O le togalaau

Marjoram - mea uma e uiga i le tuputupu ae ma le faʻaaogaina

O Marjoram e pei o se mea manogi ua lauiloa talu mai aso anamua ma ua faʻaaogaina e avea ma mea manogi e faaopoopo atu i meaʻai gaosiga ma ituaiga ipu. O loʻo i ai mea taua mo togafitiga, tuʻuina atu tagata i le "soifua maloloina ma le alofa." O le lauʻeleʻele o marjoram ua avea ma atunuu o le Metitirani. Pe a tupu aʻe i isi itulagi fesuiaiga, e manaʻomia e le aganuu ni tomai tausi. I le taimi nei, o Marjoram o loʻo nofoia ma le manuia se agaifanua o aganuʻu lanu meamata ma mea manogi i totonu o fale mafanafana ma fale o togalaau. I la matou tusiga, matou te fautuaina oe ia faamasani oe lava i mea aoga o le marjoram, o lona fatuga, faaaoga i le kuka ma togafitiga. O le avanoa e ola ai i totonu o fale o le tau vevela i le matala ma tapuni.

Le seleseleina o le marjoram greens

Marjoram - mutia umukuka

Mo le tele o tagata fia iloa, e faʻamalamalamaina lena meamarjoram togalaau (Origanum majorana) o le aiga manino (Lamiaceae) I faiga muamua, o se vaega o le aiga labiaceae. E aofia i le ituaiga Oregano (Origanum) O lenei ituaiga masani e taatele, e oʻo atu i le 55 ituaiga.

I atunuu o Sasaʻe Sasaʻe, marjoram e iloa e synonyms o masi, mardacos. I totonu o Europa - e fai ma laʻau agaʻi, togavao umukuka, vao vao, mutia vao. Ona o le tutusa tutusa, marjoram e masani ona taʻua o le garden oregano. Synonyms e faamamafa le lautele o le marjoram, lea e manatu o le taumafa.

Marjoram (Maryami) na faaliliuina mai le Arapi i le gagana Rusia e pei o se "mea e le mafaatusalia" ma se manogi suamalie ma se manogi o le kata ma se manogi malosi e fatuina ai se fugalaau matagofie e talisapaia e tagata tomai faapitoa i le kuka. O Marjoram e matua mauoa i suauu taua, o le mea o loo i totonu o le eleele malogo o laau totogo e oo atu i le 3.5%.

O le tuufaatasiga o suauu taua o marjoram e aofia ai sabinenes, phenols, terpinenes, terpineols ma isi mea tuufaatasia. E tatau ona maitauina e le mafai e tagata gaosia ona fuafua le fausaga ma le tuufaatasiga o le vailaau, lea e fuafua ai le manogi tulaga ese o le laau.

I le faʻaopoopoga i suauu tāua, o mea manogi e eseese i mea o loʻo iai i se lisi tele o vitamini (A, B3, B6, B9, C, E, K), macro- ma microelements (potassium, calcium, magnesium, manganese, zinc, sodium ma isi). Malaga matagofie i le tele o tannins, rutin, carotene, pectin, pentosans. Marjoram e aofia ai le tele o puipuiga, gaʻo, gaʻo, gaʻo.

Marjoram (Origanum majorana). © Forest & Kim Starr

Faʻaaoga meatotino ma le faʻaaogaina o marjoram

O Marjoram o se fale matagofie o le meli. E taua tele ona e fuga i le lona lua, o le vevela ma le vevela o le taumafanafana. Faʻasaina fanua. E tusa lava pe i totonu o le ogaumu, o mea leaga o ituaiga o laau taitasi ua mou atu, ma luga o marjoram, pi ma bumblebees latou usuina la latou viiga e galulue, aoina o suamalie suamalie, togafiti faamalolo.

O le vailaʻau vailaʻau o le marjoram e faʻamalosia ai lona tāua o se mea manogi, meaʻai gaosia ma togafitiga o vailaʻau, faʻamaonia i meaʻai o le lalolagi ma le vailaʻau faʻapitoa. Talu mai aso o Aikupito Anamua ma Roma, sa taua le marjoram e pei o se vevela vevela i le fou ma le malogo mo ituaiga ipu (iʻa ma aano o manufasi). E faʻaaogaina le siva i le gaosiga, mo le sauniuniga o mea inu eseese, e aofia ai ava, ava malosi, meainu vevela, ma faʻamafanafana. O se vaega o mea faʻafefiloi o pepa, faʻaaogaina i fale falaoa, tuʻuina atu se tofo faapitoa i oloa falaoamata.

Mo le fiaselau tausaga, sa faʻaaogaina marjoram e avea ma vailaʻau faʻamaloloina e tagata tafao ile agaʻi i foliga o mea e faʻaogaina, teuteuga, baths, lotions. Mulimuli ane, o vailaau faʻaleagaina o marjoram na lauiloa o le vailaau faʻapitoa mo togafitiga o malulu, gaʻo totogo. I le taimi nei, o teuteuga o laulaau fou ma le malogo, o talavou ma fatuga laiti o loʻo faʻaaogaina i le gaioiga o le ate, gaʻo, maʻi o le maʻisuka, ma veins varicose. O suāuʻu ma infusions e tuʻuina ai le ulu o le ulu ma le toothaches.

I falemaʻi e mafai ona e faʻatau ai vao mamago ma le gaʻo marjoram. O fomaʻi fautuaina le faʻaaogaina o suauu, lea e aofia ai le marjoram oil mo le le lava, migraines, faʻanoanoa o lagona, ma le le mafaufau. O le manogi o Marjoram o se aprodrodisia masani ma faateleina le taua o alii.

1-2 ipu o mamanu mamanu marjoram i aso taitasi o le a fesoasoani i le manava ile manava ma le manava, faaleleia le le fia taumafa i mea e fiafia i ai, faamama le vaivai i tagata matutua. Massage ma lapisi, mafanafana ma le vevela vevela, bath baths - o le vaega foi lenei o le faʻaaogaina o le togavao i le itu i saute, e le faʻapitoa i le togavao ma le tausiga.

Contraindications marjoram

Manatua! Faaaoga ma le faaeteete Marjoram! Gaioiga i le togafitiga o le vao o loʻo i ai le faʻamaoniga. O lona faʻaaogaina e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli o le maʻi. Faʻaaogaina umi (sili atu i le 10 aso o le tele o le faʻaaogaina i le aso) e faʻaitiitia ai le mamafa - i le faʻaogaina o le ulu, ulu o le ulu.

O loʻo puipuia le faʻalavelave popole, lea e faʻaalia e se tulaga faʻavaivai. E le fautuaina le faʻaaogaina o meaʻai ma teuteuga a le marjoram mo togafitiga o fafine maʻitaga ma tamaiti e oʻo i le 5-6 tausaga. O le auala sili e faʻaaoga ai marjoram mo togafitiga faafomaʻi o le feutagai ma se fomaʻi.

Faamatalaga o le marjoram

O le togalaau o le togavao o se semi-shrub type summer. E le sili atu le maualuga i le 50-60 cm. O le togavao e faʻatulagaina i le tele o fuālaʻau paʻu, o loʻo ufitia i le laʻau.

Marjoram lafoaʻi, atoa. O le foliga o le lau laulaau atonu e vaeluaina, lautele pe oʻo i luga. O le fulufulu laititi o le lau o le laʻau na te avatu ai i le vao se lanu siliva.

O fugalaau o Marjoram e aoina i ni mea faʻapitoa. O fugalaau e laiti, paepae pe sinasina-sinasina ma se manogi malosi lea e tosina ai bumblebees, bees ma isi iniseti. Fugalaau uumi, e aofia ai Iulai ma Aokuso.

O le fua o le marjora o le fua o fualaau laiti e tasi-fatu. O fatu e laiti tele, tele. Ripen i le faaiuga o Aokuso - amataga o Setema.

Marjoram (Origanum majorana)

O le faitau aofai o atunuu o loʻo ola ai marjoram i vivo, ua lauiloa o se laau vevela, togafitiga ma teuteu. Mo uiga lava e tasi, ua tupu i itulagi o Rusia, lea e lua ituaiga o toga marjoram ua totoina: laʻau ma fugalaau.

Laʻau marjoram - o se laau laʻau, e mafai ona tupu aʻe e avea o se mea faʻalelei. E ese mai le fugalaau fugalaau, malosi malosi ma le mu. Laititi laitiiti. I lalo o tulaga masani, e tupu tele lava i atunuu i saute o Asia. E aʻafia i le kulupu o laau toto. O le mea moni e le mafai ona talia le maualalo o le vevela ma ua i ai i le + 5 ° C le taimi e tuputupu aʻe ai, ma ua mate ai le faʻaitiitia o le vevela o le ea.

O le marjoram o le fugalaau o se laʻau laʻititi taʻitasi. O le aʻa o loʻo i lalo ifo. Mamoe toto, e fausia ai se numera tele o faʻalavelave faʻavae. E itiiti le manogi nai lo le laulaau. E sili atu ona masani i totonu o le Europa, lea e masani ona tupu i totonu o greenhouses, vevela ma isi fausaga o totonu.

O le faatoʻaga o le togalaau ua totoina e avea o se laau vevela i Europa i Sisifo, faapea foi i Initia, Aikupito, Tunisia. I le itu i saute o Rusia ma atunuu o le CIS, ua ola le toga marjoram e avea o se vailaau faafomai ma taua.

E faʻapefea ona tuputupu aʻe marjoram i le atunuʻu?

Marjoram manaoga faʻalesiosiomaga

Marjoram e pei o se aganuu i saute e matua faigata tele i tulaga tau le siosiomaga. O le mea lea, ae e te leʻi amata amataina le marjoram, e tatau ona e filifilia se nofoaga mo lena mea. O le saite e tatau ona malamalama lelei. Leai se penumbra. E le mafai ona faʻamalosia ma faʻataʻitaʻi.

Marjoram eleele manaomia

E tatau ona taulai totoa ile eleele. I lalo o le maliega, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o vao e leai ni meaʻai, laʻau oneone-malu / malu e malu lelei ma vave. Fafagaina lelei meaʻai ma totoga. I luga o eleele palapala, e mafai ona faatulaga ni olo maualuluga i lalo o marjoram, tumu i le palapala - malamalama, vai ma le manava, o le 1/3 o le a aofia ai le humus ma le maualuga peat, o vaega o loo totoe - mai le laulaau, eleele o le sod, garden chernozem. O le eleele aʻo le i totoina marjoram seedlings o loo tausia i se tulaga mataga.

Fale faʻatau

E faʻaaogaina fusilaʻu i le afiafi o le totoina o fatu i le fua faatatau o le 70-80 g / sq. m eria i lalo o le shallow (10-15 cm) eli. Ina ia aua le solia le sootaga i le va o meaʻai, e sili atu ona aoga le faʻaaogaina o vailaʻau, azofos ma isi ituaiga o fuālaʻau atoatoa.

Marjoram (Origanum majorana). © Forest & Kim Starr

Marjoram sauniuniga fatu

E sili atu ona faigofie le tupu aʻe o meaʻai. Ua saunia se tamai lanu meamata i totonu o le 60% ma o le malulu o le ea + 22 ... + 25 ° С. O le suasami o le eleele e lelei, e aunoa ma le tele o vai.

I le amataga o Aperila, o fatu o le marjoram i luga o le eleele ua totoina i fualaau o greenhouses. Laʻu palapala po o le oneone e faʻasao mai luga e ala i se sieve e tapuni ai fatu.

O pulu a Marjoram e tulaʻi i le 2.0-2.5 vaiaso. A maeʻa le germination, ona faʻafeiloaʻi lea o atigi pusa i le susulu o le la. Laʻau o Marjoram e togi i ipu eseese poʻo isi koneteina pe a aliali mai le uluaʻi muamua o laʻau moni (lea e tutusa ma le amataga o Me).

A maeʻa le aso 15 o Iuni, pe a oʻo mai faʻalavelave o le tautotogo ma faʻaauau pea le mafanafana o le tau i totonu o le tau, faʻafeiloaʻi ai le ola o laau toto i totonu o se nofoaga tumau i le lauʻeleʻele poʻo le greenhouses.

Laufanua marjoram

A o lei totoina fatu, o le eleele o loʻo faʻasusu ma faʻafeinu. Tutu mo 2-3 aso mo le matua o le eleele palapala luga.

O fualaau e totoina e tusa ai ma fuafuaga eseese, e mafai ona tuʻuina mai i lalo mea nei:

  • laina tasi-laina i se mamao i le va o laina 40-45 cm ma i le laina 20 cm;
  • laina lua-laina. O le mamao i le va o faʻamau o le 45-50 cm, i le faʻamau i le va o laina 20-25 cm ma i le laina ile va o 15-20 cm.

O le palapala e teu susu. I le malogo malosi o le palapala, o laau toto ua mamae ma amata ona mamae.

Marjoram Care

Tausiga mo le tulaʻi marjoram e pei ona taʻua i lalo:

  • i le tatalaina pea o le eleele e faʻaumatia ai le palapala o le palapala ma sili atu le avanoa o le okesene i le rhizome ma aʻa;
  • i le faʻaumatia o vao, aemaise i vaiaso muamua talu ona totoina; aʻo faʻaumatia e le laau laau vao vao; e tatau ona mamā le saite;
  • i le faatinoina o le suavai; masani ona faʻasusu vai pe a faʻamago le kulimi; o le palapala e maua ai le palapala e faaleagaina e ala i le tatalaina; faʻataʻitaʻiga masani o fuataga; laau e le fautuaina e faʻatumu;
  • i le fafaga.

Fafagaina marjoram

O le uluai laei pito i luga e faia i le 20-25 aso mai le totoina o laau i se nofoaga tumau. Laei pito i luga e faʻaaogaina i lalo o le faʻasusu, sosoo ai ma le mulching ma soʻo se tamai mulch. E fafagaina i latou i le atoatoa, ae le silia 40-50 g / sq. m sikuea.

O le laei pito lua pito i luga o marjoram o loʻo faia ao le i fuga. Faʻaaogā pefu fafie po o fomu o loʻo i ai elemene (mo se faʻataʻitaʻiga, Kemir). Asu faʻaaoga se ipu tioata, ma faʻamaʻi 40-50 g / sq. m. vaega.

Marjoram (Origanum majorana)

O le seleseleina o laulaʻau ma le faʻataunuʻuina o mea

Mo le faʻaaogaina i aso uma i le kukaina, tataʻese le numera manaʻomia o lau o marjoram.

Mo le lalagaina, o le vaega tele o marjoram o loʻo vavaeina i vaega i le faaiuga o Iulai - amataga o Aokuso, ma totoe ai le 5-8 cm o le paʻu. Aʻo leʻi toe faʻamavae, e tupu lelei le laau.

Pe a selesele meaʻai mata o le marjoram mo le faʻaaogaina o le taumalulu, ona vavaeese loa lea o le tino atoa i le taimi e tasi. O le tipiina o loʻo faia i le amataga o Aukuso ma faʻauʻuina le maualuga o le maualuga o le maualuga i le amataga o Setema - i le amataga o Oketopa. O le slicing is carried out based on the method and area of ​​cultivation.

Aʻo leʻi faʻamago, e faʻamamaina le mutia mai lau mago ma maʻi, vao, ma isi otaota. O loʻo tuʻuina i luga o upega poʻo le tuʻuina i luga i ni vaʻavaʻavavale i totonu o se potu vevela ma le vaʻaia e aunoa ma le susulu o le la. O mea lelei ua maeʻa faʻapipiʻiina ua faʻapipiʻi ma le totoa ma vavae ese ni tila, ma tuʻu ai na o laulaau ma pito i luga o mea leaga. E faʻapipiʻi siaki mea faʻapipiʻi ma faʻaaogaina mo vailaʻau vai.

O meaʻai manogi e teuina i le afifiina o faʻamau. O faʻamaufaʻailoga e taofi ai mea aoga ma le manogi o marjoram malogo mo le 3 tausaga pe sili atu.

Lau pele e! E leai so tatou masalosalo o le faʻamatalaga o le laau, o ona aoga aoga o le a mafua ai lou fiafia tele i lenei aganuu, ma o fautuaga o le a fesoasoani e totoina lenei laau manaia i le atunuu i se fale talavai po o luga o se isi potu. Faatali mo au faʻamatalaga. Matou te taliina fesili uma. Faasoa atu au mealilo i le tuputupu ae marjoram. Matou te faafetai mo le faʻatalanoaga i luga o le fonotaga.