Meaai

Le tofo le mama o le vine o Dijon

O le vine o Dijon e lauiloa i le lalolagi atoa. Masalo, e leai se tagata o le a le nofouta i lenei agamalu, sina tamaoaiga, ma le manaia. E tatau ona tatou foliga mai i le aai Farani o le igoa lava e tasi. I luga o fale teuoloa, o nei oloa o loʻo tuʻuina atu i se mea tele. Ae e aliali mai o lenei vaitau e le faigata ona sauniuni na o oe, i le fale.

O filifiliga faifai pea o tupu

O tagata uma e iloa Burgundy e avea o se eria o tala faasolopito, e lauiloa mo ona manatu ma tulaga ese Farani. Ae toaitiiti e iloa o lenei vaega laitiiti lea na aumai ia i matou le tofo suamalie lea matou te alolofa tele ai i le vine o Dijon. O se ata o le uluai fatuga o loʻo tuʻuina atu i luga.

Fai mai tagata talafaasolopito e faapea na faʻaaogaina le sinapi mo le isi tolu afe tausaga BC. Ma sa latou faʻaaogaina e le gata i le kukaina, ae faʻapea foi i vailaau. E talitonuina na sau o ia i Europa mai Asia. Ae na o totonu o Dijon na mafai ona fatuina le fua na mulimuli ane manumalo i le lalolagi atoa.

O le tamai taulaga Farani o le ogatotonu o le gaosiga o le sinapi i le amataga o le Tausaga Maualuga. I totonu o le resitala royal, o le fualaau vavalalata ua taʻua talu mai le 1292. Ua lauiloa o lenei vaitau sa alofaina e Philip VI. Mo se taimi umi i totonu o fale o le tamalii, o se mea e sili ona taua i le taumafataga, faamamafaina le tofo faamamaina o tagata e ona le fale. Ma na o le XVIII senituri, na lauiloa ai mea manogi i isi vaega o le faitau aofaʻi.

Ulutala i fatuga uma

I le 1937, na tuuina atu ai e le Falemeli o Faatoaga se tusi faamaonia e faʻamaonia ai le moni o le mafuaʻaga o le puatini o Dijon. O lona uiga, o le oloa e gaosia i se teritori faapitoa, e tusa ai ma tulafono faʻatulafonoina.

Ae o le mea autu e vaʻaia ai le siva Dijon mai le masani masani o lona fatuga. O le vaitau masani e faia mai fatu lanu enaena, uaina paʻepaʻe, vai ma masima. E le gata i lea, o fatu e mafai ona atoa pe faʻataʻoti. Ae ua talitonuina e tatau ona tupu matua i lalo o Dijon.

E le gata i lea, e mafai ona i ai i le Dijon le fualaau suamalie o vine, tarragon, lavender ma isi. E i ai le tele o fuamasi e ese i lo latou lelei mama ma le fiafia i tua. Ae o i latou uma o loʻo tuʻufaʻatasia i se tulaga malulu ma se fausaga viscous.

Ua faaopoopo le uaina paepae i le fua e fai ai le mama e matua vaivai lava. O le taunuuga o se fausaga faʻapitoa e sili ona talisapaia e gourmets.

E le pei o le sau Farani, e sili atu le vevela. E faia mai i le paʻu, lea e maua mai i le kulimi suauu e totoe pe a uma le faʻaaogaina o suauu. O lona uiga, o se ituaiga o gaosiga e leai se totogi. O le suauu suauu e faaopoopo i le mea mamago. Ae o lea gaʻo e le mafai ona faʻaitiitia le faʻamalosi ma le faʻamalosi (naʻo le suauu totusu e mafai ona faia lenei mea). Aisea e matua leaga ai "le leaga" i le fale. I le fua o Dijon, e le o gaosia fatu. O le mea lea, o loʻo i ai la latou tofo eseese.

Mea aoga o mea manogi

O le vine o le Dijon e alofaina e le gata mo lona lelei, ae mo lona aoga aoga i le tino. O loʻo i ai ni mea faʻapitoa ma faʻamaonia. E le gata i lea, o le mea manogi e aofia ai le tele o vitamini, minerale, o suauu taua.

O lona tuufaatasiga e aofia ai mea aoga e pei o:

  • calcium
  • paluka;
  • magnesium
  • vitamini o vaega A, B, D, E;
  • zinc;
  • Sodium
  • uʻamea ma isi.

Ona o le i ai o ni meaʻai taua faapitoa, o le Dijon mustard e fesoasoani i le talepeina o gaʻo, faʻaleleia le metabolism, ma fesoasoani i le vave ma faigofie ona eli meaai. O le oloa e sili ona aoga mo i latou oe saili e aveesea le mamafa.

O microelements o loʻo i totonu o fatu e fesoasoani e toe faʻafoʻo le saʻo paleni carbon ma le protein.

Se tofo e le galo

E lelei tele le vaisini Dijon ma soʻo se aano o manufasi ma fualaʻau. Ua faaopoopo i le puaa, pipi, mamoe, moa, iʻa ma isi. E taua tele i salakeke, sau sau, lavalava. Soo se mea lava e maua ai le sinapi, e mafai ona suia moni se ipu. E faʻapitoa, faʻatasi ma se faʻamamaina lelei, ma le tofo.

Afai o oe o se tagata fiafia tele o le sinapi o Dijon, matou te fautuaina oe e kuka i le fale. E le faigata ona fai. E le gata i lea, e mafai lava ona e faapaleni le tuufaatasiga i lou fiafia. Ma tuʻuina atu le mea moni e sili atu ma le luaselau suʻega, e mafai ona e kuka faʻafeeseesea ona e sau i taimi taʻitasi. Matou te ofoina atu nisi o auala sili ona lauiloa e fai ai le sinapi o le Dijon i le fale.

Fua 1

O lenei vaitau e iloga i se tofo malie, manogi ma se mea masani matou te masani ai. O lona tulaga ese e le o se tagata uliuli, ae o fatu papaʻe e faʻaaoga mo le kuka. O fatu nei e faia ai le mea e sili ona malie ma malie. O lenei fua mo le fualaau o Dijon i le fale e faigofie ona kuka.

Mo le sauʻai o le a e manaʻomia:

  • 100 g fualaau paina paʻepaʻe;
  • 230 g o le uaina paʻepaʻe;
  • 1 tsp meli vai;
  • 1 tsp suauu suauu faamamaina;
  • kilikisi, masima, pulu vine uma, pulou, isi laau pe a manaʻo ai.

Metotia Faiaoga:

  1. O fatu laumei ma fatu pepa e tatau ona faʻamaʻaina i se mea e teu ai le kofe. O le seleseleina o fatu e fautuaina ese.
  2. E tatau ona faʻamafanafana le uaina.
  3. I totonu o se vai mafanafana, tuu le galati gaosi, pepa, isi mea manogi pe a manaʻo ai ma faʻafefe mo ni nai minute.
  4. Ona faʻafefete lea ma faʻafefiloi le faʻafefiloi.
  5. Faʻaopopo le meli, fuālaʻau manogi, masima i le vai ma faʻafefiloi lelei ina ia maua ai se masini tutusa.
  6. Liligi le kuka ile vaʻaiga ma lenei paluga, faʻafefiloi lelei, sasaa i totonu o se koneteina tioata ma pusa pusa.

Tuu atu mo se aso ma e mafai ona e 'ai. E matua suamalie lava i lanu paʻepaʻe ma mumu. O le mea autu e le o le faaopoopoina o le vineka, aua o le a le toe avea o le Tireni.

Fua 2

O le sau na saunia i lenei auala e maua mai i se lagona oona ma le suamalie ma le manaia.

Mo le fua e tatau ona e faia:

  • 200 g fualaau sinapi vao;
  • 100 g o le uaina paʻepaʻe;
  • 100 g balsamic;
  • 100 g o le suauu olive faamamaina;
  • 1 tbsp. l, meli fugalaau;
  • 1 tsp sima;
  • 1 tsp pepa lanu uliuli.

Metotia Faiaoga:

  1. Aʻo leʻi amataina le kukaina o le sinapi o le Dijon i le fale, e tatau ona sasaa le saito i le selau kalama o le vai ma alu mo le tele o itula.
  2. O fatu suamalie e fai sina pipi. Ina ia faia lenei mea, e sili ona lelei le faʻaaogaina o se masini faapitoa i se pestle.
  3. Faʻafesoʻotaʻi le meli, uaina, palsamic, suauʻu, masima, faʻafefiloi lelei, ina ia leai ni tioata o totoe.
  4. Faʻaopoopo le pepa ma faʻafefiloi.
  5. Liligi le paluga i totonu o le sinapi, faʻafefiloi malie, faʻafeiloaʻi i se fagu, alu mo ni nai itula.

O le faʻaalia o le saula e faʻatatau i le tele o fatu o le sinapi. O le telē o latou, o le susulu o le a avea ma tofo o le faʻavasega.

Totoga 3

O lenei sauʻai e umi se taimi e sauniuni ai nai lo na muamua. Ae o le paluga e foliga mai e le masani ai, faatasi ai ma le paʻi o le manogi o le manogi ma se mea e gata ai. O le a le mea e foliga mai ai le vao o Diikon i lenei fua e mafai ona vaaia i le ata.

Ina ia saunia, o le a e manaʻomia:

  • 200 g fua o le sinapi;
  • 50 g sua suamalie moli;
  • 50 g o le suauu manogi faamamaina (e mafai ona avea ma sola ma olive);
  • 200 g o le uaina paʻepaʻe;
  • 1 tbsp. l meli vai;
  • 1 tbsp. l masima.

O lenei fua mo le sinapi o Dijon ua saunia i nisi o vaega:

  1. O fatu sinapi e tatau ona mulumulu lelei.
  2. Faʻaliliuina fatu i totonu o fagu, faʻaopopo le uaina ma le moli moli.
  3. Faʻafefiloi mea uma, ufiufi ma tuʻu i le malulu mo le 1 - 2 aso.
  4. A maea lenei, e tatau ona aveese le paluga ma tuu i luga o le laulau seʻia oo i le vevela o le vevela.
  5. Ona sosoo ai lea ma le meli, suauu, masima e tatau ona faaopoopo i le tuufaatasiga.
  6. Faʻafefiloi lelei mea uma, tuʻu i luga le afi, kuka mo le 2 - 3 minute.
  7. Ma le isi, e tatau ona e aveina se kuata o le masini ma e teu i totonu o se mea e gaosia i se kulimi suamalie.
  8. Faʻafefiloi fatu ma fatu atoa.

O lenei fua e mafai ona faaopoopo i isi mea manogi i lou fiafia. O sea sauuga e teuina i le pusaaisa mo le tusa ma le tolu masina.