Isi

Fugalaʻau faʻatoʻa: faʻamama, faapalaga, humus

O tagata o le taumafanafana ma tagata fai togalaau e leai se poto masani i luga o le eleele, aemaise lava i latou o loʻo galulue i totonu o le faʻatoʻaga faʻalaʻau, e tatau ona latou iloa ituaiga ma mea aoga o fugalaʻau masani. E le mafai ona maua se seleselega lelei, ma le le mautinoa pe faapefea ona ese le faapalaga ma le humus poo le biohumus ma le manulele manu. E tatau ona e iloa le mea ma le aofaʻi o nei fomaʻi o loʻo faʻaaogaina.

O le natura na maua mai ai se tele o fugalaʻau faʻasaina - o lenei mea o fafie vao, salu, fugalaau, manulele lanumeamata, humus ma fofo. Ma o nei mea e na o le faʻamafanafanaina lea e faʻaaoga e a tatou faifaatoaga. Ma i isi atunuu o lenei lisi e lautele. E mafai ona e faʻaopopoina faʻasolosolo iʻa, falaoamata mai le tele o laʻau vaovao faʻasolosolo po o meaola o manu, fofo pito i luga o algae ma le tele o isi.

Sei o tatou tilotilo totoa i fugalaʻau faʻasaina o loʻo faʻaaogaina eo tatou tagata nonofo i le mafanafana.

Faʻasa

Toetoe lava o fuafuaga uma ei ai se nofoaga mo paluga faapalaga. O fai togalaau i le vaitau o le tau vevela na te auina atu uma vao mutia, otaota meaʻai eseese, laulaau paʻu, lala o laau ma laau afu, fafie laupapa ma sisi, faapea foi ma pepa lapisi. O le tele o vaega o loʻo iai i lenei faupuega, o le faapaologa o le a sili atu le lelei.

I le fale, e mafai ona e faʻapalaina le faapalaga i fualaau faʻasaina ma ni meaola faʻaleleia lelei na faʻatauina i filifili fefaʻatauaʻiga.

O tulaga lelei mo le faapalaga o le faapalaga o le lava lea o le susu ma le vevela. Ina ia faasaoina ma tausia le aofaiga talafeagai o le taimi, e tatau ona e ufiufi le paluga faapalaʻau ma se pusa opaque tele. Ina ia faatelevaveina le faagasologa ma le vave o le faapalaga i le vave e mafai ai, e fautuaina ia suo mai lea taimi i lea taimi pe faʻafefe foi i le tapenaga EM.

Afai o le faapalaga o le faapalaga ua paʻu mo le 12-18 masina pe sili atu foʻi, ona faʻaaogaina lea o le faapalaʻau i lona tino mama. Fresher fugalaʻau e tatau ona faʻafefiloi ma fanua faʻatoʻaga aʻo lei faʻaaogaina. I totonu o le faapalaga mama, e mafai ona e totoina se fua tele o kukama, zuciniini poʻo le uka.

Vaʻaia Avian ma le lapiti

O lenei fugalaʻau faʻapitoa e taua tele i lona maualuga maualuga o le nitrogen, faigofie le teuina ma le tamaoaiga e faʻaaoga. O tagata o le taumafanafana e le manaʻomia le faʻaalu o se taimi e saunia ai lenei lavalava masani; I le tele o auala, o le mea e sili atu nai lo le otaota povi.

E masani ona faʻaaogaina le faʻamamaina o le palapala i le taimi o le toinaina o moega. Ae o le tele o taimi e faʻaaogaina mo le sauniuni o le faʻamalolo vai. Fafagaina e faavae i luga o le fata e saunia mai le 10 vaega o le vai ma le 1 le vaega o le lisi. E tatau ona teuina lenei mea i se nofoaga mafanafana mo le 24 itula, ona faaopoopo lea o le vai (5 vaega o le vai mo vaega taitasi o le fufula) ma faʻaaoga mo le faʻaleleia o fua.

Sawdust

O fai togafiti poto latou te fautuaina le faʻaogaina o le laisa i le taimi e toto ai le kalama, ae mo le tele o isi fualaʻau fualaau aina o le a maua moni lenei faʻapapa laupapa i le moega. E le gata ina latou fafagaina le palapala, ae faʻasaʻo foi, lea e maua ai le felelei lelei o vaalele mo laau.

E fautuaina e faʻaaoga le sawdust naʻo se foliga pala. O le auala e faʻaalu ai, lea sa faʻaaogaina mo le faapalaga, e matua le talafeagai lava iinei. Afai e te lafoaia se laʻau laupapa mo se taimi umi, ona latou le toe avea lea o ni ofu lelei pito i luga, ao latou avea ma mea 'aʻai e aunoa ma le okesene.

O le mutia masani o le a fesoasoani i le faʻavaveina o le faagasologa. Soo se otaota vao e faaopoopo i le sawdust, faʻafefiloi maeʻaeʻa ma sina susu. E tatau ona tuʻuina atu le falaoamata maeʻa i totonu o pusa laupepa eleelea (e le moli) ma tuʻu mo le tusa o le masina mo le vevela.

O le lalaga o le laisa o se fugalaau masani lelei tele, lea e faaopoopo i moega i le taimi o le eliina, ma e faʻaaoga foi o se mulching layer in areas with vegetable and berry crops.

Manure

E mafai ona e faʻaaogaina le solofanua po o le povi povi e saunia ai le fuga. O otaota o le vavao e fefiloi ma sina vaovao, vaovao ma le fafagaina o fafaga ua taua o le mutia. O loʻo i ai le tele o elemene aoga ma elemene o elemene - nitrogen, potassium, magnesium, fuamoa, calcium. E fautuaina le faʻalauiloaina o ia mea i totonu o le eleele aʻo faagasolo le vaitaimi o le tuputupu ae malosi o fualaau eseese.

Manua e faʻaaoga fou ma pala. O mulipuni vao ua mulimulitaʻi i le manua fou ma faaopoopo i moega mafanafana. E i ai se manatu i tagata o loʻo nonofo i le taumafanafana e mafai ona "susunuina" laau i le manulele, o le mea lea e fautuaina ai le faʻaogaina o le fuga vao mo le lalaga pito i luga. Mai i overripe mullein, o le laʻei luga o le suavai ua saunia i foliga o mea faʻafefeteina, ma ua faʻalauiloaina i totonu o le eleele i le taimi o le togiina o le autumn.

Manure e le gata o se faleteuoloa o meaʻai e faʻamalosia ai le lalolagi, ae o se nofoaga mo le aoga o le eleele ma le tele o isi microorganisms. Latou te faia le eleele i totonu o le moega palu, vai-ma le manava.

O fualaau autu o fualaʻau e masani ona faʻamaʻaina i le faʻapipiʻiina o mullein. 2 vaega o le vai ua faaopoopo i se tasi o vaega o le manure, fefiloi ma totoe i le vaega e 7-8 aso. E mafai ona teuina le mafaufauga maeʻa mo sina taimi. E tatau ona vave faʻamalosi vave aʻo leʻi faʻaaogaina i tulaga eseese, lea e faʻalagolago i le ituaiga o le faʻasaina ma le aganuu.

O le le lelei o lenei laei pito i luga o le tau o le tau maualuga ma le saturation i fatu o vao vao e faaleagaina ai moega.

Vermicompost

O le toʻatele o tagata lagolago i le faʻatoʻaga faʻatoʻaga e manatu i le vermicompost o le pito sili ona taua o le faʻaofuofu masani. O lea la, o se aganuu le valaau atu i le agamalu e togafitia i va o le eleele, compost poo mullein. I le tele o meaʻai, o loʻo i ai se tasi o mea taua - o le humic acid. O ia lea e fesoasoani i le faʻavaveina o le faʻaleleia ma le faʻaleleia atili o le tamaoaiga o le eleele. E mafai ona faʻaaogaina lenei falu e fafagaina ai ituaiga uma o laau. O oloa faʻapitoa e ofoina atu le biohumus i le ituaiga o le suavai faʻapitoa poʻo le faʻagogo.

Lafu uila

O lenei fomu masani e aofia ai le tele o le potassium, boron, phosphorus ma manganese. I totonu o faatoaga faʻalapotopotoga, e leai sona tutusa. O le tele lava o taimi, o le eleele e fafagaina i fafie, ae o le pefu na maua pe a uma le vaovao ua faʻamamaina e sili ona taua. O le lelei ma le tuufaatasiga o le efuefu e faalagolago i le afi na susunuina - lona ituaiga ma tausaga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i le faʻaaogaina o otaota o laau laʻau, o le a sili atu le tele o meaʻai nai lo le faʻaaogaina o conifers. Ash mai ogalaau tuai ma lala laau o le ai ai i le tele o taimi le itiiti ifo o aoga aoga nai lo laau talavou.

O Ash e faʻaoga uma i le mama ma avea o se vaega o laʻei pito i luga o mea e maua mai ai. I totonu o se faaputuga faapalaga, e fautuaina e fufuluina le toega o laau ma fafie. I fomaʻi faʻapitoa, faʻafefiloi le paluga ma le manulele manu poʻo le otaota povi. I le tele o fua o fualaau mo le faʻasusu ma le pulumu, o loʻo i ai foi le apa.

Ua faʻaaogaina le uʻamea o le ash e fafaga ai fua o fualaau faisua, faʻapea foʻi ma le puipuia o laau mai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi eseese. O le suavai suamalie, o fofo mo le togafiti puipuia ua saunia i luga o le faavae o le efuefu ma le pefu o fualaau aina ma laau matutua ua faia. O fualaau e pei o pepa logo, pateta ma tamato e tali lelei atu i faʻaoga o le ele. Na o karoti e le lelei mo lenei fugalaʻau.

Humus

Compost poo le povi povi na matua mo le lua pe sili atu tausaga ua taʻua o le humus. O mea uma na totoe i le taimi lea ua faʻaleagaina ma liua i se mea e le o se mea lanu, o le manogi o le eleele fou. Humus o se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa masani mo laau uma; e leai ni uiga leaga.

E leʻo se paluga eleele e tasi e maeʻa e aunoa ma lenei fugalaʻau i lona fatuga. E faʻaaogaina i le tatala ma tapuni moega, i totonu o greenhouses ma fale. O le Humus o se vaega taua o le eleele mo fugalaau i totonu, fualaau faisua ma vine.

E faʻapē tutusa foʻi le aoga ma le tāua o fomaʻi e faʻavae i luga o laau toto, faʻapea foʻi ma le tele itu.