Fugalaau

Simplocarpus - o le tupu o tagata faʻatau mo le vaʻa

Laʻau i fafo, o mea taugofie ma fugalaau e le masani ai, e le itiiti ifo i le tasi, ae sa sailia uma e le fai togalaau. O le manaʻo ia maua se "uʻamea" i lau togalaau ma faʻapitoa ai o se tasi lea o mafuaaga autu i le faaleleia o le mamanu. E masani lava o togalaau sili ona lelei o togalaau ia mo fugalaau ma fuga o sauniga. Ae o se tasi laau e tulaga ese lava. Simplocarpus o se vavega ofoofogia e fiafia e faʻamauina i le palapala malulu. Na te faʻaalia uma lona matagofie i totonu o se moega tafao pe latalata i se vaituloto.

Symplocarpus (Symplocarpus).

Simplocarpus o se mea e tupu ai mea uma e ofoofogia

E le o se mea e tupu mai ai le fatuina o Simplocarpuses i totonu o laau e mafai ona aumaia ni paʻi e le mafaamatalaina i le mamanu o soo se togalaau. O lenei togalaau e faapitoa i mea uma: i le lanu o le lautele o loʻo siomia ai le paluga o inflorescences, i le foliga o le paʻu lava ia, i le tele o ona faʻalavelave, ma le isi, i le tele o laulaau. I le avea ai ma se laau laitiiti, o le mea moni, o le simplocarpus o loo taofiofia pea le faia o se lagona umi ma ona "auiliiliga" tele. E mautinoa lava e le o se laau toto mo tagata uma. E i ai tagata fai togalaau e le fiafia i le simplo-carpus, o loʻo i ai tagata maelega. Ae le faʻafefe i nei laʻau faʻailoga susu e leai se tasi. O le tulaga o se laau totino naʻo le faʻamalosia ai o le malu ma le susulu o le alofa o lenei mea mataʻina.

O le igoa simplocarpus e sau mai le upu Eleni "symplokos" ma le "carpos" - o le "moni fua". E oo lava i le igoa o fualaau oona o loo faailoa mai ai foliga vaaia o fualaau aina ma fualaau aina o lenei tamaʻi laitiiti - e le o le laina mulimuli, faafetai lea na manumalo ai le symplocarpus i le ulutala o le fale muamua o le aiga o Aroidae.

Simplocarpus (Symplocarpus) - faʻataʻitaʻiga faʻamalosia umi faʻatasi ma se fesoʻotaʻiga lelei o aʻa. O lau o le simplocarpus e tele, mai le 20 i le 40 cm le umi ma e oʻo atu i le 35 cm le lautele, lapoa, fatu-foliga, maofa matagofie, faatasi ai ma se lanu mananaia susulu, nofo i luga o le afa mita mita ma tuu le fausaga i soo se tuufaatasiga. O lau e susulu manaia tele, e faʻaalia i se siosiolio, ua leva ona amata ona ola, ae e vave ona tupu, e oʻo atu i le mea sili ona matagofie i le taimi ao lei oʻo i le galala. E le pei o le tele o laau toto e vave ona fuga, e le oti le simplopus i le taumafanafana, ae tumau pea ona teuteu seia oʻo muamua i fulufulu, teuteuina o togalaau fugalaau tetele. Ae o le manatu muamua lava i simplocarpuses ua tosina atu i ai i lalo o le tele o mea. O vevela matagofie, susulu, uaina-paauli-paauli e foliga mai i luga aʻe o le eleele, faʻasalaina se pendu e pei o le pulou, pe a oʻo mai le kiona ma susulu le la i le palapala. Ma i le mavae ai o le 7-10 aso, e toetoe lava a sili atu le teuteu, o le mafiafia ma le lauulu o le faʻavaivai e faʻaalia i totonu. O fua e amataina ia Aokuso poo le amataga o Setema.

Simplocarpus e totogo i le tautotogo, ma a maeʻa le kiona, e foliga mai o se tamai vavega. O le "faʻaaliga" o lenei faʻamatalaga e tusa pe tusa ma le 1 le masina, ae tusa lava pe a uma ona leai se mea teuteu o le laau.

Faʻatasi ai ma le susulu matagofie o le symplocharps, e taua le taua o se uiga le lelei: o le laau atoa, ma laulaau, ma mea e le lelei ai, o se mea e le lelei, i ituaiga e sili ona lauiloa - o le sisi o le kalu, lea e mafai ona faalavelave i le vaega o faafiafiaga e lata ane i le vaituloto.

Symplocarpus (Symplocarpus)

Ituaiga o Simplocarpus

E faʻafefea ona faʻavasega simplokarpusy, latou te finau pea. I ni nai tausaga ua mavae, na manatu ai tagata fai togalaau e faatulaga le laau o se genotypic Genera, ma faalagolago i foliga tutusa ma foliga o ituaiga uma. Ae i le asō, o le tulaga o le tutoatasi o laau totō ua mafai ona faʻatuatuaina i ni ituaiga o simplocarpuses. E ono ituaiga o meaʻai i le genus Symplocarpus, ae na o le tolu laau e faʻaaogaina e avea o se mea teuteu i le mamanu.

Simplocarpus mimi (Symplocarpus foetidus) - o le sui sili ona lauiloa o le ituaiga, o le North American plant, lea e maua foi i le natura i lo tatou atunuu, ma Iapani, ma Korea. O lenei laau e manumalo i se ufimata telē e pei o se peleie-vine, lea e natia ai se mafiafia, lapotopoto ma "prickly" -e pei o le taliga o le valea. O le manogi o se mea manogi suamalie e mafai ona ola e oʻo i le 30 cm le uumi, tumau pea ona teuteuina mo le tusa o le masina, mulimuli ane e manaia ai le maanuminumi, e le mautonu ma oti ai. E muamua ona aliali mai i luga o le eleele, ma amata ona amata le vavao i le vaiaso mulimuli ane, i le taimi e tasi ma le vave televave o le tuputupu ae o lau lapopoa, lea e pulea le faateleina o voluma autu i le pito i luga o le fua. O lau o le simplocarpus i luga o le afa mita le umi e sili ona lapoa (umi e oo i le 40 cm ma itiiti ifo le lautele le lautele), o se foliga matagofie foliga ma se lanu susulu.

Simplokarpus Egorova (Symplocarpus egorovii) - o le vaaiga e matua ese lava ma seasea lava. O se lanu samasama, nai lo le lanumumu uliuli, o le veli o le a le mafaamatalaina pe ana le seanoa le tele o lanu ma fasipolo. O le maa tioata, o le lalelei o le oval i totonu ia i latou lava e matagofie foi.

Symplocarpus tatala-leaved (Symplocarpus renifolius) e foliga foliga tutusa lava ma se mea e pei o se moa-gaʻo, ae o laulaau e lautele, foliga-foliga pe fatu-fatu, e fuga mai pe a uma le fuga, e amata ese mai le taliga o taliga, ma o latou foliga vaaia e ese lava le eseese i le lanu o ie ufiufi,

Symplocarpus smelly (Symplocarpus foetidus).

Symplocarpus Egorova (Symplocarpus egorovii)

Symplocarpus tatala-leaved (Symplocarpus renifolius).

I le mamanu o le togalaau, faʻaaogaina ai le simplocarpuses:

  • mo le mamanu o moega mama fugalaau;
  • e pei o se faʻaiuga i luga o auvai o vaitafe ma vaituloto;
  • i togavao feaveaʻi;
  • e pei o se amataga o le tautotogo i le tautotogo;
  • i le aoina mai o mea faʻatau.

O le Simplocarpus e mautinoa lava o le amataga sili lea o faʻalapotopotoga uma o le tautotogo-fualaʻau e mafai ona faʻaaogaina i le mamanu o le faatanoa. E lelei uma e pei o se tasi faʻatasi ma se vaega. I le amataga o le tautotogo latou te leʻi maua ai ni tauva i le vaituloto poʻo le vaitafe.

Simplocarpuses o laau ola umi lava ia e maua mai ai faʻamaumau vave ma e mafai ona ola i se nofoaga e tasi mo le tele o tausaga e aunoa ma le manaʻomia mo le toe faʻafouina poʻo se isi "fesoasoani".

O paaga aupito sili mo le simplocarpus o: ferns, crested crests, lisichiton, rosema, astilbe, host, jeffersonia, faʻamalosi, faʻafefete i le susu.

Tulaga Manaomia e Symposkarpus

O nei faʻamatalaga e mautinoa lava o vaomatua faapitoa ile latou manaʻoga mo tulaga tuputupu aʻe. Simplocarpus e manaʻomia ona tuʻuina atu nofoaga malulu, faʻatafunaina, puipuia mai le la susulu.

Ae o le taulaiga autu e tatau ona totogi i eleele. O fualaau eleelea nei e sili e faʻamalie ile eleele malulu. O tulaga talafeagai mo le simplicarpus e mafai ona tuʻuina i na o luga o le galu po o le moega susu ma latalata i vai eseese. I luga o faletupe o tino vai ua totoina i na o nofoaga e maua ai le suavai tumau, i totonu o se laufanua e tafe. Ae e le na o le paʻu o le mea e afaina ai: o tiga o le gasegase e maua mai ai mea tetele, mataʻutia ma le tele o laʻau i luga o le tino o le eleele, humus oneone. Ae afai o le sini o le ausia lea o le tele o le lautele o le lautele ma laulaau, e le aoga, ona mafai loa lea ona manatu o le simplocarpuses o se aganuu e aunoa ma le taofiofi i le eleele. O mea faʻapitoa pe pisia foi, i tulaga ogaoga, e sili ona lelei le eleele e le faʻaogaina mo le laau.

Symplocarpus (Symplocarpus).

Tausia o Simplocarpuses

O le mea moni, e leai ni faʻatonuga mo le tausiga o lenei tulaga faigata. Pe a totoina i le "taumatau" nofoaga susu, e le manaomia e le faʻapipiʻi le suāuʻu. Latou te faia e aunoa ma ni laei, e leai se manaʻoga e tipi pe "mama" le laau. O le mea moni, afai ei ai se lamala ma le totoina sa faia i nofoaga ma le fesuiaiga o le susu, o le palapala e magumagu, ona i ai lea i le taumafanafana o le a tatau ai ona faʻafefe i le loloto o le palapala palapala. Ae o le filifiliga tonu o le nofoaga, e le o manaʻomia. Mai le lona tolu po o le fa o tausaga o le galueaina, pe a manaʻomia, e mafai ona fafagaina le laau i le fuga o le fugalaau pe faʻamaua pe faʻaaogaina mea faʻapitoa.

Symplocarpus o ni mea faʻapitoa, ae o mea faʻapitoa e taumalulu-faigata. I le vaeluagalemu latou te le manaʻomia se fale ma e mafai ona tumau e tusa lava pe sili atu le le mautonu. Ae le fiafia le simplopus i gutu o le tautotogo, e masani lava ona leiloloa laulaau lauolaola i le taimi lava e teʻa ai, ona lafoaia ai lea o le lauusiusi matagofie tele, o le tausaga a sau e le mafaamatalaina i mea e le masani ai, pe leai foi. O le mea lea, ua fautuaina e puipuia simplocarpuses e le mo le taumalulu, ae i le tautotogo, ma fulufulu toe faafoi o loo ufiufi laulaau ma ni mea e leai ni mea e lalagaina, mulutai le palapala ma puipui ai le faʻafouina o mata.

Pests ma faʻamaʻi o lenei fatuga muamua e le matautia.

Symplocarpus (Symplocarpus)

Simplocarpus Toe faia

E sili ona lelei le faʻaaogaina o simplocarpuses e ala i le totoina o fatu fou ua filifilia. I lenei tulaga, o laau e manaʻomia ona faʻatali mo se taimi umi: e le mafai ona oʻo i le tautotogo, ae na o le tasi le tausaga, i le taufaʻaiuiuga o le taumafanafana poʻo le amataga o le tautoulu. E totoina faʻasalaga vave pe a uma ona aoina fatu i Aukuso po o le amataga o Setema, ma faʻapipiʻi fatu i le mamao o le 15-20 cm mai le tasi i le isi i lua papa. O lapisi o le laau e lapoa, e le o manaʻomia se tausiga faʻapitoa, vave ona tupu, ae na o le fa i le lima tausaga talu ona toto le faʻafefiloi lau lau. O nisi taimi o le totoina o simplocarpuses o loʻo faia i luga o fualaau, faʻafeiloaʻiina o laʻau tanu i le tautotogo lona lua i se nofoaga tumau, ae sili atu le vave totoina i le nofoaga fuafuaina e toto ai.

Afai e manaʻo ai, o le lūlūina o fatu o le simplocarpus e mafai ona faʻatinoina i le amataga o le tautotogo mo laau totō, i soʻo se mea maʻoti, ae ao le i luluina o le a tatau ona tuʻuina atu i lalo o le lua masina. O le a vave ona tupu vave, pe a uma ona i ai se taufaamatau o le kiona matuia, ia Me, e mafai ona totoina i se nofoaga tumau.

E masani ona seasea, o le simplocarpuses breeds e seasea ona tupu, e talitonuina o lenei laau e nofouta i le aʻafia o aʻa ma manua, ma o se puʻupuʻu puupuu e maua ai aʻa malolosi e manaʻomia ai le saʻo atoatoa. E sili atu le aua nei paʻi atu i le simplocarpus, ma tuu ai i se nofoaga e tasi e aunoa ma le toe gafa ma vaevaega, ma alu i se nofoaga fou i le matua e le sili atu ma le 2 tausaga. Ae afai e te manaʻo e fai se avanoa, ia Aukuso poo le amataga o le tautotogo, e mafai ona e vaevaeina ma le faaeteete le rhizomes, ma taumafai e faʻaaogaina le laau i ni nai manuaga pe a mafai. Fetuunaiga o lelenga i le toe amataina o fua masani masani e mafai ona umi se taimi umi.