O le togalaau

Faatoʻa toto laau

O Clematis o se laau manaia ma matagofie, o le a fiafia ia te oe i le tuputupu ae lelei ma le fugalaau, pe afai e te totoina sao ma o le a lelei ona tausia lelei. E mafai ona totoina i le autumn ma le tautotogo, e masani lava o fualaau o le tasi pe lua tausaga le matutua e talafeagai mo nei faamoemoega, "e tai tausaga le matua" e sili atu ona taugofie i le tau, ma o na vao ua matutua atu o le a maua ai se faamaoniga sili atu o le ola, filifili mo oe lava ia.

Vaovao e mafai ona ola i le tau malulu i se malulu, ae le o se potu malolo, ona o nei aʻa o le laau e tatau ona ufiufi i se paluga susu o le oneone ma le paʻu. O le avefeʻau a le itu i saute e fiafia i le susulu o le la ma, i le taimi e tasi, e le lelei le atiaʻe, totoina i le seoli tonu lava, e tatau i mea uma ona faʻaogaina: o le la ma le ata. E le fiafia o ia i tusi, o le tulaʻi i se eria e faʻaalia i le matagi e le o se fofo aupito sili ona lelei, i le taimi e tasi e le fiafia ai i nofoaga eleelea (e lua i le tulaga o le i ai o le eleele vavalalata ma le malulu o le ea, pe a le mafai ona aloese le vai o le eleele - taumafai e faia alavai togavao). O le filifiliga lelei o se nofoaga e puipuia e se mea (o se pa puipui, o se pa, o se lau lanumeamata) i luga o le tasi poʻo le lua itu, o loʻo i ai mea uma o loʻo i luga.

E le gata i lea, e te le tau totoina vavalalata vavalalata o le tasi i le isi, e tatau foi ona lava le mamao i le va oi latou mo le tuputupu aʻe masani, meaʻai ma le atinaʻe. Ia, afai o lenei mamao e 1.5-2 m. Ioe, ma o le a sili atu le faʻalelei mo oe e tausia lau fagafao, faʻamalo le palapala, aveese vao, faʻafefe vai i le tau vevela, ma faʻamafanafana. Saunia ni lua mo le totoina muamua, i le pito i lalo, mo le lelei o le alavai (ia manatua e le fiafia le failautusi i eleele lolovaia), matou te faataatia se vaega o lapisi, lapisi po o isi mea gaoi.

Afai e lelei le eleele, ona le manaʻomia ai lea o faʻaopoopoga faapitoa ile palapala, sei vagana ai peʻa ma le oneone (i le tutusa), ina ia lelei le manava o le eleele, pe a maeʻa le eleele, faʻaopoopo sina humus, laitiiti superphosphate, penisina. O le tele o faletalimalo e faaopoopo atu i totonu o laumei fuamoa (o se punavai manaia o le calcium, aua nei lafoina, tuu i totonu o se ato faapitoa, e aoga foi mo le totoina o totonu ole fale). I le maua ai o le "eleelea" eleele, matou te toe faatumuina le lua, ona matou toliina lea o le pito i luga o le lua, ina ia mafai ai e le aʻa o le togavao ona ulu atu i totonu, faia se maualuga i le pito i lalo o le lua, ma taumafai e faasaʻo lelei aʻa.

O se isi tulaga e le manaʻomia: o lo matou togavao o loʻo vaivai pea, e pei o se pepe, e manaʻomia le lagolago, ia saunia ni fasi laau malolosi i le taimi muamua, faʻapipiʻi loa i le fatu ma tanumia faatasi uma. O le aʻa o le vao e tatau ona loloto i le 10-12 cm, peitaʻi, o lenei manaoga e faʻaaoga i toetoe lava o mea uma. O lea, ua totoina le clematis, faʻafeinu, faʻapipiʻi i se lagolago. I aso muamua talu ona totoina, ia ufiufi mai le susulu o le la ma nisi mea, pe afai e lagona e le laau le lelei, e mafai ona aveesea. Suafa vai, ae le tele.