O le togalaau

Laʻau - o se togalaau aʻa

I totonu o togalaau, e le talafeagai le laisa i nofoaga tauagafau. O fualaau vevela vevela e talisapaia mo le maualuga o mea taua (rare) le suauu taua, suauu meli, vitamini C ma isi mea e gaosia ai siama. E faalua ona sili atu le malogo e pei o le radisa, o le tele o suka ma le protein.

O le radish e aʻafia ai le metabolism, o loʻo i ai se aʻafiaga o le diuretic ma le choleretic, faʻamalosia ai le faʻasaʻolotoina o sua suamalie. O le radisa o se paʻu lelei o le tale mo sina malulu. Faʻaaoga sisi kulimi ua fefiloi ma le meli, poo le salima, pe na o le sua.


© Mbdortmund

Radish (lat.Ráphanus) - o se laʻititi laʻitiiti o le tasi-ma le laʻau faʻamaina o le aiga o Brassicaceae.

E tupu tele le vao i Europa ma le sone o le Asia.

Laʻau faʻapipiʻi faigofie pe faʻalaʻau. I le faʻaleleia ma nisi ituaiga o meaola, o loʻo aʻafia ai aʻa, suamalie. O laulaau o le lipre-pinnate poʻo le pear-shaped. O faʻasalaga e saʻo, lautele, le mautonu. O petals e tele lava le lanu, umi laumei, samasama, paʻepaʻe poʻo le violē. Avanoa i luga o se pupuʻu pupuu; e le manino le koluma; maoaʻe mataʻupuʻu, laiti, vaivai vaivai telola.

Fualaau - pusa tioata e faaiʻu i se uumi uumi ma malepe i totonu o vaega. Afai o le pulu e lua vaega, o le vaega pito i lalo e tele lava mea e leai se mea pe gasegase, e le masani ona iai le 1-2 fatu, ma le pito i luga ma nisi fatu. O fua e vaʻavaʻai-faʻapitoa, o le aʻa o le atigipusa o loʻo taoto i totonu o le va i le va o cotyledons.

O le laisa e manaia tele ma se manogi faapitoa. O le vevela vevela e faʻamalosia ai le manaʻo ma faʻaleleia le 'ailaina, o le mea lea, e mafai ona faʻaaogaina e pei o se mea faʻapipiʻi e faigata ona faʻafefe ipu.

Latou te faʻaaogaina le susulu ma le susulu suamalie, e mafai ona 'aina i lemoni ma le suauʻu manogi. Latou te tautua i fulufulu ma matutua. O le laisa e mafai ona uʻu i le suauu ma avea o se falaoa o le itu. E mafai ona faʻaaogaina i falaoamata ma salati. I nai fuainumera, e faaopoopo le radish i fuamoa fefiloi ma le vineka. O laulaau lāiti laititi e faʻaaogaina foʻi mo salakeke..

O le uʻamea o se vailaʻau e faʻafefiloi i luga ole laʻau. I le tausaga muamua, e fai ai aʻa o ituaiga lanu eseese, foliga ma lapoa, e fuafua i le eseesega. O le laisa o se togalaau malulu. O fatu e amata ona tupu aʻe i le vevela o le 4 ° C, o laau totō ma laau matutua e faʻafeiloaʻi le malulu ile -5 ° C.

Faʻalagolago i le ituaiga, o se fualaʻau tele e maua mai i le fulafula poʻo le faʻalanuina o foliga (lanu paʻepaʻe, lanu paʻepaʻe, lanu violē). I ituaiga eseese uma, o le aʻa o le pulupulu e paʻepaʻe.


© Chris 73

Filifilia se nofoaga ma le eleele mo le radisa

O le laisa e tupu lelei i le lalelei o le laufanua suamalie, o le eleele susu susu. O aʻa o le laisa e tele tele, o lea o le eleele i lalo o le radish e eliina i le tautotogo po o le taumafanafana i le loloto atoa o le humus layer (30-35 cm). I lalo o le suo, e faʻaaogaina fugalaau i le 1 sq.m: 10-15 g o Urea, 30-40 g superphosphate, 15-20 g o le potassium chloride. Mai le autumn, i lalo o le radis, e oo atu i le 10 kilokalama o le humus i le 1 sq.m.

O fualaau faisua sei vagana ai faasatauro (turnip, radish, rutabaga, kāpeti o ituaiga uma) e mafai ona avea ma tagata muamua o le radisa.

Aso ma lūlūina fuafuaga o le radish

E faalagolago i le eseesega, e totoina le radisa i ni vaitaimi se lua. Ina ia maua ni aʻa i le taumafanafana-autumn, e toto fatu mai le aso 25 Aperila. Mo le teuina o le taumalulu - mai i le aso 20 Iuni i le aso 10 o Iulai, talu mai le vave totoina o ituaiga malulu o le taumalulu e tau atu i le taofiofia o mea e tutupu i le tausaga muamua o le olaga ma le maua o aʻa.

O le loloto o le 1.5-2 cm o loʻo faia i luga o se moega i se mamao o le 30-35 cm. O fatu e totoina i togavao i nofoaga e tolu fasi vaega taʻitasi. O le mamao i le va o nusipepa o le 15 cm. Afai e le susu le palapala, a uma ona lūlūina, e tatau ona faʻafefe le vai. Mulimuli ane, 5-6 aso talu ona maeʻa, e tasi le laau ola maloloina e tuʻuina i totonu o nusi taʻitasi o le tolu laau.


© Rasbak

Lagolago Radish

O le tausiga o le radish e aofia ai le faʻamautuina faifai pea, faʻamaʻamilomilo taimi, vevelaina, tumutumu ma le tatalaina o laina faʻavave. O le laisa e fafa i le vaiaso mo le 10-12 lita i le 1 sq.m.

O le vevela muamua e faia ma le fausiaina o le tasi pe lua lau, le lua - i le maeʻa ai o le 20-30 aso. Le mamao i le va o laau i laina: mo vave - 6-8 cm, mo le tuai - 12-15 cm.

Latou te fafagaina le radish ma faʻamalaʻau. E le tatau ona faʻaaogaina le meaʻai, aua latou te faʻaitiitia le tausia o le lelei ma le lelei o fua aʻa. E faʻaaogaina faʻamalaʻau minerale i le tulaga o se vaifofo pe faʻagogo (faʻalagolago i le palapala o le palapala).

Faʻaalu se tasi pe lua ni laei: o le muamua, pe a tolu poʻo le fa o le radish, o le lona lua 20-30 aso i le maea ai o le muamua, pe a amata ona amata le aʻa o le aʻa. 20 g o urea, 60 g superphosphate, 15 g o le potassium chloride ua solo i totonu o le pakete e tasi. I luga o le laina 10-15 m, faʻaaoga se pakete o fofo. I se malo malogo, 5-10 g o urea, 20-15 g o le superphosphate, 5-10 g o le potassium chloride ua faaopoopo i le 1 sq.

Seleseleina Radish

E vave ona seleseleina i le taumafanafana, e oʻo atu i le maualuga o le 3-4 cm, i le vaitau tolu i le fa, ma le tele o ituaiga (mo le teuina o le taumalulu) - aʻo lei amataina le kiona (i le afa lua o Setema). Pe a selesele, e lūlūina le eleele mai aʻa, ona aveeseina lea o aʻa laiti, ona vavaeina lea o pito i luga ma se naifi e sosolo i le ulu o fua o le aʻa, ma taumafai e aua nei paʻi atu i aʻa.

E teu le radish talavou i tulaga o le potu mo 6-7 aso, i totonu o se fale pusaaisa - e oʻo atu i le 20 aso. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona faataatia i ni taga paʻu pepa lua pe tolu ni pu.

Mo le umi o le teuina, aʻa o aʻa i totonu o atigipusa, koneteina poʻo taga pepa, sasaa ai se tamai oneone oneone (2-4 cm). E mafai ona teuina fatu laau i totonu o le pulou i le oneone susu. Laveaʻi o le vevela 2-3 ° C.


© goldlocki

Eseesega

I le sone o le nonno-chernoemem, e lua uma ituaiga o taumafa ua fuafua mo le taumafanafana ma le taumafa o le matua ma ua maeʻa le seleselega o laau mo le autumn, taumalulu, ma le faʻaaogaina o le tautotogo. Mai ituaiga o taumafanafana, o ituaiga taatele Delicacy, Odessa 5 ma Me.

Eseese Odessa 5 - vave lava, mai le germination e oʻo atu i le 30-40 aso pasi. O fua o le seleselega e paʻepaʻe, lapotopoto, o le lamolemole e lamolemole, o le aano e manaia, suamalie, paʻu paʻu. O le aʻa o le aʻa e faigofie ona toso ese mai le eleele. E maualuga le taumafa. E malulu, e tali lelei i le fafaga. Faʻateleina mo le taumafa taumafanafana.

Vai Eseese ua tupu le vaitau o le 40-60 aso. O fua o le seleselega e papaʻe, o le pulupulu e paʻepaʻe, o mea manogi, mafiafia, oona.

Me - vave vasega. O aʻa toto e talafeagai mo meaai 50-60 aso talu ona lulu. O fua o le aʻa e sinasina i le lanu, o foliga o le oval. O le pulupulu e suamalie, vaivai, sina tofo paʻu. E le talafeagai mo le teuina.

Mo le teuina o le taumalulu, o ituaiga sili ona lelei Uma faataamilo i le uliuli, Winter round white, Grayvoronskaya.

Winter round Paʻepaʻe e iai le vaitau o le 70-98 aso. O fua o le seleselega e paʻepaʻe, lapotopoto, o le luga e lamolemole. O le pulupulu e paʻepaʻe, e pupuʻu, maoaʻe, feololo, malie suamalie. O le aʻa o le aʻa e faʻamamaina atoa i le eleele, faigofie ona toso ese. E maualuga le taumafa. O le tausia o le lelei e maualuga - e oo atu i le 96% o aʻa o fualaau aina e puipuia.

Aoauli Winter Round Black aʻafia ai fua o le lanu uli, faataamilo, o la latou fola e lamolemole. O le pulupulu e paʻepaʻe, paʻu, mafiafia, ma se tofo suamalie. O le aʻa o le aʻa e matua faʻamofuina i le palapala, ae faigofie ona toso ese. O le soifua maloloina o le tamaoaiga (85-98%), o le vaitaimi o le teuina o le taumalulu e oʻo atu i le 200 aso pe sili atu, i le noatia ma le fai fuafua i le teuina o le pulega. O le tuputupu ae o le vaitau e 90-110 aso.

Eseese Grayvoronskaya ei ai vaitau vao o le 93 - 108 aso. O fua o le seleselega e paʻepaʻe, oona, o latou luga. O le pulupulu e paʻepaʻe, paʻu, e leai se meaʻai, sili ona paga. E tele aʻa i luga o le aʻa, ua matua faatofuina i le eleele, e le lelei le toso ese.

Faʻafiafia le ola i le taimi e teuina ai 95-98%. Tetee i le maualalo o le vevela. Fuafuaina mo le taumalulu-tau taumafa ma le teuina o taimi umi.


© goldlocki

Pests ma faʻamaʻi pipisi

Talu ai o le radish e aʻafia ai le aiga o faʻasatauroga (kapisi), o faʻamaʻi ma faʻamaʻi i totonu o lenei aiga e lamatia ai. O fua e faʻafefe ai i latou e talitutusa.

Paʻu paʻepaʻe

Fungal maʻi. O mea afaina e afaina, avea ma suavai, ma ufiufi i luga o le mycelium paepae e pei o le cotton.

Gau pala

O lenei faʻamaʻi e tupu tele i le taimi o le teuina o le fua.

Powdery Mildew

Lea, petioles e aʻafia, e le masani ona masani. I luga aʻe o totoga ua afaina, e amata ona amataina se paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe, lea e iu ina avea ma enaena enaena. O le papala e sili atu ona atiaʻe i le pito i luga o lau. O laʻau e afaina ai ua pala ma palago, laau lag i tua i le atinaʻeina.

Faʻataʻitaʻiga: fua o le seleselega; faʻapitoa le vavaeeseina o fualaau fualaau faʻasaina; i luga o fualaau o laau, o togalaau e togafitia i fualaau faasaina lea e taofia ai le atinae o paʻu palapala.

Peronosporosis, po o le paʻu palapala

O le maʻi e tupu i luga o laulaau: luga o le pito i luga, chlorotic avanoa i le amataga, ona liua lea i le lanu samasama, angular, suauu, lea e mulimuli ane liu enaena, o se fulufulu grayish-violet ua fai i luga o le pito i lalo i nofoaga.

Lanu uliuli

O le vae uliuli e pei ona taʻua i lalo: o le vaega pito i lalo o le rosette laulaau ma le pito i luga o le aʻa e maua mai le lanu, ma o le aʻa o le a faamaluluina, o le foliga ua afaina ua ufiufiina i le myceli mama. I le tipiina, o le aʻa o le tino e pouliuli.

Kapisi whitewash (kapisi)

O se pepe lapoʻa lapoa e iai ni apaʻau paʻepaʻe ma se lanu uliuli. Caterpillars are yellowish-green with spots black and stripes stripes on the sides, covered with hairs.

Latou te fafaga muamua i malo i lalo ifo o laulaʻau, ona salalau atu lea i ni laau e leai ni tino.

Cruciferous fleas
Latou te faʻaleagaina le totoina, ma faia ai ni pu. E foliga mai o ni iniseti laiti ma se masini mūmū, e masani lava o monochromatic.

Cabbage Moth

O le masipa Cabbage e valiina i lanu uliuli, e i ai sona apaʻau e 14-18 mm, ma e paʻu i luga o apaau. O laumei e mafua mai i le moth larvae - anufe e pipiʻi mai le lapataiga o loʻo tuʻuina e butterfly.

Tafuga fufulu laʻau

Faʻasolo i le 6 mm i le lapopoa, lanu enaena i le lanu, ma tolu lapopoa i le pito i tua o le pusa. O laumei e papaʻe, e leai ni mea, vaapiapi ile pito i luma, e tusa ma le 8 mm le umi. O laumei e fafaga i itu uma ma itu i totonu o aʻa autu e leaga. O laau leaga na faaleagaina ua i ai le paʻu-lilac hue, lag i tua i le tuputupu ae, oe, oti.


© Dromafoobeno

Faatali mo lau fautuaga!