Laʻau

Myrtle totoina

Myrtle o se laʻau manogi sili ona lelei e manaʻomia ai le tausiga masani i le faʻaleleia o le suavai, faʻamaina ma faʻaleleia taimi e tausia ai lona teuteu ma le atinaʻe atoatoa.

Pe a faʻapipiʻi

  • O le laau ua na o le faʻatau i se faleoloa;
  • Myrtle tausaga mai le tasi i le tolu tausaga;
  • Pests po o faʻamaʻi ua aliali mai;
  • Ua tupu malosi le laau, ma ua amata ona laiti le malosi o le fugalaau.

I le tolu tausaga muamua, ua fautuaina le myrtle e faʻapipiʻi faʻatasi i le tausaga, ona o le agavaʻa e tupu malosi. Mo laau matutua matutua, o le tasi le gafa i tausaga uma e tolu o le a lava. O le faʻataʻitaʻiga e faʻataunuʻuina e ala i le faʻaaogaina, faatasi ai ma le faʻasaoina o se vaega eleele. O le taimi lelei o le vaitau mai ia Novema ia Mati, pe a malolo le fale. O le fugalaau fuga fou e le tatau ona tele atu nai lo le taimi muamua. E fautuaina le tuu o le aʻa i le taimi o totoina i luga o le eleele.

O le totonugalemu o le fale faʻatau i totonu o le faleoloa e faʻalagolago i le faʻafeiloaʻiga faʻamalosi, aua e manaʻomia ai le sui o le faʻafefiloi o le eleele ma se sili atu ma tutusa ma lenei ituaiga o laau. O le a fesoasoani lenei mea e aloese ai mai faafitauli e ono tulaʻi mai i le tuputupu ae ma le atinaʻeina o fugalaau ona o le i ai o ni mea leaga faʻaleagaina i le eleele faʻatau.

Pe a tulaʻi mai meaola faalafua, o le myrtle transplantation e tatau ona faʻatinoina e aunoa ma le faʻasaoina o se vaega eleele, ae, i le isi itu, faatasi ai ma le suia atoatoa o le paluga o le eleele tuai. E fautuaina e tago ma le faʻaeteete aʻa ina ia le faʻaleagaina. O lenei faiga e faʻamalosi ma o se avanoa e faʻaolaina ai le fale atoa mai le oti.

O le isi mafuaaga taua mo le totoina o le myrtle o le faʻalauteleina lea o aʻafiaga, lea e le mafai ona atinaʻe i luga o se vaega o loʻo vavave ma fesoasoani e taofi le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le aganuu. Laʻau moa ma ua uʻamea o loʻo aʻafia ai le eletise atoa ma faʻatumu uma le lapisi o le fugalaau. I lenei tulaga, e le mafai ona tolopoina le gaioiga mo se taimi umi.

E faʻafefea ona suia le myrtle

O le tuufaatasiga o se paluga lelei o le eleele mo le myrtle e tatau ona aofia ai vaega nei: 2 vaega humus, 1 vaega biohumus ma sina vermiculite po o isi palapala eleʻele eleu.

Mo le faigofie faʻapipiʻiina o le laau mai le fagu fugalaau, ua fautuaina e taofi le susu 1-2 aso aʻo leʻi faia le taʻaloga. O le mea faʻapipiʻi malogo o le a faʻaitiitia le tele ma o le fugalaau o le a faigofie ona toso mai fafo mai le ulo pe afai e te uuina i le pito i lalo o le ogalaau. Afai o le suʻega e faia ona o le tuputupu ae o le aʻa, atonu e le aoga lenei metotia. Ona sili atu lea ona faʻaaoga se mea faitino lamolemole (mo se faʻataʻitaʻiga, o se mea uamea, se naifi laulau ma se pito lapotopoto po o se mea tutusa) ma taumafai e vavae ese le palapala mai puipui o le tane, ma pasi i luga o puipui.

Ua sasaaina le alavai i totonu o se fagu fou, ona tuu lea o le mea ua saunia ma tuu le laau ina ia tumau pea le ua i luga. O le tele o vai inu e vave ona faia, pe a maeʻa le suavai lea ua taoto i totonu o le pusa fugalaau e tatau ona faʻafefe. O le eleele i luga o se ulo ma se laau e manaʻomia ona ufiufi i se tamai laulau o le niu niu poʻo le vermiculite.

Pe a faʻapipiʻi ona o foliga mai o meaola faalafua poʻo faʻamaʻi, o aʻa o le laau e tatau ona fufulu lelei ma faʻaleagaina uma vaega. O fanua tuai e le tatau ona tumau i luga o le laau, ona o mea e afaina ai po o ni vaega laiti o iniseti leaga e mafai ona tumau i totonu, lea pe a uma ona toe totoina o le a toe afaina ai le fugalaau. Talu ai o lenei faiga o se popolega moni mo le myrtle, e le tatau ona faʻaleagaina lona tulaga e ala i le faʻaaogaina o le faʻamaʻi ma le suavai. E sili atu le lelei o le totoina o le laau i le susu ma tuu ai mo ni nai aso e fetuunai ai i se nofoaga fou.

A oʻo ina faʻapipiʻiina ma faʻalauteleina se fasi laau (bonsai) i le taimi o le toe totoina, o le vaega tele o le aʻa e faʻapipiʻi, ae le sili atu ma le 30%. O lona telē e tatau ona tutusa ma le tele o le pale o le "laau".

I le faaiuga o le taualumaga, e tatau ona tuu le pusa i le myrtle i totonu o se potu malulu ma le malulu.