Fale taumafanafana

E faʻapefea ona iloa le eseesega i le va o le tamaʻi mamoe ma le vaʻaia?

E lua ni laau totō mai le aiga matua e le mafaamatalaina i le tepa muamua. O nei laau uma e maua mai ai se uʻamea teuteuina i le tele o kalama o le matagofie matagofie. I le taimi muamua, o fugalaau e le masani ai sa ola na o greenhouses, lea e tutusa ai ma mea masani na faia mo i latou. Ae ui i lea, ua maua e le au fai togalaau ni numera o faailoilo e faailoa ai le eseesega i le va o le ulu ma le va o le ata ma i le lisi o meaola.

Talafaasolopito o foliga vaaia i Europa ma mea e foliga mai ai fugalaau

O Europa na tatalaina ni fugalaau fou i totonu o le fugalaau, ua leva ona tuai, ma na muai taʻua i le fomaʻi tusi o laau i le 1737, na taʻua muamua o lili ma le lionarcissuses. O le faʻamatalaga genus Amaryllis e faʻavae i le faʻamatalaga o faʻataʻitaʻiga muamua na aumaia mai Aferika i Saute. Mulimuli ane, o faʻataʻitaʻiga fou na aumai mai faʻataʻitaʻiga o Amerika na amata ona mafua ona o le ituaiga lava lea.

I le 1821, na iloagofie ai e le fomaʻi o W. Herbert ia eseesega autu i le va o Amaryllis mai Aferika ma laau mai i Amerika. O le ituaiga fou e taʻua o Hippeastrum. I le taimi lava e tasi, o Amaryllis matagofie o le mea moni ma na o ituaiga, o isi ituaiga ma ituaiga o hybrids e taʻua o Hippeastrum poʻo hybride Hippeastrum. O sea poloaiga na faavaeina i le 1954 e le Fono Aoao Faʻavaomalo Faʻavaomalo.

I le ogatotonu o le XIX senituri, na lipotia mai ai le faʻasalalau atu o vaalele i St. Petersburg. I le 1936, na faatulagaina ai se vasega pepe mo le totoina o puluvao i Adler, ma i Estonia, o le gaosia o galuega na faia i le Institute of Experimental Biology talu mai le 1953.

Hippeastrum ma le amaryllis o laau tetele. Latou te faʻateleina i fatu, tamaiti ma fua mai le pusa. A maeʻa le taimi e malolo ai, o le a tupu aʻe se aū mai le pulufana, faapaleina i le tele o kalama. A maeʻa le vavalalata faaumiumi, ona amata lea o se taimi moe.

O le foliga ma lanu o varietal ma faʻapitoa vailaʻau e eseese. Mo e alolofa, o fugalaau uma e lelei atoatoa, o le faamaualuga o lē e ona.

O le a le eseesega i le va o le ulu ma le vavalalata?

Amaryllis beauty, amaryllis belladonna, o igoa ia o le tasi genus ma se ituaiga o laau Amaryllis. Hippeastrum e pei o se genus e fai ma sui o le 90 ituaiga. O loʻo faʻavasegaina i latou o ituaiga eseese ma hybrids:

  • ituaiga o meaola masani;
  • ma fugalaau uumi umi;
  • sopoia ma le au matutua;
  • faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le malosi;
  • hybrids - Leopold;
  • terry;
  • mea faʻapipiʻi;
  • itiiti lau fugalaau;

Ae ui i lea, o loʻo i ai ni vailaʻau e le talafeagai ma le faʻamatalaga o soʻo se tasi o nei vaega laiti.

O laau toto e eseese i le vaitaimi o le faia o laulaau ma lo latou paʻu. Amaryllis lau paʻu e tupu mai pe a uma ona fuga ma fesoasoani e toe faʻatumu le sapalai o meaʻai. A maeʻa lenei, ona mate lea o lālā, ma o le pusa e ulu atu i le taimi o loʻo moe. A oʻo ina totogo, e leai ni lau laʻau. Ameliellises e ola i le faaiuga o le taumafanafana ma le tautoulu, tuʻuina atu se uʻu aano ma se fuga o fugalaau laʻititi e tusa ma le 12 vaega. I lenei tulaga, e fuga mai e fugalaau se manogi manaia. Amaryllis e na o le faatasi i le tausaga ona fuga.

Hipipoastrum fuga i le taumalulu ma latalata i le tautotogo. Fugalaau e oʻo atu i le lautele o le 25 cm, e tu i luga o se ogaumu ua faʻapipiina e lau. O au taitasi e mafai ona maua mai le 2 i le 6 gramophones. Fugalaau e tusa ma le lua masina.

E mafai ona e tipi le aū ma tuʻu i totonu o se fagu vai. Afai e te suia le vai i aso uma, o le a umi le va. O se pulufana gaogao e mafai ona tuʻuina atu i se isi fana. E mafai ona fuga ma le tausiga lelei 2 taimi i le tausaga.

O loʻo mafai pea e le au faatau ona valaʻau i le telefoni. O le mea lea, o le mauaina o le pulufana, e mafai ona e iloa tonu pe o le a le ituaiga o laau totő i ou luma. I le tele o mea, o le pulufana ei ai foliga o se pi, e ufiufi i le paʻu. Afai e te vavae ese le ipu, ona i totonu lea o lau ie, e tutusa ma se upega tafailagi. O le foliga o le pulu i luga o le sulufaʻi e taamilomilo, faʻaloloa, fua o le malamalama, e aunoa ma le 'au matutua.

O lau Amaryllis e lauitiiti, lamolemole. I totonu o le laʻau, o laulaʻau e faʻaloloa, e pei o fusipaʻu, tu poʻo le pa'ū, ae faʻapipiʻi le pusa i le taimi o fugālaʻau, pe a faʻamaina le aʻa. E tupu mai o laulaau pe a uma le vaeluaina o loʻo misi pea, ma o le a ua oʻo mai le aū.

Amaryllis Care

E pei o le bulbous laau o le aiga e tasi, latou te manaʻomia le tausiga faapena. E taua tele mo laau toto e maua ai se taimi umi mo le ola lelei lelei. I le taimi lava e tasi, o le filemu mo tamaʻi vaʻalele ua faia i le taumafanafana mo le totoina i le tautoulu, ma e tatau ona faʻamago le suilapalapa ma tuʻu i se nofoaga malulu i masina e tasi aʻo leʻi oʻo i le isi fugalaau.

O se tasi o eseesega autu o le faʻaaogaina lea o le sulu e pei o se seleselega. I lenei tulaga, e le toso mai e le aʻai meaʻai mai le pulou, ma e vave ona toe faʻaleleia.

O mea matautia mo le lapupastrumrum ma le amaryllis o le tele o le eleele palapala ma le le lelei o le alavai. I lenei tulaga, e ono tulaʻi mai ituaiga faʻaleagaga fomaʻi. A o leʻi totoina, e tatau ona faia le faʻamaʻaloga faʻamalosia ma togafitiga o le pulufana ma le fungicide Khom.

Ia siakiina e le aunoa ia laau mo le i ai o se apogaleveleve mite ma scutellum, o fili autu o nei togalaau.