Fugalaau

Vaʻalo totonu: totoina ma tausi ile fale

Saintpaulia po o le violet e mitamita i nofoaga i luga o windowsills. E i ai foi se kalapu o faifaatoaga fugalaau fugalaau o loʻo fausiaina nei mea matagofie. Latou te totoina faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, faʻatautaia faʻaaliga o loʻo latou faʻasoa atu ai o latou poto masani i le tausiga o lenei laau i le fale. E tasi le ituaiga o ituaiga o ituaiga o ituaiga ua faamauina ma o loo i ai pea i le fausiaina.

Faamatalaga o violets

O violet totonu o se tasi lea o fugalaau e sili ona fiafia i totonu mo le tele o faifaatoaga. Ona o le tele o lanu ma le faigofie o le tausiga, nei fugalaau e lauiloa tele.

E tusa ai ma le faʻamatalaga, o violets i totonu e talitutusa ma le tasi, ae ui i lea, o loʻo i ai le tele o eseesega. O lenei mea e sili atu ona aʻafia ai le paʻu o le faʻaleagaina ma le foliga o lau. O le laau rosette o lau, o se mea tutotonu o loʻo misi.

O fugalaau laiti e faia i le ogatotonu, o latou foliga e mafai ona faigofie pe faʻapitoa. Le lanu o petals ma laulaau e eseese. O se faʻavae e foliga mai e maua mai i se mea e faigofie tele.

O nei laumei laʻau e mafai ona teuteuina e le gata o fagu faamalama, e mafai ona e fatuina se pese mai ia i latou ma tuu i luga o le umukuka poʻo le fata. Afai e te mulimuli i tulafono o le tausiga, o le a teuteuina e le violē le fale sili ona tauagafau.

Eseese ma ituaiga o violets i totonu



  1. Vaitafe i totonu o le tui vavalalata. O fugalaau e lapoa, ma e iʻu ile 4 i le 12 cm le tasi, e tasi, o loʻo faia i totonu o laʻau. Corolla 5-petal, ituaiga uma o lanu, mai le paʻepaʻe paʻepaʻe i le uliuliuliuli, lanu po o fasipepa ma lanu eseese o lanu ma lapoa. O petals e mafai ona faʻamafolaina, faʻapipiʻiina pe faʻataunuʻu.
  2. Violets Hemalis-taumalulu (Hiemalis) faʻatasi ai ma le maualuga o le fuga o le 4.5-5.5 cm na faamauina i le 1916, o le taumalulu malulu, faʻatasi ma le fuga ma le umi o le fuga. Feteenaʻi i vao vavao ma fugalaau pupula.
  3. Laʻau samasama samasama Helios.
  4. Violet Mars (Mars) pulu lanumoana lanu moana ma "mata" pogisa.
  5. Eseese o violet "Nordpol" (North Pole) - ma fugalaau sinasina ma paʻepaʻe papaʻe.
  6. "Jupiter" (Jupiter) - ma le lanu uliuli-violet lalo ma paʻepaʻei luga.
  7. Rococo violets (Rococo) - laau totoa ma fugalaau lanu felanulanuaʻi ma le lapisi o le 5.5 cm ma le totoina o peti. O le vailaʻau o loʻo i ai se foliga matagofie, e le masani ai, ae, o le mea e leaga ai, i Rusia, e seasea lava le faʻaaogaina o petals.
  8. "Flamenco F1" (Flamenco Fj) - o le vailaʻau e mumu-lanu samasama ma se lanu lanu samasama ma o le paolo i le ogatotonu.
  9. "Manulele o Tiger" (Tigereye) - o se ituaiga o loʻo i ai le lanu samasama - lanu samasama, ma sina lanu pogisa i le ogatotonu ma faʻafefiloi i luga o meaola uma.
  10. Violet "Cardinal" (Cardinal) - ma se fugalaau lanumoana ma se "mata" pogisa.

Tausia o violet i le fale

Afai e te manaʻo e tuʻu le viole i totonu o le fale, ona e manaʻomia lea ona e iloa mea e te fiafia i ai ma mulimuli i ai. E i ai tulafono faavae mo le tausiga o nei fugalaau i le fale:

  • O le laau e fiafia i moli susulu, ae aunoa ma le susulu o le la.
  • O lenei lalelei e manaʻomia se mea susu, ae e le mafai ona faʻafefeina le vai.
  • O le sili atu o le malulu o le ea, faapea foi ma le faapipiiina o laulaau, o le a faaleagaina ai o ia. E faʻamamaina le laʻau mai le pefu i lalo o se vai vevela, ae e tatau ona faʻagogo e aunoa ma ni afu o totoe.
  • Faʻaaogā naʻo le mafanafana ma le faʻaleleia o vai mo le faʻavaivai. O le auala sili ona lelei e faʻaleleia ai lenei fualaau suamalie o le faʻaleleia o le eleele i totonu o le palatusi.
  • Faʻataʻitaʻi uma mai se laʻau faʻamalama ma le mafanafana o le ea e le fiafia i ai o ia.
  • Na te le taliaina le le lava o le alofa ma le toafilemu i totonu o le fale, faapea foi ma le le mautonu o uiga ia te ia lava.

Afai e te lei tuua le manaʻoga e foia le violet i lou fale, ia sauni e talia se tagata fou o le aiga.

O le tuufaatasiga o le eleele mo le potu violets

O le tausiga o le aiga e amata i le sauniuniga o le sui ma le gafatia. E manaʻomia e Vaioleti se mea faʻapitoa, lea e aofia ai vaega nei:

  • peat - 3 vaega;
  • fanua laupepa - 5 vaega;
  • vailaau o le oneone - 1 vaega;
  • moa sphagnum ma le malala e tatau ona aofia ai le 10% o le aofaiga atoa o vaega autu.

O tagata tomai faapitoa fugalaau e fautuaina faʻasolosolo solo ma perlite poʻo le vermiculite, ao latou fesoasoani e taofi le sua i totonu o se eleele malamalama. O le mativa leaga e manaʻomia ai nisi meaʻai.

I le taumalulu, e tasi i le tausaga ona faʻaopoopoina se vaifofo malie, i le tautotogo-tautotogo o taimi e fafagaina ai suavai suamalie mo le senpolia. O le mea taua e te le manaʻomia e fai o le soona gaogao. Aua neʻi faʻafefe, o le eleele e tatau ona i ai i se tulaga faʻalaʻau.

Pusa faila

I le tausiga o violets i totonu, o mea uma lava e taua. Ma o le sui e le afaina ma e le faaleagaina ai aʻa o le laau, e le manaomia tele. Mo se faataitaiga, mo aganuu matutua lava ipu, o lona maualuga ma lona lautele e 10 cm. I le faʻaopoopoga, o le afa e tumu i le alavai.

Manatua e fuga mai le violulu, e tatau ona e faatali seʻia oʻo lava ina faatumulia uma le ulo i le aʻa. Mo le totoina, o le pusa muamua e ave i le lautele o le 6 cm.

E tatau ona lava se lua faʻavaivai. E le sili atu ile tasi i le tolu tausaga ona faia se gaioiga, ae mafai ona tuʻuina le fagu. E tatau ona faʻaeteete manino aʻa i le tele e mafai ai ma suia le mea e sui.

Toe gaosia ma le gafa

O le faʻaleleia o le senpolia e amata i se aganuu talavou. Ua faalauiloa e Saintpaulia e faapea: lau; toso; lapisi ma fatu.

E masani ona faʻaaoga le metotia sili ona faigofie e maua ai - lau. Aʻo leʻi faʻamaina, o le fasi pepa ua faʻafouina faʻatasi ma se seleulu faʻamaʻi pipisi, ona tuʻuina atu lea o le lau lau lauʻeleʻele i le vai, lea o loʻo i ai seia oʻo ina amataina le igoa ma aʻa.

A oʻo i luga o se laʻau lauulu 4-7 cm le umi, ua mauaa. Luga e te manaʻomia e ufiufi i se fagu poʻo se ata tifaga mai le faʻasalaga ma faʻatali mo taunuʻuga. Afai e sologa lelei mea uma, e totoina laau toto i totonu o ipu eseese ao latou tuputupu ae. Afai e maua le tausiga lelei, ona fuga mai lea o violet i le tausaga.

O le supeni senpolia - chimeras na o le gafa laasaga ma uila, o le a latou faʻaalia le uiga o le tina i le laau talavou. E mafai ona vavae ese le tamaititi mai le matua i se matagi, e mauaʻa vave i totonu o se pito i totonu.

A manaʻomia e le faleplant se faʻafeiloaʻiga, e tatau ona siaki le aʻa o le soifua maloloina. O aʻa e tatau lanu paʻepaʻe, faʻatumu le tane, ona ola ai lea.

Afai e te aveeseina le foliga mai le laau toto, ona e manaʻomia lea e teu ai le aʻa e fai ai se tulaga faapena ma tuu i totonu o se fagu telē ma se mea susu i se masini faapitoa.

A o le totoina le senpolia, e tatau ona e mafaufau ma le totoa i aʻa ma aveese aʻa ua oti, o le a latou liu enaena.

Faʻaeteete e le faʻaleagaina aʻa maloloina. Faatasi ai ma se togafitiga maeʻaeʻa, e mafai ona fufuluina le viole i totonu o le vai, pe a maeʻa ona salalau solo aʻa ma totōina i totonu o se fagu fou.

I le tulaga o le pala o le aʻa, e tatau ona fufulu le laau i se mea ola ola maloloina, tuu i totonu o le kulimi ua gaosia ma gaosia. A maeʻa lenei faʻatinoga, e tatau ona e toe faʻafoʻi, aʻa i le vai po o le galuaua o loʻo i ai ni faʻaleagaina o meatotino.

Fautuaga mai tagata fai togalaau

I le tau mafanafana, e lagona lelei le fale pe a oʻo i le 25 tikeri Celsi i le potu, i le taumalulu e 18-20. E tatau ona tusa ma le 50% le faʻamamafana.

O lenei fugalaau e manaʻomia ai le umi o le ao i le tausaga atoa. O le moli e tatau ona le itiiti ifo ma le 10 itula, i taimi o vaitaimi manaʻomia faʻaopopo lumanaʻi lumanaʻi malamalama.

Afai e faia le vai i totonu o se pani, e tatau ona faʻafefe le vai e le inu i le laau. Afai o le suavai e faia mai luga, ona e tatau lea ona e mautinoa o le susu e le o luga o laulaau. I le taumafanafana faʻafeinu i aso uma i sina mea itiiti, i le taumalulu - 2 taimi i le vaiaso. Mo se tamai laau e fuga, e tatau ona e faatali mo le tasi le tausaga.

Afai e siakiina lelei, ona e mauaina lea o se taui i le tulaga o se vaomatua o le fua tele. O le vevela i totonu e ola mo le tusa ma le lua masina, i le taimi o le fugalaau aveese fugalaau ua mamae.

E le fuga le laau pe afai o maʻi pe o loʻo faʻamaʻiina i totonu. O faʻamaʻi ma iniseti osofaʻi i le tulaga o le le tausia lelei. E manaʻomia lou mafai ona taulimaina faʻamaʻi pipisi.

Vaega o le tausiga o le taumalulu

O le mea lea e le oti le viole i le taumalulu, ma e tupu lenei mea ona o le leai o se tausiga lelei, e tatau ona mulimulitaia nisi tulafono:

  1. Talu ai o taimi o le ao e puupuu i le taumalulu, e tatau ona faʻalauteleina e ala i faʻamalama e le faʻamalosia mo le tele o itula.
  2. Liliuina o aʻa e tatau ona aloese mai le faʻaitiitia o le suāsusu. Afai o lo o lolovaia pea le laau, e tatau ona faʻaolaina e ala i le totoina i le eleele matutu, ma ufiufi i se fagu i luga. E mafai ona aveese le siaki pe a toe faʻafouina le aʻa, e mafai ona maua lenei faafetai i le lautusi fou.
  3. Puipui le senpolia mai le malulu ma le malulu. E tatau ona e aluese mai mea masini afi ma faʻataʻitaʻiga.
  4. Manaomia le tumama. Aʻo leʻi toe totoina le pusa, e tatau ona e faʻamaonia le eleele. Afai e masalomia le maʻi, vavae ese le vao mai isi laau.
  5. Aua e te totoina ituaiga tetele o laau totō, e pei o pama, fusi, latalata i le violet, ona o meaola faalafua e pei o siaki, thrips, ma aphids e mafai ona ola ai. E sili atu pe afai o le geranium e lata i le senpolia, lea e mafai ona faʻafefe ese ai parasites. Spatiphyllum faʻaleleia lelei le ea, o lona uiga o le vavalalata ma se tamai viole e le afaina.

Saintpaulia o laau matagofie tele. E iloga i latou i le tele o lanu ma lanu. Afai e te mulimulitai i tulafono o loʻo i luga mo le tausiga o le fale ula i le fale, o le a masani ona fiafia lenei tagata agamalū i lona fuga, ola maloloina, foliga o aiga uma.