Laʻau

Auala e faʻaleleia ai laau i totonu

E te manaʻo e faʻaopoopoga le numera o au fale i totonu ma e le faʻaaluina se sefuluaʻi i luga? Po o le totoina o se fugalaau matagofie e ofoina atu o se meaalofa? Pe e te manaʻo e sui se fale tuai mo se talavou? O le toe gaosia o laau i totonu o le a mafai ona fesoasoani i mataupu uma o loʻo i luga. Ma o faʻatoʻaga o se auala sili lea e faʻafiafia ai lau tama ma faʻaaogaina ia te ia tomai aoga.

I le taimi nei, o le tele o totonu o fale e faatauina i totonu o se faleoloa faapitoa, ae o nisi taimi e sili atu ona manaia le faamemelo i se fugalaau mananaia na e tupuina. O le toʻatele e talitonu o le toe gaosia o le tatupu o le fale e na o le tataʻesea o se laulaʻau ma tuʻu i totonu o se ipu malamalama ua tumu i le vai mo le aʻafia. Ae o lenei mea e mamao mai le mataupu. E tele auala eseese e faia ai lenei mea.

Faʻapenaina o laau i totonu ile tipi

Faʻapenaina i tafatafa (vegetative method) e sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. O se laau o se vaega o se laau e vaeluaina. E ia te ia le malosi e tuʻuina ai aʻa ma ola. I le lafumanu, e eseese ituaiga eseese o laʻau eseese, e pei o le aʻa, laʻau, apical, ma le ogatotonu.

Faʻapenaina e ala i le faʻaogaina o mea

O lenei metotia e faʻaaogaina mo togalaau faʻapitoa uma, faʻapea foi ma le le fiafia ma le palsam.

Mo le mauaina o lenei ituaiga o tipi, o se vaega o le uʻamea le faʻamaina, lea o loʻo i luga, ua oti. I luga o sea auʻau, e tatau ona iai ni laupepa i se aofaiga o le 2 i le 4 vaega. E tatau ona e laa i tua o le centimita i lalo ifo o le nonoa ma ia tipi. O loʻo i luga o lenei pona e muamua ona aliali muamua. Ina ia vave ona faʻamalosi, e fautuaina e togafitia le lau ma le faʻaolaina o meaola (phytohormones).

Mo le aʻafia, e totōina laʻau i totonu o se faʻapalapala eleele mo laau laiti, ona faʻafeinu ai lea. Ina ia faatumauina le malūlū i le maualuga, e ufiufi le fagu i se ata.

Faʻapenaina e ala i vavae

Ficus, geranium, laau totō uma, faʻapea foi le cacti, e mafai ona faʻaleleia e ala i gaʻo.

O lenei ituaiga o laau e mafai ona vavae ese mai se laau ola maloloina, ae o le tipi e tatau ona faia i lalo o le nonoa. O lea ituaiga o laau e tatau ona aofia ai ni 3 poo le 4 ni laupepa ma o laupepa e tatau ona i ai. Faʻalogo lelei i le tipi, e tatau ona fou ma e oʻo lava. I luga o le 'au e le tatau ona i ai ni fugalaau poʻo ni afifi. Afai e manaʻomia, o lau o loʻo i lalo e mafai ona vaʻaia. O le taina o loʻo faia i le palapala malulu, lea e aofia ai le tele o oneone, pe mo lenei mea, e faʻaaogaina ai le palapala palapala mo laau talavou. A maeʻa foliga o aʻa (pe a ma le 3-4 vaiaso), ona totoina lea o laau i se paluga masani o le eleele. O le tele o seleselega e afua i le na o le lafoina i totonu o se ipu vai.

Afai o loʻo e faʻalauteleina laau totō poʻo cacti i lenei auala, ona manaʻomia lea ona e alu ese mai le laʻau mo ni nai aso i le ea mo le faʻamago aʻo lei totoina mo le aʻafia. I lenei tulaga, e tatau ona faʻamalosi le nofoaga e vavae ese, ma o pito e tatau ona punou i totonu. O lenei mea o le a aloese mai le foliga mai o le pala. A uma ona totō, o le eleele e susu sina mai le sprayer (aua le vai).

O le tipiina o geraniums, faapea foi ma laau toto, e le o ufiufiina i se ata tifaga i le taimi o le totoina. O isi laau uma e manaʻomia le maualuga o le susu i lenei taimi, o lea e manaʻomia ai ona ufiufiina i se ata tifaga.

I le avea ai o se tulafono, e fautuaina ia vavae ia tuʻu i totonu o se nofoaga lelei ma malamalama lelei. E tatau ona manatuaina e tatau ona puipuia mai le la susulu.

I le avea ai o se tulafono, o nei vavaega e faʻaleleia i le tautotogo ma le taumafanafana, pe a tupu le malosi o le laau. Ae o loʻo i ai laau e sili ona faʻaleleia i lenei auala i aso mulimuli o le taumafanafana, mo se faataitaiga, geranium, fuchsia.

O le ogatotonu o loʻo mafaufauina o se vaega o le aʻa. Oti ese mai le ogatotonu poʻo le pito i lalo ifo o le fana. I le avea ai o se tulafono, o nei vavaega e faʻaaogaina mo le faʻaleleia o le tradescantia.

Faʻapenaina i alalaʻau

E mafai ona faʻapipiʻi le pa o le begonia, gloxinia, uzambara violet (senpolia), peperomia.

O le faʻalauteleina o le senpolia o loʻo faʻatinoina e pusa laʻau lauolaola atoa ma mea e seleseleina. E tatau ona vavae ese le laʻau ola maloloina lelei ma se laʻau talafeagai, ona totōina lea i se faʻapalapalaina o eleele. Pe a fua le tama teine ​​i luga o le laupepa, e tatau ona vavaeese ma toto eseese.

O laau vavalalata e faʻasalalau tuusaʻo i pepa laulaʻau. O le mea lea, mo le faʻalauteleina o streptocarpus, siasevia ma gloxinia, ua faʻaaogaina ai se vaega o le lau. E talafeagai le totoina o se laulaʻau ile eleele ina ia naʻo se vaega itiiti o le laʻau e alu i luga o le palapala. I le tulaga pe afai e laiti tele ia vaega o le laupepa laupepa, e faataatia i luga o le luga ma faapipii i totonu o le mea e sui ai.

Faʻapenaina e ala i le taoto

O laumei e mafai ona faʻateleina le aʻei luga, faʻapea foʻi ma laau totō faʻatasi ma aʻafiaga tele, mo se faʻataʻitaʻiga, ivy, chlorophytum ma isi.

O lenei ituaiga o toe gaosia o loʻo faʻamalamalamaina o loʻo i ai se laumei laitiiti, e le vavae ese mai le tina.

A maeʻa ona totogo mai i luga o ni pine tetele, latou te taumafai e faʻapipiʻi i se uaea po o se pine i luga o se faʻafefiloi eleele. E vave tele le faʻaaogaina. E tatau ona vavae ese se tamai laau pe a avea ma aʻa, ma o ia lava o le a amata ona tupu.

Faʻapenaina e tamaiti

E mafai e le fatu ona faʻapipiʻi le pulotu ma le bromelia, faʻapea foʻi ma le cacti.

O le atinaʻe mai le faavae o le tina, o le tama teine ​​teine ​​o le fanau. A maeʻa le ola lelei o ia laau, e vavae ese mai le tina ma se naifi mafiafia po o lima foi, ao taumafai e faia se mea e latalata i le fugalaau autu. E tatau ona tatou taumafai e faamautinoa o le fanau tuuesee e tele a latou lava aʻa. O le fanau vavaeina ua totoina i totonu o se ipu e tasi, ma ua latou tuuina atu ia te ia le tausiga tutusa e pei o le tipi.

O aniani laʻitiiti e aliali mai i luga o le fale o le tina. Latou te manaʻomia le vavaeese ma le faaeteete ma tuu i se pusa eseese. Fuga mai ia i latou, o se tulafono, e tupu pe a uma le 1 po o le 2 tausaga.

Faʻaleleia e tamaiti

E mafai ona faʻaleleia le elemonmon, Kalanchoe, Dephremon briophyllum, Kalanch tubular.

I le avea ai o se tulafono, o fanau ei ai a latou lava aʻa e atiina ae i le pito i luga o laupepa laupepa o nei laau toto. E vavaeeseina i latou e tamatamailima, ma e tatau ona faʻaeteete faapitoa ina ia le faaleagaina ai aʻa aʻa. Ua totoina i totonu o koneteina ua tumu i mea manogi suamalie. A tupu le fugalaau, e tatau ona totoina i ni ipu eseese.

Faʻataʻitaʻiga Mustache

E mafai ona faʻasalalau fulufulu e ala i le tui, o le saxifrage wattle, chlorophytum, tolmy.

I pito o lauʻau o ia ituaiga laau totō, o le tamaititi teineiti (afaina) e aliali mai. I le tulaga ei ai o latou aʻa, ona vavalalata malie lea o le musumusu ma totōina i se faʻafefeteina o le eleele. E leai se aʻafia e leai ni aʻa e manaʻomia ona mauaʻa i le auala e tasi e pei o le faapipiiina.

Vaevaega vaega

E mafai ona e aʻafia le violet, arrowroot, asparagus, fern, sansevieria, calathea.

Faatasi ai ma le tuputupu aʻe, o nei laau totō e mafai ona faʻaputuina ai otaota (siva laiti). I lenei tulaga, e mafai ona vaevaeina sea laau.

Faʻapenaina ile vaevaega e fautuaina i le tautotogo poʻo Iuni. Ua aveeseina le tina mai le eleele, ua aveeseina le palapala ma o le tama teine ​​ua vaeluaina ma le totoa pe vavae ese. I lenei tulaga, e tatau ona e tipiina le mea e fesootai ai le fugalaau a le tama teine ​​ma le tina. E tatau ona i ai i le tufatufaga le tuputupu aʻe maloloina lelei, faʻapea foʻi aʻafiaga. Toto i le palapala susu. Aʻo lei aliaʻe se tafaoga talavou ma faʻamaeʻaina aʻa, e tatau ona susu le palapala. Ma e tatau ona puipuia le laau mai le la susulu.

Lafoaia le toto

Spores e mafai ona faʻamalosi le fern.

O lenei metotia e faigata, ae o tagata fiafia i ferns e mafai ona suʻeina.

Faʻasalaga lelei, e aliali mai spores ile pito i lalo ole laʻau matutua matutua. Afai e manaʻomia, o nei finauga e mafai ona faʻatauina i le ituaiga o mea faʻafefiloi eseese poʻo le tasi ituaiga. Mo le lūlūina o spores o le a e manaʻomia se eleele faʻapitoa, lea e aofia ai meaʻai piliki ma paluga paʻu.

E sasaa le masini i totonu o le ulo, lea e tatau ona laʻititi, laʻititi ma lautele. Faʻasaga lona pito i luga ma laʻititi le faʻatusatusa. A maeʻa lena mea, e tufatufaina atu foi spores i luga o le eleele. O le ipu e tatau ona ufiufi i le tioata i luga, ona tuu lea i totonu o le vai ua sasaaina i totonu o se fagu. Le faʻaleleia o le iuga, nai lo le faʻafefe o le vai ua fautuaina e faʻaaoga le mimiti po o le timu (e sili atu le malie). Feeseeseaiga e tatau ona tuu i se nofoaga pogisa ma mafanafana, ae ia mautinoa o le vai o loʻo i totonu o le pusa. O vailaau muamua e mafai ona vaaia pe a ma le 4-5 vaiaso. Aveese le fale mai le fagu pe a mavae le 4-8 vaiaso, pe a uma ona malosi le fua. O laau totō e manaʻomia se togi, lea e faia i fata faapitoa mo le totoina o fatu. E tatau ona totoina laau totō i ni ipu eseese.

Fanauina o fatu

E tele ituaiga o cacti, primrose, fuchsia, cyclamen, coleus e mafai ona faʻaleleia e fatu.

O le totonugalemu o laau e totoina e fatu e seasea ona tupu, aua o se auala faigata lenei. Ae peitaʻi, afai e te manaʻo ai, e mafai lava ona e taumafai e totoina se laau mataʻina mai se tamai fatu. Ma le isi, faafetai i lenei auala o le toe gaosia, e mafai lava ona maua se fomu fou (mo se faʻataʻitaʻiga, ese ai le lanu). Mo le amataga, e fautuaina e filifili fualaau taʻitasi mo le lulu muamua, talu ai e faigofie lava ona tupu.

Ia Mati-Aperila, o fatu o le vave ola ae o laau totō ua totoina, ma i vaiaso mulimuli o le taumalulu, oi latou na e ola mo se taimi umi. Afai ei ai se paʻu mafiafia i luga o fatu, o le a latou manaomia sauniuniga sauniuni, o lea e mafai ai ona faʻaaogaina i le vai ua tunu pe tuʻuina i totonu o se vai mo ni nai aso. E mafai foi ona e faia togafitiga o fatu ma le aloe sua. O lenei mea o le a faʻavaveina ai le faʻamaʻiina, faʻapea foi le aumaia o le amataga o le vavalalata vavalalata.

A o leʻi lūlū, e tatau ona faʻamafanafana le eleele ile ogaumu. Mo lenei mea, o se paluga o le eleele e aofia ai oneone ma peat, lea e ave i le tutusa tutusa, e talafeagai. E mafai ona e sasaa sina vaega ole vermiculite. Ma mo le lūlūina, e talafeagai lelei le faʻafefiloi o le eleele ua saunia mo le totoina o laau totō.

Faatumu le fagu poʻo le fata i palapala, faʻasaga i luga o le fogaeleele ma faʻapipiʻi. Faʻalautele fatu i le pito i luga o le meaʻai (e le o le mea moni) ma fufulu i luga, ina ia latou foliga teisi. Suavai faʻatasi ai ma le faʻafeinu e mafai ona faia i se vailaʻau poʻo se pulumu. Ufiufi le pito i luga o le koneteina i tioata poʻo ata. Tuʻuina fualaau ma tulaga talafeagai o le vevela, faʻapea foʻi ma le maualuga o le faʻamalama (e mafai ona maua lenei faʻamatalaga i luga o le afifiina).

O le vaaia o fatu ua totoina e faigofie lava. Pau lava le mea latou te manaʻomia e faʻaleleia ai le faʻaleleia o le tino, faʻapea foi ma le faʻaleleia masani o vai i le pulumu. A maeʻa foliga mai o laau toto, ona aveese lea o le fale, ma tuu le fagu i totonu o se nofoaga lelei.

Totoina o laau

Ina ia mafai e le laau ona maua ni aʻa malolosi, e tatau ona totogo fatu. I le avea ai o se tulafono, o lenei taualumaga e faia mai le 1 i le 3 taimi. E i ai fugalaau e le manaʻomia ona filifilia, ao nisi, i le isi itu, e tatau ona sua 5 pe sili atu taimi. O le filifiliga muamua e faia pe a uma ona fausia le 1-2 o nei lau. Mo faʻaopoopoga mulimuli ane, o se mea e sili atu ona tumu i meaʻai e faʻaaoga.

Ina ia faia se pu mo le fatu, e mafai ona e faʻaaogaina se pine, penitala po o se peni. Faʻaofi i le loloto manaʻomia, ona toso ese lea. A maeʻa lenei mea, e mafai ona e totoina le seedling, ao avea le paluga eleele e tatau ona susu, ma faasusu pe a uma ona totōina e tatau ona faia e faʻaaoga ai se mea faʻaleleia. Mo le totoina o aʻa e vave ona maua vave, o le a lafoaia i se vaifofo o penelomononi, ona ufiufi ai lea i tioata po o ata.