Fugalaau

Sun Forsythia

Mosythia o se vaomatua vave e tupu ai le fugalaau ma fugalaau samasama susulu lea e faʻapipiʻi ai lala paʻu o le laau. O se tasi o teuteuga muamua o le togalaau totogo, e fuga mai le Forsythia i lo tatou eria ia Fepuari-Mati, ma o ona lauolaola e tumau seia oo ia Aperila, pe a fuga mai laulaau fou e sui ai fugalaau mamae. A aunoa ma le Sofia, o le a leai ni a latou faʻailoga o togalaau o le tautotogo.

Mosythia © Yann

Faʻamatalaga

Mosythia (Mosythia), po o Mosythia, po o faamalosia, - o se ituaiga o vao ma laau laiti o le aiga o Olive, ua fuga mai i fugalaau samasama matagofie.

O le igoa o le laau na tuuina mai e le igoa o le tagata Igilisi William Forsyth. E tuʻufaʻatasia 6 ituaiga taatele i Asia i Sasae ma le 1 ituaiga i Europa i Sautesasae.

O ituaiga uma lava e tutusa lelei ma o latou natura ma natura, faapea foi ma le natura o le faaaogaina. Atonu o se tasi lea o laau muamua e totogo; o le tele o laau ma laau afu e tutu pe leai foi e amata ona lanu meamata, aua e ufitia ia Forsythias i fugalaau samasama samasama matagofie, e tutusa ma logo, ma mo le 20-25 aso latou te fiafia ai i o latou foliga matagofie. A o faagasolo lenei vaitau, o se laau e le masani ai e mafai ona faʻatusatusa i ai i le tele ma le matagofie o fugalaau; o loʻo faʻaali pe a uma le fuga, faigofie pe tolu, o lanu lanu meamata i le tautoulu e valiina i lanu paʻepaʻe. I totonu o le sone o Rusia e masani lava ona tupu Faʻasalaga ovoidpe oval pa'ū, poʻo le tautau, ma vavalalata. I le itu i saute o Rusia e mafai ona e tupu Samoa Forsythia, pouliuli lanumeamata ma le tele o isi ituaiga.

Mosythia © David Monniaux

Faʻapitoa

Nofoaga: Mosyths alofa i malamalama ma nofoaga e puipuia mai le matagi, ae e mafai ona ola i le paolo.

Soo: humus, fanua laupepa, oneone (1: 1: 2). O le laau e lelei le fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia. Pe a totoina i le eleele, o le 300 i le 400 g o le lime lapoʻa pe 200 g o fafie e faaopoopo i le lua. Alavai mai piliki gaʻo po o le palapalaina i se laulau 15-20 cm, oneone i le pito i luga ma se laulau 5-8 cm.

Faʻamasinoga: o le mamao i le va o laau e 1.5 - 2 m. O le loloto o le toto e 50 - 70 cm. Fausaga o le Pit: 50x50 poʻo le 70x50 cm E lelei tele le totoina ma le toe totoina i le tautoulu, e aunoa ma le faatalitali mo ni aisa.

Forsythia Fugalaau. © tutincommon

Tausiga

I le amataga o le tautotogo, ia Aperila, 60-70 g / sq. m, pe a uma ona fuga: pe a faʻapipiʻi fugalaau fugalaau fou, ona fautuaina lea o le taavale a Kemira i le fua 100 - 120 g / sq. m. Faatasi ai ma timuga masani, e le manaʻomia le suāvai. Mosythia e faʻafeololo le tau vevela nai lo le tele o vai i le palapala. Ae ui i lea, i vevela vevela ma vevela, latou te fafagaina i le masina ma le 10-12 lita i le laau, ona tatala lea ma mulimulitaʻi ile eleele. Pe a lūlūina vao, o le lalolagi e tatalaina i luga o le bayonet o se suo. I le amataga o le tautotogo, faataamilo i laau toto, ae le latalata i ona lala ma ogalaau, latou te faasalalauina se vaega mafiafia o le suamalie ma le suamalie. O lenei mea o le mulch ma le fugalaau faʻasaina i le taimi e tasi. O tautotogo taitasi uma lava, ogo mago mago mamago, faapea foi mai le tolu i le afa o le vaivai, e tatau ona aveeseina. Pe a lūlūina "agai i le ogalaau", e vave ona tupu le laau ma toe faʻafoʻi le pale, faʻapea foʻi ma le faʻauʻuina o lala ua leva. Mo le taumalulu, o se malutaga faʻatasi ma se lau lauʻeleʻele, faʻapipiʻi lala, punou lala i le eleele ua fautuaina.

Mosythia © Richard Elzey

Tofiga

Mosythia e vave faʻaleleia e lanu meamata ma le faʻapipiʻiina, faʻapea foʻi ma le tuʻuina atu.

I le masina o Iuni, tipi ese lanu meamata ma laʻau i lalo o se ata - i le oneone poʻo le perlite. O le faagasologa e mafai ona faatelevaveina e ala i le taofiofi o le tipi i se vaifofo o aʻafiaga o aʻafiaga (Kornevin, Heteroauxin, Epin).

O le faʻapipiʻiina e ala i le faʻapipiʻiina o faʻamavaega o se mea faigofie foi. Ia Oketopa, ia selesele vine taʻitasi i totonu o le 15 cm i le tasi, ia pipii i luga o le eleele eleʻele ina ia tumau ai pea le lua pe tolu pupu i luga, ma ufiufi ai lau lau. A e aveeseina laulaau i le tautotogo, o le a amata ona tupu le tele o otaota ma o le autumn o le a liu toto.

Forsythia Fugalaau. © Michael Peirce

Pe a faʻaleleia e ala i le taatia i le taumafanafana po o le tautotogo, faʻagasolo le lala laʻititi laiti i le eleele, faʻapipiʻi i pu ma fufulu i le eleele lelei - o aʻa e vave ona faia i luga. Ma i le tautotogo, tipi lenei lala mai le togavao. Ma o le tausaga a sau, o fugalaau o le a faʻaalia i luga o le fale fou. Aʻo leʻi faʻagasolo se paranesi, toso i le uaea poʻo le tipiina o se paʻu - o le a sili atu ona vave aʻa.

Meaola

I le totonugalemu o Rusia, e sili ona totoina le togafiti - o le tele lea o le taumalulu-faigata.

Forsythia (Forsythia) ovoid - i lalo ifo o le 1.5-2 mita o le galauina o laau toto i Korea. O loʻo i ai se lanu samasama-lanu sinasina ma lau lanu meamata lanu meamata. Ia Aperila, o ona lālā e ufiufi i fugalaau samasama susulu. O lenei ituaiga meaola e sili ona totoina i Totonu o Rusia - o le tele o le taumalulu-faigata. I le Moscow Region, o le lafoaia o fuamoa e le manaʻomia ona ufiufi mo le taumalulu, ona e na o le fua o le ola o vine mama e malolo i le malulu tele. Ma o faʻamaʻi vao ua lelei ona toe faʻaleleia. O le tele lava o taimi, e lua ituaiga e maua - dwarf 'Arnold Dwarf' - o se ogalaau eleelea e le fuga tele, ma le 'Tetragold' - ma se vao malosi.

Mosythia o le ovoid. © sara.palsson

Forsythia (Forsythia) faʻapouliuli, poʻo le tagi, poʻo le paʻu auina mai i Europa mai Saina. Laʻau e tusa ma le 3 mita le maualuga ma lala matagofie ma le faʻafefeteina. O nisi taimi latou te tautau i le eleele ma maua aʻa. O laʻau faʻapipiʻi mosythia e mūmū-lanu enaena, ma se faʻasalalauga faʻasalalau. Ma o laulaau e faigofie, pe tolu lolon alima. O lenei Forsythia e vave fuga mai i le tele o fugalaau samasama samasama ma lanu moli i totonu. I luga o paranesi e tasi i le taimi poʻo vaega o le tolu i le ono vaega. I le totonugalemu o Rusia, e ufiufi le laau mo le taumalulu, ae i le tele o itu i saute e lagona ai le manaia. O le tele o le tau malulu-malosi o lenei laau o Forsythia Siebold. O loʻo i ai ni 'auʻau faʻapitoa e mafai ona tuʻuina i luga o le taʻavale poʻo le salalau i luga o le eleele.

Mosythia o loʻo paʻu, pe tagi, poʻo le paʻu. © KENPEI

Forsythia (Forsythia) lanumeamata sili ona talafeagai mo le vevela mafanafana. I le vaeluagalemu e tatau ona teuina ma le faʻaeteete mo le taumalulu. Ma i le tautotogo, e taua le filifilia o le taimi tonu e tatala ai le vao, ina ia oʻo i le taimi e fuga ai ma i le taimi lava e tasi e le faʻavaivaia ai pupuʻu.

Mosythia e sili ona mataʻutia. © Fanghong

Forsythia (Forsythia) ala, poʻo le faʻaleleia, poʻo le vaeluaina sili ona lauiloa i Sisifo. Na maua e ala i le sopoia o le lafoaia o le lanu meamata. E tolu-mita le gaogao ma lala mafiafia ma laulaau, ma nifo i tafatafa. O le laau foi e matua malulu-mausali. E tele ituaiga o vaʻavaʻavega Forsythia, mo se faʻataʻitaʻiga faʻamalosi - faʻatasi ai ma fugalaau samasama samasama, po o le popo - faatasi ai ma fugalaau i le pito i lalo o laʻau. E mafai ona ola uma i le ogatotonu, o le mea autu o le ufiufi lea mo le taumalulu.

Mosythia o le faʻalapotopotoga, poʻo le totoga, poʻo le vaeluaina. © Jerzy Opiola

Faaaoga

Faatasi ai ma laau totogo, Forsythias e lauiloa mo la latou mea teuteu ese. Ona o le vave ma le umi o le fugalaau, latou te foliga lelei e le gata i totoga tasi ma vaega i luga o laʻau, ae o se vaega foi o ni mea faigata. E mafai ona faʻaaogaina lelei ituaiga vao laʻau e fai ai ni aulelei matagofie. I le fuga o le malo, latou te matua aoga lava e tetee atu i le talaaga o le green conifers green green. E le gata i lea, o togavao mo togavao na toto muamua i totonu o tubs e mafai ona faʻaaogaina mo le taumalulu, ma tipiina lala ia Ianuari-Fepuari ma tuʻuina i totonu o le vai o le a tuʻuina atu ia te oe i le 8-10 aso se teuteuga matagofie o fugalaau auro susulu e mafai ona teuteu ai totonu.

Mosythia puipui. © ellenm1

Vaaiga

E mafai ona e faamemelo i le fuga o Forsythia e le gata i le togalaau ae le gata i le tautotogo. O le faʻaseseina o ona aʻa o le a fausia ai se siosiomaga o le tautotogo ma le fiafia i le fale i le tau malulu. E na o le tatau lava ona saunia i latou i le taimi muamua.

E vavae ese laumei i le taimi e pa'ū ai le kiona, ae leʻi oʻo i le malulu. Filifili lala taʻitasi 40-50 cm le umi, e le sili atu i le afa o le fana - o isi e mafai ona pala.

Fafasi le tipi tipi i le kiona, pe, afifi i ni taga palasitika, tuu i totonu o le pusaaisa.

Faʻamalosia o le faʻamalosi. © lastonein

O le fafaguina o puʻu, faʻaititia i latou mo le 4-5 itula i le vai (30-35 C). Vili le suka (50 g i le lita) i totonu o le vai ma tuʻu ai le faʻamalosia o lala i totonu o le vai. A maeʻa aso e fa, o le a amata ona tupu mai fugalaau i luga oi latou, ma pe a mavae le isi lima aso - fugalaau.

Maʻi ma meaʻai

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi e toetoe lava a mausali.

O fea. Faʻapipiina faʻatasi ai ma le faʻamaufaʻailoga poʻo le vaimasi, o se captan faʻatasi ai ma mea faʻapipiʻi, faʻatonu 0.2 - 0.5%. Faʻasolosolo lelei le faʻaaogaina o laau ma aʻa. Afai e maua mai ni mea e fai, e tatau ona fufulu le palapala ile carbathion.