Fugalaau

Faʻaleleia fua o vine vine

E ala i taumafaiga a le au faʻasolosolo nei, o vine o le teine ​​ua iu lava ina suia le talaaga o se faʻailoga mataʻutia, osofaʻi malosi i le tulaga o le tino-teuteu, lautele ma e mafai ona foia mea sili ona faigata, vine. O se tasi o tulaga e le masalomia o le vine o le teine ​​o lona tulaga le lelei lea. O lenei laau, e foliga mai, e tupu na o ia ma toetoe o soo se siosiomaga. Ae aua neʻi faʻaseseina pe afai e taua le "pipii" i le vavaeʻeseina poʻo le tipi - ma a maeʻa sina taimi puupuu na faʻataunuʻuina ai vine i luga o le va. O le faʻapenaina o fualaau a teine ​​e mamao ma faigofie ma e manaʻomia ai foi le tausisia o tulafono. Ma afai e te solia, ona le mafai lea ona aloese mai mea le fiafia.

Fuga vine (Parthenocissus).

Fuga vine (o le igoa moni o le laau o le parthenocissus (Parthenocissus) matou te leʻi aʻafia) - o se tasi o laau sili ona taugata. O se taumafaiga itiiti ma le gauai - ma faatasi ai ma le fesoasoani a lenei faʻailoga mataʻina, o le a mafai ai ona e faʻafefe puipui, puipui fale e le mautonu, fausia ni laupepa mataʻina ma faʻailoga, taaalo ma lanu lanumeamata ma faʻafefetega mata, iloa miti o lanu lanumeamata ma foia le tele o isi galuega i le fanua e mamao ese mai naʻo le na o se vaalele i luga. E mafai ona e maua ni togalaau i soo se mea: o fualaau a teine ​​o loʻo faʻaaogaina pea i fanua o loʻo i le taulaga ma paka faʻatoʻaga, ma o nei laau toto e matua mamana lava ma e leai se tasi e salamō i le vavaeina po o le tipi mo oe. O lenei laau e mafai foi ona maua mai fatu, ae e faigofie atu ma televave le ausia o metotia manaomia.

E mafai ona maua ni togalaau fou e faʻaaoga ai le vegetative propagation:

  1. Mai le taoto.
  2. Tuʻuina o lala vao po o tama teine.
  3. Cherenkovym auala.

O le mea moni, o mea uma e tatau ai mo le manuia i le tuputupu ae o le totoina o mea totō ma lou maelega. O le faʻapupulaina o fualaau a le teine ​​o se galuega faigofie lava, ae e oʻo lava i se laau faigata e le tupu na o ia lava ma i soo se tulaga. I lenei taimi - e uiga i avanoa o fualaau a teine ​​e ola ma ola vave ai i soo se mea - e oʻo lava i tagata e sili ona malamalama i fugalaau fugalaau e masani ona sese. Ma mo le taimi muamua e amataina ai le galuega o le tutoatasi o le mauaina o vine matagofie e tolu-futu pe lima, ua latou feagai ma le le fiafia. E pei o le faʻalauteleina o soʻo se togalaau totō, o loʻo i ai se vaega taua o taumafaiga o le a faia. Ma e ui lava e faigofie lava mo se tagata amataina ona totoina fualaau a le teine, o le manuia e manaomia ai le tausiga ma le gauai.

Fuga vine (Parthenocissus).

O se tasi o manatu sese masani e masani ona tau atu i le toilalo i le fausiaina o vine vine i togalaau o laau e masani ona taliaina o le toe gaosia e mafai ona faia i soo se taimi sei vagana ai le taumalulu. Mo auala taʻitasi o togafiti e iai se taimi tapulaa e mafai ai ona ausia le manuia i se taumafaiga itiiti:

  • teine ​​vine vine e mafai ona vavae naʻo ia Me ma Iuni, pe a tupu malosi le liana;
  • o le taofiofi e mafai ona faʻaputu i le palapala i le ogatotonu o le tautotogo, ma e mafai ona vavaeina laau i le amataga o le tautotogo poʻo le isi tausaga ia Me;
  • e mafai ona vavae ese laʻau faʻasalalau ma na o na o mai e oʻo ia Setema, ae afai o loʻo e totoina i le taumafanafana, o vine o le teine ​​e tatau ona maua ai le tausiga le vaivai.

Soo se taumafa vevela o fualaau aina vine e manaomia ai le tausisia o se tulaga lelei o le eleele, susu, lea e masani ona le manaomia e laau matutua. A aunoa ma lenei mea, e le mafai e aʻa o lau fatu ona aʻa ma ola.

Tipiina o vine

O le faigofie ma sili atu ona aoga, o lenei metotia e mafai ai ona e maua se numera tele o fualaau mai le pito i lalo o mea "punaoa". E sili atu ona faigofie le 'aveʻesea o le tipi nai lo le vavae ese o le pana ma le rhizome, ma e oʻo lava i le tele o seleselega e maua mai i se tasi tipu. E le o se auala e sili ona taatele, ae e sili atu le aoga: faafetai i le vavae, e te maua ni laau malolosi ma ua fesuisuiai i tuutuuga i luga o lau 'upega tafaʻilagi, e le manaʻomia ona e faʻaogaina le suiga pe a suia le siosiomaga. O le mea moni, o lenei metotia e le o le vave, ae o le sili ona aoga.

E mafai ona tipi i le tautotogo, ia Me poʻo le taumafanafana, ia Iuni. Mo fualaau o vine, e sili ona lua pe tolu tausaga le matutua (lala sili i le tausaga talu ai, e sili ona filifilia, ae afai e selesele vine i le amataga o le taumafanafana, pe a amata ona totoina lala o le itu mai laupepa i le tausaga ua mavae, e le o vavaeeseina , ae tuua, faʻaaogaina, o lea, o fuʻa laiti, ma le tausaga ua mavae). E sili ona faigofie le uia e ala i le mafiafia o le fana: o lala ma le mafiafia o le tusa ma le 0.5 cm (pei o se penitala) e sili ona lelei. Pe a filifilia pine, ia faʻalogo i le lanu meamata ma le "fou" o aʻafiaga, pe i ai ni mea laiti laiti i luga o manoa, poʻo pe o maloloina le paʻu.

Faʻapenaina o fualaau o le teine ​​i tafatafa

O le aʻafiaina ma le itiiti ifo ma le tolu fatuga maloloina e lava mo le aʻafia (e leai se lagona e faʻaaogaina ai le umi nai lo 5 fatuga). O le umi o le umi o le seleselega e le o le 10-15 cm, e pei o laau toto, ae 25-30 cm. Ae e sili atu le taulai atu i le faitauina o pulumu, ae le o luga o se umi umi. O le tipiina o se pupuʻu umi lava, e mafai ona e maua se tele o vaʻaiga sili ona lelei. O fasi keke e faia i le maualuga o le 45%, e sili atu pe a fai e faia mai le fatugalalo pito i lalo, o lona uiga, i totonu o le fana.

O le pasene o aʻafiaga o le seleseleina o vine vine o le maualuga, o le saoasaoa lea e mafai ona e totoina ni meaʻai i le eleele. E fautuaina e tipi ese le tipi i le taimi lava lea aʻo leʻi aʻaina, pe afai e te mamao ese mai le togalaau, ona lelei lea ona tuu i totonu o fagu poo pusa. Afai e te tipiina le tipi, ae e te le maua le avanoa e toto ai i le eleele, ona teuina lea i totonu o le vai poʻo le oneone susu.

Muamua togafitiga o le seleseleina o fualaau a teine, pe a faʻapea, e le manaʻomia. Ae afai e mafai, e mafai ona e faia ni fuafuaga e faʻavaveina ai le faagasologa o aʻafiaga:

  • tuu le tipi i le vai mo le tele o itula;
  • togafitia laau ma se tuputupu aʻe e faʻaolaina e ala i le faatofuina i se fofo e tusa ai ma faatonuga a le kamupanī.

O le filifiliga pito sili mo le aʻafiaina o vavaega o vine o le teine ​​o le totō saʻo i le fanua o le togalaau - i luga o moega poʻo se nofoaga tumau. O le filifiliga mulimuli e masani ona filifilia mo puipui, tuʻuina o le gaʻo i se mamao o le 1.5 - 2 m i luga o le laina puipui. Ae, o le mea moni, o le filifiliga aupito sili lea mo soʻo se isi metotia e faʻaaogaina ai: pe a totoina i luga o fatuga o moega, o loʻo i ai se tulaga lamatia o aʻa ma aʻa o le laau o le a le faigofie ona faʻalauiloaina, ma o le avega o le a na o le faʻaitiitia ai o le faagasologa vave o le amataga o le tuputupu aʻe tuputupu aʻe o vine.

E totoina vine o teineiti i so o se mea i le togalaau ma se eleele talafeagai mo ia, ia mautinoa ia mautinoa o le a le maua i luga o se mea faapena le susulu o le la. I le malulu, saunia se tulaga lelei atoatoa ma maualuga, lelei le atinaʻeina o le eleele, o aʻa e vave aʻa vave.

O le lua ua saunia e tusa ai ma tulafono uma mo le totoina o laau matutua: faapalaga, oneone ua faaopoopo i le palapala, pe a talafeagai ai, ua faaleleia le tuufaatasiga - ma isi mea faaopoopo, ua taoto vai i le pito i lalo o le lua.

E leʻi totoina ni selesega i le masani masani: e toso le togi i le 7-10 cm, faʻapipiʻi, ae le o le vavao, faʻapipiʻi se nonoa pito i lalo po o le lua nonoa i le eleele (pe a sili atu i le 4 o totoe i luga o le fana) i vaitau o le tautotogo ma faʻalolotoina le vaega atoa i le taumafanafana . A maeʻa ona faʻapipiʻi i totonu o lua, e faʻapipiʻi ma le faaeteete i se meaʻai ma vave faʻaleleia le suāvai.

I taimi o le lamala, ina ia faʻavaveina le aʻa, e tatau ona faʻamaʻapeina vine o le teine, ma faʻafesoʻotaʻi nisi tulaga mautu. Faʻaauau pea le faʻaauau seia oʻo i le amataga o le tuputupu aʻe vave ma le atinaʻe malosi, ae i le vevela o loʻo latou faia pea le tele o lagolagosua lagolago tutusa.

Totoina o fua o fualaau a le teine.

O le tāina i totonu o pusa eseese mo lenei laau e le aoga ona o le saoasaoa o le tuputupu ae o le aʻa ma le faʻavaeina o se aʻa malosi, o le manaʻoga e tuʻuina atu ni togalaau ma le tausiga mausali ma toetoe lava a leai se faʻafitauli. Ae afai e te le fefe e faʻaliliu, ona mafai lea ona faʻaaogaina lenei filifiliga e avea o se sologa lelei i le totoina i le eleele. E mafai ona e totoina vine o vine i totonu o ipu, ma pusa po o isi pusa. I le tausaga muamua, o laau e teuina e pei o le malu puipuia o laau toto; o le a latou manaʻomia e pei lava o le mataʻituina o soʻo se isi mea totō. E moni, o le pau lea o filifiliga mo le faapipiiina, lea o le a mafai ai ona lafoaʻi le veleina. Faatasi ai ma lenei metotia e maua ai, e tatau ona e mafaufau e uiga i le taumalulu (vine e faigata, ae e tatau ona e tausia le mulching, faamafanafana le tane, ma puipuia mai le matagi). O le a na o le mafai ona totoina laau toto i le palapala i le tausaga a sau - i le tautotogo po o le amataga o le tautoulu.

O nisi o fai togalaau latou te faataitaiina le taina o vine vine i totonu o le vai, e pei o vine i totonu. Ae o aʻa ua fausia i se ituaiga siosiomaga e le mafai ona aoga i le eleele ma pe a uma ona totōina, o le a faʻaalu e le laau le taimi ma le malosi e suia ai i latou i mea moni. O le mea moni, o le a faʻaumatia uma lou taimi ma aʻa faʻamau faʻatasi le lava laau e lua.

Taina vine vine

E pei o isi togalaau uma vine, o fualaau a teine ​​e mafai ai ona e maua ni laau totoa i se auala faigofie lava - e ala i le totoina o ni aʻa tele i totonu o le palapala e faʻaaogaina ai le auala e faʻaaogaina ai. O se auala e teu ai taimi e manaʻomia ai le faʻaogaina vave ma le tausiga, ma i le taimi lava e tasi e mafai ai ona vave faʻavaveina le faagasologa o le atinaʻe o le vine.

O le mauaina o le taoto mai fualaau a le teine ​​e le ese mai auala masani. O le umi lava o le paʻu e faʻapipii i le palapala ma faʻapipiʻi tuʻuina i totonu o le togalaau ile 2-5 cm, faʻapipiʻi i le eleele ma se faʻamau poʻo se lauulu faapitoa. Mai i luga, o le faʻafesoʻotaʻi o le paranesi ma le eleele e ufiufi i le palapala ma sina sipili. Pau lava le mea o le a manaomia e se teineitiiti vine o le itu lea o le pito i luga o le tipu poo le tuʻuina o le aʻa i le mulch mulch. Afai e te manaʻo e maua se tele o laau totō, taatia le fana i luga o le eleele i galu, faʻamalosia i le tele o nofoaga e pei o se uʻu.

A maeʻa ona faʻapipiʻi i le eleele, o le nofoaga o le "pinning" e matua maluluina ma mulimuli ane faʻafefeteina i taimi taʻitasi i le taimi o le lāmala ina ia faʻavaveina ai le faʻavaeina o le faasologa i laupepa lau. O laau tutoatasi e maua mai i lenei auala e mafai ona totoina i le tausaga nei ma le isi, ae na o le pau lava le mea e tupu mai ai laulaau, e na o le tipiina o le fana mai le togavao ma eliina ma le aʻa e amata ona amata.

Fua o se vine vine.

Tuagane laiti

E seasea lava ona tupu vine o le teineitiiti i le ituaiga o vine ma "oga" autu. O lenei laau e le gata ina faʻasao faʻamalosi ai aʻafiaga laiti, ae aʻafia foi aʻa ona aʻa i le taimi e fesootaʻi ai ma le eleele. O le mea lea, o le autu autu e toeitiiti lava a siomia e le tele o tamaʻitaʻi. O nei auala e mafai ona vavaeeseina e ala i le eli i autafa o vao, ma suia e avea ma aganuu tutoʻatasi, gaosia o vaega ma faʻaleagaina aʻa i le malala. Pe a suia le auala i fafo, e tatau ona mautu ma le faaeteete e tumau pea le ua i luga o le eleele, ma o le palapala e le malogo ao le i toe amataina le tuputupu ae malosi.

O le onosai o le ki i le manuia

Po o le a lava le togalaau o loʻo e faʻaaogaina, ia manatua o le muamua 2, ma le tele o le 3 tausaga, o vine o le teine ​​o le a tupu aʻe ai le aʻa ma naʻo le taimi lena o le a amata ai lona tuputupu ae ola i le vaalele. O se fatuga tulaga ese lenei, lea e tatau ona muamua oʻo ai aʻa i le mita, loloto atoatoa mo le tuputupu ae malosi o laau i le umi. Ma i lenei vaitau uma e le tatau ona galo se tasi i fualaau a le teine: o le a aoga ia te ia le inu i le lamala, ma le itiiti ifo ma le tasi o laei pito i luga ma fugalalaʻau atoa i le tausaga, ma mulching e puipuia ai le vevela o aa. Ae o le mea autu - aua neʻi galo le tauina o vao faataamilo i le laau, aua le faatagaina i latou e "taofia" lau vine, lea o le a avea ma se tagata lauiloa pe a mavae ni nai tausaga.