Laʻau

Shiksha (crowberry)

Vodyanika (Empetrum), e taʻua foi o le shiksha, poo le manogi - o lenei ituaiga o loʻo faʻatusalia mai e le fuga o laau e le o faʻamalosi, o le aiga o Heather. I totonu o na laau, o laulaʻau laupepa e pei o nila ogatotonu fafo, o fugalaau e le o se mea taua. I totonu o le Itulagi i Matu, o ia laau i lalo o le natura masani ua lautele, e le masani ai i Amerika i Saute. E le gata i lea, o lenei ogalaau e taua foi o le masani, masani po o le lanu uliuli, Voronitsa, boggy, veris, psyche, nutty berry, onoa, booze, bear berry, bagnovka, vao manulele ma le lupe. I le vaomatua, e fiafia o ia e ola i vao vao, i luga o sphagnum bogs, i le tundra, luga o matafaga ma oneone papaa i luga o mauga o le subalpine ma alpine zones.

Tausaga o crowberry

O le Vodyanik o se tamai laau e fetolofi e oʻo atu i le maualuga e na o le 20 sene le maualuga. Ole umi ole gaʻo e mafai ona oʻo ile 1 mita. O lea ituaiga o laau i ona uiga e tutusa ma le sulu. O nei laau toto e ola ma pupuni, aʻo isi lala e mafai ona ola i luga o ona lālā, e mafua ai ona tupu pea le pupuni, aʻo faasolosolo malie mai le lalaina o lālā o loʻo i totonu o le togavao. O pine tetele e paina ua valiina i se lanu uliuli enaena. O pusa laulaau paʻu e masani lava ona foliga tutusa i fafo o nila, e faʻapipiʻi faʻamalosi ai laʻau. E le pa'ū lau paʻu taʻitasi i le vao mo le 5 tausaga. O fuga o le fusilati e 3 petals e mafai ona lanu mumu, lanu viole po o le piniki. O nei fugalaau e le mafaamatalaina. I le ogatotonu o vaitau, o le shiksha e palota ia Aperila poʻo Me, ao Siberia ia Me poʻo Iuni. Mo le faʻafefeteina, o ia mea manogi e manaʻomia le inisetiina o iniseti, mo se faʻataʻitaʻiga: bees, butterflies ma lago. I fafo, o shiksha vine e foliga mai o blueberries. O fualaau suamalie suamalie o foliga lanu ma le lanu uliuli, lea e mafai ona oʻo i le 55 cm, i totonu e 4 o latou fatu, ma i luga o le luga - o se fagu vaivai. O lo latou amataga e amata ia Aokuso, ae latou te le pa'ū mai le vao i le taimi o le taumalulu. O fua e maua mai i ia fua e lanu viole. O le gasegase e taua o shikshevniki poo Voronichniki.

O lenei laau e iloga foi i se isi mea, e tupu aʻe i symbiosis ma se siga faapitoa. E faʻamautu i le aʻa o le vao ma tuʻuina atu i fua o le photosynthesis.

Toto ma tausia le shiksha

Toto le shiksha i le togalaau

I le vao, o le shiksha, e pei o se tulafono, e fiafia e ola i nofoaga lafulemu, ae o le eleele o loʻo ia manaomia o le oneone aisa po o le peat. E tatau ona manatuaina o Crowberry e matua aʻafia lava le leaga i le suavai i le eleele. E le lelei le faʻaaogaina o le eleele mafiafia tele. O le mea lea, afai ei ai le eleele palapala i luga o le 'upega tafaʻilagi, ona tatau loa lea ona faaopoopo i ai le oneone, solo ma le eleele eleʻele. Ina ia faia lenei mea, aveese le pito i luga i le itu ma ia sasaa atu se vaega o oneone e fefiloi ma le maa nutimomoia e sefulu senitimita le mafiafia. A maeʻa lena, o le pito i luga o le palapala e faʻaalu i le itu e tatau ona faʻafefiloi ma faʻataʻitaʻi talafeagai ma tuʻu i lona nofoaga muamua.

E tatau ona totō se shiksha i le loloto pe a ma le 0.4 mita. Afai e totoina ni togavao, ona vaʻaia lea o le 0.3-0.5 m i le va oi latou i le laina. E tatau ona totoina pupuni ina ia 20 mm loloto le ua. O laau totō e manaʻomia le faʻamautu lelei.

Faʻafefea ona tausia le shiksha

Vodyanik e tatau ona faʻasalalauina faʻapitoa, ae na o uluaʻi tausaga o le olaga. A uma ona tupu le vao, o le a mafai ona taofia le tuputupu ae o vao. Afai o le pito i luga o le saite e ufiufi i se vaega o le mulch (peat), o le mafiafia e tatau ona 50 mm, o le a fesoasoani e faʻaitiitia le numera o le faʻavaivai ma le veleina. E le tatau ona masani ona faʻasaga, ona o le mea lea e gaosia ai e se laau se mea e le lelei i le suavai i le eleele. I le avea ai o se tulafono, o le shiksha e faʻafeinuina i na o le taimi malolo.

I le gasologa o le vaitau, e manaʻomia na o le 1 faʻamaʻiina ma Nitroammofoskoy (i le 1 sikuea sikuea o se fasi fanua e 50 kalama). I le tautotogo, e manaʻomia e ia le teuteu mama, mo le mea lenei e tatau ona e tipi ese aʻa uma na faaleagaina e le kiona ma faʻagogo. Pe a tipiina se laau faapena, e tatau ona e manatua e telegese lona tuputupu ae, o lea e tatau ona faia ma le faaeteete lenei faiga. E le manaʻomia le faʻapenaina o ia laau mo le taumalulu, ona o le malulu o le malulu. Na te faʻafeiloaʻi lelei masina malulu i lalo ifo o le malulu.

Shiksha aoina ma teuina

O fua ma lala ma lau o le vai crowberry o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo. O le seleseleina o le mutia e faia i le vaitau o le vavalaʻau, ma fua - i le taimi lava latou te vevela ai. Toto le mutia ma le faʻaeteete aua e le mafai ona afaina le aʻa o le laau. Faʻasala le mutia i se mea manifinifi, filifili se nofoaga paolo mo lenei mea, lea e tatau ona puipuia mai le timu ma susulu le la. E mafai foi ona faʻagogo mea gaosia i se pogisa, lelei le vaʻaia. O le togavao i le taimi o le faʻamagoina e tatau ona faʻasolosolo lelei, pe o le a le mea o le a tuʻuina atu i le toniga faʻamago. A maeʻa le mutia, e tatau ona tuʻu i taga taga o loʻo teuina i se nofoaga pogisa ma matutu. E mafai ona teuina ia ituaiga meafaitino mo le lua tausaga.

Ituaiga ma ituaiga o shiksha

O lenei ituaiga e eseese faʻavasegaga. O le mea lea, e tusa ai ma nisi o saienitisi, o lenei ituaiga o monotypic, ao shiksha o le aronia po o le uliuli - ua na o le pau lea o meaola. O isi tagata atamamai e talitonu o lenei ituaiga e le tasi, ae tele ituaiga o meaola: vai benthic benthic, black, red, toetoe lava Holarctic. Ma i totonu o le database o The Plant List o loʻo aofia ai faʻamatalaga nei e faapea o le genus o le manogi e naʻo le 3 ituaiga ma le 8 faʻasalaga e tuufaatasia ai. Faatoa gaosia e le Faatoaga na o le 1 ituaiga.

Vodyanika black

Vodyanika black (Empetrum nigrum)pe o le black-fruited poo Siberia shiksha o se ogalaau e sili ona maualuga lona lanu, e oʻo atu i le maualuga 0.25-0.5 m. O le foliga o le pale o le aluga. I le vaomatua, o lenei fualaau fiafia e fiafia e tupu i peat bogs, ae latou te le manaomia le maualuga o le susu. O laupepa laina laititi e oo i le umi o le 10 mm, o latou pito ua faʻauʻu i lalo. O le lanu o le pito i luma e lanu meamata, ae o le itu sese o loʻo i ai se vavao vaʻavaʻa, o loʻo faʻatusalia e se faaputuga lanu mumu. Le lanu o fugalaau e piniki, mumu po o le lanumoana, e na o le 3 petals. I luga aʻe o fualaau lanu uliuli o loo i ai se fagu malulu. O lo latou matutua na tupu ia Aokuso-Setema. O nei vine e suavai ma e leai se tofo. O lenei laau e 2 ituaiga: Iapani ma Asia. E iai foi ana ituaiga mea teuteu:

  1. Citronella O le vao o loʻo i ai se laʻau paʻu lanu samasama samasama.
  2. Smaragd. O le vao o loʻo fusi vao lanu vali lanumeamata.
  3. Bernstein. Le lanu o laulaau lau lanu samasama.
  4. Lucia. Le lanu o le lanu samasama.
  5. Aialani. O lala pagisa e ufiufi i lau lanu lanumeamata lanu meamata.

Faʻaaogaina o le shiksha: faʻaleagaina ma manuia

O mea faʻamalolo o le shiksha

O le Shiksha e aofia ai saponins, flavonoids, tannins, alkaloids, gaʻo ma gaʻo faʻapitoa, resins, coumarins, benzoic ma gasegase oona, fructose, anthocyanins, carotene, acid ascorbic, andromedotoxin, sugars ma elemene.

I isi vailaʻau, teuteu ma mea faʻaleagaina ua saunia mai i lea ituaiga laau, ua faʻaaogaina mo le vevesi, epilepsy, sogaso, schizophrenia, colitis, faʻavevesi, faigata faigata, gastritis gasegase, ate ma fatu fatu fatu, ulu o le ulu, toto maualuga, maʻi le mafaufau, atuatuvale, manava, pala, edema ma anthrax. E faʻaaogaina foi i fafo e togafitia ai manuʻa, ulupia, fusi ma siama. O le teuteuina o laʻau e faʻamalosia lelei ai lauulu.

O le faʻafefeteina o vafeʻai o le a fesoasoani ia i latou o loʻo i ai vai malulu ma matagogo. Ina ia saunia, e tatau ona e faʻafefiloi le 1 lita o le vai ua tunuina ma 2 sipuni tele o le mutia, e tatau ona e faʻatali seia maeʻa. E tatau ona faʻamaʻotoina le faʻafefeteina faʻamalosi e ala i le gaosi, faʻalaulea i luga o le 3 poʻo le 4 laulau. O le afaina e tatau ona totoina i mata ile 2-3 itula.

Faatasi ai ma le popole tele, o se fofo na faia mai le shiksha o le a fesoasoani foi. Ina ia saunia, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le afa o le lita o vai ua tunu ma se lua sipuni tele o le mutia. O le faʻafefiloi e tuʻu ile vevela vevela mo le 5-7 minute. Aveese le oloa mai le afi, afifi ma faatalitali sei maeʻa maeʻa. O le vai inu e tatau ona inu 4 pe 5 taimi i le aso, 3 sipuni tetele.

Faʻaleagaina

E i ai fua o le shiksha, ma e faʻasaina le faʻaaogaina o sauniuniga mai lenei mea totino mo le le faʻamaoni o le tagata lava ia, faapea foi ma tina maitaga ma tina tausi.