Fale taumafanafana

Maʻeu le matagofie o laʻau o le barberry i lau togalaau

O laau laʻau Barberry e lauiloa i matai o le atinaʻe o le laufanua ona o la latou lanu matagofie ma fua matagofie. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, e mafai ai ona fatuina ni mea e le masani ai ma liliu ai se lotoa faigofie i totonu o se parataiso.

E faʻafefea ona filifili se fasi laupapa vao mo le togalaau

I aso nei, e tusa ma le 200 ituaiga o lenei laau. I le va o latou lava, e ese mai le lanu o lau, e le gata i le malosi o le tuputupu ae, foliga ma le faamoemoe. Ae e te leʻi totoina lenei laau i luga o lau 'upega tafaʻilagi, e manaʻomia ona e maua ni tali i fesili faapena: pe faʻapefea ona tupu lau barberry, o le fea ituaiga e talafeagai mo lau eria, o le a le ituaiga o laau o le a foliga matagofie i luga o le' upega tafaʻilagi poʻo totonu o le togalaau?

Mo mauga laugatasi, o laʻau paʻu lanu eseese e fetaui lelei, lea e mafai ona toe faaolaolaina le pito pito sili ona faanoanoa. Ae o le fatuina o se fausaga pito i luga po o se lau lanu meamata, e sili atu ona lelei le taofi i le Barberry Ordinary poo Ottawa. O nei ituaiga e oʻo atu i le maualuga e oʻo atu i le 3m, faʻapipiʻi lelei i le tipi ma vave faʻafouina le laumei lanumeamata. O togalaau e faigofie ona faʻamautu, maua se aʻa malosi, faʻafefe malulu malulu ma vevela vevela.

Aʻo leʻi faʻatau le ituaiga o mea e manaʻomia, e tatau ona e tilotilo muamua i le ata o se laau o le barberry i se tagata matua, filifili le lanu e manaʻomia, tele ma na o le alu i le maketi poʻo le faleoloa.

Faʻamatalaga o le faʻaleleia o barberry

E tele faʻamatalaga aoga e mafai ona maua i luga o metotia o le faʻalauteleina o le barberry, ae o le tele o tagata e sili ona lauiloa i le au faifaatoaga ma tagata tomai faapitoa e tatau ona faamamafaina:

  • Laʻau.
  • Fanauina o fatu
  • Faʻaleleia e ala i le taoto.
  • Vaega o le vao.

O metotia taʻitasi e faʻaalia i le faʻaaoga i se taimi patino o le tausaga. Mo le faʻaleleia e ala i tipi, talavou, o lālā matutua ua vaeluaina i le ogatotonu o Aukuso. 'Otiʻoti lalālaʻau e togafitia ma se soʻo se aʻa ma totō ile laʻau, susu susu. Afai e faʻamoemoe le taumalulu, o le totoina e sili ona lelei i totonu o se kativa po o se tamai lauʻeleʻele, lea o le a mafai ai e oe ona pulea le faʻavave ma puipui le aʻa mai le maatiati malulu i le po. E tatau ona fafagaina se nofoaga puipuia i aso uma ma puipuia ai le susu o le susu. E taua foi le tatalaina o le eleele ma aveese vao i le vaiaso.

E manaʻomia le tele o le onosaʻi ma le malamalama e tupu aʻe ai barberry mai fatu, ae o nei laau toto o le a malosi ma faʻasao i tulaga o le tau. O le luluina e faia i le tautoulu. Muamua e tatau ona e aoina fua mai fatu malolosi ma matagofie, vavaeese le fatu ma fufulu i lalo o le vai tafe. O fatu laau ua mamago ma ua maeʻa ona totoina i totonu o se atigi apa, o loʻo aofia ai le oneone ma le peat (1: 1). O se atigipusa ma ponaivi e tanumia i le eleele ma tuu ai iina seia oʻo i le tautotogo. O fatu e pasia le malosi ma i le tautotogo e maua ai ni tafaoga faauo.

I le totoina o le tautotogo, o le a le maualuga le germination o fatu ma o le tele o fatu o le a tupu mai i le tausaga na sosoo ai.

Ina ia mafai e le fatu ona pasi lelei, e mafai ona e tuu le atigipusa fufulu i totonu o se potu malulu, pouliuli, ae tatau ona e pulea le vevela ma le vevela (e le itiiti ifo ile -1). I le amataga o Setema, o laau sili ona malosi e filifilia ma totō i luga o le togalaau. I le tautotogo o le tausaga e sosoo ai, e mafai ona siitia atu ni laau malolosi i se nofoaga tumau, ma e vaivai e totoe mo le totoina o le autumn. O nei laau toto e fua mai i le tolu tausaga talu ona maeʻa.

O le toe faʻaleleia e ala i le tuʻuina atu o le auala sili lea ona faigofie, e oʻo lava i tagata poto masani e mafai ona faia. O le pasene tele o aʻa i le taimi o le faʻalauteleina e ala i le taoto i le tautotogo. Mo le faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e filifilia talavou, ae le o le paʻu matua atoa ma tuʻuina i totonu o togalaau eli e lata i le lio. O paʻu o loʻo faʻapipiʻi i paʻu uʻamea, o susu e faʻamalūlūina ma ufiufi i le eleele, ma tuʻu ai le tumutumu o le fana i luga o le eleele. I le amataga o Setema, o aʻa o aʻa o le a fausia ai se aʻa. E mafai ona vavae ese mai le tina ma totoina i se nofoaga tumau. O lea ituaiga laau o le a fua mai i le isi tausaga.

O le vaevaega o le vao e amata ona tupu pe afai ua tupu le laau ma e tatau ona faatapulaa le vaega o lona nofoaga masani. E mafai ona e faia le faʻatinoga i soo se taimi. Ina ia aloese mai le atuatuvale mo le laau ae aua le leiloa le fua, ia sili atu ona lelei le faia o lenei mea i le amataga o le tautotogo (amataga o Mati) po o le tau faaiu o le autumn, pe a uma le pala. O le vao vao e tatau ona eliina mai itu uma e ufiufi ai le tele o solofanua. A maeʻa ona eli, e lūlūina le vaomatua i ni vaega se tele ina ia maua aʻa mo laau taʻitasi. O le loloto o pu taʻitasi e tatau ona taia i le itiiti ifo i le 0.5m.

E tatau ona faʻapipiʻi lua puʻe oneone i se alavai. O lenei mea o le a puipuia ai laau mai le suavai ma fesoasoani i le aʻa e vave ona mauaa i se nofoaga fou.

A maeʻa ona totōina, ona ufiufi lea o laau i palapala. O le eleele e faʻamalūlūina ma vela i totonu o le liʻo lata ane-ina ia mafai ai ona aʻafia aʻa i aʻa.

Barberry: tuputupu aʻe ma tausi

O le tele o le au fai togalaau ua latou mafaufau: pe faapefea ona toto lelei se barberry ina ia vave ona mauaa ma fiafia ile seleselega tele. E le faigata lenei mea pe'ā e mulimuli i fautuaga mo le tuputupu ae ma le totoina o le barberry.

  • Barberry e fiafia i fanua e masani ai le eletise. Afai o le elemene o le eleele e sili atu i luga o le 7 PH, ona tatau lea ona togafitia i le lime. O le faia o lenei mea e matua faigofie lava: faʻaopopo pe tusa ma le 300 g o le lime laumei poʻo se ipu fafie e pipiʻi i le lua pe a totoina. E taua le faia o le pefu mai laupapa laupapa. Aua le faʻapipiʻi le palapala mai le ogalaau.
  • A maeʻa le vaeluaina o le togavao poʻo le gaʻoina, e tatau ona suʻe vai mo le lua masina muamua i le vevela o le taumafanafana.
  • Barberry e fiafia i nofoaga susulu, ae ola lelei i le paolo. Eseese ma lanu lanu lanu i totonu o le paolo e leiloa o latou foliga teuteu.
  • Ina ia fausia se laʻau matagofie, e tatau ona totoina vao i le fua o laau e lua i le 1 m.
  • E manaʻomia le fafagaina o laau i lalo o aʻa i le tausaga (i le tautotogo).
  • O le tatalaina soo o le ki i se aʻa lelei ma le totoina o lala.
  • O le mulimulitaia o le a fesoasoani e faatumauina ai le susu i totonu o le lio i tafatafa o le taumafanafana.
  • O le teuteuina e le aunoa o laau o le barberry o le a fesoasoani e faatumauina se matagofie matagofie o foliga o le laau.

O le galueaiina ma le tausia o paolo e tatau ona faia e tusa ai ma faatonuga na maua, ina ia fiafia ai le laau toto i ona laʻau susulu ma meataalo meataalo.

Barberry: totoina, tausia, toe gaosia - vitio

//www.youtube.com/watch?v=615q1GbXNwg