O le togalaau

Puipuia o le Eggplant e puipuia mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Eggplants, e pei o isi falalaʻau aina, e ono aʻafia i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O le faʻataunuʻuina o fautuaga uma mo le faʻaleleia o fualaʻau i eleele tatala, e mafai ona faʻaitiitia le numera o togafitiga o laau mai le faʻaleagaina e faʻamaʻi ma faʻamaʻi. Ma le faʻaaogaina o meaola olaola e puipuia ai i totonu o fale tumaoti e mafai ona e maua ai ni mea e faʻaleleia ai le siosiomaga.

Eggplant

Faʻatekonolosi e puipuia ai le eggplant mai faʻamaʻi

O le mea autu e faʻaitiitia ai le tele o le faaleagaina o le isalaʻelu i faʻamaʻi o se natura natura o le vavae ese o le aganuʻu, o lona uiga o le galue i aganuu ma le toe foi atu i lona nofoaga muamua e leʻi muamua atu i le 3-5 tausaga.

E tatau ona faʻapipiʻi fualaʻau tupuga e tusa ai ma mea na muaʻi fautuaina: legumes, melons, kāloti, kukama, aniani, kapisi vave ma isi.

Toto na o fualaʻau eggplant ola maloloina e leai ni faʻailoga o le faʻaleagaina e faʻamaʻi poo mea faʻamaʻi.

Taofiofia le totoina o le faʻamalosi, faʻaitiitia le faʻafefeteina tele, aemaise lava le faʻamalolo o le suka.

O le totōina ma le luluina o le isalaʻelu e tatau ona faʻataunuʻuina i ituaiga eseese e sili atu ona puipuia ae le o se faʻamaʻi tasi, ae i se vaega o faʻamaʻi.

Sauniuni o le eleele mo le totoina o fualaʻau eggplant i fanua tatala

I le autumn, ua tumu le eleele i le humus, palapopo matutua ma le faaopoopoina o vailaʻau o le phosphorus-potassium. Mo le sikuea 1. 5-6 kilokalama o meaola, tioata laupapa, 30 g o le superphosphate ma le 20 g o le pata o le potassium o loʻo faʻaaogaina i luga ole eleele. Afai ua faʻaitiitia le palapala, e faaluaina le fua o le faʻamaʻi. I luga o eleele eleʻele, o le fua faatatau o le faʻaaogaina o le fugalaau faʻaauau e le itiiti ifo ma le 1 le pakete o le humus matutua. Ina ia mafai ona faʻaleleia le vai ma le manava o le eleele, e faʻaaogaina ma le faʻaaogaina faʻatoʻaga faʻatoʻaga ma togalaau faʻapitoa. O le eleele ua eliina i luga o se fagu atoa o se suo. I le leva o le loloto o le eliina, o se vaega o nusi aiga a le urosa ua faaleagaina.

O le eleele mo le totoina o le isalaʻelu i luga o le eleele avanoa ua saunia i le tautoulu. © P-Zilla

Le faʻaumatia o le urosa

I le tautotogo, o le vaega i lalo o le isalaʻelu e faʻafefiloi i se rake, lea e mafai ai e oe ona aveese le palapala o le palapala ma faʻagesegese ai le faʻavaveina o le susu. Faatasi ai ma le amataina o le mafanafana o le tau ma le vevela o le eleele i le basal 10-15 cm layer i + 14 ... + 15ºС poo 1-2 vaiaso aʻo lei totoina laau i le eleele tatala, ua ave fua e faaumatia ai le urosa. E afaina ai le tele o fua o laau toto, o lea e mafai ai ona e faʻasaga i le taimi lava lea laufanua atoa.

Saunia o le pusi e faasaga i le urosa

O le mea e leaga ai, o le auala aupito sili ona aoga o le faʻaumatiaina o le urosa o vailaʻau. O le mea lea, pe a fai le galuega, ia faʻaeteete e mataʻituina tulaga mama mo le tausia o le soifua maloloina.

Faʻalagolago i le tele o le togalaau, kuka seʻi oʻo i le afa saunia le aofaiga saʻo o soʻo se fua o fatu (saito, rye, oats), soʻo se falaoamata tele, halves o pi. Faʻasaʻu tele le vai. I le mea e saunia ai, faʻaopoopo le 2-3 sipuni muamua o le suauu sulu (e le o faʻamalamalamaina i le manogi) ma le 1-2 ampoules BI-58 poʻo faʻataʻitaʻi. E mafai ona e faʻaaogaina se isi vailaʻau faʻasaina ma se manogi manogi. Faʻamaʻi lelei le paluga (faʻatasi totini lima poʻo se fasi laau).

Paʻu

Vaevae le fanua o le togalaau i sikuea, pasia se papaʻu papaʻu (2-4 cm) i totonu o le mafiafia o le kesi i le 30-40-50 cm. Fafati i latou i sina vai. Moisten ina ia tele ai le susu. Laʻau i le eleele mamago susu i luga o le susu. A uma le suāsusu, tuʻu le pusi sauni i totonu o moa ma faʻatumu i se talo o le 2-3 cm le papa. O le urosa na osofaia le vailaau vavave, latou te paʻu i le palapala ma o mea uma e tafe atu i luga. O nisi taimi o lenei mafatiaga e tumau le 3-4 aso. A maeʻa le 2-4 itula, amata ona selesele le urosa, ina ia le afaina ai manufelelei ma pusi fale. O le faʻaaoga vave o le pusi mo le 2-3 tausaga e mafai ona laveaʻi le togalaau i le 80-90% mai lenei meaola.

A totoina le isalaʻelu i le lauʻeleʻele avanoa, puipui le moega mai meaola faalafua

Totoina o fualaʻau eggplant

O le totōina o fatu i le eleele ua saunia, e faʻaalia i luga o le faʻaleleia o le tau mafanafana lelei o le itulagi, o loʻo lelei le palapala i totonu o se kuluma (10-15 cm root-inhabited layer) (e le itiiti ifo nai lo le 15ºС). O fualaau o le eggplant maturo e tatau ona i ai le 5-7-9 laulaau i luga o se ala saʻo, 1-3 buds, o se aʻa-root root root.

I le afiafi, e sasaa atu ai totō o le fale ile tipu ma se vai laititi o le paluga o le pati faʻatasi ma aʻa poʻo isi aʻa. I le taeao, ao le i oʻo i le 10-11 itula pe a maeʻa foi le 16 itula, ua totōina fatu i vaieli ua saunia. Afai e faatauina mai laau i luga o le maketi, o le a fafagaina i latou i le vaifofo lava e tasi mo le 3-4 itula, tuu i totonu o le mash-humus mash ma totoina i le eleele, na muai tilivaina i se vaifofo 1% o le Bordeaux.

O le isalaʻelu e aʻafia mo le muamua 1-2 vaiaso lemu. Faʻavaivaia e ala i le gaosiga, latou vave vave ona susu le susu, aemaise i aso susulu malamalama. Lafoaʻi le faʻaaogaina, faʻafefe, e mafai ona vaʻavaʻaina laau muamua. A o faagasolo lenei vaitau, e lelei tele le ufiufi o faʻasalalaʻau i se mea e tasi (layer), faʻapipiʻi i luga o pou maualuga (30-40 cm) mai le susulu o le la. Faatasi ai ma le amataina o le ola tuputupu ae, ua aveesea le fale le tumau.

Eggplant maʻi i le vaitau o le tuputupu ae

I le vaitau o le tuputupu ae, e afaina ai le aganuu ona o le tele o faamaʻi, ma o mea e sili ona leaga o aʻa ma aʻa, tracheomycosis (fusarium, verticillosis, moli), mosaic o laulaau, koluma. Faʻaleagaina ma le faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le aʻa o le isalaʻelu, lea e oʻo atu i le oti o le laau atoa. I le faʻaopoopoga i le aʻa, e aʻafia le aganuu i gasegase le lelei, siama ma siama e mafua ai faʻamaʻi o le televave ma fualaʻau eggplant. E tele auala e faʻafefete ai faʻamaʻi i luga o le eggplant, faʻaaogaina lea latou te gaosia ai le palapala ma le vaega o le aganuu:

  • meaola o meaola oona e le afaina i laau, tagata, meaola ma manuʻa aoga (inis),
  • vailaau faʻamaʻi e vave fasiotia le faʻamaʻi. Ae latou te aʻafia lelei le lelei o le soifua maloloina o le tagata ma le gaioiga o oloa, lea o loʻo faʻaputuina ai vaega o vailaau faʻasaina,
  • togafitiga faʻaleaganuʻu, i foliga o teuteuga ma mea faʻaleagaina o laau totino faʻatasi ai ma mea oona ma iniseti.
I le faʻaopoopoga i faʻamaʻi pepe, e mafai ona aʻafia le isalaʻelu i faʻamaʻi faʻamaʻi ma viral. © Kat Lynch

Auala faʻapitoa mo le puipuia o le eggplant mai faʻamaʻi

Ina ia ola i mea tau le siosiomaga i totonu o le atunuu, e fautuaina e aluese mai le faʻaaogaina o vailaau. I le taimi nei, e maua ai e le au fai togalaau totino le avanoa e atinaʻe ai fualaau aina e faaaoga ai meafaigaluega puipuia e faavae i mea masani (microflora microflora ma siama). Ua taʻua i latou o le HIV. Latou te gaoioi i luga o le microflora pathogenic i totonu o le palapala ma luga o laau lanu meamata, i le avea ai ma tagata faʻatau, faʻaumatia le pathogen e mafua ai le maʻi.

O le leai o se faʻamaonia o le faʻamaʻaloga o le 'eleʻele o le isalaʻelu e mafai ona faʻaalia ai le leaga i aʻa o le aganuʻu e ala i le fungal rot o eseese etiologies. O fualaau oona e faia i luga o le faavae o le microflora (trichodermin, ampelomycin, coniotirin) ma bacterial biofungicides (phytosporin-M, alirin-B, gamair, haupsin, planriz, glyocladine, binoram, siama) e faaaoga e faamama ai le eleele mai pathogenic pathogens. Ina ia faʻaitiitia le numera o togafitiga, e mafai ona e saunia mea faʻafefiloi o le tele o meaola ola.

Manatua! I le gaosiga o le tuufaatasiga o le tane, o se vaifofo o sauniuniga taitasi ua saunia eseese e tusa ai ma faatonuga, ona siaki lea mo le fetaui. Faʻatasi ai ma se taunuuga lelei, o vaifofo ua maeʻa e faʻafefiloi i se tasi o faʻalavelave.

Pe a tuʻufaʻatasia, faʻaleleia vai fofo e faʻaleleia ai lo latou aʻafiaga i luga o microflora pathogenic. O fatufatu o meaola ninii e mafua mai i le eleele e ulu i totonu o le mycelium o le togi pathogenic ma faʻaumatia ai, ma luga o le siama tasi e "galue" e pei o vailaau faʻamaʻi. Ina ia faʻamamaina le palapala, e mafai ona e faʻaaoga sauniuniga sauniuni a Emochka-Bokashi poʻo le fofoina o vaifofo o isi sauniuniga EM, e aofia ai na faʻavae i Baikal EM-1.

Faʻaaogaina togafitiga o le eleele

E le pei o vailaʻau, o meaola o meaola e le faʻaumatia le faʻamaʻi ma se tasi talosaga. Latou te manaʻomia le faʻaogaina o le faʻaaogaina masani, aemaise pe a timu poʻo le susu o le tau. O le mea lea, ina ia faʻaitiitia ai le numera o togafitiga, e sili ona lelei le faʻaogaina o le biologics i le ituaiga o paluga vai, lea o le a puipuia ai laau mai le tele o faʻamaʻi i le taimi lava e tasi.

Mo le totoina o le isalaʻelu i le eleele, filifili tulaga ola maloloina o fualaʻau, e leai ni faʻailoga o faʻamaʻi faʻamaʻi. © Jen

E mafai ona saunia paluga vai mo le gaosi:

  • trichodermin + ampelomycin + glyocladin + binoram;
  • glyocladine + binoram;
  • trichodermin + bactofit;
  • planriz + koniotirin ma isi.

Ole tele o togafitiga masani e le masani ona tau atu i se taunuuga lelei. Ina ia mafai ona lelei le ola o meaola, o togafitiga o laau e amata i le amataga. O le togafitiga muamua o le eleele ma se vailaʻau masini poʻo se isi meaola faʻapitoa o loʻo faia i le 10-12 aso talu ona faʻauluina laau i le eleele tatala.

Faʻamatalaga o le gaosiga o oloa gaosi

Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi manino o laau (tuʻu i lalo o le pulupulu, lanu samasama poʻo le uʻamea o lālā, leaf chlorosis, paʻu paʻu, ma isi), latou te pasia togafitiga faʻasoifua maloloina ma fofo o meaola o meaola. I le vaitau o le tuputupu ae, e totoina ai laau i fofo o le phytosporin, gamair, alurn, siama, binoram ma isi pe a mavae le 7-10 aso. I le laasaga o le fuga ma le lua o fuaina o fualaau aina, e faaopoopo atu ai microelements i vaifofo. E mafai ona e faʻapipiʻi le vine, gamair poʻo le phytosporin i le paluga masini ua saunia mo le fufuluina o le eleele ma faʻamalolo ai laau ma se faʻalavelave faʻafefiloi. O lenei metotia o le a faʻaleleia le aoga o togafitiga. Afai ei ai vaifofo mo le faaleagaina o siama ma siama, o lona uiga o fualaau oona e le o atinaeina mo faamai viral (mosaic, ma isi). O laau afaina ua aveesea mai le fanua ma susunuina.

Aʻo galue i meaola oona, e tatau ona faʻamalamalama lelei le faʻamaʻi ma togafitia togavao e tusa ai ma fautuaga mo le faʻaaogaina o lenei oloa faʻapitoa. Faʻamatalaga sese o le maʻi, o le a le aoga le fualaau. Afai e te le o mautinoa se faʻamalamalamaga manino o le maʻi, ia togafitia ia laau faʻatasi ma se paluga masini e faʻafefeteina ai le tele o siama.

Metotia faʻafomaʻi mo le puipuia o le isalaʻelu mai faʻamaʻi

I falemaʻi ma fale tumaoti, o le faʻaaogaina o vailaʻau mo togafitiga o togalaau fualaau faisua ma togalaau ma laau toto e le fautuaina. O fualaau faʻasolosolo ua i ai se vaitaimi umi o le pala, o mea na totoe o le tuufaatasiga e afaina ai le tino o le tagata, meaola, manulele ma iniseti aoga. A faʻaaogaina vailaʻau, e fautuaina e tagata atamamai e taofi le togafitiga i le masina ae leʻi oʻo i le seleselega ma faʻaaoga e tusa ai ma fautuaga.

O sauniuniga faʻamalositino e le fetaui ma le tasi ma le isi, o nisi ua i ai se mea e faʻavaivai ai naʻo se tasi o maʻi, lea e avea ma faavae mo le faʻaaogaina o vailaʻau eseese, o lona uiga o le numera o togafitiga e faʻaateleina le tele o taimi. Talu ai nei, o vailaʻau fou ua faʻaalia e sili ona aoga i ni tulaga maualalo ma maualalo se taimi faʻatali (mai le 3-10 i le 12-20 aso). E tatau ona galue ma sauniuniga kemikolo ma le faʻaeteete ma le saʻo, aua neʻi aveʻesea e ala i le faateleina o tui i le taimi o le faʻamalosi, faʻaoga mea e puipuia ai le tagata lava ia, puipuia o totoga mimiti, mata ma le paʻu mai mea oona.

Faiga faʻavae togafitiga faʻapitoa i vailaau faʻasaina

Faʻasaga i se faʻalavelave o faʻamaʻi (fulufulu lanu), fuamoa faʻaaoga le vai Bordeaux, vitriol, cuproxate, Abiga-peak, tsikhom, hom ma isi. E tusa ai ma le atinaʻeina o togafitiga faʻatoʻaga, o puipuiga puipuia e amata i le 3-4 vaiaso talu ona maeʻa ma faʻaauau 2-3 vaiaso pe a uma ona totoina fatu i totonu ole eleele. Faʻaauau le faʻaauau i vaitau o le 7 i le 14 aso, e faʻatatau i le tau.

E mafai ona faʻataʻitaʻia faʻamaʻi i luga o eggplants faʻatasi ai ma sauniuniga o meaola faʻasolosolo ma vailaʻau, faʻapea foʻi togafitiga faʻataʻitaʻi. © Amanda Byrd

Eggplant Pest Protection

O meaola faalafua e sili ona lamatia o meaola faalafua o aphids ma le potato Colorado potato beetle. Aphids - o se tamai iniseti susu e mafai ona faʻaumatia le totoina o le isalaʻelu i nai aso. Latou te aveina lala o loʻo i luga o le laau (puʻu, laulaau, fugalaau) ma faʻanofo moni ai suamalie uma. O le paleni o le potato Colorado i le vaitau o le tuputupu ae e aofia ai le tele o augatupulaga, e faaleagaina ai le 80% o le fua. I le togafitia o nei mea faʻavevela, o le a faʻaleagaina le apogaleveleve i le taimi e tasi. O se tamaʻi susu e mafua ai le faaleagaina tele o laau.

Auala e ola ai mo le puipuia o le eggplant mai meaola faalafua

O meaola oona e puipuia ai le aganuu mai meaola faalafua ua taʻua o meaola ninii. O loʻo faʻavaeina i luga o faavae o kulupu lelei (avermectins), siama, ma se vaega o le eleomopathogenic nematodes.

E faʻamalositino faʻamalositino bioinouscticides meaʻai o faʻamaʻi ma suʻi faʻamaʻi. O mea masani e masani ai le biologics o le bitobacillin, lepidocide, phytoverm, tamer. O fualaau faasaina e lelei i latou e mafai ona latou taulimaina e le gata o fualaau faisua, ae o fualaau aina ma fualaau aina. E faʻaaoga lelei i latou i eleele puipuia.

O bioincticctic biomassides, actophyte, e mafai ona faʻaaogaina e togafitia ai laau e oo lava i le taimi o le seleselega, e le itiiti ifo le taua mo le puleaina o manu. Mikoafidin, aversectin-C, avertin-N - biologics sili atu ona taulai. E sili atu ona lelei i le faʻamafunaina o meaola faalafua i le amataga o le atinaʻe. Metarizine ma le pecilomycin e faʻaumatia ai mea e le o ni meaʻai, lea e taua tele mo le eggplant ile taimi e ola ai vine ma i vaiaso muamua o le galue i luga o se eleele tumau ma puipuia.

Ia faaeteete! O meaola ninii e faʻavae i luga o EM masogi e naʻo totonu o se siosiomaga malulu i le vevela o le + 25ºС. O le fufuluina o nei vailaʻau e sili ona lelei pe a uma ona faʻamaʻa, i le taeao pe a uma le 16 itula. Latou te le fiafia i le taimi e teu ai. Pe a malulu ma i lalo o le aafiaga o le susulu o le la, latou te leiloa a latou meaola iniseti. E mafai ona faʻaaogaina insetiids i totonu o vailaʻau faʻasaina i le biofungicides. O suʻega mo le faʻamalosia o fualaau faʻasaina e manaʻomia. O fua ma tuutuuga o togafitiga e tatau ona faia e tusa ai ma faatonuga, a le o lea, o le aafiaga e matua faʻaitiitia.

Le faʻaaogaina o vailaʻau e puipui ai le isalaʻelu mai meaola faalafua

Faʻatasi ma le susu ma le faʻamaʻi faʻamaʻi, eggplants faʻasoa ma le Extra faʻatasi, faʻatautaia, decis-pro, vertimek, Inta-Vir actellik ma isi. Ona o lo latou leaga, ua taofia ai le gaosiga aʻo lei fuga. Afai e faia le fualaau faasaina i se taimi talafeagai, ona 1-2 lava lea o ni vailaʻau. Muamua e faia faʻatasi ma manuʻa nofofua faʻatasi ma se faʻamoemoega puipuia ma le lua pe a uma le 2 vaiaso. I le epiphytotic lions of plants, o le togavelaina e faia i aso uma e 10 ma le tasi o nei vailaʻau poʻo se paluga vai. Manatua! O togafitiga faʻamaʻi uma e maeʻa aʻo lei tupu le fua o le fua.

O le puipuiga vave o fualaʻau eggplant mai faʻamaʻi ma meaola faalafua o le ki lea i se seleselega lelei. © diggleburnz

Auala faʻaoga mo le puipuia o le isalaʻelu mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O auala masani mo le puipuia o isalaʻelu mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi e masani lava ona sau i lalo e faia ni mea teuteu ma mea e afaina mai laau afu ma faʻaleleia i latou ma faʻamaʻi ma faaleagaina mea totō. E talafeagai le vave ona faʻamalamalamaina e le lava le faʻaleleia muamua, ma o le tele o le pulumuina e le leaga e pei ona foliga mai. O le mea moni, i le mea moni, o le faʻaaogaina o teuteuga o fualaau oona o se aafiaga faʻapitoa foi i le pathogen ma, i le taimi e tasi, e le o se mea e sili ona taua i le soifua maloloina o le tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga: faʻafefiloi ma le pefu o le tapaʻa, faʻasaina i le paʻu o le hemlock ma le vavalalata lava e tasi po o luga o pateta, lea i le vaitau o le vegetative sa sosoloina i vailaʻau mai le tele o meaola faalafua.

  • O nisi o fai togalaau latou te fautuaina mai aphids ma vaʻavavevele e sauni teuteuga o le wormwood, chamomile, yarrow ma fufulu i laau.
  • Faʻaleagaina le afipo i le fua o lau o lau o lau o le lau. I le autumn, faʻatumu se fagu uʻamea i luga o le 2/3 o lau o le kulimi, sasaa vai inu i le pito i luga ma faʻapuni le tapuni. I le vaitaimi o le taumalulu-taumalulu-tautotogo, ua tumu laulaau. E fesuisuiai. O se fofo galue e saunia mai ai. 1-2 lita ua solo i 8-10 lita o vai ma laau toto. Muamua e tatau ona e sosolo se tasi laau ma matau le tali o le aganuu i le faʻaaogaina o le fofo mo 3-4 itula. Afai e le tupu le faʻamaina o le laau, ona mafai lea ona e pamu.
  • Faʻasaga i aphids, pefu ma le lefulefu poʻo le suʻeina o le efuefu e fesoasoani. 1.0-1.5 ipu o le efuefu e ave i le 10 lita o le vai. Faʻaosooso i le gasologa o le aso, faamama ma faʻamalolo laau. Ua faʻapipiʻi le faʻamaʻi lanu meamata poʻo le tagamea i fofo uma mo le lelei atili o le faʻaleleiina o le teuteuga.
  • E tusa ai ma iloiloga o nisi o fai togalaau, o meaola laiti o le Colorado potato beetle ma aphids ua faʻaumatia lelei pe a faʻaaogaina le pulupulu ma se mea teuteu. Tufa atu i se mea e fai ai meaʻai meaʻai, se ipu tilati, aniani ma chives. O le faʻafefiloi e sasaa atu i le 10 lita o le vai faatasi ai ma le faʻaopoopoga o 1-2 sipuni o le fasimoli. Faʻaosoosoga 2-3 itula, faamama ma faʻamalolo laau. Faatasi ai ma le manuia tutusa, o le apogaleveleve mite, aphids ma itu o le Colorado potato beetle mate i soo se laasaga o le atinaʻe.

E tele faʻasalalauga a le atunuu ma teuteuga o mea eseese. E ese le aafiaga ma e mafai e faila taʻitasi ona suʻe fofo ia latou lava filifiliga, filifili filifiliga mo i latou na tuʻuina atu se faʻaaliga manino pe a faʻaaogaina. E tatau ona maitauina o le tausisia o manaoga tau alamanuia faatasi ai ma le taimi talafeagai o le faaaogaina o fuafuaga talafeagai o le a mautinoa ai e seleseleina le seleselega ma le itiiti o le faaaogaina o soʻo se puipuiga mai vailaau ma meaola faalafua.