Laʻau

O potu o Seseio e matua ese ma tutusa i le taimi e tasi

O fanau fanau, e masani lava ona le iloa ia i tatou i lalo oo latou igoa igoa Keneio, lelei le tuufaatasia o togalaau ma fale i totonu. O nei tamaʻi meaʻai e faʻafefiloi i totonu o le tasi kulupu i nisi o taimi e ese uma lava laau e leai ni mea tutusa e tusa lava pe foliga ma ituaiga laulaau. Ae i le taimi lava e tasi, e le mafai ona taʻua fanau a tagata taʻitoʻatasi o laau totino e matua eseese lava mai le tasi i le isi. Mo ituaiga uma lava e aunoa ma se faʻasalaga: o le sili ona faʻatautaia ma sili atu, o le mea tonu lava lea e tasi mo le faʻatupulaia ma le tausiga o tulaga e taua. O le mea lea e mafai ai e tamaiti aoga ona faʻafeiloaia saogalemu i le tele o mea, ae o se mea e ofo ai le "lotogatasi" aganuu. Ma totonu o le keneeni totonu, e lauiloa e pei o uluai fatuga, e le o se mea na tupu.

O le fai tusi a Rowley (Senecio rowleyanus). © O oloa

Le tele o fanau a le fanau

I le tasi le tilotilo i le fesuisuiaʻi, pupu vine o le atuaatua o Rowley, o le pito sili ona lauiloa o le atuaatua o Haworth ma le fuga o le fulufulu lapopoa, e toetoe lava a le talitonuina o nei laau toto e tutusa lava. Latou te le gata i le fausaga o le togavao ma le ituaiga o le tuputupu ae, ae faapena foi i ituaiga o laulaau. Ae o nei laau totino uma lava o sui auai o se tasi tino sili o Senio. E tuʻufaʻatasia uma aganuu i totonu ma togalaau o le aiga o Asteraceae, lea e faigofie ona mateina e ala i le ituaiga o faʻaletonu. O se laasaga o le potu e iloa i totonu o Europa i lalo o le igoa "pai o peas", ma o tatou faifaatoaga e masani ona taʻua o le laau sili ona lauiloa mai le genus Senecio faigofie - "manoa o penina."

O faʻalapotopotoga taʻitasi ma faʻalauiloa e ola i fanau, e mafai ona atiina aʻe i le tulaga o vine vali ma fausia ai laau ma laau uma. O le eseesega eseese i le va o ituaiga o manu o le uiga sili lea o Sisoio. E oo lava ia latou paranesi e mafai ona taʻavale, pala, paʻu pe saʻo, ma le tele o laulaau, atoa pe faʻamaʻapeʻa, opovate poʻo ellicical, cirrus, tagata masani masani ma i se isi itu o le tino, e matua le mafai ona faʻaaogaina le fanau a fanau. O se mea masani, i le mea moni, e tasi lava. O mea uma lava, e aunoa ma se faʻasesega, o le fanau a le fanau laiti o loʻo i ai ni ato masani e mafai ona maua i le tasi i le taimi poʻo le faʻalavelave.

O fanau a nei aso ua ola e pei o togalaau aina, pusa, masini, meaʻai i totonu ma e pei lava o ni mea e selesele ai. I le natura, e sili atu ma le 3,000 ituaiga o fanau fanau. Ae i totonu o le aganuu masani, o loʻo faʻatusalia mai i latou e se mea e sili atu nai lo le tele o laau totō. O nei mea e sili ona lelei ma e sili ona lelei. E mafai ona aoina Seneio e ala i le aoina o ituaiga eseese ma foliga eseese.

Vitalis godson (Senecio vitalis). © Analbox

O le mea sili ona masani ai i totonu o le potu aganuu e pei o fanau tama:

Le Atuason Rowley (Senecio rowleyanus) o se tasi o ituaiga sili ona lauiloa. O le aloaʻia o le Evergreen, e iloga i lona vave vave tuputupu ae ma lona foliga mai e le masani ai, e maua mai ai le paʻu po o le fetolofi, ma e oʻo lava i le 60 cm ma o loʻo tautau lelei mai le pito o le ulo. O le lanu, lanumeamata, ma se pito i luga, e oʻo atu i le 1 cm le lautele e pei o le pi. O paʻu fiafia, e pei o filo manifinifi ma lapisi i laulaau lapopoa, e foliga mai o ni paʻu e pipii i se filo. E oo lava i le le mautonu o lenei satauro e lautele. O se pusa paʻepaʻe ma faʻamafanafana e ese mai le susulu e susulu ai le manogi o le kinamoni.

O le fai tusi a Rowley (Senecio rowleyanus). © Joyce-Tex-Buckner

E fetolofi le fusi (Senelen serpens) - faʻaalia ma matua ese lava i le natura o Kenisio. O lenei ogalaau ma le maualuga e na o le 10 cm e maua ai ni vaimama mafiafia e le mafai ona vavalalata, o laʻau o le reed e foliga mai pe tusa ma le 3-4 cm le umi, e tu i totonu o tafao i luga o le ala ma pipii sao. O le lanu lanumoana-lanu enaena o le lanumeamata e faia ai se lagona e le mafaagaloina. Ma o le laau atoa e foliga mai o se aluga masani o le tupu mai o lau lanumoana, e ese le matagofie ma le mafiafia o maa. Fugalaau fugalaau e aoina i ni nai ato o inflorescences.

Folau aisa (Sosa Sene). © Tony Rodd

Ua faʻamaʻaina le laki (Senecio radicans) - o se fugalaau faʻamalosi ma fuga fugalaau e oʻo i le afa mita le uumi, matagofie matagofie ma faʻalautele, e matagofie tele, e oo i le 2-3 cm le umi, lau laumei lauusiusi-vine faʻatasi ai ma se manoa lima ma le lanu enaena uliuli e seasea ona faatulagaina, o le uiga masani e le gata ina tuʻuina atu ai ni manua pogisa umi, ae faʻapea foʻi le punou e pei o le punou.

O le alofilima e aʻafia (Senecio radicans). © JOY .... ^ _ ^

Haarson's godson (Senecio haworthii) - laau totogo e tusa ma le 30 cm le maualuga ma le lamolemole saʻo, lamolemole ma laulaau lanu e le masani ai e vaapiapi i pito, lea e nofo latalata i luga o atigipusa, faatulaga i se siosiolio. I laulaau, o le atoa o le fale ua ufiufi uma lava i se paʻu siliva-siliva le lagona. O le umi o laʻau laʻau e 5 cm. O vailaʻau faʻapitoa e valiina i lanu samasama poʻo moli. O se mea faigata tele lenei mea e ola ai, lea e seasea lava ona maua i le potu masani.

Haarson's godson (Senecio haworthii). © cegeddin

Stapeliform godson (Senecio stapeliiformis) - o se faʻaaliga sili ona mataʻina. E fai mafiafia, manu, pulupulu lapisi e oo atu i le 50 cm le maualuga ma e oʻo atu i le 2 cm i le mafiafia, e sosolo i le pito i lalo ma togi i ni nai mea, ae o ata e foliga matagofie. I luga o le au, o le pogisa umi ma le lanu eseese. O lenei satauro e susunuina i laulaau laiti e oo i le 0.5 cm le umi ma se lanu enaena. Pasi lanu mumu o mea e tutupu mai, o loʻo faʻaalia i fusi i pito o siaki, na o le faamamafaina o le matagofie o lenei laau.

Stapeliform godson (Senecio stapeliiformis). © Caitlin W.

Lameko lapopoa (Senecio macroglossus), ua lauiloa i lalo o le igoa lauiloa "Natal Ivy" - o se ituaiga o la latou sootaga ma isi Senecio e faigata ona mate. Ae e ui lava i le foliga foliga mai o le Ivy, pe a maeʻa suʻesuʻega, o le a manino ai o lenei laau fetolofi ma manua mataga ma vaivai e tupu i luga e oo atu i le 3 m le umi ona o mea totō e mafai ona teuina ai le susu. Lafoaʻi i luga o laʻau laiti e pei o le tao, e oʻo atu i le 8 cm le umi ma vaevaeina mai i le 3 i le lima o lobes. Latou te saofai i luga o le eletise, o le toe manatuaina o le ivy mai se mea mamao, ae eseese i le telē tele. E susulu lenei atuasi, e lafoaia le matagofie o laisis samasama samasama ma e seasea ona i ai ni fugalaau fugalaau. I le faʻaopoopoga i le nofoaga autu, o le Variegatus e sili ona lauiloa, teuteuina i lanu samasama samasama i luga o laulaau pouliuli.

Fualaau lapopoa (Senecio macroglossus).
© Wouter Hagens

O le alofilima e mafiafia (Senecio crassissimus) - o se manaia malie, e foliga mai o se teine ​​gaʻo. O se laau laʻau e maualuga lona faʻalautele e oʻo atu i le 45 cm le maualuga, e iloagofie e le maualuga. O laulaau e nofo i luga o laʻau i le isi, oval ma se tipima lima, e oʻo i le 6 cm le umi. O le lanu uliuli lanu meamata i le pito o le laʻau e liua i le lanu viole. Fugalaau lanu samasama i se tulaga matagofie i luga o se maualuga maualuga.

Se atuasolo ulu-ulu (Senecio crassissimus). © Bruce Cameron

Herrein's godson poʻo Herra's godson (Senecio herreianus) - o se sui e le masani ai o Senecio, o loʻo atiina aʻe i foliga o se laʻau maualalo o le vaeluaga o lala laau fetolofi ma laʻau tino e oʻo i le 2 cm le umi ma se foliga o le fatu, e pei o gooseberries. O le lanu laititi manino e faʻapipiʻiina e avega malamalama ma le pogisa.

Herrein's godson po o le Herrain godson poʻo Claw godson (Senecio herreianus). © Sreifa

Arrow godson (Senecio scaposus) - o se tasi o suauu "siliva". O le lanu uliuli lanumoana o lenei keneeni e fai ai se ie puipui, o se uluaʻi laupepa basal rosette. O lenei laau e lua ituaiga o laulaau - laititi pupuu ma le lapotopoto le lautele, e tutusa ma laau lanu meamata poo fualaau suamalie. O le lanu o le laau e faasolosolo malie ona suia mai le fusi siliva o laulaau laʻitiiti i le lanu meamata lanu meamata. O fugalaau fugalaau o lenei satauro e ese le umi, faatasi ai ma lanu samasama lanu samasama-samasama.

Archery godson (Senecio scaposus). © Marla Robb

Atuason e faavavau (Senecio sempervivus) e sili atu foi ona tutusa ma fafine gaʻo. O ona fuʻa uumi ua tumu i laʻau manogi e oʻo atu i le 7 cm le umi, o loʻo faʻapotopotoina i le vaʻavaʻa. O le lanu lanumeamata lanumeamata ma le itu mūmū sesega ma lanu mūmū lanumeamata o loʻo i le pito i luga o laupepa laʻau e tuʻuina atu ai le vailaau tele.

Le failautusi o le ola-ola (Senecio sempervivus). © Max56600

Manua le Atuason (Senecio pulcher) - o se mea faʻapitoa, sili atu ona lauiloa o se togalaau, o le tele o ituaiga o ituaiga o loʻo ola nei i totonu o ipu. O le lanu e oo i le 1 mita le maualuga ma le faʻaloloa-faʻamalosi, faʻatasi ai ma fugalaau matagofie i autafa o le pito, o lau o loʻo faia ai se sisi manaia i le pito i lalo o le mama, faamamafa le maualuga i luga o paʻu maualuga, o loʻo i totonu o talipupuni o se ato o faʻaupuga o lanu piniki mumu.

Red godson (Senecio pulcher). © dvorahuk

Lemon-shaped godson (Senecio citriformis) - foliga tutusa lava ma le alofilima a Rowley. Na pau lava le eseesega, o ona laʻau e pei o le lau e le o se mea e manatuaina ai peʻa laiti, ae sili atu nai le limes po o lemoni; Ae i luga o le laau, o laʻau-vine e foliga mai foi o ni meaola matagofie. E le gata i lea, o le lanu o le satauro e pei o le lemoni ua iloga i le paolo lanu uliuli, o loo atagia mai e le fuga o le lanu.

Lemon-shaped godson (Senecio citriformis). © salchuiwt

Le laki a Jacobsen (Senecio jacobsenii) - suamalie ma se lanumeamata lanu meamata ma fetolofi, toetoe lava a le totoina, vavao tetele. Fleshy, ufi laulaau ma se lapotopoto e oʻo i le 6 cm le umi e le nofo faʻatasi ma i latou. O paʻu o aʻa uʻamea o loʻo i luga ifo o lau. O ulu o moli mumu mumu e fuga mai i luga o taʻalo uumi, ma tuʻuina atu ai le sili atu o le faʻamuamua.

Le laki a Jacobsen (Senecio jacobsenii). © Starr Environmental

O le alofilima e vaʻaia (Senecio articulatus) foliga foliga tutusa ma ni paʻu laiti. O loʻo i ai ni laʻau o lauʻau e faapaleina i vaʻaiga tetele. I luga o lenei satauro, o pupuu e aofia ai vaega oval e oo atu i le 1-2 cm le mafiafia, ae o laulaau e naʻo tumutumu o laʻau laiti e faasaoina, ma o le tino matutua e leai se pusa. O le ufiufi i luga o luga o le pito i luga ma se lanu paʻu lanu-siliva e sili atu ona matagofie. O laulaau e laiti, ivy poʻo cirrus, e masani ona suia. O lenei aloalo e faʻasao ni laisami lanu samasama na aoina i talipupuni.

Articulated godson (Senecio articulatus). © msek

Muamua, o le lauiloa Bloody cineraria (Cineraria cruenta), na taʻua foi Folau toto (Senecio cruentus), ae i lenei aso o lenei fale totō, e tusa ai ma suʻesuʻega faʻaonaponei, ua toe faʻaleleia i le ituaiga Toto toto (Pericallis cruenta) O se tasi lea o laau e sili ona mataʻina i le vaitau o fuālaʻau taʻitasi ma laʻau uumi lanu moana ma mea faʻapitoa e aoina i luga o talipupuni, faʻamanatuina o togalaau faʻasa, ae na o le tele lanu lanu.

Bloody pericalall (Pericallis cruenta) na faitauina muamua o Cineraria toto (Cineraria cruenta), faapea foi le Bloody godson (Senecio cruentus). © Eric Hunt

Setema i le fale

O Seneni, e pei o tagata uma o loʻo totoe, e saʻo lava le vaʻaia i totonu o fale e sili ona faigata i totonu o fale e le fefefe i le lāmala. Ae ina ia mafai ona latou fiafia i la latou lalelei, e taua le faʻafeiloaʻi i le faʻainuina o le faʻagasolo ma le faʻaeteete tele. Afai o le faʻagogoina o se siama, o nei laau toto e faigofie ona faʻafefe, o le mea itiiti lava e mafai ona faʻafefeteina e mafua ai le oti. E tatau ona seasea le vaʻaina o fanau, ma o le mea e totoe e faigofie tele e oo lava i tagata fai togafitia e le o malamalama. O le mafai ona vaʻavaʻai mai le tau o le taumalulu malulu e mafai ai e oe ona aoina mai aofaʻiga atoa o nei mea e sili ona lelei i le masani o fale "fale".

Malamalama mo Venice

A aunoa ma se faʻasesega, o Senegan uma o ni photophilous plants, lea ua lelei lelei ma le tele o itula o le susulu o le la. Mo i latou, e masani lava ona latou filifilia ni nofoaga lelei i le sasaʻe ma sisifo pe faʻamaonia foi i latou i le malosi o nofoaga e faʻamalamalama ai. O le ula o le aʻafiaga e aʻafia ai le matagofie o laʻau, o loʻo totoina le laau. Ae o le malamalama malamalama na o le lelei mo le au papatiso.

Faʻamafanafana mafanafana

O aiaiga o le taofia e tusa ai ma le tulaga vevela o le vevela mo Senecio e sili atu ona faigata ona filifili. E ui lava i le amataga o le itu i saute, o nei laau toto e le mafai ona mafaufauina o fualaau vevela. E sili atu le mafanafana o tamaiti i le vevela mai le 22 i le 26 tikeri Celsius. O sina eseesega mai nei faailoilo e le afaina tele ai le laau, ae sili atu le lelei o le faatumauina o se siosiomaga mautu.

I le taumalulu, pe a oʻo uma le Senerau i se taimi malolo, e manaʻomia le tausia lelei o laau. O ituaiga uma o fanau fanau, e tusa lava po o foliga, lapoa, foliga o le tuputupu ae ma le ituaiga o laʻau, e sili ile taumalulu i le malulu - mai le 12 i le 15 tikeri. Ae i le taimi lava e tasi, afai e te le maua le avanoa e maua ai se taumalulu malulu mo lenei laau, ona lelei lea ona fetaui lelei ia koluse i le potu masani masani. O laau teuteu teuteu atonu e tau le maualalo, ae o le manaia o le a le pagatia. O le vevela o le 7 tikeri Celsius ua manatu o le a maualalo le taliaina mo le alofilima, ae o le faʻaitiitia o lenei mea e faatagaina mo naʻo se vaitau puupuu.

E le fiafia Seteio i fesuiaiga mataga i le vevela o le ea, ae latou te taliaina lelei pepa. Latou te fiafia e feʻaveaʻi pea ma faʻaauau pea ona maua le ea fou, e toetoe lava a le mafai ona latou mamaʻi. O le fiafia o Senecio i le ea fou e mafai ai ona latou iloa fafo i le taimi o le taumafanafana, filifili se nofoaga e puipuia mai timuga ma le matagi i luga o le terrace po o le faletalimalo. Pe a siitia mai ma ulu atu i totonu o le fale, e tatau ona manatuaina e le taliaina e le alo tusi ni fesuiaiga tele i tulaga. E tatau ona faʻaaogaina togāʻau i totonu o le ea fou pe a oʻo le vevela i le masani masani mo le papatisoga, ma toe aumaia i se mea itiiti o se faʻamafanafanaga sili. O le suiga o tuutuuga e tatau ona faifai malie pe a mafai, ia fautuaina e faatulaga mo le laau se vaitaimi tau soloaiga i totonu o le pitonuu e pei ona taua, pei o se togalaau.

Stapeliform godson (Senecio stapeliiformis). © Wendy Chan

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

O le tausia o tuutuuga o le maualalo o le timuga lelei mo le laau e tatau ona tuʻuina atu i ai ma le faʻaeteete e mafai. O tamaʻitaʻi o loʻo i ai i latou e sili ona maʻaleʻale e le talia toleniga tele. O le faʻasalaga o le taimi pito sili lea ona faigata i le totoina o laau, talu ai e tatau ona faʻatautaia le maualuga o le susu o le masini ma faʻatino taualumaga, o taimi uma e siaki ai pe faapefea ona vevela pe a uma le suavai muamua. E oo lava i le tautotogo ma le taumafanafana, pe afai e teuina i le vevela, e faʻamalolo le alo o le alofilima ma sina vai. O le faʻatulagaga o loʻo mulimuli mai e mafai ona faia pe a maeʻa le 2 aso talu ona uma le pito i luga o le meaʻai i totonu o le ulo.

Amata mai le masina muamua o le tautoulu, e tatau ona faʻaitiitia le suāsusu, faʻateleina le malologa i le va o taualumaga, fetuʻutuʻunaʻi le alofilima i le toetoe lava o le mafanafana tulaga i le taumalulu. I le taimi o loʻo moe ai, e manaʻomia e le Senecio se mea e seasea maua ai le suavai ma le tele o le vai, lea e na o le pau lava le mea e fai e le uma ai le laula. O le meaʻai i totonu o le ulo i le va o taualumaga e tatau ona faʻamago atoa. E toatele fanau fanau, pe afai e leai ni faailoga o le le lava o le susu ma le leai o se fua o lau, e le mafai ona faʻafeinu i le taumalulu.

Faamolemole ia maitauina i soo se taimi o le tausaga e le mafai ona e faʻafeinuina le alo tusi. E sili le lelei o le faʻasusu, ae faʻaitiitia le vai. O le tulaga lelei o le mea mulimuli e taua foi: na o le vaivai, puipuia le vai e talafeagai mo nei otaota.

E le fiafia Seseio i le maualuga o le maualuga. E lelei o ia i soʻo se tulaga malulu, i se masani masani o fale. I nisi auala faʻapitoa mo le faʻamamaina o le ea, ma e sili atu foi i le pulupuluina o tamaiti e le manaʻomia.

Faʻasolosolo godson (Senecio radicans). © fale faʻapitoa

Fertilizers mo tamaiti

E ui lava i le mea moni e manaʻomia e le satauro ni faʻalelei faigofie, o faʻamaʻiina mo i latou e faʻaaogaina e tusa ai ma le fuafuaga masani. O fanau e fafagaina mai Mati ia Aokuso, faatasi ai ma le 1 taimi i le 2 vaiaso. Mo nei togalaau, e fautuaina e faʻaaoga naʻo faʻalaʻau faʻapitoa faʻaleleia mo le cacti poʻo le suauu.

Suiga ma sui

Mo totonu ole senecio, e tatau ona filifili le le mautonu i uiga, o mea e matua le lava ma totoe. Latou te lagona le mafanafana i mea faʻapitoa o le eleele mo le suavai ma le cacti, ae e mafai foi ona latou ola i ni tulaga sili ona taua i le tuufaatasiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e lagona lelei e fanau a le fale i totonu o le paluga o vaega e lua o lau laʻau ma le 1 le oneone. O nisi ituaiga meaola e sili ona fiafia i le totoina o eleele oneone, ae o le tulaga lea e faʻaaogaina ai tamaiti aoga mai se talavou e matua taua tele. A faʻatau, e sili atu le faʻamalamalamaina o le tuufaatasiga o le palapala poʻo lona ituaiga.

O Sioni e na o le mea e tatau ona totoina. Ole vavalalataina o aganuʻu talavou e mafai ona faʻavasegaina i tausaga taʻitasi, mo tagata matutua, o le tele ole taimi o faʻatinoga i le 2-3 tausaga e lava. O le taimi aupito sili mo le faʻaaogāina e faʻapitoa i le tautotogo. Pe a faʻatulagaina, o le satauro e tuʻuina i le tulaga lava e tasi e ulu ai e pei ona masani ai. I le pito i lalo o le tane, e fautuaina le tuʻuina o se maualuga, e le o le ogatotonu, o le alavai. O fanau e ola lelei i totonu o ampels ma ipu masani.

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi a le atua

O Seseio ua manatu o se tasi o togafitiga aupito sili ona malosi i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi o meaʻai i totonu. Ae e tusa lava pe itiiti le solia o le tausiga e mafua ai faafitauli, e le gata i le faasalalauina o le pala po o le paʻu palapala, ae faapea foi i le gaoioiga o moli vao, ituaiga eseese o aphids, ma mealybugs. E manaʻomia le togafitia o meaola faalafua i luga o laau e ala i le faʻasaʻoina o togafitiga ma togafitiga faʻainisinia, ma faʻaaogaina i iniseti i na o tulaga sili ona maualuga. Ae o le pala ma le afaina o le tino, e tatau ona tau i le tipiina o vaega ua faaleagaina, gaosi meaʻai ma pulumu ma le fungicide.

O faafitauli masani i le tuputupu aʻe Senecio:

  • o foliga vaaia o lanu enaena i luga o laulaʻau, o latou mago ma vaivai i vevela vevela, malulu vevela poʻo le leai o se vaiinu;
  • o le faʻaalia o nofoaga matutu i laulaau ona o se malamalama o le la;
  • foliga vaaia o lanu samasama po o le lanu enaena i laulaau pe a faʻafefe le vai;
  • o le tuputupu ae o laulaau laiti, o se faatulagaga e le masani ai o laulaau i luga o le tipi ma le faalauteleina o ogalaau i le paolo;
  • leai se lanu i laau faʻalauteleina i lalo ifo o le malamalama po o mea e faʻaaogaina.
Articulated godson (Senecio articulatus). © Bernard Johnson

Faʻaaogaina totonu totonu Senecio

E mafai ona faʻaleleia le fanau i le faʻaaogaina o fatu, lafoaʻi ma tipi. O le mea sili ona faigofie e manatu o le faʻalauteleina mai i lanu meamata. Ina ia faia lenei mea, ia tipi ese le pito i luga (8-10 cm) o le fana, ma aveese 2-3 laulaau lalo ma faʻamago le fasi pepa mo ni nai itula. I totonu o pusa laititi i oneone oneone, e vave ona aʻa aʻa pe a tuu i se nofoaga mafanafana ma susulu. E masani lava ona maua i luga o le eleele maso, e aunoa ma le susuina o le masini poʻo le na o sina mea e faʻaleleia ai. O laasaga na amataina i totonu o pusa taitasi o le 2-5 pi mo le sili atu ona teuteuina.

E mafai ona maua faʻamau mai Senego uma i fuga o loʻo paʻu pe paʻu. Ina ia faia lenei mea, i tafatafa o se laau matua, tuu se tamai atigipusa ma se paluga talafeagai o mea e tuufaatasia ai le eleele mo le laau papatisoga. Ua tanu tele laulaau i le pito i luga o le eleele i totonu o se koneteina fou ma mama le paʻu, ua faʻapipiʻi i le palapala. E faasolosolo lava, i le tulaga o le faʻafesoʻotaʻi ma le eleele, o lālā e maua aʻa ma e mafai ona vavae ese mai le togavao.

O le faʻalauteleina o fatu mo le au faifaatoaga e faʻaititia tele lava. O le mea o le totonugalemu o fanau fanau e le fua mai i totonu o totonu. Ae afai e mafai ona e maua fatu o lenei laau toto, ona mautinoa lea e fou: o fatu e vave ona tupu i luga o le alofilima. O fatu e tatau ona muaʻi fufulu ma totogo ae lei totoina i le meaʻai. O fatu lafoaʻi e tuʻuina i ni fasi vaega i totonu o se tamai poti e tasi ma le palapala e masani lava mo tamaiti aoga, ma sina fuʻu susu o fua i se fana fana. O le taimi lava e fai ai laau toto, o le a vave ona totoina taitoatasi i tamai ipu.