Berries

Tamaʻi tamaititi Laʻau ma tausi i le malae vaʻaia Tulaga tuputupu aʻe Faʻaaoga mea totino

Boyzenova berry photo Toto ma tausi lelei ile eleele

O le tamaititi Boyzenova o se faʻalavelave lavelave o vine, fugalaau ma vine vine (Rubus ursinus × R. idaeus). O le mauaina o lenei kulupu sa mafaufauina o se mea ofoofogia, e tutusa ma se vavega. I le 1923, na mafai ai e Rudolf Boyzen ona taitaia lenei taumafaiga manuia, lea e le o taua tele i ai. O le faifaatoaga lauiloa Walter Nott, faatasi ai ma lona faletua, na amata ona ola i nei fua matagofie i le sini o le 1935, ma o le taunuuga lea na lauiloa ai le laau i le toatele.

E masani ona i ai isi igoa mo le puluvaga: Boysen-berry, Yezemalin, i le Igilisi Boysenberry. I le auala, o fugalaau fugalaau-blackberry uma ma faailoga o le blackberry e taua o le ezhimalina (faatasi ai ma ni mea e tutusa lelei ma fugalaau e taʻua o fugalaau, aveese le amataga).

Atinaʻe gaosi oloa o Boyzena berry photo

O le taimi nei ua tupu le pisinisi o tamazenova i Ausetalia, Chile, New Zealand. I totonu o le Iunaite Setete, o lenei gaosiga e mafai ona maua i faʻalapotopotoga faʻatoʻaga ma maketi a faifaatoaga. I tulaga o le totonugalemu o Rusia, ua tupu na o totonu lava o le palota patino mo le fiafia - ia taumafai se fale fou. O fualaau suamalie e foliga mai i le faaiuga o Iuni, ma fualaau aina e oʻo i le ogatotonu o Aukuso.

Faʻamanuiaga o Bozena Berry

O le a le mea e foliga foliga i ai le vinezenzen berries?

Boyzenova berry ua ofoina atu i ai le tele o uiga lelei, maua uiga sili ona lelei mai ona matua ma sili atu nai lo i latou.

  • E sili atu le suamalie ma le sili atu o vine e faʻatusatusa i vaomatua - o le mamafa o le tasi mea e maua e 8-12 g;
  • fualaau aina e ese mai fugalaau i se tofo sili atu ona lelei;
  • manumalo i se manogi e le mafaatusalia-o le manogi ma le manogi mafiafia.
  • O le maualuga o fua o le bozena berry ua maitauina - e tusa ma le 8 kilokalama o vine e mafai ona aoina mai le tasi matua matua i le tasi vaitau.
  • Laʻasaga i le lamala ma le malulu ua matauina foi.

Vaega o le tuputupu ae o le pata bozena

O le galueaina o le tamazena berry e le ese mai le totoina o ona matua (fugalaau ma vine).

Fanua

Mo le totoina, filifili se nofoaga tuʻufua ma puipuia mai faʻataʻitaʻiga ma matagi malolosi, mo le manuia o le fuaina o le saite e tatau ona malamalama lelei i le susulu o le la. Lafulafu oneone ma le pH o le 5.8-6.5 e sili ona lelei. Aua le filifilia se nofoaga na tupu ai tamato, eggplants po o pateta, ona atonu na latou tuua le viliina o le verticillum.

O afea ma pe faapefea ona toto

Boyzena siaki fatu laau photo

O le faʻaleleia o eleele e faia i le tautotogo po o le tautoulu. Fai ni ogalaau e tusa ai ma le tele o aʻa, vave (aʻo leʻi totogo le toto i le tautoulu, ma le totoina o le autumn - 1 masina muamua atu) faia le eliina poo le faapalaga mo le eli i luga o le saite. O le tamaititi Boyzenova e ola lelei i luga o fanua totō o togalaau.

O Bozena e totoina laau toto i le tautoulu 4 vaiaso aʻo lumanaʻi muamua le kiona i lau eria. I le tautotogo latou te totoina ia Aperila-Me.

  • Faʻasili laina lua e faʻafeiloaʻi ai le aʻa.
  • Tuu laʻau i le totoina o lua 5 cm i lalo ifo o le laina eleele, faʻalautele aʻa i totonu o le lua. Faatumu le lua ma faatumu le eleele faataamilo i aʻa. Suavai lelei.
  • Tuu se mamao o le 1-1.5 m i le va o fualaau.
  • Nofoaga laina i se mamao o le 2-3 m.

Garter

E faʻafefea ona nonoa se tamaʻi tama tamaititi

O le Boysenova berry e manaʻomia le faʻamalosi i le vao: vave loa ona totoina vao, e tatau ona e faʻapipiʻi lagolago i se mamao o le 2-3 mita ma le lua poʻo le tolu alalaupapa.

E faʻafefea ona faʻaleleia le vai ma fafaga

  • E iai le maualuga o le faapalepale o le laʻau, ae ui i lea, ina ia maua se fualaau lelei, e manaʻomia le suāsusu mama.
  • I le vaitau o le tuputupu ae, ia susu le eleele, ae aunoa ma le faaleagaina o le susu, lea e ono mafua ai le pala.
  • Fafaga i iʻa, meaʻai toto po o faʻalavelave faʻapitoa o fualaʻau, galue e tusa ai ma faʻatonuga i luga o le afifi.
  • Manatua mai le vao, aveese otaota, vevela ma tuai.

Seleseleina

E faʻapefea ona tupu aʻe vine malezenva vine vao

Naʻo le faʻamaumauga laveaʻi - o le togavao e le faigofie tele i tulaga o le seleselega. O laau vao e masani ona ufiufi i laulaau ma laau talatala laiti, ae o vine e lapoa. O le faʻasalaga e le mafaamatalaina. O lea, e mafai ona e fiafia i le boyzena berry ia Iuni, ma e mafai ona e seleseleina le seleselega mulimuli ma muamua fulufulu.

Faʻaaogaina o meaʻai o Tamaʻi vine

Boysen berries photo Suʻe ma faʻaleagaina

O fua (vine) ei ai se tofo muamua, ua maua i le tele o mea aoga - aua o lenei mea e aoga le taumafai e totoina ni vao o bozena vine i luga o le saite. Berries e maualalo le kalori, e aofia ai le tele o elemene (fuamoa, potassium, calcium, ma isi) ma vitamini e iai se aoga aoga i le tino o le tagata.

O le maualuga o le fiber content ei ai lona aafiaga aoga i luga o le vaega o meaʻai, faatasi ai ma le fesoasoani a le boyzena siaki ua fautuaina ina ia puipuia le taʻavale. O fua taumafa e fesoasoani e tausia ai le puipuiga, faamalolosia ponaivi, lauulu ma fao.

Tamaititi Boyzenova e fesoasoani e faatumauina le talavou. Ua faailoa mai e saienitisi o le faagasologa o le matua o se totoga na mafua ona o taualumaga o le oxidative e tupu mai i totonu. Faatasi ai ma le matua, o le tele o radical saoloto e aoina, ma o le okesene e faʻaitiitia ma itiiti. O le mea lea, o le faʻaitiitia o le faʻamaʻi, e tupu ai le matua matua o le tino. O le aʻafiaga o le antioxidant e fesoasoani e faʻagesegese le faagasologa. Toeitiiti lava o fualaau aina uma ua maua i ia ituaiga meatotino, ae o le maualuga e tuuina atu i le boyzena berry ma blackcurrant (faamaonia faasaienisi).

O le faʻaauau ona faʻaaogaina o nei fua e faʻaitiitia ai le lamatia o le kanesa, maʻi cardiovascular ma le maʻi a Alzheimer. O fatu o nei fualaʻau e aofia ai le tele o le suauu, lea e aofia ai le tele o mea amino, acid ellagic, vitamini C, E (o le mea mulimuli e manatu i fualaau o le talavou).

Boyzena siaki le suāuʻu e fesoasoani e faʻafefe ma faʻaleleia le paʻu, faʻateleina lona gafatia ma le leo, toe faʻaleleia le gaioiga (puipuia o le matua tuai). O le mea lea, o le faʻaaogaina o lenei suauʻu i le cosmetology e lautele - o se mea e gaosia i kulimi, tonics, lotions, masks face.

"Youth berry" e le gata e aoga, ae e matua lelei lava, e moni, e faʻaaoga i le kuka. O fua fou e le o toe faʻaaogaina, ae e masani ona talia toleniga. Latou te faia ni lapisi, sua, pusa, fai ni pusi mai ia i latou, ma e latou te maua ai foi le uaina lelei. O pusi e mafai lava ona faʻamaʻi - ona 'ai lea o se meaʻai i soo se taimi o le tausaga. E moni lenei mea i le taumalulu ma amataga o le tautotogo, pe a vaivai le tino ona o le le lava o vitamini. O se mea manaia, e pei o se mimilo o le taumafanafana, o le a faafiafiaina oe ma lagolago lau faʻafitauli faʻapitoa.

I le tulaga aloaia, o le tamaititi Boyzenova e leai se faʻailogaina, ae mafai e le tagata ona le faapalepale. Afai e te mafatia i meaʻai o meaʻai, faʻaaoga fualaau ola maloloina ma le faʻaeteete, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi muamua.