

Auala e totoina ai i le taumafanafana

Afai e fua le laau, ona oʻo lea i le taumafanafana e le teuteuina. Ae i le taimi nei, o ni aʻa e le manaʻomia e fufula pe gau, o le a mafua ai le faatupuina o le tuputupu ae o paranesi fou ma le faʻavaeina o fualaau aina suamalie.

E faapefea ona totoina i le tautoulu

Pe a paʻu uma laulaau mai le laau, pe afai e tatau ai, ia faia ni teuteuga mama. Mo le faia o lenei mea, tipi uma vaivai, mamago, manua ma maʻi mama.

Nepaina Propagation

Mo le faʻalauteleina o le nectarine, e lua auala e faʻaaogaina: fatu ma generative (tui). O iuga sili ona lelei e faʻaalia i le fugaina o le nectarine scion, aʻo almond poo piva seedlings e faʻaaogaina o se faʻatau. Afai e susu le togalaau, susu le eleele, ao tafe le vai i le fogaeleele, ona avea ai lea o se mea e teu ai oloa, siamu plum po o le pamu pine laau e lelei. O le tupu mai o le nectarine mai fatu e faigofie lava. E ui i lea, e tatau ona e iloa o se laau ua tupu i lenei auala e maua ai fua e le maualuga tele.

E faapefea ona ola mai fatu

E fautuaina togalaau e ave mai laau e faʻafetaui i tulaga o lau eria. Ina ia faia lenei mea, ao faagasolo le taimi o le fualaau taumafa, ia e alu faataamilo i lau togalaau aina ma ave fua mai ia laau ia e sili ona e fiafia i ai. O fua e tatau ona tuʻuina mo le 3 aso i le vai, lea e suia faalua i le aso, ona ave lea i totonu o se potu malulu mo le faʻamago. A maeʻa lena mea, e toesea lelei ponaivi mai fua. Mo le lūlūina o fatu e filifili ai se nofoaga lelei, lea e tu mamao mai fale ma laau. Muamua, e tatau ona e faia se 'olo, lea e ufiufi i le eleele mama. O ponaivi o loʻo tanumia i le 50-60 mm, ao le mamao i le va oi latou e tutusa ma le 20-25 centimita. Ona tatau lea ona totō fatu ma faʻafeinu lelei. A maeʻa ona faʻapipiʻiina le suavai i totonu o le palapala, e tatau ona ufiufi le pito i luga o le moega i se laʻau o le mulch (launiu, mutia poʻo le vao).

O le luluina o fatu e mafai ona faia i le tautotogo, taumafanafana ma le autumn. Afai o le lūlūina o fatu e faʻatinoina aʻo lei oʻo i le taumalulu, o le a maua e le fatu se paʻu masani i masina o le taumalulu, i le tautotogo, pe a uma ona faʻasaʻo le moega mai le malutaga, o le a tutupu mai faʻatoʻaga ma amata ona ola.

A oʻo ina ola malosi le toto, ia mautinoa o le palapala i luga o le moega e galo ma sina susu i taimi uma. Ina ia fafaga i latou, e faʻaaoga se humus solution. Afai e tatau ai, e vaʻaia i latou mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi pipisi i se vaifofo o le Ridomil poʻo le Tiovit.

Nectarine Inoculation

O le vavaeina o lenei laau ua faapipiiina i luga o almond po o stocks peach e ala i le auala e sosolo ai. O lenei metotia o le toe gaosia e vave tele ma faigofie, ma o lona faʻaopopoina o le fatuina atoa o le fatu e mafai ona tuʻuina atu se laau fou o le a taofia ai faʻailoga uma o ituaiga meaola. Ae mo le taualumaga o tui, ia manuia, e tatau ona e tausisia nisi tulafono:

  1. Aua nei faʻaaogaina le rootstock nai lo le penitala. I le taimi lava e tasi, ia manatua o le paʻu i le nofoaga o tui e tatau ona lamolemole, manifinifi ma mafai ona fua.
  2. O le tui e faia i le taimi o le malosi o le suavai, i le taimi lea o le paʻu e faigofie tele i tua o fafie.
  3. E tatau ona lelei le atinaʻeina o mata o loʻo i luga o le sikiona.
  4. O se meafaigaluega maoaʻe ma faʻapipiʻiina e faʻaaogaina mo le fugaina.

O le seleseleina o seleselega mo le selu e maua mai i le taeao, i le taimi nei ua tumu le pusa i le susu. O le umi o le selesele e tatau ona oʻo i le 30 centimita pe sili atu foi, ae tatau ona atiaʻe le laupepa laupepa i luga. O lapisi ma laulaau laupepa e tatau ona vavae ese, aʻo le 'au o loʻo totoe i le maea o le seleselega e tatau ona oʻo i le 10 mm le umi. Ma o le pito i lalo o le tipi o le faatofuina i le vai.

I le rootstock o loʻo i lalo e te manaʻomia e vavae ese avanoa uma e maua ai le lanu. E tatau ona aveese uma palapala ma le pefu mai le aʻa. Mo le faia o lenei mea, ave se mea mama, susu ma solo le au, agai i luga mai le ua matua i le 20 simetimita. Ma, i le nofoaga na faʻamamaina ai le pefu, e tatau ona faia se vaega o le paʻu o se T-foliga. Faʻaeteete e le faʻaleagaina le fafie. O le umi o le vaega e felafoaʻi e tatau ona tutusa ma le 15 mm, ona faia lea o se vaega faʻapitoa e amata mai i le ogatotonu o le pito i lalo, e oʻo atu i le uumi o le 25 i le 30 mm. Afai e fesoʻotaʻi vaega e 2, e tatau ona liliu ma le faʻaeteete tulimanu o le cortex i le lautele o le vaega o loʻo i luga.

Ave le 'au ma lou lima agavale, ma lona pito i luga e feagai ma oe. Ma le isi, o se miti laʻititi (length 1.2-1.3 cm) e faia i luga o lona cortex, ae tatau ona pasi i lalo o le fatugaʻo, lea o le a faʻaaogaina mo le gafa. O se isi sulu tutusa e tutusa le umi e tatau ona faia i luga aʻe o lenei fatu. Ina ia tipi le cortex ma le fatugaʻo, e tatau ona e amata mai le pito pito i luga, aoe sosolo malie agai i le pito i lalo. O le umi o le afaina e tatau ona tusa ma le 25 mm, e tatau ona fetuutuunai, ma o le fatugaina e tatau ona i ai.

Ave le talita ma lou limamatua ma le limatusi mo le toega o le petiole, ona tuu lea ma le filemu i lalo o le paʻu o ese mai le T-shaped i luga o le faʻatau. I le tulaga o le umi o le paʻu e lili e umi atu nai lo le mea e tatau ai, ona tatau ai lea ona vavae ese ma le faaeteete le sili atu i le tuaoi o le vaega i totonu o le faʻatau. Faʻatasi ma lou limamatua, faʻamalosi le paʻu i luga o se pito i luga ole pito i luga o le talipupuni ua faʻapipiʻi lalo o le paʻu. Ona ave lea o se lipine mai polyethylene ma afifiina i le nofoaga o tui, agai mai luga mai i lalo.

A maeʻa le afa o le masina, e tatau ona e siaki pe ua manuia le fuga. Ina ia faia lenei mea, ia e paʻu ma le mama i le vaega o totoe o le petiole, pe a lelei mea uma, ona tatau lea ona vavae ese ma pau.

Nectarine Disease

Peach ma le nectarine e aafia ai faamaʻi lava ia. O le tele o taimi, o le nectarine e mafai ona aʻafia ai kleasterosporiosis, laʻau paʻu, paʻu palapala, fualaau aina, moniliosis o fualaau maa, poʻo le lauulu fualaau suamalie, cytosporosis, verticillosis, coccomycosis, scab, gloky gloss ma le mushroom burn.

Afai e te tuʻuina atu i le fale le togafitiga lelei, faʻapipiʻi foi i tulafono uma o tekinolosi tau vaomatua o lenei fua ma faʻapitoa ona faia togafitiga e puipuia ai faʻamaʻi ma meaola faalafua, o le a le maʻi lau laau. Afai o loʻo maʻi pea le nectarine, ona tatau lea ona tatou manatua o le mycoplasma ma faʻamaʻi pipisi e manatu e le mafai ona faʻaleleia i le aso, ma o le mea lea e tatau ona aveeseina mai le eleele ma faʻaleagaina. O vailaau nei e sili ona lauiloa i le tau faasaga i faʻamaʻi faʻamaʻi: Chorus, Vectra, Skor, Topsin M, Topaz ma Strobi. E tatau foi ona manatuaina o faailoga o faʻamaʻi ma le auala mo togafitiga i le nectarine e tutusa lava ma le peach.

Papatusi Nectarine

I le nectarine ma le peach, o meaola faalafua e masani foi, e tatau foi ona tagofia i le faaaogaina o metotia tutusa. O le tele lava o taimi, o nei fualaau aina e aafia i le itu i sasae ma mumu, aphids, fuainumera iniseti, taina, mina ma moa fualaau suamalie, sovils, fugalaau ma siaki.

O faʻataʻitaʻiga o loʻo pulea i iniseti, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻaaogaina fualaau faasaina e pei o: Chlorophos, Solon, Karbofos, Aktara, Mospilan, Actellik, Intavir, Bankol, Metafos ma Durban.

Eseesega o le nectarine ma se ata ma se faʻamatalaga

Fugalaau tuai

O ituaiga o fualaʻau eseese o le nectarine e sili ona lauiloa i le au faifaatoaga:

  1. Fleming Fury. O lenei ituaiga e sili ona lelei na faia e tagata faʻatoʻaga mai Amerika. O fua tetele e toetoe lava a ufitia uma i se lanu mumu lanu mumu. O le tino lanu samasama e manaia.
  2. Big Top. O lenei ituaiga tele ituaiga meaola, na fausia i Amerika, e lauiloa mo lona le mautonu ma le maualuga o le gaosiga. O fua o loʻo i ai se lanu violē lanu violē ma se foliga lapotopoto, latou te tusa ma le 200 kalama. O le pulupulu e faigata, malie ma samasama, latalata i le ponaivi, e maua ai se lanu mumu. O le aano o le aano e maua ai le meli ma sina sina. O le ponaivi e faigata ona vavae ese mai le pulupulu.
  3. Ruby 4. O lenei ituaiga ituaiga eseese sa faia e le au faifaatoaga Iukureini, o lona uiga o le gaosia. O fua lapopoa lalelei e ufitia i le paʻu paʻu, pe tusa ma le 200 kalama. O le pulupulu o se mea malie, lamolemole, e lanu samasama ma se lanu mumu sesega. O le tofo o le pulupulu e suamalie ma e leai se mea e iloagofie. O le ponaivi e faigata ona vavae ese mai le pulupulu. O fua e faʻatagaina le femalagaaiga lelei.
  4. Rebus 028. O le televave o ituaiga fatuga na faia e tagata faʻatoʻaga o Italia e faʻaalia i le gaosia ma le tetee atu i faʻamaʻi ma le malulu. O foliga o fua lapoa o le lio, sina mea e faʻalanuina, latou te tusa ma le 200 kalama. O le fua o loʻo i ai se lanu samasama, ae toetoe lava i luga o le fogaeleele o loʻo i ai se lanu mumu lanu mumu. O le manogi manogi manogi o le manogi e lanu samasama ma o se tofo suamalie.
  5. Caldei. O le eseesega o le faʻaleleia o Italia e faʻaalia i le maualuga o le gaosiga. Toeitiiti lava o le lautele o le lapoa tele o le lanu samasama-lanumeamata o fualaau aina ua ufitia i se mafiafia lapotopoto mumu mafiafia. O le suamalie suamalie e paʻepaʻe. O le ponaivi e le mafai ona taofia.

Vaitausaga o vaitau

O ituaiga sili ona lauiloa o vaitau o le nectarine o:

  1. Uila Lanu Uila. O lenei ituaiga, na fatuina i Amerika, e maualuga lona fua. O fualaau mumu-mumu lapopoa ua i ai le saʻo, e tusa ma le 240 kalama pe sili atu. O se pupuʻu pupuʻu laʻitiiti e maua ai le lanu samasama samasama, ma e latalata i le ponaivi o loʻo liu mumu. O le pulupulu e faigofie ona vavaeeseina mai le ponaivi.
  2. Wang 3. O lenei ituaiga vave-tutupu, na faia e tagata atamamai Amerika, e iloga ona o lona gaosiga ma le tetee atu i le malulu ma faamaʻi. O le foliga o le fua o le lapotopoto, o la latou lanu e loloto le lanu mumu ma ni lanu samasama samasama, pe tusa ma le 220 kalama. O le tino mumu o le lanu samasama e maualuga lona gafatia.
  3. Alitop. O lenei ituaiga, na fausia i Italia, e maualuga lona gaosiga. O fualaau lapoa o foliga lautele e tusa ma le 250 grams, toetoe o le atoa o le eleele o se mumu lanumumu. O le manogi o le manogi manogi o loʻo i ai se lanu samasama ma lanu mūmū mūmū, e maualuga lona gafatia.
  4. Harco. O le ituaiga, na faia e le au faifaatoaga a Kanata, e maualuga lona gafatia ma tetee atu i le malulu ma faamaʻi. Toeitiiti lava i luga o le vaega atoa o lanu samasama lanu samasama tele-lanumeamata, o loʻo i ai se lanu violē-mūmū. O le paʻu suamalie tino e i ai se lanu samasama ma o se manogi suamalie ma le malie. E faigofie ona vavae ese le ponaivi mai le pulupulu.
  5. Ishunsky. O lenei ituaiga na faia e tagata faifaatoaga o Ukrainian. I luga o ni fua tetele o lanu samasama o loʻo i ai se moli, e tusa ma le 150 kalama. O le pulupulu suamalie suamalie o loʻo i ai le lanu samasama ma vela mumu. O le pulupulu mai le ponaivi e mafai ona vavaeeseina ma faigofie.

O le tele o ituaiga taumafa

O ituaiga o fualaau oona e sili ona lauiloa:

  1. Poseidon. Filifiliga eseese o aiga. O fua o le lalolagi e iai sona foliga lapotopoto ma se lanu samasama ma se lanu tele o le lanu o le carmine, ua faatulagaina i le auala o le sasa. O le paʻu vevela lanu samasama vaivai e iai sina numera o vela mumu. E vavaeese le pulupulu mai le ponaivi ma faigofie.
  2. Faʻasalalau. O lenei ituaiga o le suamalie. Toeitiiti o le atoa o le fualaau samasama oval ua ufitia i se mumu lanumumu. O le pulupulu suamalie ei ai se lanu samasama ma se tofo suamalie. O le pulupulu e faigofie ona vavaeeseina mai le maʻa.
  3. Le tamaitai lalelei. O le ituaiga, na faia e tagata faʻatoʻa Italia, e faʻaalia i le gaosia ma le tetee atu i faʻamaʻi. Lanu samasama lanu samasama ua mumu mumu ma e tusa ma le 300 grams pe sili atu. O le lanu samasama ma le pulupulu e manaia tele. O le pulupulu e faigofie ona vavaeeseina mai le maʻa.
  4. Setema Queen. Lulu i fualaau lanumeamata lanumoana o lanu mumu lanumoana. O le lanu o le lanu manogi lelei e manaia, manaia tele. E vavae ese le ponaivi mai le pulupulu.
  5. Evpatoria. O lenei ituaiga o mea e ola ai na faia i le Nikitsky Botanical Garden. E fautuaina e atiaʻe i Iukureini, i le Itumalo o Krasnodar, Transcaucasia ma Moldova. Fualaau lanu samasama ua ufiufiina i le lanu o le kalame carmine i le ¼-1/2 vaega. O le paʻu fibrous pulumu ei ai se lanu lanu samasama ma vela mumu, o se pulumu piniki e aliali mai i tafatafa o le ponaivi. O le pulupulu mai le ponaivi e mafai ona vavaeeseina ma faigofie.

Ae o ituaiga eseese o nectarine e pei o: Nikitsky 85, AIC 19, Flavor Top, Kolonovidny, Krimzon Gold, Krymchanin ma isi.